Atanone Atanone komentáře u knih

Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Vtipná,milá a jiskřivá pohádka pro trochu větší a velké. Krásné popisy míst a postav,bonbonek pro fantazii.
Těch pět jednak za to,že se mi opravdu líbilo a přidala bych ještě jednu "imaginární" za ten zasněný výraz,co se mi přilepil na tvář.
***** + *

31.08.2017 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

benegesseritská litanie proti strachu mi už kolikrát pomohla.
A to nemluvím o tom úžasném světě,který Frank Herbert vytvořil. Kdykoli se tam podívám,nechce se mi pryč.
Že mám ráda modrou s tím nemá nic společného

10.05.2017 5 z 5

Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Malý Princ pro dospělé.
Kde se ten člověk vzal? A kam zase zmizel? Zvláštní osud..

Poprvé jsem Citadelu četla někdy v 17 a od té doby snad stokrát.. Je snad jediná z mých knih,která je počmáraná odkazy,zvýrazňovačem,jsou v ní podtrhané věty i celé pasáže. Protože pro mě je to učebnice.

27.04.2017 5 z 5

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Nádherný,hluboký a uvěřitelný příběh.

24.04.2017 5 z 5

Bůh ví Bůh ví Joseph Heller

Kdo Bibli četl ví,že David není rozhodně černobílá postava i když jeden z největších králů Izraele. Úžasný básník,že..ale ty jeho ženské..no a děti taky nějak nedopadly..
Heller ho dokázal udělat úžasně živoucího. Vůbec nemám pocit,že by se touto knihou strefoval do Bible. Ono člověk kolikrát Bohu řekne všelijaké věci,to si přiznejme.
Pro mě jedna z antidepresivních knih. A taky jedna z nejvíc "evangelizačních" protože když ji někomu doporučuju,musím dodat,že pokud si nepřečte Bibli,bude z ní mít tak 60% a možná se ani moc nezasměje.

21.04.2017 5 z 5

Teror pochází z hlubin Teror pochází z hlubin Steve Alten

Na knihu jsem se hrozně těšila, ale bohužel mě moc nechytla, možná proto, že jsem ji četla po shlédnutí řady megaloidních filmů o megalodonech a už toho bylo moc. Mea culpa...pravděpodobně

17.11.2020 3 z 5

Dýka a kříž Dýka a kříž David Wilkerson

Četla jsem kdysi dávno za mých "cet" a tehdy mi kniha (krom jasných poselství) připadala trochu jako sci-fi z úplně jiného světa. Dnes, kdy máme na ulicích taky docela rušno, mi přijde opět docela aktuální.

20.05.2020 5 z 5

Šibal Krakonoš Šibal Krakonoš Jaroslava Reitmannová

Tak jsem ji milovala, že jsem ji svou láskou skoro zničila :) Otrhaná a obouchaná je pořád mým pokladem mezi pohádkovými knihami.

04.03.2020 5 z 5

Denní služba Denní služba Miroslav Holub

"Popelka přebírá hrách:
zrníčka špatná, zrníčka dobrá,
ano a ne, ano a ne.
Popelka ví. A zná tu hloubku,
ví, že je sama, bez holoubků.
A přece ten hrách přebere"

Tak nějak jsem to měla s touhle sbírkou... Nahoru-dolů. Rok vydání to vysvětluje. I když je tam hodně věcí mezi řádky, jako třeba ve zmíněné básni "O Popelce", na mě sbírka působí spíš smutně a moc naděje v ní nenalézám.. spíš nostalgii

15.02.2020 3 z 5

Relikvie Relikvie Tim Lebbon

Rozpaky..přinejmenším. Vincova část příběhu se ze začátku točila hlavně kolem jeho poklopce a brnícího „nářadí“.. i když se později vysvětlilo proč, zmiňováno poněkolikáté už to bylo trochu otravné. Naštěstí Angelina část byla trochu zábavnější a vlastně mě to začalo bavit až v poslední třetině. Vyjma Tlusťocha Fredericka, který byl moje oblíbená postava od chvíle, kdy se v příběhu objevil až do chvíle, kdy.. no prostě.
Ale.. nechápu CO vlastně chtěl autor napsat. Nejsem ovlivněná, protože jsem od něj zatím nic nečetla. Je to zvláštní příběh, to ano. Závěr je překvapivý, ale má smysl jen pro ty, kdo si budou moct a chtít přečíst pokračování..Mě to zatím moc nenalákalo.

