Bolomsson Bolomsson komentáře u knih

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Kniha na silné téma a s velikým potenciálem...ten však nebyl v knize plně rozvinut...škoda, moc mě nezaujala.

08.12.2018 3 z 5

Smrt nosí rudé škorně Smrt nosí rudé škorně Pavel Hrdlička

Tak mám za sebou první díl této série a jako oddychové čtení rozhodně doporučuji. Trochu váhám s hodnocením, protože jsem očekával od této knihy pana Hrdličky přeci jen trochu více, a tak se přikloním k lepším třem hvězdičkám a budu doufat, že u dalších dílů této série o podrychtáři Václavovi mé hodnocení ještě poroste;-). Má to rozhodně své kouzlo. Středověká Praha, obchody na Tandelmarktu (vetešnický trh) i dobový jazyk dělají tuto knihu opravdu originální a zajímavou, ale taktéž jsem v ní nacházel spoustu hluchým míst a chuť do čtení tím pádem trochu vázla. Možná to bylo i počtem postav v knize, je jich zde poměrně hodně, těžko říci...
Mé hodnocení 70%.

06.11.2018 3 z 5

Král básník Václav II. Král básník Václav II. Vlastimil Vondruška

Přemyslovskou epopej jsem začal číst tak nějak pozpátku, tedy knihou o Václavovi II., který je má oblíbená postava našich dějin a podle komentářů níže se zdá, že je to svazek "nejslabší", tak si říkám, že se mám u dalších dílů v budoucnu nač těšit:-). Moc se mi tato kniha líbila. I přes svou rozsáhlost mě v celé své délce moc bavila a rozhodně se s odstupem času pustím i do zbývajících tří dílů, které podle hodnocení a komentářů slibují stejně vysokou úroveň a obrovskou porci zajímavých informací z naší bohaté historie.

17.10.2018 5 z 5

Kam až mě nohy donesou Kam až mě nohy donesou Josef Martin Bauer

Filmové zpracování na mne zapůsobilo daleko více, ale rozhodně jsem se ani u knihy nenudil. Je to velice silné téma, ale vytěžit se z toho dalo na papíře asi přeci jen více. Dokonalá ukázka neskutečné lidské vůle, odhodlání, strachu a taky pořádné porce štěstí (bez té by to nešlo) při strastiplných toulkách nehostinnou Sibiří, na jejímž konci čeká našeho hlavního hrdinu Forella kýžená svoboda a úspěšný návrat do vlasti.

12.10.2018 4 z 5

Past Past František Niedl

Kniha, která nijak výrazně nenadchne, ani neurazí, ale díky své čtivosti a vzrůstajícímu napětí v ději dokáže zaujmout. Od pana Niedla jsem určitě četl lepší knihy, ale ani u této jsem se nenudil a četbu si užíval, jako tomu bylo dosud u všech knih od tohoto vynikajícího autora. Rozhodně nezklamala.

20.09.2018 4 z 5

Impérium Impérium Robert Harris

Kniha, která rozhodně stojí za přečtení. To, že byl Cicero slavný řečník své doby, který se na výsluní vypracoval doslova od píky, o tom má povědomí téměř každý. Avšak jaký asi byl jeho životní příběh, povaha, úmysly, podrobnější cesta ke slávě, to už ví povětšinou spíše zarytí fandové historie. Pokud mezi ně nepatříte, je tato kniha ideální volbou, jak si nenásilnou formou udělat širší představu a obrázek o životě Marka Tullia Cicerona.

Trošku jsem se bál, že to bude až příliš zaměřené politickým směrem a dějová linka tím sklouzne do stereotypu a nudy, ale řekl bych, že to autor pojal velice záživně a čtenářům tak naservíroval dílo, které i bez výrazných zápletek a gradace v ději může fungovat, jako dobře namazaný stoj. Rozhodně jsem se u této četby nenudil a i když z této doby čtu raději romány, které mají děj prošpikovaný válečnými taženími a naturalistickými popisy děje z bitevního pole, tak to byla příjemná oddychovka.

21.05.2018 4 z 5

Železné včely Železné včely Miroslav Václavek

Přečteno na jeden zátah, což při počtu pouhých 124 stran není zase až tak nic neobvyklého, ale hlavním důvodem, proč jsem tuto knihu slupl jako malinu, bylo její zajímavé zpracovaní. Velice citlivě a věrohodně jsou v knize vylíčeny osudy lidí před válkou a během ní. Co tato kniha tratí na délce, to vynahrazuje svým obsahem a poutavým zpracováním.

