Atanone Atanone komentáře u knih

Hastrman Hastrman Miloš Urban

Nádhera! Taková poetika,prolínání mýtů a skutečnosti,náznaky a rozuzlení..
Přečetla jsem jedním dechem a byla bych četla dál.
Moc se mi v tomto případě líbí,jak ten člověk přemýšlí a trochu mu tu úžasnou fantazii závidím.

21.04.2017 5 z 5

O zubaté vagině a králi penisů O zubaté vagině a králi penisů Libor Budinský

Zase až tak hambaté nejsou. Ty ruské jsou dokonce dost zábavné a co se týče poslední, že by tam nebylo už co jiného dát z Česka?

16.06.2020 3 z 5

Tygřík Vaska Tygřík Vaska Olga Vasiljevna Perovskaja

Jelikož jsem knihu četla někdy v době, kdy jsem četla Mauglího a Knihy džunglí, byl pro mě Vaska takový protiklad Šér Chána. Moc se mi líbila a myslím, že může hodně dát i dnešním dětem

20.12.2019 5 z 5

Studie v šarlatové / Podpis čtyř Studie v šarlatové / Podpis čtyř Arthur Conan Doyle

Asi bych u každé knihy se SH psala,že je "moje nejoblíbenější" .Tato není výjimkou. Obdivuju autora za takové krásné zápletky a popisy míst.

11.10.2018 5 z 5

Etta a Otto a Russell a James Etta a Otto a Russell a James Emma Hooper

Původně jsem si říkala,že místo komentu napíšu jen „doporučuji“ ale nakonec jsem se rozhodla,že se zkusím vymáčknout a snad k ní přitáhnout pár dalších lidiček.
Kniha se asi nebude líbit každému. Je to hodně složité čtení formou i obsahem. Musíte si dávat pozor,protože přímá řeč splývá v textu a mnohdy nevíte kdo přesně co řekl a jak to asi myslel. Ale ta pozornost se vyplatí-držíte v ruce zvláštní knihu.
Příběh je vyprávěný až dětsky prostými slovy. Líčí se každodenní úkony a nepatlá se tu v citech,ale vy už od prvních stránek začínáte tušit,že až tak jednoduché to nebude. A pak se mezi těmi prostými slovy a každodenními úkony začne rýsovat příběh,ale přesto si (hlavně ke konci) nemůžete být vším až tak úplně jistí.
Líbí se mi mluvící věci a zvířata a způsob,jakým se Etta a Otto setkávají v mimosmyslovém světě,protože vím,že to jde. Líbí se mi jejich zvláštní láska bez velkých slov,která je pečující a velkorysá,nevydírá, ale respektuje svobodu rozhodnutí. Teď mě tak napadá,že si vůbec nevzpomínám,jestli jsem v knize někde našla slova jako „miluji tě“ (budu si to muset přečíst znova ☺ ) a pokud ano,jistě jich nebylo moc.
Líbí se mi jak se Etta a Otto a Russell ( a vlastně i James) starají jeden o druhého-bez velkých slov a gest ale s o to větší věrností.
Myslím,že tato kniha říká,že život je obrovský a zároveň úplně prostý, že věci mají takový smysl,jaký jim dáme,že nikdy není pozdě jít za svými sny a že rozhodnutí je jen na nás.

Riskněte to s touto knihou. Když to nebude ono,nic neztratíte. Ale možná taky držíte v ruce knihu,ke které se budete vracet.
A nezapomínejte dýchat.

05.08.2018 5 z 5

Ruiny Ruiny Scott Smith

Viděla jsem film,takže to nebylo moc o nějakém napětí a překvapeních (navíc anotace už nějakým překvapením nedává moc šancí),ale byla jsem mile překvapená,jak poutavě je kniha napsaná. Čekala jsem horror,ale dostala jsem mnohem víc. Popis chování skupiny lidí v bezvýchodné situaci je podaný zajímavě a uvěřitelně.
Určitě nelituji,že jsem věnovala čas tomu dočíst si po filmu jeho předlohu.

19.07.2018 5 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Čtení této knihy mi připomnělo kdysi populární pořad Do-Re-Mi. Díváte se poměrně dlouho na řadu slabých výkonů,které porota odměňuje vysokým hodnocením „za tu odvahu“ a pak vás ke konci pořadu z klimbání probudí příchod někoho,kdo opravdu zpívat umí a vy si říkáte „stálo za to počkat“. Ale když pak vypnete TV a podíváte se na hodiny,řeknete si „Vážně to stálo za ten čas?“ . Docela by stačilo to závěrečné vystoupení.
Zdá se,že jediné,s čím Harry nemá problém je erekce. Sympatický mi začal být až na posledních dvou stránkách knihy - a to možná zapracoval můj vrozený spasitelský komplex.

Pardon,pane Jo,tentokrát fakt Ne. Možná někdy příště...kvůli pár věcem,kterými jste mě přece jen oslovil.

