Brabikate Brabikate komentáře u knih

Marina Marina Carlos Ruiz Zafón

V tomhle příběhu se skloubily prvky viktoriánského hororu, napínavé detektivky i citlivé romance. Prostřednictvím Mariny se podíváte do jednoho z nejzajímavějších měst Evropy, zažijete napínavé dobrodružství a chvílemi se možná budete i bát. Doporučuji ji spíše mladším ročníkům, ale ani dospělý čtenář by ji jen tak neodložil...

31.07.2013 4 z 5

Svět je malý Svět je malý David Lodge

Já bych naopak řekla, že v tomto případě to neplatí. Už jen z toho důvodu, že David Lodge do stejné řeky vlastně ani nevstoupil - návaznost je opravdu jen volná, jedná se o jiný příběh, o jiné postavy...
Možná bych se ani nebála tvrdit, že tenhle díl je lepší než předchozí.

30.11.-0001 5 z 5

Smyčka Smyčka Pavel Kohout

Kniha se čte jedním dechem. Čtete a tušíte, že jednoho dne toho idealistické mladého básníka bude čekat kruté setkání s realitou, o to víc s ním sympatizujete, protože víte, že z něj bude tragický hrdina, má totiž všechny jeho rysy... A nakonec se to nestane. Nakonec z něj není vůbec hrdina. Ty správné zradí a před nesprávnými zavře oči.

Ale napsané je to úžasně.

30.11.-0001 4 z 5

Flush Flush Virginia Woolf

Spíš než samotný děj tohoto románu je zajímavé jeho netradiční zpracování. Dalo by se říci, že se jedná o jakýsi pohled psí duše na lidskou společnost a lidi v jeho okolí. A pokud má člověk nějaký vztah ke psům, tak ho ta kniha určitě osloví. Jak jsem už psala, nejde tam ani tak o děj, jako spíš o zachycení psího myšlení - je úsměvné, jak vnímá některé pro nás tak banální události, jakými je zamilovanost jeho paničky, její otěhotnění a tak dále.

30.11.-0001 4 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Knížka je dokonalá a naštěstí se stejně vydařilo i její filmové zpracování. Člověka až zamrazí v zádech, když si uvědomí, že fantazie není tak nevinná, jak by se mohlo zdát.

30.11.-0001 5 z 5

Dlouhé stíny Dlouhé stíny Leila Meacham

Pokud si rádi sem tam přečtete nějaký ten velkolepý romantický příběh, myslím si, že Dlouhé stíny mohou být to pravé. Jen od nich neočekávejte žádný hluboký intelektuální stimul, ale zato dobře odvyprávěné odpočinkové čtení, plné úvah o přátelství a životě.
Více v recenzi: http://brabikate.blogspot.cz/2013/12/dlouhe-stiny-romanticky-pribeh-na.html

13.12.2013 4 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

U málokteré knížky jsem se nasmála tak jako u téhle - navíc to není žádný hloupý a zjednodušující humor. Timur Vermes to napsal geniálně, vtipně... ale i děsivě. Vedle skvělé zábavy román nenápadně přináší i varování, při kterém vám úsměv na obličeji nepříjemně ztuhne. Jedna z nejpovedenějších knih letošního roku, alespoň tedy podle mě.
Více v mé recenzi: http://brabikate.blogspot.cz/2013/11/genialni-vtipne-desive-aneb-zasmejte-se.html

21.11.2013 5 z 5

Buzíčci Buzíčci Jan Folný (p)

Buzíčkům nedokáži nic vytknout, protože ačkoli je v knize hodně negativního, nic z toho tam autor neumístil omylem. Není to kniha pro každého, ale o to cennější bude pro ty, kteří si ji oblíbí. Buzíčci jsou dost nevšední povídkovou sbírkou. K dobru jí navíc svědčí i fakt, že se autor dokázal odpoutat od jakéhokoli hodnocení a tendenčnosti, byť by k tomu téma mohlo svádět. Jan Folný ve své knize naštěstí nehodnotí společnost a ani neagituje za sexuální menšiny.

29.09.2013 5 z 5

Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd. Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd. Leanne Shapton

Příběh sám o sobě není ničím zvláštní, je v podstatě banální a tisíckrát napsaný i prožitý. Je to především forma, co může čtenáře okouzlit a navíc i nutit k zamyšlení… Jak by vypadal náš vlastní aukční katalog? A nakolik o nás dokáží mluvit věci, kterými se ve svém životě obklopujeme? Je až překvapivé, jak celá tahle netradiční věc dobře funguje. Je to originální a osvěžující, zvlášť pro někoho, kdo hodně čte a je těžké pro něj objevit něco neotřelého a zajímavého.

