Arkagas komentáře u knih
Echo Thomase Oldeho Heuvelta je mrazivý thriller o obsesi, posedlosti a nezdolné síle přírody. Nicka Greverse a jeho lezeckého parťáka Augustina přitahuje Maudit, odlehlá hora ve Švýcarských Alpách. Informace o ní jsou skoupé a v jejím okolí vládne neobvyklý klid. Když horolezci vstoupí do přilehlého údolí, zmocní se jich zlověstný pocit, že nejsou sami. Nedlouho poté je Augustin mrtev a Nick se probere z kómatu zmrzačený, s obličejem omotaným obvazy. Čeká ho náročná rekonvalescence, brzy si však uvědomí, že trauma vyvolané nešťastnou událostí není to jediné, co ho pronásleduje. Něco se v něm probudilo...
Moje dojmy:Echo je kniha, která Vás vtáhne a nepustí, pokud máte rádi rozvláčné, mrazivé (tady doslova) příběhy, u kterých prostě potřebujete vědět, co se bude dít dál. Hororové scény zvládl Thomas skvěle, už úvod do knihy se Vám dosti zavrtá pod kůži. Následuje popis zdolávání hory Maudit - obsáhle a do detailu, jelikož sám Thomas je horolezec. Zlo, které se do příběhu vplíží velmi nenápadně Vás ale nenechá spát. Co se vlastně na Maudit stalo, a nese si v sobě po tragédii Nick jen poststresovou poruchu, nebo v něm skutečně ožila duše Maudit? Příběh postavený na psychologii dvou horolezců a jejich zážitků, ale i lásce a příběhů jejich okolí. Z prvků nadpřirozena oceňuji samotné zpracování toho, co je Echo na Maudit a kde se tam Echa berou. Tahle kniha je opravdu pomalá, vleklá a nezapře v sobě inspiraci SK, nicméně pro čtenáře, co už mají něco načteno je to kniha, která by neměla zapadnout. Hex kdysi rozvířil obrovskou vlnu zájmu a je trochu škoda, že tahle kniha dosti zapadla.
Když se řekne Stephen King, valná většina lidí si představí horor.. Jasně, v jeho tvorbě hraje prim, ale Stephen nepsal a nepíše jen horor, ale i romány, fantasy a dokonce i pohádky. Jeho představivost nezná mezí a díky téhle knížce se na jeho tvorbu a dost možná i jako člověka podíváte z dost jiného úhlu. Dva rozhovory, které Liljemu poskytl a které jsou přepsány v této knize jsou už jen třešničkou na dortu v tom, že Stephen je obyčejný a velmi přátelský člověk, který se nebojí uznat svoje chyby a je vděčný za vše, čím si v životě prošel.
Tahle jednohubka by rozhodně neměla chybět nikomu, kdo má jeho tvorbu rád.
Moje hodnocení: 9/10
Tohle je absolutně kniha dle mého gusta - true crime a ještě z rukou člověka, který byl u všeho v první linii. Skvěle sepsána tak, že tématu porozumí i ti, kdo se v drogovém prostředí úplně neorientují a přesto o něj mají zájem. Celá kniha je plná informací, ze kterých Vám možná místy bude až fyzicky špatně, až zjistíte, co všechno je na sebe navázané a kolik špinavých peněz denně projde skrze ruce pašeráků, ale přesto nebudete schopní ji odložit. Robert je sice profík ve svém oboru, ale vcelku detailně tu popisuje i své zkorumpované kolegy, kteří se nechali utáhnout na peníze a zároveň svou rozpolcenost skrzte to, že je to především milující manžel, který pro svou kariéru musel obětovat spoustu let svého života. Pokud máte rádi true crime, ale vyhýbáte se vrahům, tohle si dejte, stojí to za to.
Moje hodnocení: 10/10
knihu mi v rámci spolupráce poskytla Beta, které tímto děkuji.
Knížka z výprodeje, od které jsem krom pěkné obálky nečekala vlastně vůbec nic. Je to horor? Ne. Je to thriller? Ne. Kdo bude očekávat, že se bude bát, bude zklamaný. Kdo bude čekat, že se na něj povalí akce, taky. Tahle kniha je totiž úplně jiná. Sledujeme myšlenky Teda, hlavní postavy, jeho kočky Olivie a dcery Lauren, která nemá nohy, navíc v domě, který je celý obedněný, takže do něj světlo proniká jen pár škvírami. Čím si můžete být 100% jistí je to, že až do konce nebudete vědět, o co tady jde. Kapitoly jsou vyprávěné vždy Tedem, Lauren ale i kočkou Olivií a chápu, že mnoho čtenářů může už tenhle styl odradit. Ale tahle kniha je úplně jiná. Ukazuje na to, že největší zlo se opravdu skrývá v lidech a mnohdy těch, kteří jsou nám nejblíž. Ukazuje sílu lidské mysli, která je odhodlána bojovat a přežít, i když tělo už nemůže a především v sobě nese jedno velké poselství a otevření očí společnosti ohledně duševních nemocí.
