Birlibán Birlibán komentáře u knih

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Tak to tedy byla jízda. Přečteno během víkendu. Pokud přistoupíte na autorovu hru vtáhne vás do děje a už nepustí. Mrtvých bylo mnoho, naštěstí nezemřeli úplně všichni...

29.01.2023 5 z 5

Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Napínavé, čtivé, drsné ...

31.07.2019 4 z 5

Vražda pro zlatého muže Vražda pro zlatého muže Václav Erben

Tentokrát zavedlo pátrání kapitána Exnera až daleko do Francie. I když se francouzsky nedomluví, nečiní mu problém pátrat na vlastní pěst. Opět se pátrání točí kolem archeologického nálezu zlatého pokladu a jeho následného zmizení. Znovu se setkáváme s nevrlým doktorem Soudkem a dalšími postavami známými z Pokladu byzantského kupce. Vše spěje k překvapivému finále.

20.07.2024 5 z 5

Tušení stínu Tušení stínu Ludvík Souček

Vzhledem k tomu, že jsem četla poprvé až nyní, rok 2004, nemůžu dát více než 4 hvězdy. Ve své době to ale určitě byla bomba.
Víc se mi líbila první polovina soustředěná na pradávné civilizace. Kapitoly popisující vývoj života a vesmíru už zabředávají do těžko stravitelných detailů.
Závěrem: Jsou věci mezi nebem a zemí, které nejsme schopni logicky vysvětlit (např. megalitické mnoha tunové stavby, ale třeba i pyramidy či namátkou Pumapunku).

04.03.2024 4 z 5

Tak o co jde? Tak o co jde? Ivan Hamšík

Kniha je velmi čtivě napsána, doplněna příklady a vtipy.
Autor se zamýšlí nad pohledem na život. Jaké emoce vysíláme k ostatním, takové se nám obratem vrací.

Moto pro život:
Máte nějaký problém? Ne. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ano. Tak o co jde?
Máte nějaký problém? Ano. A dá se nějak řešit? Ne. Tak o co jde?

13.12.2023 5 z 5

Země v troskách Země v troskách Kristýna Sněgoňová

Napínavé pokračování Města v oblacích, příjemná oddechovka. Autorka dokáže udržet čtenáře v napětí a neustále překvapovat dějovými zvraty. Jednu nevýhodu kniha má, je příliš krátká a s otevřeným koncem.

11.02.2022 5 z 5

Na dosah ruky Na dosah ruky Václav Erben

Ano, je tam sice trochu moc postav, ale líbil se mi to. Popis bytové situace ve starém domě v šedesátých letech, kdy byli nuceni spolu bydlet lidé, kteří by se normálně vůbec nestýkali, je obrazem té doby.
Vlastní vyšetřování se točí kolem vražd dvou starých dam, zabitých zdánlivě bez motivu. Zatím jde jako vždy o peníze, předválečný majetek bývalých židovských majitelů domu.

24.07.2024 5 z 5

Osamělý mrtvý muž Osamělý mrtvý muž Václav Erben

Pěkný příběh, správně zamotaný a pro prostředí ZOO mám slabost. Tentokrát jsem nezabloudila v množství postav a příběh i rychleji odsýpal až k překvapivému závěru. Příjemné letní čtení.

29.07.2024 5 z 5

Hitlerovo tajemství Hitlerovo tajemství Rory Clements

Profesor historie je poslán do nacistického Německa, aby doručil do Anglie tajnou zásilku. Přiznám se, že jsem měla zpočátku problém s tím, proč byl vybrán pro takovou akci právě profesor historie a s existencí "zásilky" jako takové. Proto se mi první polovina knihy líbila méně než druhá. Dobrodružství profesora Wilda v Německu mne tolik neoslovilo, druhá půle se mi jevila akčnější a napínavější. Váhala jsem mezi třemi až čtyřmi hvězdami. Pokud povolíte uzdu fantazii a baví vás špionážní thrillery, tak se vám kniha bude líbit.
Občas se vyskytují překlepy v textu, ale co už.

23.02.2024 4 z 5

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

(SPOILER) Moje první kniha od Roberta Bryndzy. V první polovině jsem chtěla knihu odložit a už se k ní nevracet. Druhá polovina je lepší, více akce a závěrečné rozuzlení. Největší problém jsem měla s "nesmrtelností" hlavní hrdinky. SPOILER: Několik zranění, poté potápění v noční jeskyni, výbuch na lodi, cesta přes půl Evropy. A to vše v 47 letech. Kdo z nás by to dal? Za mne dost nereálné. Skoro jako James Bond v sukních. Hodnocení mezi 3 až 4.

