Dada077 | Komentáře u knih | Databáze knih

Dada077 Dada077 komentáře u knih

Pancierové srdce Pancierové srdce Jo Nesbø

Zaujímavosťou je Leopoldovo jablko, staroveký mučiaci nástroj, ktorým v románe prichádzajú o život dievčatá. Na vypátranie sériového vraha je nutné v Honkongu nájsť a späť do Nórska privliecť Harryho Holeho, stálicu na hviezdnom nebi nórskej kriminálky , hoci telom a dušou odovzdanú nielen alkoholu, ale už aj ópiu. Napínavé, ako každá z nesbooviek.

25.07.2019 5 z 5

Žiješ iba dvakrát Žiješ iba dvakrát Dominik Dán

Zabil a zakopal žiarlivý manžel Aničku Vratkovú, alebo zmizla z povrchu zemského iným spôsobom? Keď aj hen, v Topoľčanoch, behá biela dodávka a v nej miznú mladé dievčatá. A akoby to nestačilo, vodič záchranky uvidí v meste dvojníčku svojej sanitky. Dobiedzavá
teória o obchode s ľudskými orgánmi je na svete. Výdatne podporovaná nenásytnými médiami.
"úryvok: ""Obe nezmyselné relácie mali najvyššiu sledovanosť zo všetkých a to ich držalo nad vodou a ich autorom zabezpečovalo nemalé príjmy. V tomto biznise ide a pôjde o zisky vždy. Nepochopiteľné je, že najväčšie zisky zaručuje práve zloba. Ľudia chcú vidieť, ako si iní ľudia robia zle, ako sa im zle vodí, ako ich ničí rakovina, aké starosti majú so synom na vozíčku, ako sa nevedia spamätať zo znásilnenia dcéry, ako sa rodina nevie vyrovnať s vraždou otca, ako im vyhorel dom a ostali iba v pyžamách na ulici, ako ich vydierači pripravili o auto a celý majetok, ako sa súdia, nenávidia, ohovárajú, prenasledujú... tak oddychujú ťažko pracujúci pred televíznou obrazovkou.
Drogovo závislí diváci chcú viac a viac, stále niečo nové, niečo brutálnejšie, niečo, čo by zalomcovalo všetkými, lenže na zavraždenom taxikárovi už nemôže byť nič zavraždenejšie, na znásilnenej sedemnásťročnej dievčinke už nemôže byť nič znásilnenejšie, na vyhorenom dome už nemôže byť vyhorenenjšie, na chromom vozíčkárovi, ktorému ukradli vozík, už nič chromejšie, na mŕtvom dieťati, ktoré pohodila pätnásťročná matka v šoku ku kontajnerom, už nič pohodenejšie byť nemôže. Jednoducho, nakŕmiť neukojiteľný apetít rozdráždených divákov niečím stále novým a ešte novším nie je také jednoduché, preto sa toleruje aj klamstvo. Ale ľudia to chcú, chcú sa kochať v utrpení. Ľudia chcú byť klamaní a chcú sa v niečom vyžívať. "

13.07.2019 5 z 5

Nehanebné neviniatko Nehanebné neviniatko Dominik Dán

ako funguje sexturizmus rakúšanov a inokrajcov v Našom Meste a ako si vysokoškoláčky zarábajú na živobytie, dokiaľ to niekde nekrachne.

09.07.2019 5 z 5

Priepasť Priepasť Jozef Karika

v podstate rovnaká ako celá jeho predchádzajúca trojka,
námet je celkom dobrý, milovníci mysteriózna si snáď prišli na svoje, ja bohužiaľ nie,
niektoré Karikove filozofické úvahy a slovník a všeobecný rozhľad je obdivuhodný, vyplýva z jeho štúdia
ale to rozvláčne popisovanie strachu dospelého chlapa z detského skriňového bubáka v Tme, ohrýzania si nechtov v Strachu, a to mnohostranové a nekonečné, nikam dej neposúvcajúce putovanie k horolezeckému lanu vzdialenému od hlavného hrdinu dva metre v Priepasti, ma prinútilo čítať ďalej iba z osobného pocitu povinnosti dočítať všetko začaté...
Jedine Trhlina bola pre mňa zaujímavá vlastne iba tým, že bola z prostredia, v ktorom žijem.
Ale aj po dočítaní a zhodnotení aj tej som musela skonštatovať, že je to vlastne mediálna bublina, založená na fiktívnom "darcovi" námetu a podľa môjho názoru bola predhodená čitateľskej verejnosti za účelom dosiahnutia vysokého predaja.
Súhlasím s predchádzajúcim autorom príspevku, že z každej knihy by z toho mohla byť dobrá, rukolapná poviedka na príjemný večer.

