Crimble komentáře u knih
I když poněkud nevyvážené z hlediska období Dylanovy tvorby, úžasně zajímavé a vzrušující čtení. Určitá útržkovitost až nesourodost tentokrát není na škodu. (audioverze na rozhlasovém webu již tradičně na top úrovni)
Takový trochu neobyčejný příběh láskyplného vztahu. Hezké to bylo.
Je to silné, sugestivní, někdy magické, často kruté. Dobrá a originální výpověď o kocovině z osvobození.
Tohle Klíma vystihl takřka geniálně. Nepřetržitý sled absurdit z dob panování bolševika, každodenní pakárna a šikana. A hrdina přese všechno neztrácí vůli žít a užívat si drobných krás a radostí své existence. Vynikající dílo!
Vysoce intelektuálské, strašlivě sarkastické, a tak moc zábavné!
Notoricky známý příběh jsem si vyposlechl v audio zpracování na rozhlasovém webu. Pěkný zážitek, někdy to bylo trochu moc patetické, ale kvalita nezpochybnitelná.
Vcelku příjemné čtení, ale od Čapka jsem čekal trochu víc. Pár povídek znamenitých, jinak malinko nuda.
O neustálém boji člověka se zlem vnějším i vnitřním. Žel bohu většinou tento boj nebyl úspěšný. Studie toho, co se stane, když dojdete na scestí - systém vás zařadí a ze škatulky už nevypustí. Nějaká snaha byla, ale bylo toho všeho na Kufalta moc! Tak to skončilo, jak asi muselo.
Zpočátku vlažné tempo vyprávění nabere postupně skvělý drive a ve finále mne mrzelo, že už je konec. Okouzlující figurky! Top ukázka tzv. univerzitní satiry (viz též David Lodge).
Vyposlechl jsem si jako audioknihu a nebylo to špatný. Trošku těch stařeckých moudrostí a různých klišé o životě, ale bavil jsem se docela dobře.
Přece jen mi to přijde až moc prvoplánové, i když zábavné a svižné. Od McEwana jsem zvyklý na samé majstrštyky, i proto tentokrát jenom za 3.
Dobře popsaný těžký život hudebního génia v totalitě. Neustálé kompromisy, ústupky, nejistota. Sled pochybností a zklamání ze sebe sama.
Oproti maximálně košaté tetralogii opravdu málo děje, spíš točení se dokola. Ale magická atmosféra krásně hnusné Neapole s jejími machistickými, násilnickými, hysterickými a temnými manýry je hmatatelná. Tohle každý neumí.
Opravdu náročná četba. Plné metafor, snění, přeskakování v čase, změn vypravěče. Nakonec do sebe vše zapadne a čtenář pocítí zadostiučinění, prozření i obohacení.
No tak jako jsem už dvakrát napsal, že "tentokrát mi Kurt nesedl" - tak tady musím napsat, že tentokrát mi sedl na 100%! A tím víc jako audiokniha v podání Ivan Řezáče. Celé je to vlastně takové nostalgicky humorné. A přitom tolik děsivé a kruté. Tak to chodí.
Obyčejný silný příběh z války. Instinkty přežití a morální dilemata. Celé to tak v klidu plyne, až v závěru přichází vše najednou - konec války, nadšení, poznání krutosti a deziluze, zklamání, rozhřešení a poznání.
Trošku úspornější Faulkner, ale od provpočátku jasně rozpoznatelný nejednoznačný až chaotický styl (mistrovský!). V tom je ale krása jeho literatury, tak si nestěžujte! Téma kouzelně tragikomické, i když v součtu se zas tak moc nezasmějeme.
Klasický Roth. Když nestačí alter-ego (Zuckermann), pořiďte si ještě alter-alter-ego (Tarnopol). Je to někdy náročné, zvlášť když si autor ještě pohrává s časovými rovinami, ale já jsem si tuhle opulentní literární hostinu užil. Poučení: vztahy nejsou jednoduché.
Moc příjemná kniha. Lehce humorné obyčejné čtení z té podělané doby, kterou jsme mnozí ještě zažili.
Vlastně nevím, proč tuto knihu doporučit. Nic pozitivního se v ní neděje. Ale je skvělá. Autorce se podařilo na motivy skutečného příběhu napsat uhrančivou knihu, od které se nemůžete odtrhnout, ačkoliv s přibývajícími stránkami je stále jenom více tragická a bezvýchodná. (audiokniha na Vltavě, čte Kajetán Písařovic)