Awča Awča komentáře u knih

Nouzové zastavení času Nouzové zastavení času Ewald Murrer (p)

Krásné počtení.
První část mě oslovila o trochu více svým stylem, kdy verše poslední části navozovaly děj básně následující.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

Krev býka je v kalichu na stole.

Já v myšlenkách jdu nazpět,

pozpátku stoupám po schodech,

vracím se, odkud jsem byl vyhnán.

Zdvíhá se převržená židle,

usedám a perem nasávám slova

napsaná na zmačkaný list,

uhlazuji jej

a ukládám do krabice k jiným bílým listům.

Plamen vrůstá do svíce,

vosk narůstá, knot zbělal.

Oheň se ukryl do zápalky.

31.01.2023 5 z 5

Mladí, neklidní a mrtví Mladí, neklidní a mrtví Jessica Fellowes

Četla jsem bezprostředně po prvním díle. Líbil se mi popis prostředí, Londýna, venkova, života smetánky i života na opačném konci společenského žebříčku.
Hlavní hrdinka, ač jsem ji chápala, ztratila svým chováním něco z mých sympatií.
Místy je kniha opravdu rozvleklá, tu a tam jsem něco překočila.
Škoda, že není k dispozici audio kniha, poklidné tempo příběhu si o ní přímo říká.
Jelikož jsem byla zvědavá, jak bude Luisin život pokračovat, nakoukla jsem i do dalšího dílu, zatím v originále.

08.11.2022 4 z 5

Podzemní proudy Podzemní proudy Christopher Fowler

Předchozí díl mě okouzlil prostředím divadla a válečného Londýna, vtipem a skvělou dvojkou detektivů.
I tato kniha byla vtipná, prostředí zajímavé a na vyřešení tajemství jsem byla zvědavá, oblíbila jsem si Kalli a její život, obdivovala snahu dům renovovat.
Jen je to o trochu více upovídané než předchozí díl a nemělo to pro mě tu jiskru a náboj.
Ovšem i tak jsem si pěkně početla.

04.11.2022 4 z 5

Perfektní manželství Perfektní manželství Jeneva Rose

Souhlasím s mag097.
Kniha se čte dobře, zvraty jsou velké, náhod se nakupí možná až příliš. Ale nic úplně chytlavého. Oddechovka, nic míň, nic víc.

22.09.2022 3 z 5

Stín ve dveřích Stín ve dveřích Tim Weaver

Na další setkání s oblíbeným autorem jsem se moc těšila. Někdy je to ovšem tak, že se cesty dvou blízkých duší minou.
Nedočetla jsem.

27.06.2022

Květiny na jeho pohřeb Květiny na jeho pohřeb Ann Granger

Příjemné počtení, ze všech dílů se mi tento zatím asi líbil nejvíce. Zápletka byla originální, řešení možná trochu překombinované. Neutkví mi v paměti, ale jako čtení před spaním ideální.

21.05.2022 4 z 5

Cyberpunk Cyberpunk Andrzej Ziemiański

Kniha mě moc bavila, jak zápletka, tak prostředí, vtipné hlášky i hlavní hrdinové.
Hru neznám, je možné, že jsem tím přišla o nějaké souvislosti, ale čtení to bylo fajn, přeneslo mě na chvíli z běžných dní úplně do jiného světa.
Zkusím i další autorovo knihy.

09.05.2022 5 z 5

Vzlety a pády Evy Olmerové Vzlety a pády Evy Olmerové Jiří Karas

Mrzí mě, že zpěvačka s tak úžasným hlasem upadla trochu v zapomnění. Knihu jsem četla již dávno, nyní jsem si to moc ráda kvůli čtenářské výzvě zopakovala.
Je to spíše životopisná črta, psaná člověkem, který měl k Evě Olmerové blízko.

21.12.2021 4 z 5

Krvavý koleno Krvavý koleno Sylva Fischerová

Rozervané a smutné jako podzimní plískanice.

"Jsou dny kdy neumím žít
nevím proč jde žena
proti mně, má jeden nos
a dvě oči
klade nohu před nohu
po chodníku, který sestává
z šedých čtvercových dlaždic, proč
čtverce,
na čtverci stojí muž, jeden nos,
dvě oči s bílým sklivcem..."

Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

08.09.2021 4 z 5

Úkol přežít Úkol přežít V. Mahaněnko (p)

Knihu jsem četla kdysi dávno.
Strašně se mi líbila. Ale pokračování nebylo k dispozici, tak jsem na ní časem pozapomněla. Děkuji Dubasovi, že mě ke čtení této série opět přivedl.
Nejsem hráčka, ale i tak mě čtení bavilo, příběh mě i teď napodruhé vtáhnul a nepustil.
Parádní čtení.
A vidím v něm i pohádkový prazáklad, čiň dobro a svět se ti odmění.