21.02.2018 4 z 5

Falešný římský bůh Falešný římský bůh Robert Fabbri

Nadšení z prvních dvou dílů střídá mírné zklamání. Je to na můj vkus překombinované a Fabbri někdy zbytečně tlačí na pilu tím, že chce dané zápletky někdy až příliš vystupňovat, kniha tím ztrácí hodnověrnost a kazí to můj celkově pozitivní dojem z knihy. Autor povoluje stále více a více uzdu své fantazii a dějové zápletky místy staví do role totální naivity. Občas jsem se ztrácel i v postavách, ale časem jsem se vždy vhodně a včas zorientoval.
Po nástupu Caliguly na scénu kniha chytila opět zajímavé tempo a spád. Několikrát jsem při čtení mnoha nestydatých výstředností tohoto rádoby Boha :-) kroutil hlavou, co za blázna tento císař vskutku musel být a to podotýkám, že jsem z dokumentů či knih věděl, že byl poněkud "jiný":-).
Tato série Fabbriho má celkem 6 dílů. Pevně věřím, že budou v brzké době do češtiny přeloženy i zbývající tři díly. Vespasián je vskutku zajímavá osoba římských dějin a rád se o jeho životě a panování díky této čtivé sérii dozvím mnohem více. Mé hodnocení 70%.

16.01.2018 3 z 5

Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna Zuzana Koubková

Má první zkušenost s paní Koubkovou a pocity z tohoto díla o Záviši z Falkenštejna a době, ve které žil, jsou pozitivní, takže v budoucnu rozhodně vyzkouším i další tituly této autorky. Mé hodnocení 80%.

15.01.2018 4 z 5

Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Tak zde bohužel nepůjdu s davem a musím říci, že z knihy mám rozporuplné pocity. Buď je to tím, že o koncentračních táborech už mám leccos načteno a shlédnuto nejméně tucet dokumentů nebo mi kniha jednoduše až tak nesedla. Neříkám, že je to špatné čtení, to rozhodně ne, ale nemohu se zbavit dojmu, že je to kniha, ve které jsem nenašel nic, za co by měla být oproti jiným dílům s podobnou tématikou tak velebena a stavěna do popředí. Zkrátka nezaujala. 3*

07.07.2017 3 z 5

Zrada Zrada Anthony Riches

Z části musím souhlasit s Haroldem. Autorův styl je zvláštní v tom, že příběh je protkán až příliš dlouhými dialogy, což někdy působí hrozně monotónně a nezáživně.
Přitom proložit tento příběh občasným popisem prostředí, atmosféry v římských táborech by knize maximálně prospělo a jednoznačně přidalo na autentičnosti. Tomu se autor, pro mě až nepochopitelně, straní a kniha tak působí strašně jednotvárně.
Je to má první zkušenost s tímto autorem, tak nevím, co od tohoto spisovatele úplně očekávat.
Pustím se určitě i do zbývajících dvou dílů trilogie, už jen kvůli zajímavému tématu římských dějin a pevně doufám, že autor v dalších dílech prokáže větší rozmanitost a cit pro fabulaci.

30.03.2020 3 z 5

Spartakus Spartakus Howard Fast

Kniha sice staršího ražení, ale na poutavosti příběhu to rozhodně nic neubralo. Knihy o Spartakovi mám rád a o to více vždy potěší, když jde o kvalitně zpracovaný příběh z historie, který dokáže čtenáře svým dějem dokonale strhnout a maximálně pohltit. A to tato kniha dokonale splňuje.

28.03.2020 4 z 5

Já jsem Zlatan Ibrahimović Já jsem Zlatan Ibrahimović David Lagercrantz

Velice povedená kniha ze sportovního prostředí. Zlatan byl vždycky svůj a ať už jste jeho fanouškem či nikoli, tak je ve fotbalovém světě, i přes svou velice kontroverzní a nevyzpytatelnou povahu, neskutečným pojmem. Dá se říci, že kam přišel, tam slavil úspěch, teda...až na tu jeho osobní nepovedenou štaci v Barceloně, ale jinak před jeho fotbalovou kariérou člověk musí skutečně smeknout a přiznám se, že být trenérem a mít Ibru v týmu, tak rozhodně do svého realizačního týmu přibírám o psychologa navíc:-), protože ukočírovat Ibru asi není vždycky jednoduché:-)...své o tom ví i jeden z nejlepších trenérů světa Guardiola:-). Ale jinak super odpočinkové čtení, bavil jsem se a Ibrakadabra je prostě démon:-).

27.11.2018 4 z 5

Deník Václava II. Deník Václava II. Jan Lipšanský

Deník Václava II. mne od prvních řádků bavil a nadchl natolik, že po pár stránkách knihy mi bylo jasné, že tuto knihu zřejmě přečtu na jeden zátah...a taky že tomu tak bylo:-). Příjemné a nenáročné čtení, které si určitě někdy v budoucnu mile rád znovu připomenu.

