Cleo De Nile Cleo De Nile komentáře u knih

Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Tenhle díl je můj nejoblíbenější, je akční než ten první a čtivější než závěrečný. Navíc se už ve Středozemi trochu lépe orientujeme, není to pro nás tak nové a složité, a můžeme se soustředit na kvalitní příběh. Od téhle knihy jsem měla velký problém odcházet, a často jsem četla dlouho do noci, a snažila jsem se vyšetřit si na čtení pár minutek i ráno před odchodem do školy. Navíc na konci minulého dílu (nebo na začátku tohoto, odpusťte, nevybavuji si to) došlo k rozdělení společenstva, díky čemuž máme možnost poznat toho ze Středozemě ještě více.

06.06.2019

Zaklínač duší Zaklínač duší Sebastian Fitzek

Poměrně povedený psycho thriller, s hororovými prvky a vynikající, temnou a naléhavou atmosférou. Během čtení jsem měla takový zvláštní, tíživý pocit, nejlépe se k tomu hodí asi výraz "ticho před bouří," zkrátka jsem očekávala, že se něco hrozného semele v každé druhé větě. Sebastian Fitzek nezklamal, je to opravdu mistr ve svém žánru. Velkým mínusem jsou ale nepropracované postavy, a také konec.

Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Na tuhle knížku asi jen tak nezapomenu. Okamžitě jsem se do ní začetla, a bylo téměř nadlidským výkonem ji v noci odložit, abych se alespoň trochu vyspala. Příběh, který nám Jodi Picoultová předkládá, se sice četl sám, ale při čtení jsem zažívala tolik nepříjemných emocí, jako se mi to zatím nestalo snad u žádné knihy. Konec jsem vůbec nečekala, zůstala jsem sedět a překvapeně koukat. Líbí se mi, že v knihách od Jodi není žádná postava vyloženě záporná, a chování každé z nich se dá svým způsobem pochopit.

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Když jsem si tuto knížku kupovala, měla jsem za to, že se bude celá odehrávat na lodi - navíc tomu napovídal jak samotný název, tak i obálka. Ale nestalo se, a ve finále mi to vůbec nevadilo, protože jsem si příběh užívala plnými doušky. Všechny postavy byly skvělé (hlavně pan obuvník s malým chlapečkem), ale ta romantická linka mi tam přišla úplně zbytečná a tak nějak umělá. Rovněž mě mrzí, že jsem už na začátku dokázala odhadnout, komu se podaří přežít, a kdo cestu nezvládne.

06.06.2019 4 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Čtení mě naprosto pohltilo, a dokonce mi z něj (a ze všech těch údajně autentických fotografií) čas od času přeběhl mráz po zádech. Měla jsem strach číst dál. Musela jsem číst dál. Vůbec jsem netušila, co se přihodí na další straně, natož abych snad tipovala, jak to celé dopadne. S knížkou jsem strávila ve výsledku tři dny, a ještě jsem o ní dlouhé po dočtení přemýšlela, a uvažovala jsem nad tím, jak to s Jacobem, Emmou, ostatními dětmi a slečnou Peregrinovou asi bude.

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Jakožto milovník slonů považuji tuhle knihu za naprostý skvost ♥ I přes to, že se jedná o beletrii, jsem se dozvěděla hodně nových zajímavých informací o slonech - autorka totiž vychází ze skutečných studií :) Nicméně, s knihami Jodi Picoult mám bohaté zkušenosti, a proto mě velice překvapilo, co se z příběhu nakonec vyklubalo. Pro mě osobně to bylo příjemné překvapení, ale chápu, že někomu se závěr může zdát hodně překombinovaný. Jako jediné mínus bych viděla postavy, krom Alice mi nikdo k srdci nepřirostl.

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Dojemný, nezvykle psaný příběh mladé lásky během první světové války. Ačkoliv mám osobně raději knihy, které se odehrává přímo na frontě, nebo v koncentračních táborech, jsem ráda, že jsem sáhla po Petrovi a Lucii. Knížečka je útlá, a Romain Rolland nám ukazuje, že není potřeba 300 a více stránek, aby autor dokázal napsat takový literární skvost. Pro mě je to daleko silnější příběh než třeba Romeo a Julie od mého oblíbeného Shakespeara.

Lucerna Lucerna Alois Jirásek

Kouzelná pohádková hra, která spojuje fantastické motivy s nejdůležitějšími otázkami tehdejší společnosti. Děj se odehrává přibližně v době sedláckých nepokojů, kdy se usilovalo o zrušení roboty. Zobrazuje vztahy mezi šlechtou a poddanými, ale také opěvuje krásu naší přírody, českou lidovou slovesnost a vzdává hold moudrosti a citu prostých českých lidí, což jsou v tomto případě Mlynář, Hanička a babička, a velkou roli hraje lípa, symbol českého národa.