Pokud chcete něco jiného, než klasický thriller, za tuhle knihu dám ruku do ohně.
Moje hodnocení: 10/10
Někdo říká, že oproti 1.dílu je tohle zdlouhavé a utahané. Mě to bavilo stejně. Jako máma si možná dovedu představit tu bezmoc, když se za všechno na světě snažíte uchránit svoje děti před zlem, které číhá všude okolo Vás a kterému se vlastně ani nemůžete podívat do očí. Nebo snad ano? Jenže děti už nejsou děti, ale dospívající, samostatně myslící jedinci, kteří na tohle všechno mají možná úplně jiný názor. Chtějí vědět, co se kolem nich děje a matka je v tom značně omezuje. Bavilo mě to, jen je škoda, že se ani tady nedozvíme, co za zlo to vlastně je a kde se vzalo. I když to je možná to jediné, na čem Josh graduje to napětí. Vcelku příjemná záležitost.
Moje hodnocení: 7/10
Když se řekne Agatha, každý milovník literatury ví, o koho jde. Ale ruku na srdce, co víte o jejím skutečném životě? Pokud nejste zarytí fandové, nejspíš toho moc nebude. A přesně proto jsem si chtěla tuhle knihu přečíst. Že bude zárukou kvality jsem dostala info od svého nejmilejšího zdroje a díky Betě jsem se k ní dostala hned po vydání. A waw, musím smeknout, že Lucy se povedlo Agathu ukázat lidsky, rozebrat její strasti a radosti s úctou a mnoha lidem tak přiblížit ženu, která i dnes zůstává pro mnohé pod rouškou tajemství. Agatha rozhodně nebyla nudná žena, ba naopak, byla neskonale chytrá, moudrá, ale jak se říká, taky si pěkně narazila hubu ve vztazích s vše se promítlo v jejím životě.
Tuhle knížku si dejte, dám za ni ruku do ohně, že Vás bude bavit a budete koukat, co všechno se nedozvíte.
Moje hodnocení: 10/10
Za knížku děkuji Betě v rámci spolupráce :)
Narazila jsem na ni ve výprodeji v LK a dostala mě hned po otevření a přečtení první strany, takže šla se mnou domů. Krásné zpracování, silný příběh a česká tvorba. Co víc. I přesto, že se jedná o čtení cca na 30 minut ji vřele doporučuji :)
Moje hodnocení: 8/10
Máte rádi Velkou Británii a královskou rodinu? Čtete rádi příběhy z jejich života? V tom případě je Marion kniha jako stvořená pro Vás. "Crawfie" se v rodině ocitla náhodou a vychovala Alžbětu a její sestru. Pro dobro královských holčiček se vzdala vlastně nejdůležitějších let svého života a plánů, které měla. Mohlo by se zdát, že její život byl šťastný, ale mnohdy je opak pravdou. Když už jejích služeb nebylo potřeba, byla jí nabídnuta spolupráce na knize, která vyšla pod názvem Malé princezny. Jí nikdy za vynášení informací nebylo odpuštěno, ale vydavatelé, kteří ji do toho uvrtali se zanedlouho ukázali na královské párty. Crawfie tak nakonec i přes všechnu svou službu zemřela osamělá a královská rodina na ni zapomněla. Ano, i tohle je realita.
Nutno podotknout, že se nejedná o literaturu faktu, ale o román založený na historických událostech a podkladech. Čte se snadno a pro milovníky zajímavých příběhů je to rozhodně must have kniha. Já si ji užila moc.
Moje hodnocení: 9/10
Knihu mi zaslalo nakladatelství Beta v rámci spolupráce, za což moc děkuji :)
Povídky Ramseyho u nás vychází v tomhle vydání vůbec poprvé a já naprosto chápu, že pro někoho je t čtení náročné, které mu nesedne. S ohledem na dobu, ve které ale vznikaly je to soubor víc než dobrý a každý člověk věnující se žánru hororu ho zcela jistě ocení. Nečekejte potoky krve, nebo brutální násilí, ale plížící se nejistotu, která může ovládnout i Váš strach.
