čef čef komentáře u knih

Chladný popel Chladný popel Simon Beckett

Vcelku průměrná detektivka, která ničím nepřekvapí. Osvědčenými postupy žánru a poměrně realistickým dějem je navozen patřičný stupeň napětí a připraven závěrečný nástup zvratů. Zde se však již dočkáme poněkud méně realistického množství mrtvol a pachatelů. Prostě nenáročné čtení pro unaveného čtenáře.

08.09.2013 4 z 5

Muž, který se směje Muž, který se směje Victor Hugo

Gigantická kniha velkých citů a gest, plná hlubokých úvah sociálních, psychologických, filosofických a historických. Řekl bych, že příběh je v této knize skoro vedlejší. Především jsou zde detailně popsány reálie Anglie 18. století, život panující šlechty a utrpení nejmenších chudáků. Kritizována je zejména obrovská nerovnost a útlak nejenom v Anglii, ale také ve Francii a v jiných tehdy vedoucích zemích Evropy. Slovy hrdiny se objevuje idea vítězství demokracie na celém světě. Tento prvoplánově dojemný láskyplný příběh stojí určitě za přečtení také proto, že takto informacemi nabité současné literární dílo již nenajdete.

07.09.2013 5 z 5

Žlutý Robert Žlutý Robert Vojtěch Steklač

Při čtení této knihy jako bych viděl ty absurdní komedie ze 70. let minulého století - Adéla ještě nevečeřela, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Fousky apod. Lidé tehdy byli vděčni za jakoukoliv legraci, ale autoři museli umně kličkovat, aby se ani náhodou něčeho, zvláště pak reality, nevhodně nedotkli. Tak utíkali k různým k Járům da Cimermanům a v této knize k inspektorům Broukům. Legrace z toho, že Francouz komolí češtinu a zlodějíčci jsou superblbí podle mého soudu už dnes vyvanula a málokdo se zasměje. Doba je snad jinde. Nebo se mýlím?

03.09.2013 4 z 5

Dvojí tvář Dvojí tvář David Morrell

Zajímavá kompozice thrilleru s dvojím vrcholem. Opět další variace na téma vynalézavého boje jedince proti umanutým zločincům. Až na podle mého názoru přeťáplý závěr, určitě to lepší, co jsem zatím od autora četl.

02.09.2013 4 z 5

Totem Totem David Morrell

Poměrně zdrženlivý katastroficko-hororový román. Na tento žánr podle mne docela slušně napsáno nicméně žádné velké nadšení se nedostavilo. Buď jsem zmlsaný, přejedený anebo zde chybí něco navíc co dělá z běžné knihy knihu výbornou. Rozhodně si myslím, že autor má za sebou větší pecky.

01.09.2013 4 z 5

V nemilosti V nemilosti Richard North Patterson

Více psychologický román než detektivka, za kterou jsem jí při výběru považoval. Přesto nejsem v žádném případě zklamán. Zejména oceňuji gradované napětí, vyvolané tím jak se pravda postupně zjevuje ze stínů polopravd a lží. Nezjevuje se ovšem sama od sebe, ale pouze a jenom cíleným úsilím pátrače a to se musí vždy líbit.

30.08.2013 5 z 5

Záludné vlny Záludné vlny James Patterson

Nenáročné čtení pro chvíle nudy. Jednoduchý příběh, kde se nemusíme bát o naše hrdiny, je psán lapidárním jazykem bez příkras a stylem bez velkého napětí. Rozdělením do kraťoučkých kapitolek a vložením prázdných listů kniha povzbuzuje ke čtení i ty, kteří přečtou jednu knihu za uherák.

28.08.2013 4 z 5

Kniha apokryfů Kniha apokryfů Karel Čapek

Z knihy je cítit velké porozumění pro běžné lidské starosti, úsilí něco dokázat a neměnnost principů soužití. V krátkých doplňcích historických událostí je jasné, že obecné principy lidského konání ať dobré nebo špatné se v běhu času nijak nemění.

22.08.2013 5 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Slušná Rhymovka. Jako vždy komplikovaný, ne vždy až tak uvěřitelný děj. Nejzjevnější bulíky, které občas věší čtenářům na nos si však tentokrát autor naštěstí podle mne odpustil. Ne že by mi různí až přerafinovaní zločinci a pátrači až tak vadily - občas lze v těchto knihách najít leccos zajímavého, něco nad čím se dá přemýšlet. Zde například závěrečná myšlenka, že každý potřebuje nějaká malá vítězství není na thriller až tak triviální.

21.08.2013 5 z 5

Navigátor Navigátor Clive Cussler

Standardní dobrodružný román, který nikoho nijak zvlášť nepřekvapí, snad maličko poučí o době amerického prezidenta Jefferssona a výbojích Féničanů. Tradiční postupy tohoto žánru jsou naplno využity, čtenář se v zásadě nenudí a o to asi jde autorům především. Pro přátele hororů oddychovka.