Ale našla jsem i moudro:
„Každý, kdo potřebuje pomoc, peníze a jídlo, stává se neviditelným“

25.12.2019 3 z 5

Láska, duše a francouzská kuchyně Láska, duše a francouzská kuchyně James F. Twyman

Ne že by to byla špatná kniha. Ne že by tam nebyla spousta krásných myšlenek, ale celému tomu, jak je to napsané, nějak nevěřím. A ta víra nemá vážně nic společného ani s uvedenými kvalitami a ani s dalšími rozumově uznatelnými důvody. Přijde mi daleko uvěřitelnější filozofující kuchař, vždy připravený debatovat o hloubkách vesmíru na příkladech zeleniny, než autor, který mi chce namluvit, že jeden den stojí jako hromádka neštěstí poté, co jeho přítelkyně bouchla dveřmi a druhý den sype z rukávu podobná vesmírná moudra. Báseň na závěr to jen dorazila, pro mě by něco takového byl důvod utéct hodně daleko. Muži, kteří moc filozofují a mluví, jsou skvělí přátelé, ale příšerní partneři. Pokud se navíc dočtu, že autor je zaměřený na náboženství a duchovní publikace, tak myslím, že jen chtěl přijít s něčím novým, co by mu lidi „zbaštili“.
Dobře – proč ne? Konec konců stejně málo můžu věřit francouzskému letci, který havaruje v poušti a potká chlapce, který po něm chce, aby mu nakreslil beránka, a přece ten příběh může ovlivnit můj život.
Přesto dávám 4 a doporučuji. Protože zmoudření je krásná a prospěšná věc a je úplně jedno, kde a jak nás potká. Jde přece o ty myšlenky, ne?
Kniha bude při nejbližší příležitosti „zapomenuta“ ve vlaku. Ať slouží ☺

06.12.2019 4 z 5

Vládce noci Vládce noci David Morrell

Držet se hesla "podezřívej toho, koho nikdo nepodezřívá" sice přineslo ovoce, ale poněkud hořké. A to jen proto, že se pan Morrell opět rozhodl napsat dobrou knihu a to také udělal. Nebudu spojlerovat, ale tento díl mi brnkal na city ještě víc, než předchozí. Pěkně se to zamotávalo a zase rozplétalo.
Doufám, že se i čtvrté pokračování dostane na naše pulty, já ho zatím nesehnala ani v originále.
Ale přece jen minispoileřík, abych nalákala čtenáře - konečně se dozvíme, kam zmizela Ann. ☺

21.06.2019 5 z 5

Malý vetřelec Malý vetřelec Sarah Waters

Přidávám se k nadšeným komentářům, toto byla paráda. Příběh je opravdu vyprávěný rozvláčně, ale velmi poutavě a zajímavě, dokázal mě vtáhnout a přiznávám, že i mě postihlo zmiňované mrazení. Vše dávkované v malých, ale působivých dávkách, včetně konce, který jsem nečekala.

07.05.2019 5 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Richard Sklář

Tak jsem z toho nějak rozpolcená. Dala bych 3, ale to by bylo nefér.. tak 3,5?
Bobina je neuvěřitelná. Ze spojení „mi se“ to či ono, se MI dělá špatně a budu na to asi už alergická do konce života. Naopak hláška „mám čurání jak Bo-bina“ u nás doma rychle zdomácněla. Nečetla jsem „vilu“ tak nevím, jestli je to u ní něco chronického, nebo jestli si jen autor myslí, že tohle ženy prostě dělají.. Dorazila mě kamarádka, které jsem si lehce stěžovala a která mi navrhla, že bych mohla spočítat, kolikrát to bylo zmíněno. Nemůžu ventilovat, co jsem jí odpověděla, ráda bych si v této komunitě zachovala aspoň jakous-takous tvář. Tolik k tomu, co mě popuzovalo a včil ty klady. Na to, že jsem po prvních barvitých popisech nevěřila, že to dočtu, to vlastně nebylo vůbec špatné. Myslím ten nápad a to, jak to bylo šikovně propletené a nadávkované a ještě se to ke konci dokázalo zrychlovat až k závěrečnému překvapení. Myslím, že i kdyby autor ubral popisů, ten příběh by to v pohodě ustál. Holt jsem stará škola, kde i hrdinové, co byli hoooodně „noir“ měli styl.

