bigbabe komentáře u knih
Ráda čtu cestopisy a tento je jeden z těch lepších.
Vtipné, přiměřeně stručné i obsáhlé, souvislé. Pár fotek, jen ta mapa od kam a kde autor bloudil.
Jinak super.
Bohužel mě kniha moc nenadchla, asi jsem už stará a všechny tipy a vychytávky znám. A např. příprava domácího kečupu z kupovaného protlaku mě neoslovila.
Další dětská kniha, vracím se do dětských let. Ale tato je opravdu moc krásná, stručné, ale poučné. Velice oceňuji, žádná učebnice, ale zábavně i s obrázky seznámí se slavnými českými osobnostmi. Obsahuje vše, co bych si od takové knihy představovala.
Jako obvykle nevím, proč jsem si před dávnými lety dala tuto knihu na seznam, že si ji chci někdy přečíst. Ano, nejsem dítě, ale žabákova dobrodružství? Spíš dobrodružství krysy a krtka, ale to je jen detail. Možná jako dospělý to člověk vnímá jinak, ale nevím, jak to čtou děti, je to zvláštní styl. A také možná zvláštní překlad nebo nevím, jestli to bylo i v originále. Krysa o zvířatech mluví jako ... člověk by řekl, člověk by udělal, možná bylo původně one would be ... je to matoucí, když pak mluví i opravdu o lidech
Jo, bohužel pravdivá kniha, ale i v tom, že tomu nikdo nezabrání, buď ze stranu z toho psychopata nebo proto, že to prostě včas nerozezná a je pozdě.
Taková klasická oddechovka, nenadchne ani nezklame. Ze začátku jsem to chtěla odložit, byla jsem zmatená z postav a období událostí, pak se to tak nějak propojilo, chvilku to mělo dobrý děj, ale pak to rychle a divně skončilo.
Velice zajímavý cestopis z pohledu amerického cestovatele. Jen je potřeba brát v úvahu, že je již trochu starší, takže některá číselná nebo i jiná fakta nebrat za bernou minci.
Jinak i přesto, že docela dlouhé, tak zajímavé.
Velice příjemná kniha i když o nepříjemných věcech, zvláště o covidu. Krátká zamyšlení nad covidem, láskou, světem, vztahy mezi lidmi, rodiči.
Je dobré si občas něco zopakovat, ale v některých případech jsem byla udivena, co si to lidé umí vymyslet za patvary, které by mě ani nenapadly a naštěstí se s nimi nesetkávám ani u svých přátel.
Jinak mi vadí, že čeština v některých převzatých slovech uznává originální přepis a někdy je originál nesprávný a čeština má svůj přepis. Což jsem se tedy dozvěděla z této knihy. Nad tím by se asi měl někdo zamyslet a myslím, že jsme součástí velkého světa a slova z cizích (zvláště z anglického) jazyků bychom měli psát tak, jak se píšou v originále a nevymejšlet nesmysly.
Četla jsem tuto úzkou knihu na můj vkus opravdu dlouho. Přibližně třetina či polovina mi uběhla rychle, pak se mi to již zdálo takové utahané. Zajímalo mě toto téma, ale ke konci to bylo již moc fakt, jmen a takové nečitelné.
Jako literatura faktu je to samozřejmě obsahově zdařilé.
Zase úžasná kniha tohoto autora. Dost dobrej nápad to číst v době prezidentských voleb u nás. Dobře propracované, i v pracovní den (vstávám kolem 5) jsem šla spát v 23:57, protože to už bych neusnula, musela jsem to dočíst.
A bohužel opravdu téměř reálné.
Pro mě osobně o kousíček lepší než první díl. Ale skoro to vypadalo jako by to napsal úplně jiný autor.
Výborná kniha, krásné mapy (hodilo by se do ČV 2023), jen mi chyběla Kanada a Austrálie. Výborně a stručně vysvětleny kameny úrazu historie.
Zase jeden z těch mých akcí - nevím, proč jsem po té knize šáhla.
Kniha "přečtená" za 20 minut, protože "to snad každý ví", tak už jsem něco mailů napsala a přečetla.
Rozesmála mě věta v první kapitole: "Otvírejte svůj e-mailový účet alespoň jednou denně / vyřizujte je ráno. Tak vzhledem k tomu, že mi chodí 100-150 mailů denně, tak by bylo dobré to otevřít aspoň jednou denně.
Pak mě trochu rozčílila to hyper korektnost v té dnešní době. Že Dobrý den je neslušné? Mě, když někdo napíše Vážená paní inženýrko, tak to ve mě probudí přesný opak .. nechuť ten mail vyřídit.
I přesto se plánuji kouknout na ostatní dvě knihy autorek.
Výborná knihu, lehce se četla, mám ráda takové knihy. Sama nejsem takový dobrodruh, ale ráda si to přečtu. Jen, co mi v takových knihách chybí je třeba mapa a kde se to místo na světě nachází, prostě zas tak znalá nejsem a pomohlo by to, protože jinak pak strávím u takových knih stejný čas na googlu a mapách, stejně jako čtením.
Tak nechtěla bych být pacientkou Sigmunda Freuda.
V každé knize nemůže být vše, ale protože jsem téměř všechny tyto kraje procestovala, musím zhodnotit, že téměř vše jsem buď viděla nebo jela okolo nebo o tom aspoň slyšela a že se tam někdy zajedu podívat. Tak jsem ráda, že mi to autorka připomněla a snad tím přiblížila ten čas, kdy se tam fakt už zajedu podívat.
Hezky popsaná místa a výlety.
Určitě by si měl každý přečíst, ale brát s rezervou a nepodlehnout jen jednomu názoru. V každém případě běhá mráz po zádech a že Evropa dávno zaspala je pravda.
Asi polovinu knihy jsem přečetla, pak jsem začala přelítávat odstavce a pak stránky.
Pro mladší čtenáře možná dobré, pro mě už moc divné, ne kvůli tématu a použitých slov, ale spíše "hlouposti" autorek. Ale myslím si, že to je jen hrané, aby to bylo prodejné. Je to o něco horší než články v Bravíčku. Možná, že i v době neinternetové jsem byla lépe informovaná a méně frustrovaná než dnešní mládež. Jako řešit s kamarádkou, že mám dole dvě dírky a děsně se tomu divit ... nebo, jestli mám správnou postavu, správné oblečení, to mě nikdy nebralo... přijde mi to hloupé, ale je to jen můj názor. Bohužel mládež je dnes vystavena tomu, že se musí srovnávat a má z toho deprese.
Krásná krajina, krásná myšlenka, ale strašně hutně napsané proti knihám, které asi nemohu zmínit. Víc než průvodce po cestě Zlatou stezkou je to krkolomně napsaná historie míst a nečetlo se mi lehce, ale obsah samozřejmě zajímavý.