12.01.2024 3 z 5

Svět v bouři Svět v bouři Kristýna Sněgoňová

(SPOILER) Knih není špatná, ale pro mne bohužel tato ze tří asi nejslabší. Jak už psali níže, bylo zde příliš mnoho postav a nakonec velmi překotný závěr. Nejvíce na mne z celé knihy zapůsobilo setkání s vesničany při vyprošťování transportéru. Ale i tak příběh stojí za přečtení.

03.01.2023 4 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Za mne nejlepší Kulhánkova kniha na kterou nezapomenete. Kulhánkovo peklo je top.

10.01.2020 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Napínavý příběh, na mne trochu moc násilný psychopat, ale jako letní čtení se to dá.

17.07.2019 4 z 5

Denár v dívčí dlani Denár v dívčí dlani Václav Erben

Nález pokladu tisíciletí, plný hrnec denárů z desátého století. Bohužel se v Čechách všechno hned rozkecá a poklad je ukraden, přičemž dojde k vraždě. Naštěstí je tu hrdinný kapitán Exner, který se při pátrání nedá zastavit. Potká krásnou dívku, skoro nespí a je znalec dobrého jídla.
Příběh je potřeba brát s nadhledem, tak jak jej sám autor napsal.

08.08.2024 5 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Ačkoliv je dílo obsáhlé, bavilo mě to. Nejvíce asi interakce mezi Kirou a mimozemským organismem, objevování jeho možností a taky účelu k němuž byl stvořen. V tomto směru má autor bohatou fantazii. Neustálé boje s mimozemšťany a přesuny vesmírem už byly ke konci zdlouhavé. I tak zůstává prostor na nalézání dalších artefaktů zmizelých či další možné pokračování. Tím nemyslím Fraktální šum, který je skokem zpět a nemá větší vliv na děj v dalších dílech. Jako vesmírná fantasy pobavilo.

19.02.2024 4 z 5

Červený trpaslík – Omnibus Červený trpaslík – Omnibus Rob Grant

Pro znalé seriálu je tato kniha nezbytnost. Vše podstatné už shrnuli v komentářích Eridan a Ondra086. Jen dodám, že ač má kniha přes tisíc stran, bylo mi líto, že skončila. Absurdní putování vesmírem s přeskakováním do různých dimenzí skrývá příběh přátelství čtyř různých tvorů. Ač se dostávají do komických situací, občas lze nalézt hlubší význam.

09.02.2024 5 z 5

Umění zabíjet Umění zabíjet Daniel Silva

Špionážní román z prostředí izraelské tajné služby. Mrtvých v průběhu knihy není málo, ale některé severské detektivky jich mají ještě víc. Pomalejší rozjezd Vás postupně vtáhne do děje a držíte palce těm správným špiónům, aby vydrželi až do konce.
Autor nabízí pohled pod pokličku fíglů tajných služeb a i když je to jen knižní nadsázka, realita je možná ještě barvitější.
Na druhou stranu konflikt mezi Palestinci a Židy má už na obou stranách tolik mrtvých, že spravedlivé řešení se hledá jen těžko.
Rozhodně stojí za přečtení.

31.10.2024 5 z 5

Spící agent Spící agent Daniel Silva

Autor na zavádí do světa špionáže během druhé světové války. Děj se točí okolo místa vylodění spojeneckých sil. Znalost přesného místa ofenzívy spojenců by umožnila Hitlerovy důkladné opevnění a znemožnění vylodění. Jsou informace, které se dostávají němcům do rukou pravdivé nebo se jedná o zpravodajskou hru? Kniha se dobře čte a zůstává napínavá do samotného závěru.

26.10.2024 4 z 5

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Putování za objasněním záhady kruhové jámy na neobydlené planetě. Čtyři vybraní členové posádky se snaží dostat co nejblíže k okraji propasti.
Cesta je to velmi náročná, trochu jako Scottova výprava k jižnímu pólu, i když bez poníků. V postupu jim brání nejen setrvalý protivítr, ale i neustálé rozpory mezi jednotlivými členy expedice. Hlavní hrdina se nemůže vyrovnat se svou minulostí, další dva staví proti sobě víra a ateismus. Zjistí kdo jámu vyhloubil, jak a proč?

12.02.2024 3 z 5

Výjezdovka Výjezdovka David Urban

Autor pracuje u policie a vychází ze svých zkušeností. Popisuje reálné postupy při vyšetřování různých kriminálních případů, které sám zažil. Proto nelze čekat vždy "happy end" nebo dramatický závěr. Popis je někdy značně realistický, ale takový je život. Hodnocení povídek vychází z toho, co od knihy očekáváte. Nejsou to fiktivní případy ve stylu severské krimi, které by měly vygradovanou zápletku. Prostě popis běžné rutiny výjezdové skupiny v Praze. Za mne očekávání splněno, ikdyž velký literární klenot to není.

17.11.2023 3 z 5