22.02.2019 1 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Za mňa zatiaľ zo všetkých prečítaných Weaverových krimi najlepšia, ale je to v pomere asi prvá ku piatim prečítaným. Tento diel bol dobre napínavý, a dobre zamotaný (aj keď pri dopodrobna čítaným číslam spisov a aj 72 miestnym číslam, ktoré bolo pre dej nepodstatné a čitateľovi boli na nič, mohol sa Igor Bareš snažiť koľko chcel, som dostávala "neštovice" :) ). Otravný bol aj koniec na dva razy. Napriek tomu všetkému som ešte celkom nezanevrela, skúsim ďalší diel.

18.08.2024 4 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

audiokniha 10:03 hod, číta D. Matásek
Dá sa naň namotať. Na Enza, na jeho dcéry, na jeho ženy ... a na to, že stále po ňom niekto ide.

14.05.2024 5 z 5

Do hrobu si to nevemu Do hrobu si to nevemu Karel Šíp

Nejaký ten "drive" už očakávať nemožno, ale počítanie to bolo milé.

03.12.2023 4 z 5

Polnočné slnko Polnočné slnko Jo Nesbø

" Hovorí sa, že severné Nórsko je krásne. Čo ja viem? Nevravia to ľudia často o nehostinných miestach? Človek, ktorý sa snaží dokázať, že je drsniak, má na viac, vie oceniť kvalitu, tak ako sa ľudia vystatujú nepochopiteľnou hudbou, alebo nečitateľnou literatúrou."
"Máte svoj vymeraný čas, zhoríte po filter a nadíde neúprosný koniec. Práve v tom je celý zmysel - zhorieť až po filter, nezhasnúť skôr."
"Slušne arogantné nazývať všetkých bohov, ktorých ste si sami vymysleli, pohanskými. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa. Typický príkaz ktoréhokoľvek diktátora. Vtipné, že kresťania si to nevšimli, neodhalili systém, čo sa sám obnovuje, napĺňa, dokazuje vlastné tvrdenia na základe vlastných tvrdení a stará sa o to, aby dvetisíc rokov staré povery platili dodnes."

01.10.2023 5 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

Za mňa celkom dobré. Ľahká, oddychová letná detektívka. V najväčšej pozornosti ma udržalo podrobné sledovanie dátumov, uvádzaných ako číslo kapitoly. Tie skoky z prítomnosti do nedávnej a aj vzdialenejšej minulosti pôsobili pri rýchlom čítaní rušivo. Ale dám autorovi a jeho ďalším dielam v mojej knižnici šancu.

11.07.2023 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Audio 7:51 hod, interpreti Igor Bareš, Hynek Chmelař, Miroslav Maršálek, Aleš Procházka, Miroslav Táborský, Jan Kolařík, Petra Bučková.

Ťažko sa dianie v tejto knihe popisuje. Až po určitom čase počúvania si človek uvedomí, že tí bezďáci, tí ľudia, ktorí sa dobrovoľne vyčlenili zo spoločnosti a systému, ľudia vzdelaní, a aj zorientovaní a rozhľadení (či práve preto) sú schopní takých intelektuálnych rozhovorov a odpovedí. S pocitom slobody, šťastia z jednoduchej krásy života a prírody okolo nás.
Úryvok:
Za obcí úrodné pole a za ním okrsek divoké přírody, jaký by člověk kousek od Dymokur opravdu nečekal. Kde dřív býval ovocný sad, rostou cizokrajné borovice. Kolem lopuchy, kopřivy, a keře, jako zelená hradba . Ve výbězích chlévech a kotcích tu žijí kone, ovce, kozy, prasata králíci, husy, a hlavně psy. Zejména australští ovčáci. To vše vytvořil a spravuje jediný člověk - Petr Broukal, zvaný Brouk
"Pro mně je to lifestyle. Bál by se o něj přijít. Není to jenom láska ke zvířatům, etologie, je to způsob mého myšlení."

07.07.2023 5 z 5

Zmrazené zlato Zmrazené zlato Rolf Börjlind

(audiokniha 12:52hod interpreti ako pri predchádzajúcich dieloch série)
zaujímavá a dobrá idea ekologickej katastrofy, ktorá sa pri konci zrazu zlomí a behom pol kapitoly je zmenená na úplne niečo iné. Napriek tomu dobre počúvateľné, Stránský, ako inak exceluje.

04.07.2023 5 z 5

Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

(audiokniha, číta Stránský a Krausová, 15 hodín výborného počúvania)
Temný švédsky krimi príbeh, miestami zahmlený prvkami takmer špionážneho charakteru. Dal by sa aj stručnejšie... ale koniec koncov - neva.

23.05.2023 5 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

(audio, číta Martin Stránský! - top )
Dobrý príbeh, dobré postavy, koniec prekombinovaný ako keby téma na príkaz, mne by stačil aj klasický koniec krimi, ale aj tak hodnotím plným počtom hviezdičiek. Bryndza u mňa ostáva jedným z top autorov.

07.05.2023 5 z 5

Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Dobrý príbeh. Poctivý psychothriller. Počas čítania som si vytvorila niekoľko verzií pravdy a ku koncu som knihu už nemohla odložiť, kým rozuzlenie nezacvaklo do seba ako kocky z lega.

