Crimble komentáře u knih
Super klasika, to jo. Ten styl je skvělý. Formulace myšlenek mne fascinovala. Dějově už trochu méně bohaté, trošku se točící dokola. Prostě dobrý.
Začal jsem poslouchat na Vltavě, první hodina plná zábavných trefných postřehů, pak se nadšení začalo vytrácet. Takové ty sci-fi prvky mi přišly samoúčelné, rádoby efektní. Zápletka s Kasparem příliš vyumělkovaná, ke konci směšná. Pak už se to nedalo brát vážně. Většinou mne česká literatura moc nenadchne, a tohle teda výjimka fakt bohužel nebyla.
Neskonale zábavné, i když možná příliš ukecané a občas opakující se.
Obyčejný příběh o zdánlivě záporném hrdinovi, který má smůlu na zdravotní trable. Nakonec přichází uvědomění, že každý hřeší a nic není tak jednoznačné. Jako každý člověk ani tenhle hrdina není černobílý. Ty Rothovy postřehy a analýzy mne nikdy nepřestanou bavit.
Já jsem se královsky bavil od začátku do konce, a musím konstatovat, že tahle rozlučka se mistru Updikeovi podařila! Prostě miluju ten nadhled, sarkasmus a geniální vystižení drobných, ale důležitých nuancí vztahů mezi lidmi.
Musím přiznat, že se z této knihy nestane moje favorizovaná od Klímy, ale přesto vysoký standard. Mám rád Klímovo pochybování, zvažování, těkání od jednoho k druhému i důslednou analýzu myšlenkových pochodů a osobních zvratů. Samozřejmě krásná čeština jako bonus.
Možná až moc přecitlivělé a někdy moc podivínské, ale takové křehce hezké. Nezpochybnitelný talent Capote naivně vypráví o snech.
Sarkastické a přitom dojemné. Starý muž smířený i nesmířený se svým osudem. Intimní detaily, které nechcete znát. Fiktivní namlouvací dialogy, které znějí tak reálně. Philip Roth ukazuje svoji stařeckou moudrost, svůj bezbřehý sarkasmus i smysl pro krásu, a svoji spisovatelskou genialitu v neuvěřitelném rozsahu a přitom na malé ploše. Zbožňuju ho.
Čekal jsem trochu více té vážné linky mezi dědou a vnukem. Historek z vojny je tam až moc a ničím se nevymykají otřepaným klišé. Přitom je znát, že Křižan umí v pasážích o kolektivizaci a následném životě na vsi jít do hloubky a být přesvědčivý. Audiokniha se Somrem a Baťkem velmi kvalitně zpracovaná.
Moje první setkání s Rushdiem. Těžká i zábavná literatura. Kvalitní čtení.
Správná jízda, jak to Welsh umí. Autenticita nevyprchává, postavy stále uvěřitelně nesympatické až nechutné. Sviňárny, násilnosti, koks, porno, děvky, chlast. Kamarádství a upřímnosti pomálu. Jediná drobná výtka - až příliš ukecané a dlouhé. Ale pět hvězd i tak.
Barnes tradičně spojující několik ne zcela souvisejících témat. Tentokrát po mém soudu trochu samoúčelně a příliš nesourodě. Úvodní historický exkurs do doby pionýrů balonového létání mne moc do kolen nedostal, zato druhá část knihy zabývající se úvahami nad životem a postoji právě ovdovělého muže ze všech možných úhlů je naprosto vynikající. Moc hezké.
Zajímavé v kontrastu k nedávno čtenému Souostroví Gulag. Paradoxně tato dávnější historická zkušenost naznačuje, že komunisti dokázali být krutější a nespravedlivější než carský režim. Ruská povaha, ta dá člověku zabrat. Někdy nepochopíš. Dostojevskij je mistrem literatury a mohu ho číst donekonečna. Mimochodem jsem se dobře bavil doplňováním zkrácených "utajených" jmen některých postav (B-ski, A-ov, M-cki atd.). Nejvíc se mi povedli Bukowski a Tudeski. To jen takový laciný humor na odlehčení.
Jsem Rothův velký fanoušek, tak není divu, že jsem nadšen. Tenhle román má speciální dynamiku, kdy vás chvílemi Roth ukolébavá půlstránkovými větami a vyčerpávajícími popisy zdánlivě nedůležitých věcí, aby se o pár stránek dál strhl masivní dějový posun. Téma báječného života krásných úspěšných lidí, jež je brutálně rozmetán na padrť strašným činem jejich milované dívenky. Takže tu samozřejmě máme zpochybnění toho klasického amerického snu o životě v blahobytu a spokojenosti. Na druhou stranu se autor na konci ptá - co je na tom snu proboha tak trestuhodného? - Co vlastně?
Kniha krásná ve své prostotě a jednoduchosti. Roth se nebojí žádných prvků lásky ke svému umírajícímu otci. I když milující, zůstává k němu kritický, popisuje (mimo jiné!) krajně nepříjemné a trapné scény. Tím dodává knize opravdovost a sílu.
Byla to síla. Tragické události několika dní popsané přímo od aktéra povětšinou v alkoholovém opojení. Zlo, sex, komplikované vztahy, majetky, chlast, láska, zloba. Posedlost, umanutost, zvraty, odvaha, zbabělost. A tak dále. Špičkové dílo.
Toto je krásná literatura. I kdyby u Faulknera nebyl nosný příběh, je každá jeho kniha velkým čtenářským zážitkem. Úžasná práce s jazykem, originální postřehy, ojedinělý chytrý humor. A tím vším je sděleno jaksi mimoděk to podstatné o životě té doby.
Lety prověřená klasika a po přečtení musím konstatovat, že právem vysoce hodnocená kniha. Vše podstatné je již zde v komentářích řečeno. Takže nejdůležitější plusy: viktoriánská atmosféra, vstupy autora do děje, analýzy myšlenkových pochodů postav, všudypřítomná nenápadná lehká ironie.
Náročná četba. Skvělý jazyk, skvělý překlad. Porozuměl jsem všemu? Asi ne. Pokud chcete vědět více, tady v tom komentáři se to nedozvíte. Zkuste recenzi nebo nějakej lepší komentář.
Je tam kejv, takže to musí bejt za plnej počet. Komiksy moc nesjíždím, ale tohle je povinnost. Život a dílo velkého umělce, depresivního maniaka, tyrana a konzumenta drog ve zkratce a fragmentech. Podstata vystižena. Kleist bezpochyby ví, o čem kreslí/píše.