Arkagas Arkagas komentáře u knih

Mýtné Mýtné Cherie Priest

Hezký přebal, slibná anotace a popisek horror. To jsem v té knihovně přece nechat nemohla. A zase se žádné nadšení nekoná.
Dějová linka je skvělá - podivuhodný močál, most, který jen tak někdo nevidí a ztrácející se lidé v pravidelných intervalech po 13 letech. Bohužel si s tím autorka mohla pohrát víc. Rozhodně se nejedná o horror, ale spíše o slabší duchařinu s jedním monstrem nakonec.
Jako oddechové čtení na pár hodin to špatné není, ale já vážně čekala něco, u čeho mi bude běhat mráz po zádech a zase nic.. škoda.

04.09.2020 3 z 5

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

(SPOILER) První kriminální počin Kopřivy, který se ale povedl. Opět vsadil na jistotu a to na tu, že české hlášky a vtipy prostě na českého čtenáře fungují. I když se v téhle knize projednává týrání malé Báry, její duševně nemocná matka a nakonec i překupnictví mladých holek do Turecka, tak to do sebe zapadá jak má. Detektiv, který vlastně není detektiv na svou vlastní pěst pátrá a i když si ze začátku myslí, že je to úplně marné, tak to nevzdává a to se mu vyplatí. Jako sekundární příběh je zde vývoj rozchodu našeho "detektiva" s manželkou a nutno podotknout, že u hlášek při hádkách mezi nimi jsem se bavila snad nejvíc.
Celkově jsem knihu přečetla za den a půl, není to nic náročného, ale pořád se jedná o detektivku.

Schizofrenické evangelium Schizofrenické evangelium Bohumil Hrabal

Čím začít? Třeba tím, že máme v naší literatuře poklady, o kterých mnoho lidí neví. A je to velká škoda. Hrabal je jedním z nich. A tahle knížka je sice čtení na 2 hodinky, ale rozhodně za to stojí. Protože každému bude něčím povědomá. Minimálně o povídce utrpení starého Werthera jste určitě slyšeli. Já mám nejradši povídky povídky Kain a přímo schizofrenické evangelium. Hrabal je prostě naše česká klasika, která by měla potkat každého.

Patrioti Patrioti Pascal Engman

(SPOILER) Jedno velké hurá! Tahle kniha je výborná, i přesto, že jsem ji koupila ve výprodeji za 49,- Kč! (aneb další potvrzení toho, že cena o kvalitě knihy nerozhoduje).
Tenhle thriller se možná bude zdát někomu politický a nesedne mu. Já politické knihy taky moc nemusím, ale záleží na tom, o co zrovna se jedná. Tady je ústředním problémem neonacismus ve Švédsku, což je výborný námět, který samozřejmě platí všude po světě. Kniha je zajímavě napsaná - zpočátku sledujeme příběh jedné novinářky, arabské rodiny, ve které studuje dcera práva a ve Švédsku se už narodila a nakonec příběh Jamese, který je též švéd, 10 let ale v rodné zemi nebyl a po zavraždění manželky se vrací. Tyhle tři dějové linky se cca v polovině knihy spojí a je to naprosto skvělé a uvěřitelné.

Autor této knihy je bývalý novinář a psát rozhodně umí, opravdu jsem nečekala takhle dobrou knihu, která by byla thrillerem a zároveň by popisovala problémy dnešní společnosti a vyhranění vůči určitým skupinám lidí de fakto jako reportáž, o které si vlastně nakonec musíte udělat obrázek jen Vy sami.