08.08.2013 4 z 5

Na ostrově Na ostrově Tracey Garvis Graves

Skvěle napsané prázdninové čtení, které bylo ale pro autorku sázkou na jistotu. Podobné téma tu už totiž bylo tisíckrát, nicméně pořád baví a táhne.

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Takhle knížka mě vtáhla do sebe, okouzlila a četla jsem ji dlouho do noci, i když jsem měla v plánu jít spát brzy. Simon Mawer píše lehce, o věcech, které se nás týkají, kterých jsme byli součástí, ale zároveň je sleduje z odstupu, který zatím není v české literatuře přítomný. Je to román o vile Landauer, o komplikovaných mezilidských vztazích, které se zpočátku zdají tak jednoduché. Jeho styl psaní připomíná právě onen do nebe vynášený Skleněný pokoj - vyvolává pocity čistoty, prostoru, světla. Je lehký, vzdušný a průzračný, ale přesto skrývá mnohá tajemství. Sem tam mi v příběhu něco nesedělo, ale co se týče literární stránky, nemám co vytknout.

Stůl v koutě Stůl v koutě Michael Ondaatje

Román Stůl v koutě je příjemným odpočinkovým čtením, které ale svého čtenáře občas potrápí, pro roztržitost celého románu totiž dlouho není jasné, kam se vlastně příběh ubírá. Tu tam, tu zase jinam. Od všeho trochu. Nakonec ale Michael dopluje do cíle a všechno, nebo alespoň téměř všechno, se zdá být vyřešené. Což ale pro někoho může být už pozdě.

23.07.2013 3 z 5

Vlak Sunset Limited Vlak Sunset Limited Cormac McCarthy

Vlak Sunset Limited se čte snadno a příjemně, ačkoli téma je náročné a rozhodně ne oddechové. Mírný dialog, který je vedený smířlivým a skoro až laskavým tónem, je ve skutečnosti soubojem o to, který z principů nakonec získá převahu. Právě díky je román napínavý a dynamický, přestože postrádá výraznou dějovou složku, která je pro jiné romány nezbytná.
Mnoho z vyřčeného stojí za zamyšlení a je možné, že si tuto knihu přečtu ještě někdy v budoucnu znovu.

Marzi 1984-1987 Marzi 1984-1987 Marzena Sowa

Marzi bezelstným tónem popisuje život v socialistickém Polsku bez jakýchkoli příkras, včetně všech jeho paradoxů i absurdit, ale zároveň také naznačuje, že Marzi (ale i všichni ostatní, co žili na druhé straně železné opony) dokázali své životy prožívat se stejnými smutky i radostmi jako lidé kdekoli jinde na světě. Krásné čtení a prohlížení.

22.07.2013 4 z 5

Faktor Merde Faktor Merde Stephen Clarke

Jak už to s romány na pokračování bývá - některé díly bývají skvělé, jiné jsou slabší. Faktor Merde bohužel podle mě spadá spíš do druhé kategorie. Jestli ale patříte k fanouškům Paula Westa, i tenhle díl si užijete - jen jsem se pořád nemohla zbavit dojmu, že předchozí díly byly zkrátka lepší.

22.07.2013 3 z 5

Milostná sabotáž Milostná sabotáž Amélie Nothomb

Netradiční četba... Pohled na Čínu v sedmdesátých letech minulého století očima pětileté holčičky. Malá Amélie svět ještě nechápe, má o něm své vlastním představy, o nichž je ale naprosto přesvědčená. Všechno je to takové křehké, naivní... Příběh je ale líčen jako vzpomínky, takže je jasné, že autorka své dřívější (a mnohdy úsměvné) domněnky bere jen s nadsázkou.

30.11.-0001 3 z 5

Léto s Káťou Léto s Káťou Trevanian (p)

Náhodou je to poměrně dobrá knížka. Jsou samozřejmě i lepší, ale málokterá má tak nečekaný závěr. Zpočátku to působí jako nějaký románek pro ženy - prostě "léto s Káťou". Ale pak se ukáže, co je vlastně Káťa zač a z románku se stane horor. :D

Bosá královna Bosá královna Mika Waltari

Bosá královna je zajímavá kniha, ale mezi historickými romány patří k těm průměrným. Někteří spisovatelé se však v průměru brodí po celou svoji kariéru, kdežto pro Waltariho to byl jen jakýsi odrazový můstek. Naštěstí.