Byra komentáře u knih
Po knížce jsem sáhla v domění, že půjde o nějakou duchařinu, horor z prostředí psychiatrické léčebny. Ona i anotace na obálce nebo začátek knihy tomu napovídají, ale nakonec se z toho vyklube detektivka s překvapivým koncem. Líbila se mi ponurá atmosféra léčebny i charakteristika hlavních postav. Sice mi chvíli trvalo, než jsem si ujasnila kdo je kdo a než se všechny hlavní postavy sešly v hlavní dějové lince, ale nebylo to špatné. Konec mi přišel trochu odbytý proto 3*
Kniha se dobře čte, akce plynule navazují. Sledujeme zde jednotlivé dějové linie osudu členů rodiny Rezkových. Je zde vylíčena jedna (asi nejpravděpodobnější) varianta chování společnosti v situaci, kdy přijdou o elektřinu, boj o suroviny, boj o moc. Možná se může zdát trochu chaotické přeskakování z jedné dějové linie do druhé, ale není to tak hrozné. Pouze konec knihy (a především osud Pavla) mi přijde trošku zmatený, jinak můžu doporučit
Knížka má potenciál!! Téma znovuosidlování Země po radiaci je neotřelé a zajímavé a navíc, poslat tam 100 lidí, kteří nemají 18, navíc delikventy (nevíte, za co byli tito lidé odsouzeni)...
Jak někteří píší - opravdu z počátku chvilku trvá, než si ujasníte kdo je vlastně kdo a kdo ke komu patří. Navíc trochu překvapivě mezi těmi 100 lidmi je někdo, kdo studoval medicínu, takže kdyby se něco stalo tak ví, jaké léky na co použít, jak napravit zlomeniny apod. Taky je tam někdo, kdo umí lovit :-)
Každopádně tento první díl mi přišel rozvláčný a zbytečně roztahaný na 300 stran. Celá knížka prakticky o vykreslování důvodu deportace hlavních postav na Zemi a o prvních dnech tady. ALE, jak jsem psala v úvodu - má to veliký potenciál, zvlášť po tom, co se stane na konci knihy. Jsem zvědavá na pokračování.
Strašně moc postav, nějak jsem nepochopila postavu Sharon a její roli v knize - příliš vědecké, řeší rychlost světla, atomy a koeficienty zbytkové hmotnosti protonů... některé pasáže ze současnosti jsem přeskakovala. Část, která se zabývá Dietrichem a ostatními obyvateli městečka je daleko zajímavější! Zvlášť ke konci, kdy začal děj gradovat. Jen mi zde chyběl nějaký osobitější příběh
Kniha mě moc nepřekvapila, čekala jsem větší spád a napětí. autor se hodně věnuje popisu okolního prostředí, zvyků, vzhledu a životě domorodců
Kniha mi byla doporučena známou a musím říct, že se trefila do mého vkusu. Je napsaná věrohodnou formou. Pokud máte rádi rytíře, žoldáky,magii a kouzelníky, tajemné příběhy, krásné hrdinky, které to umí s mečem a jdou tvrdě za svým cílem,aby se z nich stala legenda, pak je to kniha pro Vás
Jako první jsem od Rollinse četla tuto knížku. ani jsem nedýchala, fandila jsem expedici. Knížku jsem přečetla najednou. Velmi zajímavě zvolené prostředí děje