Klasicky jako v každé antologii se tu najdou silnější a slabší díla, ale to všechno už je na vnímání čtenáře.
Moje hodnocení: 8/10
Jaromír - hlavní hrdina našeho příběhu a autor sám strávil v knihovně před 30 lety dva měsíce své civilní služby, kterou si dojednal, protože by u vojáků byl úplně marnej.
Tehdy sotva plnoleté ucho se dostalo do prostředí knih, hezkých mladých knihovnic, ale i zajímavých návštěvníků knihovny.
Mnoho příběhů v téhle knize je až neuvěřitelných - a jak sám autor dodává, možná se vůbec nestaly, v mnoha situacích jsem ho naopak viděla jasně a v barvách.
Milá oddechovka na jedno odpoledne, žádnou vysokou literaturu ale nečekejte.
Moje hodnocení: 6/10
Jan Štoček - přední český kriminalista, který za svou třicetiletou kariéru dopadl mnoho zločinců - nejen těch nejznámějších, ale i těch, jejichž jména možná ani neznáte a přesto se jednalo o brutální činy. Vrah je v každém z nás má být knižním rozhovorem, nicméně otázky Lucky najdete vlastně jen na úplném začátku a pak už je to spíše kniha detailně popsaných případů z ruky přímo Jana Štočka. Mnoho lidí tohle považuje za velké mínus knihy - pro mě osobně je to spíš velké plus. Lucku s Barčou mám ráda jako podcastovou formu, jejich knihy mě neoslovily a tady jsem upřímně uvítala, že je to vlastně kniha Jana Štočka, jen ho Lucka dokopala k tomu to sepsat a za to velké díky. Rozhodně se u nás najdou mnohem lepší knihy na kriminální téma a minulost naší země, nicméně tady je to takové vzpomínkové a očima člověka, který nám hezky popisuje jak co probíhalo krok za krokem a přesto s jakousi lidskostí.
Moje hodnocení: 7/10
Upřímně si myslím, že Dům je kniha, která je určena čtenářům hororu, kteří se už v žánru více orientují a vědí, co všechno je může potkat. Že je to kniha zmatená a místy dost divná je sice pravda a já upřímně chápu všechny, kteří ji odložili, nicméně se za knihu musím postavit. Dům totiž není prvoplánově duchařina a i když se v něm objevuje postava posedlá brutálními sexuálními praktikami se všemi zúčastněnými, zkušenějším čtenářům musí hned docvaknout, že za tím bude něco víc. Ano, tohle je kniha o rozpadu osobností zevnitř, o zlu, které se dere na povrch skrze vzpomínky a události, které se udaly v domě. Ale je Dům opravdu to zlo, nebo je to všechno ještě úplně jinak? Dům opravdu není kniha pro každého, jelikož se jedná o horor, ve kterém se sice sem tam zjeví nějaká shasherovitá scéna, nebo duchařina, ale jinak zavání hodně psychologií až sci-fi linkou. Takže přesně knížka pro mě. Já jsem naprosto spokojená.
Moje hodnocení: 9/10
Tohle je kultovka a tuhle knihu bych dala do ruky každému, kdo se s komiksem jako takovým nikdy nesetkal. Tahle kniha je totiž jiná - nejen kresbou, ale brutálně tísnivým a hororovým příběhem, který nutí čtenáře zjistit, co se tam vlastně děje. Batman je tady vlastně de fakto taková okrajová postava, ale celý příběh spojuje. Miluju tu knihu a tohle vydání s obrovským bonusovým materiálem je skvělé.
Moje hodnocení: 10/10
nejsem čtenář mangy, abych po ní sáhla, musí mě něčím zaujmout. Když pomineme obrovské promo, jaké Brutal měl, byla jsem zvědavá spíš na knihy samotné. Hiroki Dan je jednoznačně sympaťák. Příběhově to místy možná pokulhává, protože se může zdát, že se děj vleče, kresbou mi to ale bylo vynahrazeno. Že je to Dexter po Japonsku se tomu upřít prostě nedá, což ale ničemu nevadí. Brutal na mě jako člověka nimrajícího se v truecrime brutální rozhodně nebyl. Nopak - strávila jsem s ním jedno fajn odpoledne v posteli. A jako nečtenáři mangy se mi to líbilo.
