Belanna Belanna komentáře u knih

Příběh lvice Elsy Příběh lvice Elsy Joy Adamson

Knihou o zvířatech nikdy nic nezkazíte a tomto příběhu to platí dvojnásob.
Velké přátelství člověka a lvice, u kterého jsem vždycky na konci brečela.

Vaříme a pečeme bez vážení Vaříme a pečeme bez vážení Jaroslava Pechová

Neocenitelný pomocník na každý den :)

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Jedna z prvních knih sci-fi, kterou jsem přečetla. Hodně depresivní čtení, přesto na mě udělalo velký dojem.

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Každodenní příběhy šesti dětí doprovázené kouzelnými ilustracemi paní Zmatlíkové.
Jako děcko jsem ji mnohokrát četla.

28.08.2022 5 z 5

Od agamy po žraloka. Velký ilustrovaný slovník zvířat Od agamy po žraloka. Velký ilustrovaný slovník zvířat kolektiv autorů

Tato knížka mě provázela dlouhou dobu. často jsem si jí prohlížela, pročítala a našla mnoho zajímavého ze zvířecí říše.

28.08.2022 5 z 5

Cesta slepých ptáků / Runa Rider / Sluneční jezero Cesta slepých ptáků / Runa Rider / Sluneční jezero Ludvík Souček

Po prvním přečtené ještě v ranném mládí jsem knize propadla. Vše jsem brala jako fakt.
S odstupem let se však názor na knihu změnil.

28.08.2022 3 z 5

Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Dee Alexander Brown

Smutná a krutá pravda.

Eugen Oněgin Eugen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Co dodat, krásný veršovaný román. Perfektní překlad, originál mistrovský.

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Knihu jsem četla před léty a vím, že na mě zapůsobila dosti rozporuplně.
Některé pasáže jsem hltala a jiné se mi neskutečně vlekly. Ke knize jsem se zatím nevracela.

Přítelkyně z domu smutku Přítelkyně z domu smutku Eva Kantůrková

Neminul mě ani tento příběh. 80.tá léta a ženská věznice v Ruzyni jsou skvělým tématem,
ale nesedl mi styl vyprávění autorky. Osobně v tomto případě upřednostňuji filmové zpracování.

28.08.2022 3 z 5

Studna osamění Studna osamění Radclyffe Hall (p)

Poutavý, ale hodně smutný příběh. Čtla jsem jí v době, kdy bylo v naší společnosti toto téma stále ještě poměrně tabu. Přesto na mě knížka udělala velký dojem, zvláště jazyk, jakým je psaná.

Lži Lži T. M. Logan

První setkání s autorem a rozhodně ne poslední.
Knížka se velmi dobře čte, je plná napětí a zvratů a tím, že je hodně reálná, působila mi místy slušné mražení v zádech.
Stále se ujišťuji v tom, že sociální sítě jsou více či méně zlo :)

Už zase skáču přes kaluže Už zase skáču přes kaluže Alan Marshall

Nemoc, odhodlání, vytrvalost, láska rodičů a dětský svět, to vše je obsažené v této knížce.
Příběh jsem četla i viděla ve filmovém zpracování. Opravdu stojí za to.

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Neopakovatelná dobrodružství a krásné ilustrace.

Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Nádherný středověký příběh. Skvěle vykreslený život v Paříži té doby doplněný o popisy monumentů, ulic a domů. Příběh plný emocí, který se dobře čte a mám ho ráda.

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Poetický příběh z období 2. sv. války, povinná četba na školách, přesto velmi čtivé a propracované dílo. Už tehdy se mi knížka líbila.

Když v ráji pršelo Když v ráji pršelo Jan Otčenášek

V době, kdy jsem knížku četla, se mi hodně líbila. Krásné místo na Šumavě, trochu romantiky, snaha překonávat všemožné nástrahy. Za přečtení rozhodně stojí i dnes.

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

I tato kniha se objevila v mém čtenářském deníku na střední. Ale tuto jsem opravdu hltala a moc se mi líbila. Téma i jazyk my naprosto sedl.

Velká kniha deskových her Velká kniha deskových her Miloš Zapletal

Dobrá inspirace, jak zabavit skupinku malých i velkých za deštivých dnů.

Vyšší princip Vyšší princip Jan Drda

Knížka, kterou jsme museli přečíst na střední škole.