14.04.2019 4 z 5

Až mi zítra budeš chybět Až mi zítra budeš chybět Heine Bakkeid (p)

Tak to tedy byla docela jízda. Skoro bych řekla psychedelická.Velmi lezavé, velmi severské, velmi depresivní a chytře napsané. Hutné popisy krajiny, vizí, duchů,stavů a mrtvol. Hlavní postava citlivě vykreslená troska, která chytí za srdce svým příběhem ,udiví svými vědomostmi a silou.
Pachatel se nabízel prakticky od chvíle, kdy se objevil na scéně, ale chyběl mi motiv, na ten jsem si musela počkat až na závěr.

Snad jediné, co mě štvalo, ale zato mě to štvalo fakt hodně, byly pro mě nepochopitelné pasáže v angličtině. Bylo jich moc a nepřispívaly ničemu. Možná přidaly příběhu pár stránek. Anglicky sice umím, ale nemám pocit, že by mě to v tomto případě nějak obohatilo.

06.02.2019 5 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Příběh neklidné duše. V mnoha směrech ji chápu,přestože na rozdíl od ní,já pocházím z křesťanského prostředí. Ale vím,jaké to je,být vychovaná v rámci jistých pravidel. A také to,že život v rámci těch pravidel ( a to teď nemluvím o konfrontaci s okolním světem) je bezpečný. Děláte to,co máte dělat a neděláte ,co nemáte dělat. A ejhle,jste spravedliví. Ale jste i šťastní? A dokážete dávat štěstí?
Tahle kniha mi nejen přiblížila svět ortodoxních Židů,ale nastavila mi v mnoha věcech zrcadlo.Asi se nebude líbit každému,ale pro mě byla přínosná.

24.10.2018 5 z 5

Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Liz Lawler

Líbilo. Autorka je mistr v náznacích. KDO,jsem tušila asi od poloviny knihy,ale pochybovala jsem,protože jsem nemohla přijít na to,PROČ. Konec je tedy řádná horská dráha,ale to už jsem neřešila. Chtěla jsem knihu,co mě bude bavit a tu jsem dostala.

19.10.2018 5 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Čekala jsem červenou knihovnu,ale byla jsem velmi mile překvapená. „Babské čtení“ ale laťka je hodně vysoko. Sice jsem místy měla pocit,že jsem přistála v padesáti odstínech Skotska, ale to je holt asi současný trend a spisovatelé se možná bojí,že kdyby sex nebyl zmíněný při každé možné (i nemožné) příležitosti, knihy by se špatně prodávaly. Myslím,že tahle má na to,aby se dobře prodávala i bez toho.Je to dobrý příběh,napínavý a zábavný. Autorka si s postavami vážně vyhrála,působí uvěřitelně a dostanou se vám pod kůži. Nestává se mi často,abych se nechala zamotat do série,ale tady se těším na další díly.

18.06.2018 5 z 5

Ronja, dcera loupežníka Ronja, dcera loupežníka Astrid Lindgren

Bonbónek pro malé i velké ☼ Pro mě vzpomínky na dětství a hlavně na les,skřítky,draky,obry a víly.

12.06.2018 5 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Je otázka,nakolik se i v Německu obyčejný člověk mohl dostat k informaci cože se to děje s těmi lidmi,které odvážely vlaky bůhvíkam. Ona je ta pravda v celé své hrůznosti pro někoho neuvěřitelná dodnes.
Každopádně-skvělá kniha,četlo se to samo

22.05.2018 5 z 5