Bryel Bryel komentáře u knih

Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

„Já jsem přesvědčená, že dokonalé společnosti neexistují, protože jsou tvořené nedokonalými lidmi. Neustále budeme hledat rovnováhu mezi individuálním a kolektivním, mezi právem a povinností, mezi zákony a osobní zodpovědností. A nikdy ji skutečně nenajdeme, protože každý si ji představuje jinde. Snad alespoň získáme v očích Elohim body za snahu.“

Od této autorky je to moje třetí a jednoznačně nejlepší kniha. Soumrak Edenu je originální temné fantasy s výraznými společensko-filozofickými prvky.
Mystika a náboženství, mravnost a inkvizice. Svět rozdělený na Pravověrné, Heretiky, Označené. Na jedné straně ctnost a fanatismus bez špetky sebereflexe, na straně druhé neřesti a důvod úpadku celé společnosti.
Hlavní hrdinka se nestaví do role oběti, ačkoliv čelí mnoha útrapám a honí se za pomstou v silně patriarchálním světě, do kterého se neúspěšně snaží začlenit. Příběh nešetří i drsnými scénami.
Vyzdvihla bych podíl mnoha postav na celkovém výsledku a i decentní romantická linka se mi líbila.
Proč tolik chválím a nakonec nehodnotím plným počtem? Kvůli závěru. Dobro společnosti je nadřazeno dobru postav, které se o něj zasloužily. To je až příliš reálné a konec mi přišel vůči tolika postavám hořký, až to můj celkový dojem lehce srazilo. 4,49/5.
Takže sice v depresi, ale doporučuju!

13.01.2024 4 z 5

Ostrovy bohů Ostrovy bohů Amie Kaufman

"Stejný příběh vypráví každý úplně jinak. A jediná verze, ve které jsme hrdiny, je ta naše."

Ostrovy bohů prožíváme očima celkem pětice vypravěčů, což hodnotím velmi pozitivně.
Je to YA dobrodružná jízda (plavba) plná magických duchů a mořské soli, okořeněná špetkou romantiky. Zajímavý fantasy svět. Víra, oběti a hrozící válka mezi národy, potažmo mezi bohy. Drobet mi neseděly reálie typu současných dopravních prostředků.
Celkově hodnotím knihu jako zdařilý úvod do série, i když mi v ní něco chybělo.

"Někdy je třeba dějiny studovat. Ale někdy je třeba je utvářet. Ať to stojí, co to stojí."

09.12.2023 4 z 5

Inferno Inferno Catherine Doyle

"Dostala jsem tvoje květiny."
"Cože? Žádné jsem ti neposlal."
"No jo, to je fakt. Neposlal jsi mi vůbec nic."
"Aha," povzdechl si. "Chápu. Popřemýšlím nad tím."
"To spíš začne v pekle sněžit, než Luca Falcone někomu věnuje pugét květin."
Koutek rtů mu zacukal. "Na to my Falconeové opravdu nejsme."
"Ne, pro vás určitě není nic krásnějšího než sklenice medu."
To už ho umlčelo úplně.

Vše pozitivní, co jsem napsala u prvního dílu, platí u Inferna dvojnásob. Naprostá bomba, od které se nedá odtrhnout!
Příběh je ještě akčnější, drsnější a plný překvapivých odhalení. Žádná zbytečná vata.
Romantická linka se posouvá přesně tím směrem, jak jsem doufala a jsem z ní nadšená.
Vyzvihla bych i skvělé dialogy, často s pořádnou dávkou ironie a spoustou humorných hlášek.
Tohle chcete číst! :)

14.07.2023 5 z 5

Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

"Jistě máš poslední přání."
"Princezno, jestli ti to udělá radost, klidně si kleknu. Ale mýho koně nikam tahat nebudeš. Bouřka je jako já, narozená v poušti a volná jako vítr." Ušklíbl se a na pravé tváři se mu objevil dolíček. "S tou by sis neporadila."

Parádní jízda!! Pohádkově laděné fantasy okořeněné ne jednou, ale hned dvěma romantickými linkami.. To přesně můžu!

Co bych vyzdvihla na této knize, je skvělá ukázka toho, jak je pravda relativní. Sestry, které by nemohly být rozdílnější a každa vnímá stejné události odlišně, jejich vzájemné prolínání a pochopení se mi moc líbilo. Zamlouvaly se mi obě linie příběhu, o ždibec víc mi byla sympatičtější Rose, naivní princezna, které se v okamžiku zhroutil celý svět a vše, v co kdy věřila. Líbil se mi její klidnější charakter a vývoj, kterým prochází. Druhá sestra Wren jakožto protřelá divoká čarodějka vychovaná pro nastolení spravedlnosti a pomsty byla se svými drzými poznámkami zase zdrojem mnoha vtipných situací.
Bylo to akční, bylo to čtivé a celé takové roztomilé. Rozhodně doporučuju a budu se moc těšit na pokračování..