03.10.2018 5 z 5

Chrámová hora Chrámová hora Jack Whyte

Velice povedený román o vzniku templářského řádu, jeho prvních krocích v Jeruzalémě, nastoleném vnitřním systému a tajných vykopávkách v Chrámové hoře. Kniha plná historie, legend a známých jmen tohoto řádu, jako byli Hugo z Panys, Godfrey ze Saint-Omer či André de Montbard a spoustu dalších, mezi které autor tento příběh zajímavým způsobem rozprostřel. Nezaměřuje se pouze na jedinou osobu a děj je díky tomu pestřejší, skrývá více napětí a dobrodružství v příběhu.
Kniha mnohým čtenářům může posloužit i jako příjemnější verze učebnice dějepisu...opravdu je v knize spoustu užitečných informací, známých jmen tehdejší doby a je plná stručných vysvětlení, které pro mnohé čtenáře mohou mít vysoce informativní hodnotu.

24.09.2018 5 z 5

Slyšte můj hlas Slyšte můj hlas David Vaughan

Poslechnuto v podobě audioknihy a musím říci, že to byla opravdu skvělá volba! Výborně namluvená kniha, kdy atmosféru příběhu skvěle dokresluje a umocňuje to, že si v audioknize posluchač poslechne celou i řadu originálních rádiových projevů z úst rozvášněného Hitlera, Henleina či skleslého armádního generála Jana Syrového či samotný projev prezidenta E. Beneše. Ve mně to vyvolávalo opravdu silné emoce, které, troufám si tvrdit, kniha tak výrazně nenabídne. Místy jsem skutečně skoro nedýchal a vnitřně se hrozně pral s tím předem známým osudem naší země, kdy nás naši "spojenci" v podobě Británie a Francie doslova hodili přes palubu Hitlerovi, aby se o rok později sami přesvedčili, jak si Hitler vykládal a představoval mír v Evropě.

01.07.2018 5 z 5

Caligula Caligula Paul-Jean Franceschini

Čtivý a velice věrohodně sepsaný román o životě Caliguly, který převzal vládu nad Římem po Tiberiovi. V počátcích vlády milovaný, později obávaný, až zcela nenáviděný vládce, který díky své šílené politice a eskalující brutalitě nakonec skončil v rukou spiklenců. A po jeho zavraždění si celý římský lid konečně mohl zhluboka oddychnout a začít znovu věřit v lepší zítřky.
Je to pojato opravdu záživně a troufám si říci, že obsahově je toto dílo sepsáno dokonce svižněji a lépe, než světově proslulejší kniha od Siegfrieda Obermeiera. Za mě veliká spokojenost a knihu jsem doslova zhltnul jako malinu.

12.12.2018 5 z 5

Král bez přílby Král bez přílby Oldřich Daněk

Kvalitní historický román plný dlouhých dialogů a konverzací, které jsou spíše jakýmisi autorovými domněnkami, ale působí velice věrohodně a v mnohém se i opírají o ryzí události z období vlády bázlivého Václava II. Kniha je psána stylem, který není úplně obvyklý, ale jak si na něj čtenář zvykne, tak ho kniha pohltí a naservíruje mu zajímavý příběh o králi, který celý svůj život sváděl vnitřní boj s tím, že jen těžko vyjde ze stínu svého chrabrého, slavného a sebevědomého otce.

10.09.2018 4 z 5

Rabi Rabi Noah Gordon

Knihy Noaha Gordona jsou vždy zárukou podmanivého textu a zajímavého vykreslení příběhu, avšak z knih, které jsem od tohoto autora dosud přečetl, mne tato kniha příběhově upoutala nejméně. Jako většina knih tohoto autora je plná lidskosti, nezdolné vůle a dobrosrdečnosti...čte se velmi lehce a příjemně, ale nevyvolávala ve mě tak silné dojmy a pocity uspokojení, jako díla Katalánec, Ranhojič, Šaman či Poslední Žid...něco tomu zkrátka chybělo. Mé hodnocení 70%.

07.03.2018 3 z 5

Hráč Hráč František Niedl

I druhý díl má své kouzlo. Už to sice nemá takový tah na branku, jako Útěk do pekel, ale rozhodně stojí za přečtení. Zkrátka nenáročné čtení, místy překombinované, ale díky své čtivosti a pravidelnému přívalu vtipných hlášek dokážete tomuto dílu leccos odpustit. Za mě spokojenost.

01.03.2018 4 z 5