Atuin komentáře u knih
Ta kniha je nádherná tím čím je ne tím čím není. A říká toho mnoho, aniž by to musela přímo vyslovit. Navíc se v ní Vallace svěřuje se tím co jeho samotného velice oslovilo.
Pro mne je to kniha na kterou se po objevení nejen nedá zapomenout, ale po které člověk prostě sem tam znovu sáhne a není pravda že musí být člověk zaníceně zběhlý v bibli,aby knize rozuměl, o tom to nikdy není.
Kniha nemůže v žádném směru zklamat, je dobře propracovaná, množství postav může sice způsobit bolehlav:),ale jinak se jedná ale o zcela typického Kinga, který na vás prostě začne chrlit a člověk se prostě ani nezmůže na slovo, jen následuje děj až do konce, byť by ten konec třeba sám i vylepšil.
Nemůžeme říkat že čeští klasici jsou přežítek, to je jako bychom se vzpírali vlastnímu jazyku, kterým mluvíme. Pravda, že v mnohých případech, bychom se mu měli naučit znovu, alespoň zčásti mluvit, což by bylo jistě lepší než odsunovat ho kamsi do ztracena. Mrzí mě že si někteří neuvědomují, že jazyk a historie je spojen s prostými lidmi a věcmi a osobními zážitky. Touto naší chronickou absurditou utrpěla mnohá díla a to jen proto, že se k nim přistupuje jako k něčemu mrtvému,témeř nečeskému. Což je obrovská škoda.
Babička je velmi pěkný příběh, psaný zdatnou rukou a psaný s citem. Božena Němcová prostě promítla svoje pocity, na které má snad právo každý.
Lawrence předvedl svůj vynikající styl psaní, příběh samotný není tak strhující,ale rozhodně je hbitý a hbitě poukazuje na vše co měl Lawrence kolem sebe. Umně tak prolínal osudy několika lidí s ukázkovými přednesy o lidech samých, kteří dle něj prostě zcela vykolejili a podle mě vyvolal větší skandál právě tento aspekt než který koliv jiný. Tím ostatním jakoby si jen vypomáhal, aby vše sladil. Román je čtivý a perfektně propracovaný, právě tím že člověk neví na co autor naráží víc a na co méně.A na co nenaráží vůbec.
Velmi pronikavé jeviště kde se rozehrává ještě pronikavější příběh, silný a neúprosný a tak samozřejmý. Protože je veden kličkami obyčejného života. A právě na takových místech se duše nejen nachází, ale rozsévá, protože není nic hloupého na tom že "Bůh je nejvíce vidět když půjdeme rozkvetlou loukou" tedy když půjdeme obyčejným životem. Nic víc a nic méně. Ono totiž o nic jiného ani nejde, jen těch cest je celá řada. A to věděl již " vězeň" v tomto románu.
Po Usměavých Rebelantech to bylo další velice příjemné setkání s tímto spisovatelem, a myslým že nezklame každého kdo má rád procházky antikou
Kniha je velice dobře napsaná, mě velice nadchla už před lety a vždy si jí ráda přečtu, a každý kdo se pustí do zachycení českých dějin a rozpustilostí si zaslouží poděkování.
Příběh je tak krásný a tak zajímavý že se nedá odložit, opravdu vše je v něm dokonale sladěné a povedné.
To co mi na začátku a daleko přes půlku přišlo jako čiré a přehledné jako svítání, se mi ke konci zdálo zbytečně zhutnělé, vymáhající si konec proti nějaké vůli. Rozhodně to chce s knihou strávit víc času, protože jinak se mi příběh víc než líbil, přesto ho zatím ponechám bez hodnocení, nechci mu zbytečně ublížit.
Mě to prostě zaujalo, já nevím snad skvělým smyslem pro detail.
Díky JirkaD. a jeho komentáři už vím zcela přesně co mě na tom zaujalo.
Nepředpokládala jsem že by kniha mohla být ještě sugestivnější nežli film ale je tomu tak,nad skutkem který Oskar Schindler učinil ( a v podstatě nebyl jen jeden ) lze jedině důstojně mlčet, protože dobrý skutek zůstává vždy dobrým skutkem jako je voda vodou. Zvlášť v čase takové paralýzy, kterou si většina z nás dnes nedovede vůbec představit ani ji vytušit. Zůstat tehdy pouze člověkem znamenalo jím opravdu být a nemuset o tom přemýšlet.
Na to jak je knížečka útla, svižně vypoví o nádheře etruské civilizace a odkáže na velmi cenné zajímavosti.
Obratně sepsaná a dobrými jmény podepřená kniha, která nadchne všechny milovníky evoluce naší planety,
Opět další zajímnavý kousek pro ty který není žádná minulost daleká.Pěkně představena prvohorní moře tam kde by je dnešní člověk asi nečekal.
Jsem celou sérii naprosto nadšena a jsem ráda že jsem ji v mohla komplentně odkoupit, protože jak příběhem tak jazykem mě zcela uchvátila. Je to psané čistě, v liniích které nejsou zahlceny zbytečnostmi a celkový dojem je prostě úchvatný.
K téhle povídkové řadě nelze říct zhola nic špatného, prostě vynikající tvorba,ani u jedné povídky jsem se necítila ošizeně,každý mi dá jistě za pravdu když řeknu je to prostě pěkně našlapané.
Kniha se mi dostala do ruky v podstatě náhodou, možná bych sama neměla odvahu po Mailerovi sáhnout, ale jsem jen ráda že jsem to udělala, nejen pro její originalitu.
Po přečtení mi bylo velmi líto že se tím celá sága uzavírá a že se autorka nepustila alespoň do prvního století císařství, to by bylo v jejím podání zakonitě nejen barvité ale nesmírně bohaté.
To je moje velká srdeční záležitost, třeba mezihra na konci O malém Johnovi je naprosto úžasná. Nic se mi od Johna Galsworthyho tak nelíbí. Možná se zdá že je to porce, ale naní tam vetknuto nic nadbytečného, nic navíc, takové vyprávění je prostě náderné tím co všechno říká a že toho říká hodně,navíc psané takovým jazykem který je doslova pocta číst.
Jsem ráda že mě tato knížka neminula :),prtože kdyby mě minula dost by mě to mrzelo,byl to bezvadný oddechový zážitek