Atuin komentáře u knih
Váham mezi 2 a 3 *. A to v rámci žánru, či subžánru. Massová umí psát, prosakuje to na povrch i v tomto případě, ale zdá se že umí to co by s tim fokozálabbezesporu udělat vyhodit z okna. Nápaditost skvělá, predstavivosti až až, ale cim dál clově čte čim víc začne mít pocit, ze se autorka nedrží sebemensího rozvrhu, či kostry a sazi tam to co jí zrovna v ten den padlo do oka nebo jak se vyspala, aniž by to upravila tak aby to dávalo smysl k tomu co dosud napsala. Jinak moc jí nejdou charaktery ale má jich tam nastláno že se nedopočítáte. Epický je to rozměrově nikterak jinak. Zbytecně vulgarní tam kde by to vůbec byt nemuselo, skoda že s tou modou prisla. Postavy mají za sebou desetileti někdy i staletí, ale konstantně se chovají na 15. Různorodost ras je úžasně pestrá ale jsou napsáni tak blbě ze jebodvsebe sotva rozeznáte, proto se tam tak cadto nějak máva kridly apod...
Použivajíc dnešní rétoriku: Je to toxické jako Větrná hůrka ( s kterou to však vůbec nesrovnávam) a iritující do té míry, že co chvily letěla kniha někam bokem. Četla jsem knihu v zasadě jen kvůli klubu,ale musim řict že znovu se takové výzvy nechopím. Ono by se to dalo dost dobře přežít kdyby to byl román který není sám v sobě tak nějak natěšený co se v něm děje. A na mě to tak působilo. Samozřejmě je to kniha pro dospělé, ale je to také kniha které se můžete s klidem vyhnout. Ono všemu člověk podlehnout nemusí. Ve výsledku to není nic co by stálo za řeč. To že by Adelina byla tak ( zpočatku) nadsená s různých vidin apod. se ani nedivím, to není až tak blbé, ale to dál si myslím stojí za úvahu u nějakého odborníka. Ten vývoj byl malinko lítlý, a postavy choré.
Čteno v polském překladu
Chybí mi kolonka NEDOPORUČUJI....
Jsme zvyklí na odvrácenou stranu, na nadéjnou - sol verzi - je třeba si zvykat. Je to hřejivé zámérně ale nemá to byt hloupé, jen to těmi oblaky a mračny lidskéhoho vědomí neproniká snadno a lehce. Pritom jistý klid a zázemí hledáme všichni.
Čekáme zdevastované - a jenom zdestavostavoné světy - emné lesy a křivé charaktery....a ejhle můžeme dostat nejenom šálek čaje...
Jde na to koukat různou optikou, a je škoda těch několika slov které tu knihu dávají do ruky jen dospělým.
Bezesporu zajímavá kniha. Ovšem plný počet jí nedávám , protože nejzajímavější časti se ve ve vyšledku rozdrobily jen uvodníkových citací v kapitolách, kapitoly jako takové, ač nebyli uplně repetetivní směřovaly vzdy trochu jinam. Souhlasím s tím že těch AI vzorců tam bylo možná krapet moc, ačkoliv různorodost a nápaditost fungovala až do konce. Některé prvky byli dobře predstavené a skvěle představitelné, prostě funkční. Rozhodně je to autor schopný, kniha je velice inteligentní a urcitě se k ní vratím, protože některé pasáze, koláže a mýšlenky jsou nezapomenutelné.4,5/5
Tvaropěvkyně, Strach, Evrim je kulatý.....
Publikace je velká a poměrně těžká. Academia v tomto případě ale udělala jakousi úlitbu v ne zcela pevné formě. Scela srozumitelně a souhrnně s bohatou obrazovou dokumentaci je zde předloženo téma laboratorií , metalurgie a podivných zajímavých aktivit tak jak lze zachytit bv dobových textech. Do knihy se lze začíst, protože pokud vás jen něco málo z toho zajímá informace jsou lákavě podané. Navíc papír úžasně voní. Což celé zavání také jakousi dílnou nějakého mistra který zná čtenářské srdíčko...
Díky za takové texty
Čteno v polském překladu, s absolutně úžasnou, vymazlenou obálkou, na kterou je radost se dívat, vzhledem k detailům které představuje. Nejsem ke knize tak kritická, ačkoliv ano něceho je tam příliš, ovšem hrůzy to jsou předevsim morální. Bratři vyrostli s matkou, jsou kupodivu velice zbozní, ackoliv se modlí dost rázným a vseříkajícím způsobem, neberou si servítky téměř s ničím a při cestě do gyptu...tedy dnes bychom řekli do egyptu zažívají rúzná " dobrodružství" . Démoní popsáni v knize jsou popsáni velice zajímavým způsobem a odraz tehdejší doby je také nosný, byť mozná na některých místech přepálený. Zajímavé je že oba bratří ( ať jsou jací jsou a normální urcitě nejsou ) jsou příběhovým nastrojem který ukazuje lidskou náturu . Další zajímavostí je že se dost dobře lečí z ran ostatně. Knihu si asi znovu neprečtu ale nelituju času s touto knihou. Nebylo to milé čtení, ale ani prázdné.