18.11.2022 5 z 5

Žena pod skalpelem Žena pod skalpelem Julij Krelin (p)

Na operačný stôl sa dostáva mladá vysokoškoláčka Marina, s diagnózou medzi apendicitídou a prasknutým vajcovodom. Po operácii sa zotavuje, ale pomalšie než očakávala, preto klame ohľadne vlastnej teploty, aby sa dostala z nemocnice za svojou láskou. Do týždňa je však naspäť na chirurgii s vysokými teplotami a opakovaným zápalom, čo má pre ňu fatálne následky. Následky však nesú aj ošetrujúci lekári a operatéri, pretože musia čeliť obžalobe za zanedbanú lekársku starostlivosť, ktorú na nemocnicu podáva Marinin strýko. Kolotoč obvinení, pochybností, nedôvery a klamstiev sa dáva do pohybu a strháva so sebou Galinu Vasiljevnu a narúša jej sebavedomie a aj rodinný život. Ako celý proces dopadne a ako sa pri tom odhalia povahové črty jednotlivých lekárov, napr. takého Vadima Sergejeviča, podpapučového kuchynského lídra a lekárskoizbového tlčhubu, podáva táto útla knižôčka svojím pomalým a zdĺhavoopisným spôsobom literatúry prvej polovice 90-tych rokov. Kniha ma vrátila do mojich tínejdžerských čias, kedy o podobnú východnú a výchovnú literatúru nebola núdza a prelúskala som jej požehnane, preto sa pre mňa spomalil čas a textom som sa dala dobrovoľne pohltiť. Nevravím, že doporučujem každému, je to niečo iné, ako dravý text súčasnej literatúry, ale postarší pamätníci by možno mohli ešte oceniť ...

04.03.2022 5 z 5

Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

Kniha dá odpovede na mnohé otázky mnohým čitateľom, ktorí sú rozladení z toho, že im chýba chronológia príbehov, či súkromného života Oldřicha z Chlumu a ostatných postáv. Pán Vondruška tiež objasňuje pozadie svojej inšpirácie k napísaniu historických príbehov kráľovského prokurátora.

18.12.2021 5 z 5

Žiarlivec a iné príbehy Žiarlivec a iné príbehy Jo Nesbø

Nesbo si u mňa vystaval latku hodne vysoko, preto moje očakávania pri jeho poviedkovej knihe boli adekvátne doterajšej kvalite jeho písaného slova. Nechcem napísať rovno - bola som sklamaná, ani Nesbo nie je stroj, čo bude chrliť dobré príbehy a temné zápletky, či zvrátené konania vrahov v severskom prostredí donekonečna. Z týchto poviedok ma zaujali sotva dve, možno tri - Rad, Smeti ... Hlavný ťahúň - Žiarlivec - ma okrem popisu lezenia a lezcov nezaujal vôbec, skôr ma nudil.
Ale koľko ľudí, toľko chutí, kto by rád ochutnal netradičného Nesba, smelo do toho. :)

25.11.2021 2 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Mne sa najviac páčila posledná poviedka Figurky.

01.10.2021 4 z 5

Ptačí vodopády Ptačí vodopády Wilbur Smith

Nádherná kniha.
Vypočula som si ako audio z r. 2008, čítal František Dočkal.
Detailné opisy prírody, zvierat, ľudí a ľudských osudov, ktoré ma vôbec nenudili, neboli rozvláčne. Naopak, vyžarovala z nich láska ku všetkému živému, aj neživému, aj k dielu ľudských rúk a umu.
Doporučujem prečítať, alebo vypočuť, hlas pána Dočkala sa na čítanie knihy veľmi dobre hodil.

24.09.2021 5 z 5

Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti David Lagercrantz

Dobré, dokonca veľmi dobré. A prečo nie? Stieg Larssonova tvorba ako odistený granát dopadla do južnejšej Európy a ostatného sveta, spiaceho na Angelikách, Steelovkách a hoci aj Christiovkách a McBainovkách. Otvorila cestu pre severské krimi, ktorou sa následne viezol Nesbo, Axl Sund, Lier Horst, Ohlssonová...
Lagercrantz na výzvu Larssonových blízkych uchopil vlákno nedokončeného a za pomoci vlastnej fantázie vyniesol svoju kožu na trh. S témou priemyselnej špionáže a zneužívania informácií v najvyšších kruhoch.
Obdivuhodná odvaha a trpezlivosť, nechať dobrovoľne oklieštených konzumentov písaného slova otierať svoje neschopnosťou, či závisťou spútané mozgy o bludnú predstavu, že len staré dobré môže byť dobré.
Pokračovanie Larssona z pera Lagercrantza bolo pre mňa čitateľné, zaujímavé, napínavé, poučné. Idem na ďalšiu časť.
citát: "Žijeme vo svete, kde zdravý človek má všetky dôvody na paranoju."

26.08.2021 5 z 5