Crimble Crimble komentáře u knih

Kroniky I. Kroniky I. Bob Dylan (p)

I když poněkud nevyvážené z hlediska období Dylanovy tvorby, úžasně zajímavé a vzrušující čtení. Určitá útržkovitost až nesourodost tentokrát není na škodu. (audioverze na rozhlasovém webu již tradičně na top úrovni)

03.06.2021 5 z 5

Život před sebou Život před sebou Émile Ajar (p)

Takový trochu neobyčejný příběh láskyplného vztahu. Hezké to bylo.

06.05.2021 4 z 5

Kůže Kůže Curzio Malaparte (p)

Je to silné, sugestivní, někdy magické, často kruté. Dobrá a originální výpověď o kocovině z osvobození.

20.04.2021 4 z 5

Moje zlatá řemesla Moje zlatá řemesla Ivan Klíma

Tohle Klíma vystihl takřka geniálně. Nepřetržitý sled absurdit z dob panování bolševika, každodenní pakárna a šikana. A hrdina přese všechno neztrácí vůli žít a užívat si drobných krás a radostí své existence. Vynikající dílo!

12.04.2021 5 z 5

Mýcení Mýcení Thomas Bernhard

Vysoce intelektuálské, strašlivě sarkastické, a tak moc zábavné!

10.03.2021 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Notoricky známý příběh jsem si vyposlechl v audio zpracování na rozhlasovém webu. Pěkný zážitek, někdy to bylo trochu moc patetické, ale kvalita nezpochybnitelná.

26.02.2021 4 z 5

Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Vcelku příjemné čtení, ale od Čapka jsem čekal trochu víc. Pár povídek znamenitých, jinak malinko nuda.

05.02.2021 3 z 5

Kdo už jednou seděl v base Kdo už jednou seděl v base Hans Fallada (p)

O neustálém boji člověka se zlem vnějším i vnitřním. Žel bohu většinou tento boj nebyl úspěšný. Studie toho, co se stane, když dojdete na scestí - systém vás zařadí a ze škatulky už nevypustí. Nějaká snaha byla, ale bylo toho všeho na Kufalta moc! Tak to skončilo, jak asi muselo.

22.01.2021 5 z 5

Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Zpočátku vlažné tempo vyprávění nabere postupně skvělý drive a ve finále mne mrzelo, že už je konec. Okouzlující figurky! Top ukázka tzv. univerzitní satiry (viz též David Lodge).

10.12.2020 4 z 5

Na paměť mým smutným courám Na paměť mým smutným courám Gabriel García Márquez

Vyposlechl jsem si jako audioknihu a nebylo to špatný. Trošku těch stařeckých moudrostí a různých klišé o životě, ale bavil jsem se docela dobře.

22.09.2020 3 z 5

Šváb Šváb Ian McEwan

Přece jen mi to přijde až moc prvoplánové, i když zábavné a svižné. Od McEwana jsem zvyklý na samé majstrštyky, i proto tentokrát jenom za 3.

22.05.2020 3 z 5

Hukot času Hukot času Julian Barnes

Dobře popsaný těžký život hudebního génia v totalitě. Neustálé kompromisy, ústupky, nejistota. Sled pochybností a zklamání ze sebe sama.

23.01.2020 4 z 5

Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Oproti maximálně košaté tetralogii opravdu málo děje, spíš točení se dokola. Ale magická atmosféra krásně hnusné Neapole s jejími machistickými, násilnickými, hysterickými a temnými manýry je hmatatelná. Tohle každý neumí.

16.01.2020 4 z 5

Milovaná Milovaná Toni Morrison

Opravdu náročná četba. Plné metafor, snění, přeskakování v čase, změn vypravěče. Nakonec do sebe vše zapadne a čtenář pocítí zadostiučinění, prozření i obohacení.

04.11.2019 4 z 5

Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

No tak jako jsem už dvakrát napsal, že "tentokrát mi Kurt nesedl" - tak tady musím napsat, že tentokrát mi sedl na 100%! A tím víc jako audiokniha v podání Ivan Řezáče. Celé je to vlastně takové nostalgicky humorné. A přitom tolik děsivé a kruté. Tak to chodí.

18.09.2019 5 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Obyčejný silný příběh z války. Instinkty přežití a morální dilemata. Celé to tak v klidu plyne, až v závěru přichází vše najednou - konec války, nadšení, poznání krutosti a deziluze, zklamání, rozhřešení a poznání.

10.08.2019 4 z 5

Když jsem umírala Když jsem umírala William Faulkner

Trošku úspornější Faulkner, ale od provpočátku jasně rozpoznatelný nejednoznačný až chaotický styl (mistrovský!). V tom je ale krása jeho literatury, tak si nestěžujte! Téma kouzelně tragikomické, i když v součtu se zas tak moc nezasmějeme.

28.07.2019 5 z 5

Žít jako muž Žít jako muž Philip Roth

Klasický Roth. Když nestačí alter-ego (Zuckermann), pořiďte si ještě alter-alter-ego (Tarnopol). Je to někdy náročné, zvlášť když si autor ještě pohrává s časovými rovinami, ale já jsem si tuhle opulentní literární hostinu užil. Poučení: vztahy nejsou jednoduché.

04.07.2019 5 z 5

Jízda na skle ochcanou strání Jízda na skle ochcanou strání Miloš Doležal

Moc příjemná kniha. Lehce humorné obyčejné čtení z té podělané doby, kterou jsme mnozí ještě zažili.

17.05.2019 4 z 5

Augustin Zimmermann Augustin Zimmermann Zuzana Kultánová

Vlastně nevím, proč tuto knihu doporučit. Nic pozitivního se v ní neděje. Ale je skvělá. Autorce se podařilo na motivy skutečného příběhu napsat uhrančivou knihu, od které se nemůžete odtrhnout, ačkoliv s přibývajícími stránkami je stále jenom více tragická a bezvýchodná. (audiokniha na Vltavě, čte Kajetán Písařovic)

13.02.2019 4 z 5