Z masa a ohně Z masa a ohně Aleksandra Motyka

Opět skvělá kresba, ale za mě příběh o něco slabší. Možná je to tím, že vychází hlavně z herní série o zaklínači a já jsem hrála jen první a to ještě kdysi dávno. Co se kresby týče, opět není co vytknout. Na příběhu se mi líbilo že zde máme hezky vykresleného (doslova :D) Marigolda, který tu vystupuje jako hrdina, který Geralta zachrání. Celkově příběh o začarované princezně nijak extra nepřekvapí, ale konečné řešení věci, kdy se na scénu dostane Yen pobavilo. :)

Skleněný dům Skleněný dům Paul Tobin

Nádhera. Víc k tomu asi nemám. Na to, že se nejedná o původní příběh od Sapkowského má tenhle grafický román jeho ducha. Příběh skvělý - tajemný les a skleněný dům, ve kterém žije nejen Sukuba a především společné putování lovce Jakuba, z jehož ženy se stala údajně Bruxa je skvělé. Že je to celé trošku jinak se dozvídáme s každou stranou a konec je skvělý. Nádherné kresby, atmosféra prostupující každou stránkou. Za mě rozhodně skvělá práce. Sapkowski je můj miláček a trošku jsem se obávala toho, jak toto autoři pojali, ale povedlo se :)

17.07.2020 4 z 5

Poslední lež Poslední lež Riley Sager (p)

Klasické otřepané téma - zmizelé dívky na táboře kdesi uprostřed lesa. Tady ale nejde o typickou vyvražďovačku, protože těla se nikdy nenašla, i když je Emma přesvědčená že zemřely všechny. Celých 15 let měla Emma halucinace, kde k ní promlouvala Vivian, kterou té osudné noci nepustila do chatky. A zhorší se to mnohem víc, když osazenstvo tábora přijde na to, že Emma má halucinace stále a znovu zmizí 3 dívky z její chatky.
Tahle kniha je skvělou psychologickou hrou a když už si čtenář myslí, že ví jak to bylo, tak ho to zase hezky uzemní. Celkově se jednalo pro mě o takovou odpočinkovou knihu na jeden den, není tam žádný extra zvrat, který by mě překvapil, i když má kniha tempo a nedá se od ní defakto odtrhnout.
Rozuzlení je nakonec skvěle promyšlené a nečekané, ale poslední dívka od Rileyho se mi líbila víc. Tohle už je takové otřepané téma, které prostě nenadchne.

29.06.2020 5 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

(SPOILER) iluju tu knihu! Kdo by čekal nějakou klasickou strašidelnou Kingovku, tak je na velkém omylu. Tohle je příběh, který Vám nedá spát, dokud ho nedočtete. Mladý obyčejný kluk, který je zamilovaný zažije na jednom rande se svou milou na poutí u výherního kola nevídan štěstí. Ale jak to tak bývá, vesmír musí být v rovnováze, a tak je jeho štěstí vykoupeno autonehodou. Po té zůstává naše hlavní postava 4 roky v komatu a kolem něj se mění svět. Zatímco jeho milovaná se vdala, jeho matka se stává čím dál tím větším bláznem ovládaným sektou.
Pokud Vám tohle přijde jako slušný nášup, tak to hlavní teprve přijde - náš hrdina se probouzí skoro po 5 letech z komatu se skvělou pamětí na všechny události a s bonusem v podobě jakého si "jasnovidectví".. a tady se příběh teprve pořádně rozjíždí.
Tahle kniha je skvěle propracovaná a je vhodná i pro čtenáře co s Kingem nemají žádnou zkušenost. Nečekejte ale dobrý konec, ostatně jako ve většině Kingovek.
Já si dala rereading po několika letech a zase jí miluju. :)

18.06.2020 5 z 5

Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně František Kotleta (p)

Ze tří knih volného pokračování série se mi tahle líbila asi nejvíc, možná hlavně díky příběhu dlouhá noc v Tokiu, kde jsou útočící pavoučí démoni.. ale celkově je tohle další skvělá odpočinkovka nabitá akcí, magií, sexem a zážitky, které by Vás ani ve snu nenapadly. Většinou u mě platí, že co kniha od Kotlety, to jeden den, ale tuhle jsem si vychutnala a četla jí celé 3 dny ????
Jak říkám, odpočinkové, nenáročné čtení, klasická, typická Kotletovka :)