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Vynikající zakončení celé série, která se mi navždycky vryla do paměti a do srdce. Přečetla jsem ji celou naráz, a teď si to trochu vyčítám, že jsem si to víc nevychutnala.
V závěrečném díle je spousta šokujících, napínavých a dojemných momentů (ten s Katniss a kocourem mě rozesmutnil asi nejvíc). A hodně se mi líbily pasti, Suzanne to vymyslela skvěle.
Hlavní hrdinka mi sice místy lezla na nervy, ale oproti jiným ženským hrdinkám z podobných sérií je to naprosto v pohodě.

Znamení Athény Znamení Athény Rick Riordan

Vážně ráda bych se rozepsala, ale všechno už bylo uvedeno v komentářích ostatních. Riordan si drží stejnou úroveň kvality ve všech svých dílech, což je samo o sobě neuvěřitelné.
Mám jen jeden poznatek - Piper mi v prvním díle docela vadila, ale tady jsem si ji oblíbila. Těším se na pokračování.

26.05.2013 5 z 5

Mumie se vrací Mumie se vrací Max Allan Collins

Já patřím k té menšině, kterým se dvojka líbila víc než jednička - filmová i knižní verze. Občas je to sice trošku krkolomně napsané, ale to bude nejspíš vina překladatele :) "Smrt" Evelyn mě dokázala rozbrečet jak na plátně, tak na stránkách.... :D

29.09.2012 5 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Hodnotím plným počtem, jako u všech autorčiných knih, akorát nerozumím tomu, proč MOBA do knihy nezahrnula Author's Note, kde autorka popisuje, jaké reálně osobnosti jí byly při vytváření svých postav inspirací. Pro Lorelei to byly například hned dvě ženy, ale to se čeští čtenáři bohužel nedozví. (:

01.10.2024 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Kdybych od zhruba sté stránky neodhadla kdo a proč je vrah, dala bych plný počet jako vždy.:)

22.11.2021 4 z 5

Spirála Spirála Džundži Itó

Neskutečně odporný. V tom nejlepším smyslu.

21.09.2021 5 z 5

Stříbrné město Stříbrné město Radek Sterakdary Starý (p)

Vše důležité už bylo napsáno, tak si dovolím jen malý poznatek - Harari je boží.

30.06.2021 4 z 5

Strážci majáku Strážci majáku Emma Stonex

Já tedy hodnotím naprosto opačně, než uživatel/ka Kočička911 - byl to právě ten místy až poetický styl psaní, který mě na díle nejvíce zaujal a bavil. Postavy jsou dobře napsané, bavily mě vyjma Billyho snad všechny, nicméně tam byl důležitý i on. Zajímavý příběh, o události, která ho inspirovala, jsem nikdy neslyšela, a ráda jsem si rozšířila znalosti. Já ji určitě budu doporučovat dále, byť tedy ne všem sedne onen zmíněný styl psaní.
Plusem je i nádherná obálka, ačkoliv je pravda, že bych to díky ní na první pohled zařadila spíše do young adult. :D

26.06.2021 5 z 5

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Nemám ráda Greenovy knihy, Kateřiny ani matiku, tudíž vůbec netuším, proč jsem sáhla po téhle. A světe div se, ono to bylo skvělé. Ani chvilku jsem se nenudila, oblíbila jsem si Hassana, Lindsey i Colina, zamilovala jsem si Hollis (zejména zvrat ke konci mě dostal), a to s tím arcivévodou... To bylo sakra dobrý. Navíc jsem se u knihy několikrát zasmála (především u lovu), a vlastně mi i bylo líto, že skončila tak brzy. Za mě spokojenost, asi dám Johnovým knihám ještě šanci.

09.01.2021 5 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Jediná chyba této knihy byl poměrně předvídatelný konec, který mi bohužel zážitek ze čtení zkazil do takové míry, že musím hodnotit pouze čtyřmi hvězdičkami.

01.12.2020 3 z 5

Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Neskutečné zklamání. Autor by zřejmě nedokázal navodit strašidelnou atsmoféru, ani kdyby na tom závisel jeho život. Nebála jsem se ani na chvíli, a to mě z Aokigahary normálně běhá mráz po zádech. Nesnesitelné postavy tomu taky moc nepřidaly, oblíbila jsem si akorát Neila. U Mel jsem si celou dobu přála, aby už konečně někdo zabil ji. Konečné rozuzlení mě nenadchlo, ale docela se ke knize hodilo. Ale abych jen nekritizovala, poměrně dobře se to četlo, a záblesky z minulosti hlavního hrdiny byly sice zbytečné, leč docela poutavé,
Po další knize od tohoto autora však sahat nebudu.

14.12.2019 2 z 5

Jan Palach - Hrdina, nebo oběť? Jan Palach - Hrdina, nebo oběť? Vladimír Liška

Největší problém téhle knihy je, že vlastně vůbec nevypráví o Janu Palachovi, ale soustředí se zejména na historické souvislosti, jako je počátek okupace. O Janovi se zde s největší pravděpodobností nedozvíte nic nového.

07.07.2019