barynka15 | Komentáře u knih | Databáze knih

barynka15 barynka15 komentáře u knih

Habsburkové bez trůnu Habsburkové bez trůnu Jiří Pernes

Mnoho kapitol jsem přeskočila...Mnoho věcí jsem znala z učebnic. Ale pro připomenutí to není špatné. Čekala jsem něco víc.

10.12.2015 2 z 5

Rafinovaná vražda Rafinovaná vražda Ruth Rendell

Nezaujalo.

10.12.2015 1 z 5

Královské skandály Královské skandály Thea Leitner

Co musely ženy v historii prožít. Hrozné. :(

11.10.2015 4 z 5

Válka a evropské královské rody Válka a evropské královské rody Anthon Devere-Summers

Na dané téma by se klidně mohl natočit dokument, mnoho věci není známých a stalo se to poměrně nedávno. Zejména Řecko a Balkán je velice zajímavé.

13.08.2015 5 z 5

Alžběta - Rudá vévodkyně Alžběta - Rudá vévodkyně Ghislaine Windisch-Graetz

Kniha, která nedělá z Alžbětu "chudáčka" sirotka, kterého je potřeba litovat. Vyrostla v sobeckou, bezohlednou, panovačnou a egocentrickou osobu, která svým chováním zkomplikovala mnoha lidem život. Osud byl k ní nemilosrdný. Nejen, že v raném věku přišla o otce. I později přišly velké citové ztráty. Asi i proto byla taková, jaká byla. V mnohém mi připomíná její babičku, rovněž Alžbětu, stejně tak jako jejího belgického dědečka Leopolda II. Je s podivem, že tento příběh sepsala její snacha - právě proto, jak moc reálně ji vystihla...Hodnotí ji lidským způsobem - tedy nedělá z ní ikonu lidských srdcí, ale naopak - ukazuje ji jako člověka, který se svým chováním neodlišuje od ostatních lidí, pouze měla nálepku "dcera korunního prince". A to si myslím, že jí jako člověku ublížilo asi nejvíce.

21.06.2015 5 z 5

Stefanie: Životní osudy vdovy po následníkovi rakouského trůnu Stefanie: Životní osudy vdovy po následníkovi rakouského trůnu Irmgard Schiel

Poznání života osoby, kterou historie soudí, i když ji málokdo zná. Právě proto je dobré si knihu přečíst, aby člověk pochopil, jak bylo těžké žít vedle korunního prince a následně po jeho smrti...Dcera belgického krále, manželka korunníhp prince a matka "rudé arcivévodkyně" (je dobré si přečíst i o ní, mnohé se tím vysvětlí).

21.06.2015

Indická nevěsta Indická nevěsta Karin Fossum

Asi nebyl dobrý nápad tady jít a číst si komentáře ke knize než jsem ji vůbec začala číst, protože vidina "otevřeného konce" mě nějak odlákala od čtení knihy a tak nějak zkazila dojem. Je jisté, že v reálu je mnoho nevyřešených případů, ale já raději čtu ty, kde se odhalí pachatel, protože mě zajímá, jestli jsem se při odhalování zločinu trefila svým úsudkem nebo ne.

02.01.2015 3 z 5

Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků Jiří Pernes

Když jsem knihu četla, začalo mi být líto, že nebyl starší než František Josef a tudíž nenastoupil na rakouský trůn on...

31.12.2014 5 z 5

Ztracené stříbro / Bronzové stíny / Měděná Venuše Ztracené stříbro / Bronzové stíny / Měděná Venuše Lindsey Davis

Nečtu knihy od Lindsey Davis chronologicky, ale to celkem nevadí, protože Marcus Didius Falco celkem často se vrací k událostem z minula, naštěstí ne podrobně, takže když teď čtu první díly, tak stejně nevím vše...Fantasticky napsáno, autorka mě vtáhla do děje tak, že mám pocit, že v té době žiji...Neskutečné a jsem ráda, že jsem na to v knihovně narazila, nyní už pár knih mám i ve své domácí knihovně od této autorky, stála se z toho má sběratelská vášeň, snad seženu všechny :)

05.08.2014 5 z 5

Mladý Stalin Mladý Stalin Simon Sebag-Montefiore

Koho zajímá mladý Stalin, tak určitě doporučuji...Je to celkem i hezky napsané...

17.07.2013 4 z 5

Třetí přání Třetí přání Robert Fulghum

Na Krétě jsem byla, sice jinde než postavy v knize, přesto mě právě proto kniha učarovala. Píše o místech, která jsem navštívila nebo bych chtěla navštívit, píše o lidech, které bych chtěla potkat a píše o věcech, které jsou tak aktuální. Doufám, že se mi taky jednou splní třetí přání...

21.06.2012 2 z 5