27.05.2020 4 z 5

Fakt hustej nářez Fakt hustej nářez František Kotleta (p)

(SPOILER) Fakt hustej nářez je druhý díl z trilogie - na zemi pochodují bojové jednotky Kartanů, které decimují upírské klany a proti nim se opět staví Jan Bezzemek. Docela na prt je ale to, že do jeho přítelkyně Petry se vtělila pradávná démonka (nebo bohyně - říkejte si tomu jak chcete) Sangot, která Petru ovládá s jediným cílem - dostat se na svou domovskou planetu, která je hluboko ve vesmíru. Jediným přínosem je, že Sangot Petru chrání a Janu věří, takže v případě potřeby se z Petry stává neovladatelná vraždící zbraň, což se šikne.
Pak tu máme velmi starého kamaráda Gerharda, o kterém zjistíme pravdu jeho minulosti a samozřejmě tlupu transsexuálů, z nichž Diana je největší princezna.
Napětí a akce opět od začátku do konce.
Moje nejoblíbenější hlášky z knihy: “Byl jsem vážně mizerný pilot, copak jsem jím mohl nebýt, když jsem pocházel z doby, kdy vrtulník ještě neměl na papíře ani Leonardo Da Vinci?” “Ono to jde vůbec blbě, když Vám uletí kus břicha a třetina páteře se vydá na vyhlídkový let albánskou ulicí.” “Měl na sobě oblečení, které by se dalo považovat za módní naposledy v den, kdy Mussolini ohlásil pochod na Řím. Atd.. ????????

27.05.2020 4 z 5

Perunova krev I. Perunova krev I. František Kotleta (p)

(SPOILER) Představte si, že jste vysloužilý voják z Afghánistánu, a jelikož nemáte žádnou podporu od státu, jedete v překupnictví diamantů se svou partou. Při předání se to ale hodně zvrtne, jelikož v zásilce byl jeden velmi vzácný kámen, po kterém jde jedna nejmenovaná bohyně. Následně zjistíte že zločinci co po Vás jdou jsou staří Slovanští bohové - Chors, Svantovít, jezinky, vodní démoni (vodníci), Svatobor, Černobog, jejich posluhovači ve formě vlků atd... Tyhle všechny bytosti válčí s Martinem Fridrichem, který postupně zjišťuje jak to vlastně je.. Skvělá akční kniha plná akce, napětí, typicky Kotletovských hlášek a zbraní. Tahle kniha je jedna velká jízda, která ubíhá neskutečně rychle. Moje oblíbená knižní série ❤️

27.05.2020 3 z 5

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

(SPOILER) SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Hlavními postavami této knihy jsou Erik a Lucie a příběh se rozebíhá ve chvíli, kdy Erik způsobí těžkou autonehodu, při které zemře dívka.

Erik s Lucií bydlí ve staré vodní pile poblíž zříceniny na velmi zvláštním místě a jejich vztah se zdá z počátku naprosto normálním. Erik je ale restaurátor posedlý malováním a velmi ho uchvacuje obraz Apollón a Marsyas od Tiziana, jehož kopii má v chodbě.

Celý jeho život se vlastně od tohoto obrazu odráží a jeho myšlenky jsou velmi zvláštní.

V knize sledujeme zároveň i Jaroše, což je přítel zabité Elišky, který se rozhodl že zabije hajného, jelikož je nachytal v lese a tak celou vinu za to, že jeho milá zemřela pod koly auta dává jemu. Tento příběh ale končí Jarošovou sebevraždou a všechno je zase jinak.

Ve finále knihy sledujeme Erika, který po vzoru Tiziana a jeho obrazu pověsí svého kamaráda vzhůru nohama a chystá se ho zabít zaživa. Rozbíhá se policejní akce a velký rutuál, kdy Erik domalovává své obrazy, z jeho přítelkyně Lucie se stává světlonoš a vše do sebe najednou zapadá.

Tato česká kniha se údajně našla v soukromé sbírce a autor si při jejím psaní vyřezával kusy své kůže, aby do ní rukopis zabalil.

