bigbabe bigbabe komentáře u knih

Loudavé vaření: Recepty pro pomalý hrnec Loudavé vaření: Recepty pro pomalý hrnec Barbora Charvátová

Kromě jídel, co nejím (houby, krůtí), tak jsem uvařila a upekla skoro vše z této knihy, fakt super. Potřebuji dva až tři hrnce.

06.11.2024 5 z 5

Na talíři - Jak jsme žili a co jsme jedli v 60., 70. a 80. letech Na talíři - Jak jsme žili a co jsme jedli v 60., 70. a 80. letech Marie Formáčková

Super kniha, která spojuje recepty s událostmi té doby. Kde se, co stalo, vytvořilo a tak.
Některé hračky, přístroje, atd. z dětství také pamatuji.
A receptů jsem si pár opsala.

19.08.2024 4 z 5

Po stopách baroka v Čechách Po stopách baroka v Čechách Martin Bedřich

Jsem se rozhodla číst dětské knihy, v těch pro dospělé je historie a jiné naučné věci jak učebnice, toto je lepší způsob, jak si něco zapamatovat.
Úžasná kniha, hlavně oceňuji, že na relativně málo stránek byly popsány i souvislosti té doby, nejen prostě o tématu baroko.

10.07.2024 4 z 5

České dějiny podle kata Mydláře České dějiny podle kata Mydláře Martina Drijverová

Mě kniha zaujala, oproti dvou komentářům pode mnou. Asi proto, že jsem očekávala dějiny, ne informace o katovství.
A že to je jen krátký úsek dějin je z názvu jasné.
Dobrá kniha na urovnání si událostí, co se stalo. Ve škole vás naučí jen rok a max., že jich bylo 27.

24.06.2024 3 z 5

Co kdyby to dopadlo jinak? Co kdyby to dopadlo jinak? * antologie

Ano, na kdyby se nehraje.
Ale je to zajímavé počtení.

29.05.2024 3 z 5

Krkonošská kuchařka Krkonošská kuchařka Danka Šárková

Bohužel musím hodnotit, že mě žádný z receptů nezaujal, krom klevely, kterou znám od babičky z Plzeňska a na severovýchodě nikdo nevěděl, co to je.

16.05.2024 1 z 5

Exorcista Exorcista William P. Blatty

Jak si stále slibuji, když si napíšu knihu na seznam "chci si přečíst", tak bych si tam měla i napsat, proč jsem toto rozhodnutí udělala.
Přiznám, že jsem vůbec do 100. stránky nevěděla, co čtu, že to je kultovní horor a že je to zfilmované. Začátek byl chladnější, pak to dostalo spád a konec byl ucházející. Potěšilo mě, že konec nebyl nijak vytržený z kontextu.

06.05.2024 4 z 5

Jelita & jitrnice Jelita & jitrnice Michaela Janečková

Stejně jako kniha předešla mnou čtená, bych řekla, že to je kniha o životní pravdě (pravdách). Rozdíl je v tom, že to je více současné a proto je to více i komické i tragické.

10.04.2024 4 z 5

Nový Bor v letech první Československé republiky 1918-1938 Nový Bor v letech první Československé republiky 1918-1938 Vladislav Jindra

Fotopublikace, nádherná kniha.

29.01.2024 4 z 5

Kam jede tohle nástupiště Kam jede tohle nástupiště Iva Pekárková

Jako vždy od této autorky, prostě super oddechovka na odpoledne nebo na neděli a člověk se ještě dozví, jak to chodí jinde.

15.01.2024 3 z 5

Největší záhady zločinu Největší záhady zločinu Jaroslav V. Mareš

V porovnáním s jinou autorovou knihou průměr, ale mám tento druh knih ráda. Nenásilně vzdělávací a občas jiný pohled na to, jak se to mohlo stát.

15.01.2024 3 z 5

Příběhy českých alchymistů a mystiků Příběhy českých alchymistů a mystiků Jan A. Novák

Okamžitě si dávám autora do oblíbených, protože stručně jasně a populárně naučně napsáno.

02.01.2024 4 z 5

Největší záhady kriminalistiky Největší záhady kriminalistiky Jaroslav V. Mareš

Půjčila jsem si tuto knihu omylem, není Mareš jako Mareš, ale velice mě potěšila a nadchla. Některé případy (bohužel) si i pamatuji z dětství či mládí, že se řešily a nevyřešily, tak bylo hezké si o tom více přečíst. Dále přečíst si o některých zfilmovaných případech, jak to bylo doopravdy.
A není to suchý text, ale autor i tyto skutečné události uměl popsat čtivě.

18.10.2023 4 z 5

Lázeňská kúra Lázeňská kúra Ivanka Devátá

Druhá kniha od této autorky, asi si jí oblíbím, když budu potřebovat četbu na oddech. Super krátké, rázné, vtipné.

25.09.2023 3 z 5

U stolu s paní M.D.Rettigovou U stolu s paní M.D.Rettigovou Joza Břízová

Je zajímavé přečíst si knihu tak starou o oblasti, která se tak mění. Používání jiných ingrediencí, které jim přišli normální a nám dnes skoro luxusní nebo exotické. Zajímavý žargon psaní receptů.

17.08.2023 3 z 5

Rostlinná antibiotika Rostlinná antibiotika Aruna M. Siewert

Velice dobře zpracovaná kniha, rozdělena do kapitol dle bylinek a dle nemocí. Krásně přehledné a v dobrém i zlém je to prostě kniha německého autora.

07.08.2023 3 z 5

Byl jiný než ostatní děti Byl jiný než ostatní děti Michal Vaněček

Na konci jsem si uvědomila, že to je vlastně podobná kniha jako Stařík, co vylezl z okna. Velice humorná kniha postavená na skutečných historických událostech, které autor zpestřil humorem. Myslím, že jak na začátku upozorňuje, že to může být fikce, tak ani moc není.

26.07.2023 5 z 5

Svině Svině Arpád Soltész

Rozhodovala jsem se kolik dát hvězdiček. 5 dostane opravdu výborná kniha, která mě zasáhne, 4 výborná, 3 dobrá a proto jsem se rozhodla pro 2, bohužel.
Přišlo jako marný pokus o styl Pulp Fiction, kdy se odehrává mnoho příběhů, které spojuje jedna linka. Tady těch příběhů ale bylo moc a ta linka mi unikala a také postav bylo moc a ztrácela jsem se v tom.
Bohužel jsem čekala na pointu prvního příběhu, který byl asi nejnapínavější a ta se ztratila nebo jsem jí nenašla.
Autor zřejmě chtěl poukázat na dění v nejmenované zemi pod horami na události, které jsou 100% smyšlené, ale podobné se stali, což bych oceňovala, ale stylem psaní mě to moc nezasáhlo.

03.07.2023 2 z 5

Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina Pavel Trojan

Výborně zpracovaná kniha a hlavně se mi dostalo do ruky nové vydání z roku 2018 a proto jsou informace čerstvé. Všechny podstatné informace, které cestovatel potřebuje.

30.05.2023 4 z 5

Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Ernst Hans Gombrich

Velice příjemná, zajímavá kniha. Potěšilo mě spousty map, aby si to člověk uměl i vizuálně představit. Potěšilo mě, že si člověk mohl spojit různé události a osobnosti v jednom čase ale v jiných částech zeměkoule, protože často čtete dějiny toho a dějiny toho a nespojíte si v hlavě, co se dělo ve stejné době na druhé straně.

17.05.2023 4 z 5