19.08.2013 5 z 5

Lovecká sezóna Lovecká sezóna Peter T. Deutermann

Román navazuje na znechucení americké veřejnosti nad složitou a všudepřítomnou administrativou a bezpečnostními složkami ze závěru minulého století po událostech ve Waco a Oklahoma City. 11. září bylo ještě daleko a tak se kritizovalo vše co by dnes nestálo za řeč. Sem patří třeba série Bourne, 3 dny Kondora a také Lovecká sezóna. Velmi poutavý román, který nás seznamuje s prací a postupy špičkových lovců špionů utržených ze řetězu. Pro mne je to první román autora a určitě si přečtu další.

16.08.2013 5 z 5

Ostří Ostří Roderick Anscombe

Na této knize je vidět autorova hluboká znalost lidského nitra ve velmi nepříznivé situaci věznění. Velmi originálně vystavěný vězeňský román vyprávěný v ich formě se většinou zabývá motivy hlavního hrdiny a jeho úsilím dostat se na svobodu a není to vůbec nuda. Co dodat - jistě doporučuji!

13.08.2013 5 z 5

Sanctus Sanctus Simon Toyne

Na mne až příliš mysteriozní. Děj je sice poutavý, postupy thrilleru jsou důsledně uplatněny, řemeslo na úrovni, ale vzpomenu si na tuto knihu ještě někdy? Dost pochybuji. Asi jsem ještě na tento typ literatury nedorostl. Další díly už mne teď nezajímají.

11.08.2013 3 z 5

Úsek častých nehod Úsek častých nehod Ivan Kříž

Tato kniha do koše nepatří. Je to podle mne především dokument velké zhovadilosti a pokřivených vztahů v dobách budování socialismu. Do tematicky velmi nezajímavých příběhů zaklíčoval autor velké nesmysly té doby, kdy se lidé nemohli projevovat dle své přirozenosti a navíc tam dokonce dostal i zárodky vzdoru, které se ukázaly v následujících letech do roku 1968. Rozhodně nic povrchně líbivého. Pro dnešní čtenáře asi nic moc, spíš něco pro nostalgické pamětníky té doby.

09.08.2013 5 z 5

Varovný signál Varovný signál Lee Child

Jako nekritický obdivovatel Lee Childa nevidím na tomto románu samozřejmě žádnou chybu. Opět jsem se mohl v duchu ztotožnit s neohroženým Jackem Reacherem v boji s různými lumpy tentokráte s podvodnými lichváři. Opět napínavý děj se zajímavou zápletkou a drtivým závěrem.

07.08.2013 5 z 5

Triumf slunce Triumf slunce Wilbur Smith

Knihy od Wilbura Smithe z africké minulosti mám opravdu rád. Ani tato kniha mne nezklamala. Napínavý děj, který kulminuje obsazením Chartúmu islámskými povstalci a v závěru nás seznamuje s tím jak to s hrdiny a Súdánem dopadlo až ve vzdálené budoucnosti od této události. Zajímavě jsou také popsány arabské reálie a kořeny nedorozumění mezi křesťany a muslimy.

05.08.2013 5 z 5

Stigma Stigma Karin Slaughter

Dle mého názoru je tato kniha ženský román převlečený za thriller. Na mne příliš mnoho vztahových problémů a lásky až za hrob. Samozřejmě oceňuji jisté literární kvality, kromě účelového šponování děje zde však vidím také hodně povrchnosti a prázdných stran. Určitě se to musí mnoha čtenářkám líbit, já si však Slaughter po druhém románu škrtám. Bye, bye.

02.08.2013 3 z 5

Příliš snadná vražda: České detektivní povídky Příliš snadná vražda: České detektivní povídky * antologie

Výbor kriminálních povídek ani nenadchne ani neurazí. Jak to tak bývá některé se líbí více, některé méně a u dvou jsem nad úrovní "žasl". Dobré čtení k rybníku při 35st.C, kdy sluníčko neumožní kritické myšlení a příroda vybízí k toleranci a atraktivnějším pohledům.

31.07.2013 3 z 5

Unesená Unesená Mo Hayder

Rozhodně se jedná o nadprůměrný thriller. Zajímavé maskování, motiv a schopnosti pachatele odhaleného pro čtenáře právě včas, aby přinesl do závěru další dávku napětí. Originální charaktery hlavních postav s překvapivě na britské poměry vlídným šéf inspektorem. Další z mála spisovatelek, kterou si zapisuji na seznam čtených.

29.07.2013 5 z 5

Pomsta Pomsta Val McDermid

Další velmi dobrý thriler, který mne upoutal od začátku do konce. Další věčně nasr.. šéfinspektor, v této variaci žena, bez kterých se román z prostředí GB asi nemůže obejít. Velmi barevné, vynalézavé a napínavé. Po dalších dílech budu určitě neústupně pátrat.

27.07.2013 5 z 5