Dostala se ke mě informace že toto není pravda a jedná se jen o velmi dobrý marketing, nicméně to už nechám na každém :) Tahle kniha je hodně promyšlená a mysteriózní a troufám si říct že jí nepochopí každý.
Pro mě je to letos asi jeden z nejlepších úlovků :) 10/10

12.03.2020 3 z 5

Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil Záchranná pouť: Jeden muž, třicet tisíc psů a cesta poslední naděje dlouhá milion mil Peter Zheutlin

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Tahle kniha je příběhem Grega Mahle, jehož sestra založila v Americe společnost Labs4rescue zachraňující psy hlavně z jihu státu.
Greg je nejen její bratr, ale hlavně řidič kamionu, který každých 14 dní dováží 80 psů jejich vysněným rodinám napříč státem.

Peter se o Grega a společnost, její fungování a celé pozadí velmi zajímal a tak s Gregem absolvoval cestu kamionem, aby věděl co všechno záchrana psů obnáší. Z původně novinářské pouti za zajímavým článkem se postupně stalo velké přátelství na celý život.

Kniha detailně popisuje jejich putování s kamionem a návěsem pod značkou Rescue Road Trips a jak Greg zmiňuje hned na začátku knihy: "Stejně jako nechávám za sebou kilometry, tak i špatné vzpomínky. Životy v zanedbání, týrání, nemocech, útulcích s eutanázií, hladovění a nevýslovných krutostí. Jsou to vyvrženci. Byli nechtění, nemilovaní, a umírající. Ale teď dostávají 2.šanci. Čeká je rodina plná lásky, pelíšek. Někteří mají v očích očekávání, jiní mají oči plné naděje a snů a to je mé poslání." Kniha detailně popisuje fungování útulků a záchranných stanic na jihu Ameriky, kde jsou psi tak přemnožení, že ve většině útulků zůstávají mnohdy jen pár hodin, než jsou uspáni. Na jejich záchranu totiž není čas ani peníze.
A právě to bylo důvodem vzniku organizace Labs4rescue, LAA, Mutts4rescue, shaggy dog rescue Houston a dalších, kteří hledají nové rodiny v takové míře v jaké je to možné, a odváží díky Gregovi většinu psů na sever, kde je situace mnohem lepší.

Například jen v Houstonu je 1,2 milionu bezprizorních psů, a útulky nezvládají. Kastrační program bohužel není podporován politiky ani názorově, ani finančně a tak se pro lidi lepší neustále psy mezi sebou množit a pak se dívat jak pomalu umírájí.
Velkou zásluhu na záchraně psů má také LAA Miriam Weissové, která vedla rodinný podnik a bokem uspořila 750 tisíc dolarů za které vyrostl největší útulek v Americe na rozloze budovy 185m čtverečních a několika hektarech s novým vybavením okolo.
Součástí tohoto útulku je také potravinová banka pro psy z okolí, která ročně nakrmí pejsky v hodnotě 25 tisíc dolarů.

Velkou a velmi přínosnou pomocnou rukou jsou jako všude u nás i ve světě dobrovolníci. Jak říká Greg:
"velkou vlastností dobrovolníků je umazat si kolena od hoven" což je obrovský kompliment :) Heslo na Gregově kamionu zní:
Saving lives four pawn at a time

Tahle knížka je dechberoucí příběh rodiny, která psům obětovala naprosto vše, svůj čas, peníze, život, lásku.

Je to nádherná kniha promílající osudy lidí i psů, popisující příběhy putování napříč Amerikou, i dojmy nových pánů, kteří brečeli radostí, když viděli přijíždět Gregův kamion s jejich vyvolenou chlupatou láskou.

Knížka je stále sehnatelná ve výprodeji na megaknihach za pár korun a troufám si říct že velmi potěší každého pejskaře, ale i lidi co se zajímají záchrannou zvířat.

