Bramborak81 komentáře u knih
Dlouho jsem vybírala do výzvy knihu s oxymórem v názvu, až jsem objevila Velké maličkosti. Autorku jsem si zařadila mezi dobré vypravěčky nelehkých témat. Je vidět, že autorka před napsáním knihy věnovala důkladnou přípravu pro sběr informací, a tak prostředí hlavních aktérů působilo dostatečně autenticky. Příběh je čtenářům představen z více pohledů, tak jak jej každá z hlavních postav vnímá a prožívá. Konec mi připadal hodně přitažený za vlasy, částečně vysvětlený v autorčině doslovu, ale stejně mě autorka nepřesvědčila, že by mohlo dojít k obratu o 180°. Na závěr říkám "ach jo" nedostatečné korektuře textu, která kazí dojem z napínavého čtení.
Asi největší problém jsem měla s tím, jak byla kniha napsaná. Styl psaní mi nesedl. Příběh Laleho, tak jak byl popsán, byl pro mě těžko uvěřitelný. Přišlo mi, že konec knihy autorka uspěchala, jako kdyby myšlenkami byla už u psaní dalšího pokračování této knihy.
Autorka čtenáře postupně seznamuje, co se stalo a jak to vlastně s Grace bylo. Vyprávění je občas přerušeno dopisy, doplněno úryvky dobových textů a básněmi. Neověřovala jsem si bližší informace o tomto případu, ale pro čtenářský zážitek netřeba vědět více. Je jen na čtenáři, zda Grace uvěří nebo ne. Občas se v knize objevují zbytečně zdlouhavé pasáže, které tlumí zvědavost, jako to vlastně dopadne. Zklamáním byl pro mě konec, který byl se spíše hodil do romantického filmu na nedělní odpoledne.
Nelze se nevyhnou srovnání s prvním dílem "stoletého staříka". U prvního dílu jsem se bavila od začátku až do konce, což bohužel nemůžu říci o pokračování Alanova dobrodružství. Některé pasáže se vyloženě vlekly. Je to knížka, ke které se už nebudu vracet, ale pokud by se autor rozhodl o další Alanův příběh, zvědavost by mi nedala a knihu bych si přečetla. Současnost, do které je nyní děj zasazen, nabízí přeci mnoho témat k případnému pokračování.
Poklidné čtení bez větší zápletky. Při výběru knihy mě v recenzích zaujalo přirovnání, že Hitomi je japonskou Amélií z Montmartru. Po přečtení knihy moc velikou podobnost nevidím. Oproti tomu, jak děj téměř po celou dobu pomalu ubíhal, závěr knihy byl zrychlený až moc. Něco málo jsem se dozvěděla o japonské kuchyni a kultuře.
Čtivá knížka, líbilo se mi propojení dvou dějových linek, ironie a humor Barbory. Netradiční pojetí nebe a pekla. Pobavila mě urputná snaha babičky dávat vnučce alespoň znamení, když už není jiná možnost, jak jí poskytnout rady do života.
Pro mě nejhezčí přečtená knížka letošního roku. Je to příběh, který plyne lehce, čte se takměř sám a nechcete, aby skončil.
Chtěla jsem nějakou oddechovku, díky výzvě jsem sáhla po něčem, co bych si běžně nevybrala a bohužel mi kniha nesedla. Ale věřím, že si kniha své spokojené čtenáře najde. Některé situace byly za mě hodně k neuvěření. Stejně tak i některé dialogy. Pasáž s romantickou linkou se za mě neúměrně dlouho táhla a naopak dobrodružství spíše chybělo. Podobenství s Indiana Jonesem, které mě nalákalo, jsem tam hledala marně.
Tuto knížku si řadím do kategorie "čte se samo". Podobnost s Příběhem Arthura Truluva není čistě náhodná, ale Arthur mi byl o něco málo bližší. Noc zázraků je také pohlazením po duši, ale chvilkama to byly docela nervy.
Přečteno díky výzvě. Rozmanitá řemesla, dopadající tíha a beznaděj v každé z povídek. Autorův styl psaní, navzdory tématu, je radost číst.
První seznámení s haiku, nápaditá zápletka, krásná obálka. Kniha, která se dobře čte a emoce jsou jak na houpačce.
V době, kdy se hojně hovořilo o divadelním představení Amerikánka, jsem si koupila knížku Amerikána, abych se rozhodla, zda do divadla zajít. Jaké bylo moje překvapení, že jedno písmenko v názvu hraje takovou roli. Udělalo mi radost, že se knížka hodí do letošní výzvy, a tak jsem se dala do čtení. Kdyby byla knížka o 100-150 stránek kratší, neublížilo by ji to. Některé rozhovory byly příliš rozveklé a občas mi přišlo, že snaha otevřít co nejvíce témat, působilo neučesaně. Naopak za ten uspěchaný konec ubírám další hvězdičku. Jinak kniha byla čtivá a dohledávala jsem si k ní další informace. Autorka mě zaujala, že si ráda přečtu i její další knihy.
Tato kniha se četla úplně sama. Oceňuji důkladnou přípravu autorky a přiblížení části španělské historie, o které se tolik nepíše. Po dočtení jsem měla potřebu dohledat si ještě více informací. Bavila mě část věnovaná focení. Romantická linka byla milá, ale jednu hvězdičku dávám dolů za ten konec.
Dobrý námět, dobře se čte. Chválím brožované vydání, že i taková bichle padla dobře do ruky. Ale teď přijde to ale. Chování některých postav mě nejednou rozčílilo. U některých monologů a dialogů jsem si říkala "ach jo". A bylo tam toho namícháno všeho nějak moc. Myslím, že za půl roku budu marně vzpomínat na bližší obsah knížky.
Autor, lékař, nám velmi otevřeně přiblíží život na misích Lékařů bez hranic. Přečteno jedním dechem.
Bruce Springsteen nechává čtenáře nahlédnout do své hlavy. Stejně jak rychle utečou jeho koncerty, přestože trvají déle než tři hodiny, uteklo i čtení této autobiografie, i když má více než 500 stran. Knihu dával dohromady sedm let a je obdivuhodné kolik si toho pamatuje a do jakých detailů. Takže nejen jeho hudební tvorba je skvělá, po přečtení této knihy i jeho literární dílo hodnotím vysoko.
Moc pěkně sestavená básnická sbírka, kde společným motivem je láska k rodné zemi. Autor si hezky pohrál s češtinou.
Další kniha, ke které bych se asi bez výzvy nedostala. Otevřené básně popisují radosti i starosti mladého autora jsou čtivé. Básnická sbírka se mi líbila.
Ideální oddechovka na dovolenou. Ona potřebuje rychle nové levné bydlení, on jej náhodou má. Budou sdílet byt/postel, aniž by se potkali. Komunikace prostřednictvím vzkazů je milé zpestření. Jak bude dál příběh pokračovat je celkem předvídatelné. Stane se i pár absurdních situací, děj je také obohacen o příběhy jiných postav. Dokážu si představit, že by se kniha stala filmovou předlohou pro romantickou komedii.
Moc mě příběh nebavil, první polovinou knihy jsem se spíše prokousávala. Druhá část knihy se trochu více rozjela, takže jsem ji díky tomu a hlavně výzvě dočetla do konce. Byla to pro mě druhá kniha od tohoto autora (první byl Sněhulák). Možná se k severské detektivce v podání Nesbøho ještě někdy vrátím a třeba to bude konečně do třetice všeho dobrého.