"Mám i jiné zbraně."
"Nebojím se tě, čarodějko."
"A já se nebojím tebe, krotiteli. Chytil jsi mě čirou náhodou."
"A chytil bych tě mnohem dřív, kdybys mě nerozptylovala."
Wren se mu zasmála do tváře. "Prosím tě. Líbilo se ti to. Chtěl jsi to. Chceš to i teď."

08.06.2023 5 z 5

Zachraň mě Zachraň mě Stacey Kennedy

"Chyběla jsi mi. Nikdy mi nikdo nechyběl, až ty, Hazel. Chtěl jsem být s tebou tady a to bylo pro mě nový."

Další svižný, vtipný a čtivý příběh z Phoenixu. Milá pohádka pro dospělé s tentokrát větší romantikou. Dvojice Hazel a Kieran opět vládne skvělou vzájemnou chemií. Příběh mohl být propracovanější a delší, ale krásně to jako celek funguje.

25.05.2023 4 z 5

Šílená posedlost Šílená posedlost Danielle Lori

"Ještě tě nezkrotili, jak vidím."
"Nedám se zkrotit."
"Oba víme, že to není pravda."
"Nech mě hádat, že ty sis vzal na tři roky pracovní volno, aby sis splnil sen a předváděl pánské spodní prádlo?"

Toto čtivé pokračování z mafiánského prostředí o Gianně a Christianovi mi sedlo ještě lépe než první díl. Čtenář sice celou dobu ví, kam příběh směřuje, ale vůbec na tom nezáleží. Knize nechybí pichlavé dialogy plné sarkasmu, pořádná porce nenávisti, dlouholeté touhy, přitažlivosti a posedlosti. Chemie postav byla skvělá a prolínání s minulostí mě moc bavilo.

"Copak to nevíte? Láska je posedlost. Někteří by dokonce řekli, že je to... šílená posedlost."

22.05.2023 5 z 5

Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

(SPOILER) "Očekávání našich nejbližších jsou jako boty na jehlovém podpatku. Na jednu stranu nám můžou dodat sebevědomí. Na druhou nám brání v přirozeném pohybu."

Fantasy z prostředí slovanská mytologie v temném hávu. Nevšední kniha k zamyšlení o lidství a maskultuře. Vyprávění očima dívky, která svůj život ukončila sebevraždou, s kterou prožíváme neživot bludičky.
I přes zajímavé téma mi kniha úplně nesedla. První polovina se mi moc libila, ale od návratu Leny mezi lidi příběh úplně ztratil jiskru. Najednou byl takový plochý a nezáživný.

05.05.2023 3 z 5

Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

"Pokud zbýval nějaký střípek mé duše, který jí dosud nepatřil, pak se jí včera v noci bezpodmínečně vzdal."

Dvůr mrazu a hvězd je taková vánoční povídka typu "A jak to bylo dál.."
Jednohubka, která zahřeje, pohladí a poodhalí pár zajímavostí.
Ukazuje i všední dny ve Velarisu, přičemž se vyprávění dočkáme z pohledu více postav. Už z tohoto důvodu doporučuju k doplnění celé série. Ideální zařazení mezi třetí a čtvrtý díl.

21.04.2023 4 z 5

666 anjelov 666 anjelov Emily D. Beňová (p)

Miluju ten pocit, když vím, že jsem na koni a mám tě zcela ve své moci.
Protože ti to dovolím.
Protože mi nedokážeš odolat.
Miluju tě víc než svůj život, anděli můj.

666 potřetí. Úžasné završení! Excelovaly skvěle napsané charaktery a navzdory romantické lince kniha neztratila temný a tajemný ráz. Ten trošku uspěchaný konec budu chvilku vydýchávat, jak jsem plná emocí a dojmů, přesto nemůžu než hodnotil plným počtem. Celou sérii vřele doporučuju!

11.02.2023 5 z 5

Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

Dodatek ke Kronikám prachu krásně doplní příběh a poodhalí vyprávění i z pohledu dalších postav. Velice pěkně zpracovaná třešnička.

03.12.2022 4 z 5

Ďábel a světice - část druhá Ďábel a světice - část druhá Amo Jones

"Nashle ve Valhalle."
Vydařené! Brantley mi z králů seděl nejvíc a jeho příběh se Saint byl kouzelný. Plný protikladů, napětí, chemie i vtipu..

"Já jsem chladnej, ale ne debil. V tom je rozdíl."
"Hmm, a předpokládám, že jenom Saint ten rozdíl pozná, co?"
"Už jsi skončil?"