Za mě 8/10 :)

12.03.2020 5 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

10.kniha Chrise Cartera, ke které jsem se nakonec i přes všechno těšení se na ní dostala až 30.12.2019.
Nepřímo navazuje na knížku Zloba, kde už jsme se s Lucienem Folterem potkali, ale v Nenávisti Luciem utíká po 3 letech z vězení a jeho vztek nezná konce.

Jelikož se jedná o vraha, který je dle Roberta "horší než sám ďábel", je nám jasné že se rozjede našlapaná jízda monologů mezi Robertem a Lucienem, jelikož přemýšlí velmi podobně.

Lucien se tentokrát rozhodne dostat Roberta do kolen vraždou, kterou ještě nemá na svém seznamu a ublížit mu psychicky, nikoliv fyzicky. A obojí se mu samozřejmě podaří.

Nenávist je další velmi povedená kniha z rukou Chrise, ale upřímně si myslím že má i lepší knihy a že ta, kterou vydá letos bude třeba zase topová :)
Co oceňuji, nebo spíše mě mile překvapilo je to, že v Nenávisti je více popsána postava Tracy - Robertovy přítelkyně a když se zamyslíme, popsal tady vlastně Chris svou partnerku, která v roce 2019 tragicky zemřela.

Knížka má opět rychlý spád a když má člověk čas, přelouská jí za pár hodin :) Hodnocení: 10/10

12.03.2020 5 z 5

Děti boží Děti boží David Hidden

Další skvělý thriller z ruky Davida Hiddena, který opět nezklamal. Pé, neboli Persona, mr.Nobody, neboli nikdo se opět dostává k řešení případu, ikdyž o to vůbec nestojí.
Opět sledujeme jak vysloužilý voják Pé doslova hnije a utápí se v alkoholu kdesi v Mexiku a to jen do doby, než pro něj přijede velký černý džíp, který ho naloží a doveze na ústředí, kde ho poprosí o pomoc s pátráním po 9 ztracených chlapcích z oblasti, kde se Pé zdržuje.

Jenže Pé je a vždy byl samotář a tak to bere opět všechno do svých rukou.
Příběh se odehrává v Mexiku, kde řádí kartely, drogové gangy, zabijáci, každý chlap chodí ozbrojený, kde je nesnesitelné vedro a kde Pé rozhodně není vítán.

Mrazivá zápletka začíná v momentě, kdy je nám jasné, že chlapci byli unášeni jako oběti sexuálního zneužívání pro vysoko postaveného kněžího, pod záminkou skvělých studií na prestižní katolické škole. Začíná hon na mostra, kde se ale Pé chytí do pasti a kde ho skoro umučí k smrti.

Kniha opět skvělě napsaná, čtivá, mrazivá, brutální a místy nechutná, ale celou dobu jsem opět panu Pé fandila i přes to že vím jakej je to ochlasta, smraďoch a člověk, kterému je vlastně jeho život úplně jedno.

Hodnocení: 8/10

12.03.2020 4 z 5

Kala Kala Colin Walsh

Kala za mě zatím jednou z mála knih, které budu řadit mezi nejlepší knihy letošního roku. Kdo čekal thriller o zmizelé dívce, byl nejspíš zklamán. Thrillerová linka tu sice je, zmizelá Kala hraje v příběhu stěžejní roli, ale přesto je to spíše velmi drsná psychologická sonda do srdcí mladých lidí, kteří najednou přišli o svou kamarádku a o jejich vyrovnávání se s touto událostí i během dospělosti.  Kala je pomalu plynoucí příběh, který jako byste prožívali na vlastní kůži. Ne každý debut je skvělý, ale Colin má slušně našlápnuto a jestli budou všechny jeho knihy takové, máme tu dalšího vypravěčského mistra. Prostředí Irska celému příběhu dodává navíc krásný háv tajemna a nedotknutelnosti. Ano, vraha Kaly čtenáři thrillerů nejspíš odhadnou rychle, ale o to v téhle knize opravdu absolutně nejde. Pokud chcete zažít těžkou melancholii, kterou si užijete na maximum, přečtěte si jí.