11.11.2017 3 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Co mě na knihách z té doby-nebo psaných podobným stylem- vždy fascinovalo bylo to,o čem všem se nesmělo mluvit v rámci společenské konverzace a jakým způsobem se to umělo naznačit "mezi řádky" a všichni tomu rozuměli . Wow! My,co jsme se narodili bez schopnosti být diplomaty,jen zíráme ☺

31.07.2017

Dracula Dracula Bram Stoker

Klasika. Co víc dodat?
Horrory mají být strašidelné,stejně jako "harlequinky" mají být romantické. Něco mezi tím mě moc nebaví.

13.05.2017 5 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Je těžké být jiný.Je to těžké v každé době a málokdo to ustojí. Všichni chceme být součást něčeho velikého a pak jsme zklamaní,že právě naše odlišnost z nás dělá outsidery.
Myslím,že ta kniha je hlavně o tom.

05.05.2017 5 z 5

Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Trochu překombinované..chci říct viditelněji překombinované,než Šifra mistra Leonarda.
I tak kniha stojí za to.

Jen mě trochu mate-proč si někdo dá takovou práci,aby něco skryl tak dokonale aby to Langdon zase našel? Ale to jen takové malinké rýpnutíčko

21.04.2017 4 z 5

Hodina čarodějnic I. Hodina čarodějnic I. Anne Rice (p)

Tuhle knížku bylo opravdu těžké odložit a přečetla jsem ji skoro jedním dechem. Zkraje bylo trochu oříškem pro mou trpělivost převyprávění děje a neustálé vracení se na začátek,ale jak děj nabíral na obrátkách,přestalo mi to vadit. Škoda,že další pokračování v češtině zatím nevyšlo (pokud ano,prosím,dejte mi vědět).
Každopádně Mayfairské čarodějnice můžu jen doporučit.

21.04.2017 5 z 5

Carmen / Colomba Carmen / Colomba Prosper Mérimée

Po letech zjišťuji, že ač Carmen si pamatuji docela přesně ač jsem mikdy (fujtajbl, stydím se to přiznat) neviděla operu celou, zatímco druhá novelka zapadla v mé paměti tak dokonale, že fakt nevím, o čem to bylo. Možná je čas si to přečíst znovu...?
Každopádně Carmen jsem rozuměla perfektně, jakkoli její jednání nebylo vždy čisťounké. Snad pro tu zvláštní divokost a touhu po svobodě za každou cenu. I když zůstává otázka, jakou mají věci cenu, pokud za ně necháme platit jiné

31.03.2020 4 z 5

Brida Brida Paulo Coelho

Vzala jsem si z knihy, co šlo. A mimo jiné i to, že pokud je toto autorova cesta, tak já jdu jinudy.

08.03.2020 4 z 5

Čas čarodějnice Čas čarodějnice Árni Thórarinsson

Poklidné, pomalé..Příběh mi asi brzo vvypadne z paměti, ale podpořil můj dlouhodobý zájem o Island

12.01.2020 3 z 5

A teď padáme rejžo A teď padáme rejžo Aleš Pivoda

Knihy podobného druhu jsem ráda četla už "za totáča". Dobré do vlaku, do čekárny..Dalo se kdykoli vstoupit a zase vystoupit. Člověk se dozvěděl věci. Ovšem rychle je potom zase zapomněl. Stejné je to i u této sbírky krimipříběhů, kterou jsem s sebou vozila v autě, abych si zkrátila čekání. Chápu, že podobné záležitosti si asi nekladou vysoké literární cíle, ale zpracování některých povídek mi přišlo.. no.. za 3.

25.11.2019 3 z 5

Bílá magie. Kouzla pro lásku Bílá magie. Kouzla pro lásku Ileana Abrev

S paní Abrev bych se chtěla kamarádit. Věřím, že bych v ní získala moudrou a nezávislou přítelkyni. Tak mi totiž připadají její knihy. V této jsem víc než konkrétní návody ocenila její myšlenky a průvodní slovo. LÁSKA je s měnícími se podobami stále to, na čem bychom měli stavět a učení v tomto "oboru" je dlouhé jako život každého z nás.

29.10.2019 5 z 5

Učenci a pohané Učenci a pohané Karel Sklenář

Jedna z knih, které ve mně podpořily zájem o archeologii a historii. Napsaná zajímavě a poutavě.

04.10.2019 5 z 5

Krvavé příběhy z hradů a zámků Krvavé příběhy z hradů a zámků Felix Krumlowský (p)

Nedejte na závěr anotace ☺ stejně jako na trochu matoucí název, který ale určitě pomohl prodejnosti .
Kniha zkratkovitě zmiňuje kousky historie 18 hradů. Je čtivá a usnete po ní jak mimino.

24.08.2019 4 z 5

Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Hodně bylo předvídatelného, ale byly i věci, co jsem nečekala a četlo se to dobře. Většinou nemám moc ráda knihy ( a že jich v poslední době takových je) kde se líčí stejná situace pohledem různých aktérů (příběh se tím dá hezky natáhnout), ale v tomto případě mi to nevadilo, naopak to bylo i docela poučné (viz špatná komunikace mezi Anitou a Adamem).

14.06.2019 4 z 5