Boboking Boboking komentáře u knih

Kocour, který pozoroval lidi Kocour, který pozoroval lidi Jeffrey Moussaieff Masson

Proč se kočky, ta úžasná stvoření, stala našimi domácími mazlíčky? Na to zde odpověď nenajdete, protože vlastně my, lidé, jsme se stali jejich mazlíčky. Příběh vyprávěný jakoby staroindická legenda nám prostřednictvím kočky bengálské Billí předkládá možnou verzi, která kočka se poprvé rozhodla "využívat" přívětivosti dvounožců. Výborné, doporučuji.

08.04.2016 4 z 5

Dílna zázraků Dílna zázraků Valérie Tong Cuong

Zvoleno čtenáři nejoptimističtější knihou roku - tak to mne nejdříve na knize zaujalo. A z počátku to tak vypadalo, ale od poloviny knihy jsem pochopil další motto z knihy - Když vám osud nabídne druhou šanci, buďte opatrní. Kniha, která se jevila jako "motivační" příběh ve stylu P. Coelha, ale s dávkou jistého francouzského šarmu, nakonec spíše je o tom, že "účel světí prostředky". Velmi čtivé, velmi příjemné, a jak říkám, od poloviny dosti překvapivé....

03.02.2016 4 z 5

Všechno, co potřebuješ ke štěstí Všechno, co potřebuješ ke štěstí Éric-Emmanuel Schmitt

Mám tohoto autora rád, snad vše jsme četl a tak jsme neodolal i tomuto povídkovému souboru. Jak říkám, muži když se pustí do světa žen, se pouští na tenký led. Ale povedlo se. Podivné pohledy na ženu a její smysl pro lásku atd. Je to tak trochu mimo rámec témat, které si s ním spojuji, ale má to svoji poetiku, netradičnost... Takže ano, doporučuji.

15.09.2015 4 z 5

Vezmi si mě Vezmi si mě Dan Rhodes

Stejně jako Antropologie, i tato sbírka mikropříběhů mne dostala. Absurdní, poťouchlé, cynické ... přesně takové ty historky jsou. Láska je nepochopitelná, a Rhodes toho skvěly využil. Není to běžný styl, ale zkusíte jeden druhý, třetí, a už se vezete. V tramvaji jsem se neustále potutelně usmíval :-)

17.07.2015 4 z 5

Hůl prokletí Hůl prokletí Åsa Larsson

Na knize mne přilákalo jméno Asa Larsson, její detektivky jsou skvělé. A svůj realistický pohled na svět, lidskou zlobu a nenávist přenesla i do díla zcela jiného žánru a pro jinou čtenářskou skupinu. Udělalo z příběhu docela drsný román, který by náctiletí mohli milovat, ale někteří rodiče by z toho mohli mít hlavu v pejru.

19.05.2015 4 z 5

Svatý z doby kamenné Svatý z doby kamenné Richard Seymour Bell

Zcela souhlasím s názorem níže (Honajz). Vynikající knížka, s lehkostí psaná, s příjemným a chytrým humorem. A člověk se i něco dozví, i když poslední věta... " A je ještě něco fikce? .. no těžko říci.." zní šalamounsky, že. Doporučuji.

11.05.2015 5 z 5

Červený obojek Červený obojek Jean-Christophe Rufin

Po komentáři Paliva asi není co dodat, skutečně svéráné hodnocení. Přesto musím s koncem souhlasit, výborný příběh, který má skvělou myšlenku, příběh i zpracování. Dost to podobalo mému oblíbenému P. Claudelovi a jeho např. Brodeckově zprávě.

21.04.2015 5 z 5

Prstenec prozření Prstenec prozření Julie Nováková

Klasický akční sci-fi, plné různorodých postav, které mají mnohdy comicsový charakter. Velký galaktický svět, války o moc , vraždy, špionáž, atd. Čtivé, ale připadá mi trochu nevyvážené. Místy klasická akčňárna, pak najednou až moc psychologické drama, a hlavně mi chyběl jakýsi úvod do světa, který autorka vytvořila.

21.04.2015 3 z 5

Tchajpejčané Tchajpejčané Paj Sien-jung

Příběhy ze vzbouřenecké Číny, z ostrova Taiwan, od vyhnanců o vyhnancích. Příběhy o vzpomínání na starou dobrou Čínu, před komunistickou revolucí, a hlavně o zničující naději o možném návratu.

06.03.2015 4 z 5

Údolí nymf Údolí nymf Chalíl Džibrán

Až baladické příběhy o lásce a víře, ve kterých zaujme velmi květnatý styl. Určitě pro všechny, kteří hledají nějakou pozitivní četbu, že život stojí za to, a pravda a láska vítězí. Pro fandy Coelho určitě doporučuji.