14.11.2024 4 z 5

Temné stránky Temné stránky Petr Boček

Pohádka, Roubal, satanismus, parta kamarádů točících na urbexových a záhadami opředených místech. Tak tenhle mix Vás přesně tady čeká. Pro někoho je toho možná moc, pro mě toho bylo akorát :-D. O usedlosti Pohádka se tu dozvíte vcelku dost historických usedlostí a minimalistická obálka knížky Vám neřekne absolutně nic.
Je to temné, místy hodně nepříjemné a přesto zábavné. Pokud Vám nevadí sem tam to trhání těl a převlékání se do cizí kůže, směle do toho.
Příběh zasazený do Šumavy, příběh o rozkladu osobností, na které působí zlo a příběh o lásce, která ale tentokrát bohužel nezvítězí.

Moje hodnocení: 8/10

07.11.2024 4 z 5

Zatloukání hřebů Zatloukání hřebů Vilém Koubek

Tohle bylo tak skvělý! Je to spíše rozsáhlejší novela, než román, ale i přesto je to něco, co u nás chybělo. Urbex horor, zároveň vlastně found footage z českých vod a atmosférický nářez s démonama v pozadí. Tahle směsice je přesně to, co mě baví, co mi sedí a co tu ještě nebylo. Zasadit do hnusu osamělého, rozpadlého sídliště, kam byli odesíláni nechtění občané, démona, kterému slouží jeho vlastní kult byl úder hřebíčku na hlavičku - (doslova) :-))Díky Vilémovi za zasazení zrovna tohodle démona a okultních knih do téhle knihy, sedlo si to a zhltla jsem to za dva večery.Oproti Ignisu jsem si tuhle knihu fakt užila a dám ruce do ohně za to, že moje okolí, co čte stejný žánr si jí užije taky :)

28.10.2024 4 z 5

Dobří sousedé Dobří sousedé Adam Nevill

Dobří sousedé se z počátku zdají být typickou duchařinou - mladá rodina se nastěhuje do polorozpadlého domu, kde předchozí majitel spáchal sebevraždu a proto jeho cena byla dostupná rodině, která má do kapsy hluboko. Už první den je ale něco jinak. Sousedé vedle mají dům, na který stále svítí slunce a rostou kolem něj květiny, zatímco tento dům je stále jakoby v šedi a je kolem něj zvláštně.
Když se malá dcerka poprvé sama zatoulá do lesa, vidí na mýtině divné bílé postavy se zvířecími hlavami, rodinný pes následně umírá a všechno se začíná točit kolem pomsty, jelikož si hlava rodiny myslí, že sousedé je chtějí vystrnadit pryč.
Jenže Adam nepíše prvoplánové knihy, což všichni, co jsme četli jak Rituál, tak Rudou zem, moc dobře víme. Dobří sousedé jsou tak folk hororem, který nejenže se opírá o starý mysticismus, ale velmi pichlavě se zažírá do mysli člověka tím, že vlastně málokdo z nás ví, jaké sousedy má.
Dobří sousedé tak nejsou duchařinou, vše tady máte hezky černé na bílém a fakt mě to bavilo. Adamova představivost je skvostná a těším se na jeho další knihy.

08.08.2024 5 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Skryté obrázky jsou u mě typickým příkladem "teď to čtou všichni, to jde mimo mě a o rok později..."
Ano, zaujala mě, už když vyšla, ale v knihovně po roce na mě koukala z regálu a volala půjč si mě. Přečteno vlastně za den. Klasický případ svižného thrilleru šmrncnutého "duchařskou" linkou, která ve finále vůbec duchařská není. Nebudeme si nalhávat, že je to nějaké extra složité čtení, i díky tomu, že v knížce je opravdu hodně obrázků, ale vypla jsem u ní, odpočala si a zajímalo mě, co bude dál. Za mě účel splněn.

Moje hodnocení: 8/10

04.06.2024 5 z 5