Moje hodnocení: 8/10
velmi milá záležitost určena sice primárně dětem, ale rozhodně přínosná i pro ostatní čtenáře všech věkových kategorií. Knížka formou krátkých textů a krásných ilustrací představuje svět nás introvertů a vysoce citlivých lidí pohledem, který možná ostatní na první dobrou nevidí. A Lenka má pravdu, máme pocit, že jsme součástí celého vesmíru, milujeme tajemno, mnohdy máme chut dělat xy věcí najednou a pak je problém vstát z postele a dojít si pro rohlík. I tohle jsme totiž my. Neplést si introvertnost a citlivost s duševní nemocí :)Knížka Vám možná poradí, jak s námi zacházet, jak nás pochopit.Ilustrace jsou mnohdy tak trefné a přesto vtipné, že jsem se smála i nahlas ( introvert v háji - kde stojí postavička na pokraji lesa, nebo nálada pod psa, kdy je pro změnu zavalena chlupáčem...) Tohle dílko je sice čtení na hodinku, ale co nabídnout rozhodně má :)
Moje hodnocení: 8/10
K Playlistu jsem se dostala náhodně - když jsem na něj natrefila v knihovně v novinkách. Fitzeka si přečtu ráda, byť to není autor, který by mě nějak okouzlil, nebo bych po jeho knihách šílela. Že se jedná o 3.knihu ze série jsem se tak dozvěděla až v průběhu čtení - což ale nevadilo, protože člověk díky nenápadné rekapitulaci velmi rychle pochopí, co se událo v knihách, které nečetl.
Setkáváme se zde s únosem mladé dívky, která ale díky svým hodinkám s mp3, které dostala od Aliny - své terapeutky vysílá pomocí playlistu a připojení na wifi zprávu, kde se zhruba nachází.
Slepá Alina žije spokojený život se svým snoubencem po operaci očí a když ji znovu kontaktuje Zorbach po tom, co posledně málem zemřela, je už vcelku předvídatelné, že se do případu znovu pustí...
Pátrání po Feline se ale komplikuje, když stopy vedou do jakéhosi utajeného zdravotního zařízení, které razí heslo "oko za oko".
Playlist má jedno obrovské plus a tím je skutečný hudební playlist 15 písní, které vůbec nejsou špatné. Nepouštěla jsem si ho úplně důsledně při čtení jednotlivých pasáží, ale i tak člověku vcelku hezky rozšíří vjem z knihy.
Za mě má kniha ale i jedno obrovské mínus.. až moc překombinovaný děj a velmi malá uvěřitelnost časového rozsahu, ve kterém se tohle všechno odehrává.
Celkově to tak není kniha, ke které bych měla někdy potřebu se vracet, ale hudební playlist v telefonu mám :)
Moje hodnocení: 7/10
(SPOILER) Kdo očekává potoky krve, duchařinu, nebo slasher, bude zklamán a přesto je to "horor" dle mého gusta. Chuck prostě psát umí, jak už jsme se přesvědčili v xy jeho knihách, ale Kniha nehod je přesto jiná - začíná jako poctivá, vtíravá duchařina a potom ani nevíte jak se ocitáte v bitvě o existenci světa, kterou vlastně vede jeden náctiletý kluk, který se narodil do né tak normální rodiny. Má to krvavá místa, má to nechutná místa, má to dokonce místa, kde si budete říkat wtf? Co ještě přijde? Ale ve finále dostanete do rukou příběh, který je nejen neskutečně svižný, ale koneckonců i uvěřitelný... protože kdo ví, jestli tohle všechno nemůže být pravda? Třeba jednoho dne "krabicák" skutečně zachrání malou dívku, vyřezané sovy obživnou a démoni budou cestovat pomocí blesků.
Tohle byla vážně jízda.
Moje hodnocení: 9/10
Upřímně čtu mangu velmi, velmi zřídka, ale tohle jsem si chtěla přečíst už jen proto, že se to odehrává ve Viktoriánské Anglii. Ano, je to vcelku prvoplánový, přeslazený příběh o utajované lásce, ale zároveň je to vlastně knížka řešící kriticko - společenská témata této doby.
Čekala jsem milý, romantický příběh, což se splnilo a jako bonus okrajově i tehdejší boj za práva žen a náhled na queer problematiku téhle doby.
Oceňuju, že jako příklad tu byl použitý Oscar Wilde, kterého miluju a i když je to knížka velmi decentní a místy fakt přeslazená, je schopna čtenáři předat něco víc, než jen zakázanou lásku dvou žen.
Myslím že rozsah 3 dílů je naprosto dostačující.
Přečteno za jeden večer.