01.11.2014 4 z 5

Bourneova pomsta Bourneova pomsta Eric Van Lustbader

K x-tým pokračováním většinou přistupuji dosti obezřetně, protože mají spíše klesající tendenci kvality či čtivosti, ale v Bourneova pomsta, i když je de facto už jedenáctý kniha s tímto agentem, byla překvapivě skvělá. Dobrá myšlenka a zápletka, skutečně drsné prostředí, výborná kombinace s čínskou politikou, a co to nepřiznat, postava sexy Maricruz byla pro zajímavější než samotný Bourne :-). Vřele doporučuji.

03.10.2014 4 z 5

Antropologie Antropologie Dan Rhodes

Přečteno včera večer a musím říci, že se líbila. Když začne, tak se nejdříve ty "mikropovídky" jeví jako chaotické a absurdní, ale pak jakoby chytnete rytmus a už se neodtrhnete, dokud nedočtete. Mnohé příběhy mají tak vtipnou pointu, že jsem se musel zasmát nahlas. Je to, jak tu níže napsali, taková řada "vzdechů" mužů nad těžkostmi lásky a nepochopitelnosti ženských citů.

02.10.2014 4 z 5

Nefilim Nefilim Asa Schwarz

Kniha je takovou kombinací moderní severské krimi s danbrownovskou záhadu s biblických dějin. námět je zajímavý, popis vražd většinou až neskutečně brutální, přesto jako by to nebylo úplně dotaženo do konce. Ale možná to je tím, že kniha má další díl, jestli to správně chápu, Broken Angel.

26.08.2014 3 z 5

MICHLiq - inteligentní průvodce ekonomikou MICHLiq - inteligentní průvodce ekonomikou Aleš Michl

Do půlnoci jsem četl knihu MICHLiq od Aleše Michla (člena NERV) o naší a světové ekonomice, krizi atd. Velmi zjednodušeně, až komiksově, pro tupce jako já. A řeknu vám, jsme v prd..li! Nejsou to jeho názory a spekulace, jen čistý svět čísel a statistik (s komentáři) a o to je to děsivější a až směšné. Ty čísla, jak se vyhazují milióny a miliardy jen tak z oken. A děkujme, že tu je ta Čína. Nikdy by mne např.nenapadlo, že Japonsko je tak v háji. Nepřekonatelně nejvyšší státní dluh na světě! Vřele doporučuji, a hned se pak přihlásit na kurzy čínštiny 再见!(čínsky Na shledanou!)

09.04.2014 4 z 5

Noc předtím Noc předtím Lisa Jackson

Na autorku spíše romantiky fakt dobrý thriller - jižanská Amerika, špinavá historie lepší bílé rodiny, vyšinutý vrah, vedro, dusno, sem tam močál. Skvělá atmosféra. Příjemné překvapení.

16.03.2014 4 z 5

Rok ohně Rok ohně Petr Eisner

Rozhovor (můj) s autorem Petrem Eisnerem:

12.03.2014 5 z 5

Rok ohně Rok ohně Petr Eisner

Petr Eisner dostál své pověsti a opět úžasný román! Ty roky čekání se vyplatily!

04.03.2014 5 z 5

Bourneův imperativ Bourneův imperativ Eric Van Lustbader

Dočteno Bourneův imperativ - další díl cyklu o agentovi Jasonu Bourneovi. Opravdu akční spy novel, ve kterém nelze nikomu nic věřit. A když tam někdo řekne, že 1+1 je 2, tak uvidíte, že ani to není nakonec pravda. Určitě nutnost pro vyznavače špionážních thrillerů.

13.02.2014 4 z 5

A jestli neumřel… a jiné povídky A jestli neumřel… a jiné povídky Miloň Čepelka

Přečtena další laskavě humorná knížka cimrmanologa Čepelky, sice o smrti a umírání, ale přece jen s takovým tím kulišáckým nadhledem. Maj to být něco jako horory, ale King to není, přesto skvělé! Doporučuji.

07.02.2014 4 z 5

Zlatý vlk Zlatý vlk Bartłomiej Rychter

Dočteno - Zlatý vlk. Polský detektivní, až mysteriózní příběh z přelomu 19 století v haličském kraji. Zaujalo především prostředí oného starého mocnářství Rakousko-Uherského, a s ním spojené charakteristické postavy - vládní úředníčci, měšťané, Rusíni a Židé. Příběh se vyvíjí jako až vlkodlačí horor, vše se ale v prostou realitu obrátí. Líbilo, doporučuji

31.01.2014 4 z 5