Krasně poctivé 4*. Autorka nikterak nezklamala a anotace nikterak nelže. Prostředí funguje. Uzavreným titulům v dnešní době fandím.
Velmi povedeně sepsaná kniha, která se i se všemi těmi ap a ab jmény dokáže udržet pozornost a vlastně i čtivost a kazi to jen ty preklepy, kterych tu je opravdu požehnaně.
Uzasné podzimní čtení do nepohody.
Ja jsem si také myslela že půjde o částečnou tvrdohlavost podmíňěnou vášní pro věc ale rychle jsem se z toho bludu otřepala a do veršů se jaksi zamilovala. Čtu již po druhé a nemohu se dočkat na vlastní vytisk, který mi dorazí z antíku. Je to o tom nakolik vás chytne jazyk a nakolik to máte e s čím propojit. Prijemné setkání povidam vam. Přijemné...
Všem milovnikům eposů a váhavavým duším doporučuji.
To je úzasná kniha. Vyborně napsaná a živá. Martin Nejedlý odvedl kus výborné práce a je znát že do toho vložil srdce. Alespoň pro mě. Inspirativní, informativní a poeticky krásné.
Neváhejte a čtěte budete maximalně spokojeni a odměněny. Nejlepsi kniha r.2024 zatim. Ma nejkouzelnějsí nazvy kapitol, od Šalvěje, pres lilii , rozmarýn atd....Kniha je krásná pod kazdým coulem.
No po Věku přizraků nemohu jinak. Kouzelně atmosférické.
Těsim se na dalši dil
No páni, to je jako číst skvělé napsaný o román. Člověk by to zaradil do krásné literatury :-}}.
Jestli vás mnohdy unavují historické romány - zejména ty současné - protoze v tom kulhá historie a co je horší forma. Vyjma šablon hrdinú a hrdinek doporucuji odklon k nebeletristicé literature takového typu, to co dostanete je fascinující z mnoha úhlů a opravdu se něco dozvite.
Neuvěritelně podnětné ctení, některé pasáže - ty které odkazovaly přimo k pramenům - psané malou kurzívou jsem sice musela číst i vícekrať ale trpělivost přinesla své plody. Obrazotvorností nabytá prace která vás vezme k místům jež stálo za to hledat k řekám jež stalo za to následovat a misiím jež stálo za to obětovat. Cestovatelské okenko plné rajského poznání a vnitřního života.
Úzasné čtení, divotvorné,těším se až se ke knize vrátím. Objevné a ukazující že stále je co nalézat.
No myslela jsem že budu ochat a achat a nebudu. Příliš překombinované, autorka tam valí vše co jí padne pod ruku, co kde četla a aniž by se pozastavila6 jestli to už není moc věcí v jednom kotlíku. Navíc neumí dost věcí patřičně zakrýt takže pak ta tajnosnubná atmosféra je trochu na sílu. Atmosféru za mě schodily dialogy. Ty šustily papírem.
Nemohu si pomoci mě to zasáhlo na těch spravných místech, stejně jako letos už např. kniha Noční ptáčata.
Prostředí pěkné, vše krásně plyne, postavy jsou uvěřitelné a to jak ty viděné, neviděné, ztracené....
Mám neblahý pocit že na knihu velice rychle a velice lehce zapomenu, vož se mi u jinych autorovo knih nestalo. Možná u jedné. Je to několikátá kniha kde autor/ ka zpracovava covid. Napisledy jsem četla Divadlo na Tomovo jezeře od Ann P. a také si knihu pamatuji nyní jen častecně.
Čtenářský zážitek se i zde u MC odehrával jen na jedné straně. Na té druhé už byl méně fascinujici 3,5/5
Maličko jsem s tím bojovala ale vysledku to autorce odpouštím. Možná mě však v tomto případě víc uvízne v hlavě forma.Velice atmosferická kniha které je třeba se opravdu na míru přizpůsobit Ale takových knih moc není a ke potřeba je vždy zavnímat.
Neveselé čtení, ovšem provedení a celý záměr je velice dobrý. Po formální stránce lepší než Les v domě od AM a více konkrétnější ( méně nespolehlivé ) než Do tmy od AB. Všechny knihy se v něčem potkávají. Narativ od jedné osoby ale rozčleněný do více časových úrovní, ovšem autorka vás na to nikterak neupozurňuje ( např změna písma nebo tak). Kape z toho deprese a bolest. Kniha zasáhne.