Nejde nemilovat :)

26.11.2022 5 z 5

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Koruna z kostí a zlata je za mě o něco slabším dílem. Ústřední trojice mě pořád baví, líbí se mi hovorový styl i jejich humor, ale už mi chybí větší vývoj Kierana. Střední část byla opravdu zdlouhavá a vlastně jen o prohlubujícím se vztahu Poppy a Case, z toho se dalo vytěžit víc. Stále se opakující témata už mohou působit místy otravně. Závěr byl skvělý! Naprosto úžasný.
Na mě to působilo jako trošku "vycpávkový" díl a doufám, že pokračování mě opět vystřelí.. Ano, líbilo se mi to, ale nadšení z předchozích dílů se úplně nedostavilo.

23.11.2022 4 z 5

Ďábel a světice: Část první Ďábel a světice: Část první Amo Jones

"Zapálil celý svět, ale nikdy nedovolil, aby se plamen dotkl jí."
Excelentní kniha, která vás vtáhne a nepustí! Temný a vášnivý příběh, který mohl být ještě temnější. Brantley je extrémně dobře napsaný bad guy. Nelze než vřele doporučit.

02.11.2022 5 z 5

Skandální titulky Skandální titulky L. J. Shen

Příjemná oddychovka plná humorných hlášek, která je velmi čtivá a plná romantiky. Pouze bych uvítala v ději i něco nečekaného.

01.10.2022 4 z 5

Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Zatím nejlepší kniha série! Každou stránku hodnotím jako fantastickou, akční, plnou silných emocí. Ženské hrdinky série jsou neskutečné - nejen Aelin, ale i Manon, Lysandra, Kaltain.. Královna stínu jednoduše vtáhne a nepustí.

08.09.2022 5 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Zatraceně skvělá kniha!! Už dlouho jsem nic nezhltla s takovým nadšením. Začátek sice pomalejší, prostředí příjemně neobvyklé, u jednotlivých zkoušek jsem skoro nedýchala, postavy nejen Kivy a Jarena k zamilovaní, poslední třetina knihy jedno překvapení za druhým. A závěrečná strana? Bomba. Celkově za mě perfektní kniha a velmi se těším na pokračování, jak se hlavní hrdinové poměří..

27.07.2022 5 z 5

Darker Darker E. L. James (p)

Čtení plné romantiky a vtipných vnitřních bojů a hlášek hlavního hrdiny. Emocionální vývoj od arogantního blba po zamilovaného megalomana naprosto famózní.. Velmi mile mě kniha překvapila i vzhledem k tomu, že jsem původní knihy nečetla a filmy si vybavuju jen matně.

14.07.2022 5 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Nemůžu si pomoct, i když mi druhý díl přijde o něco slabší než první a místy zbytečně vleklý a chaotický, moc jsem si ho užila. Ústřední trojice mě strašně baví.
Závěrečných 100 stran mě úplně dostalo a budu s nadšením vyhlížet pokračování..

08.06.2022 5 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Povedená kniha s neotřelým námětem a postavami, která si čtenář okamžitě oblíbí. Děj nepostrádá příjemný spád a vtipné momenty..

11.05.2022 4 z 5

Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

Bezmocná je akční jízda plná napětí, krve a zbraní, kterou jsem hltala se stejnou zuřivostí, s jakou tonoucí lapá po dechu. A rozhodně to nepovažuju za svůj čtenářský standard.

Milujete trope haters to lovers? Pak vás ujišťuju, že tuto knihu byste neměli minout. Až mi spadla brada, jak dobře jsou vykreslené hlavní postavy a vystavená slow burn romantická linka. Dost tomu pomáhá i dynamické střídání vyprávění z pohledu obou hrdinů.

Paedyn je divoká, odvážná, prostořeká, nezapadající.
Kai je sarkastický, nebezpečný, zábavný, podmanivý - zkrátka oba v sobě mají nebezpečnou kombinaci vlastností, které si dokáží se stejnou samozřejmostí podmanit čtenáře i sebe navzájem.

Námět a prostředí je, jako když se potká Hunger Games s Rudou královnou a vyrazí spolu do kavárny, aby probraly své highlighty. Vadilo mi to? Vůbec ne, jen je třeba s tím počítat. Obzvlášť pokud obě série máte přečtené.

Co ale má Bezmocná navíc a čím mi naprosto učarovala, je fantastická dynamika Kaie a Pae. Jiskření od prvních stran, sarkasmus, skvělé slovní tanečky a postupné vzájemné slupování ochranných masek. A nad tím vším přetrvávající stín zrady. Jediné, co mě fakt mrzí, je, že se jejich vztah neposunul alespoň o trošičkou dál..

Přesto jsem nadšená a budu nedočkavě vyhlížet pokračování..

16.08.2024 5 z 5