09.04.2021 5 z 5

Stále ve střehu Stále ve střehu Michael Atamanov

Knihu jsem přečetla snad na jeden nádech.
Příběh plynule navázal na první díl, vůbec neztratil dech, postavy měly svůj vývoj, i když štěstí možná přálo Amrovi více než dost.
Opravdu dobře se tu prolíná svět reálný a virtuální.
Zkusím i třetí díl nebo mám přestat v nejlepším?

10.03.2021 5 z 5

Všechny kočky milují Valerianu Všechny kočky milují Valerianu Andrew Cartmel

Bylo zábavné číst tento díl. Postavy jsem již znala, a těšila jsem se na ně, vůbec mě nezklamaly, ani Stinky :-)
Tím, že se nepátralo po deskách, ale řešila se vražda, pro mě bylo čtení zajímavější. Vinyly přitom stále hrály svou roli, a jedné z koček se dostalo důležité funkce, to mě pobavilo.
Obálka je pěkná, název vtipný.
Líbilo se mi o hvězdu více než předchozí díl.

25.02.2021 5 z 5

V temnotě V temnotě Cara Hunter

Ačkoli byl případ velmi zajímavý, škodilo mu příliš mnoho postav, vyšetřování se dostalo do několika slepých uliček, kombinace vršila kombinaci, inspektor Fowley působil jako jedna z vedlejších figurek, hlavní postava zde vlastně nefigurovala žádná, nebyl zde nikdo, komu věřit, fandit a držet palce.
Snaha šokovat zvratem na závěr byla až moc urputná.
Kniha nebyla až tak špatná, ale první díl byl přehlednější a čtivější.

08.02.2021 3 z 5

Výkupné pro krále Výkupné pro krále Graham Masterton

Kniha má všechno, co by měl dobrý thriller mít. Přesto mě vůbec nechytla. Až mě to mrzí.

17.10.2020 3 z 5

Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta Reinhard Kleist

Nemám slov. Výborně zpracovaný silný příběh.
Zbytečně se neutápí v marnostech, ani se nepřetvařuje, touha žít a přežít s sebou nese i slabší chvilky. A osvobozením nezačíná jen růžová budoucnost, ale i realita všedních dní. A ten konec....
Doporučuji nevynechat doslov o ostatní boxerech s podobným osudem.
Jsem vděčná, že jsem díky čtenářské výzvě tento grafický román objevila.
Doporučuji.

12.10.2020 5 z 5

Volání přízraku Volání přízraku Kevin Sands

Čtvrtý díl potvrzuje výbornou úroveň celé série.
Příběh začínal trochu odlišně než minulé díly, rozhodně jsem byla ráda, že čtu popořadě, znalost předchozích částí je určitě výhodou.
Autor nás nyní uvede do problému čarodějnických procesů, korzárství a pirátství, samozřejmě přizpůsobené věku cílové skupiny (což už bohužel nejsem).
Přátelství je i v tomto díle stále nejsilnější zbraní, zápletka byla opět napínavá, četla jsem jedním dechem.
Obálka i ilustrace u začátku kapitol jsou velmi povedené. Opravdu se těším na další díly, budou-li.

04.09.2020 5 z 5

Kolumbova záhada Kolumbova záhada Steve Berry

Autor si dal s knihou jistě hodně práce. Všechna témata byla zajímavá, ale bylo jich prostě na jednu knihu příliš.
Hlavní příběh nebyl natolik napínavý, aby tento slepenec udržel pohromadě.
A to mám konspirační teorie ráda.
Promiň autore, Sagana příště jen v Tour de France.

09.06.2020 1 z 5

Prokletý Prokletý Benedict Jacka

Četla jsem bezprostředně po prvním díle, Verus a Luna mě moc baví. Příběh nemá moc odboček ani vedlejších postav, někomu může tím pádem připadat jednodušší, ale pro mě je to osvěžující, nemuset sledovat různé odbočky, následovat jednu dějovou linku, držet palce svým oblíbeným hrdinům, a že to tentokrát bylo opravdu zapotřebí.
Dost se těším na další díly, snad vyjdou brzy.

08.04.2020 5 z 5

Underground Underground František Kotleta (p)

Neskutečně jsem se bavila. (Ne)pěkně vykreslená Praha budoucnosti, digitální čarodějky, drsný hrdina, akce, vtípky, škoda, že kniha nebyla delší, přivítala bych i pokračování.
Moc se mi líbí i obálka.

03.04.2020 5 z 5

Člověk nula Člověk nula Anna Starobiněc

Velmi zvláštní kniha. Svým způsobem velmi znepokojující. Po dočtení o příběhu ještě hodně přemýšlím. Nemůžu jednoduše říct, zda se mi kniha líbila. Určině mi ale utkví v paměti.

26.01.2020 4 z 5