DarthSoren DarthSoren komentáře u knih

Oceány Oceány Miranda MacQuitty

Encyklopédia o živote v oceánoch, preskúmavaní oceánov a oceánov, oceánov, oceá... Je to na morskú chorobu :D Ale je to publikácia prehľadná, zaujímavá a zrozumiteľná. Pre oceánofilov a milovníkov vodných plôch doslova povinnosť, avšak ja moria ani oceány vôbec nemám v láske - aj napriek tomu sa mi táto encyklopédia páči a ešte stále ju mám v knižnici.

Veľké divy sveta Veľké divy sveta Russell Ash

Sedem divov starovekého sveta + niečo naviac. Táto útla, ale zato rozmerovo veľká kniha svojim čitateľom ponúka pohľad na 7 antických divov sveta (Pyramídy v Gíze, Vysuté záhrady v Babylone, Artemidin chrám v Efeze, socha boha Dia v Olympii, Mauzoléum v Halikarnasse, Rodoský kolos a Maják v Alexandrii) a tiež na iné, veľmi zaujímavé staviteľské (a občas aj prírodné) objekty takmer z každej éry ľudskej civilizácie. Pekne ilustrované a s kvalitnou fotodokumentáciou.

Meditace o první filosofii Meditace o první filosofii René Descartes

Jeden ze základních textů pro studenty filosofie. René Descartes jakožto průkopník novověké matematiky a filosofie odhaluje svůj pohled na lidskou "egologii", pochybuje, uvažuje jestli existuje nějakej Bůh a medituje o první filosofii (rozuměj o metafyzice) a to v zajímavých šesti meditacích, jakoby měl na každý den jednu (v neděli se nepracuje :D). Meditace na sebe hezky navazují - Descartes je opravdu psal s minimální prodlevou mezi jednotlivýma kapitolama. Cogito ergo sum.

28.02.2018 4 z 5

Školská encyklopédia - Čo by som mal vedieť o svete okolo nás Školská encyklopédia - Čo by som mal vedieť o svete okolo nás Kirsteen Rogers

Encyklopédia Čo by som mal vedieť o svete okolo nás obsahuje základné poznatky, snáď zo všetkých vedných disciplín, ktoré by mal zvládnuť každý žiak deviateho ročníka základných škôl. Kniha nejde nejako výrazne do hĺbky, zato sa autori snažili podať čo najzrozumiteľnejší a čo najkomplexnejší výklad informácií z prírodných vied. Mne osobne táto kniha tiež pomohla počas základnej školy (hlavne pri pochopení fyziky :D).

Darth Maul: Lovec ze stínů Darth Maul: Lovec ze stínů Michael Reaves

Velice napínavá kniha z univerza Star Wars. Zárukou kvality by mělo být už to, že hlavní postavou je Darth Maul, ale přesto vydání knihy halil závoj skepse, pochyb (možná hanby?) díky Bludné planetě, která sice nebyla úplně špatná, ale od dobré knihy měla sakra daleko. Shadow hunter byl ale díkysithu jiný. Akční, velice zajímavý, občas jsem se přistihl, jak se zatajeným dechem čtu a očekávám, kdy se před figuranty obejví Maul a rozcupuje je na kousky. Doporučuju každýmu, koho zajímá pozadí Epizody I. i sithského dua Sidious-Maul.

Tristan v Egypte Tristan v Egypte Carlos Romeu

Detektívna kniha pre mládež. Chlapec menom Tristan na pozvanie svojho otca prichádza do Egypta a ešte netuší, aké dobrodružstvo ho na prázdninách čaká. Starší čitatelia nad príbehom pravdepodobne len mávnu rukou, ale pre mladších je to celkom dobré a zaujímavé čítanie. Keď som toto ako "mláďa" čítal, tak ma to bavilo, nie sú to síce Traja pátrači, ale svojim spôsobom sa dá istá podobnosť nájsť, aj keď kvalita je jednoznačne na strane Pátračov. Myslím, že by sa to ujalo aj ako povinné čítanie na základných školách, doteraz som nepochopil, prečo deti nútia čítať veci storočia staré (napr. Dva dni v Chujave) a nie niečo, čo by bolo tým deťom bližšie a zaujalo ich to viac (ako napríklad toto alebo spomínaní Traja Pátrači).

Genealogie morálky: polemika Genealogie morálky: polemika Friedrich Nietzsche

Velice zajímavý text prvního imoralisty, ve kterém předkladá svoji filologicko-etymologickou studii pojmů dobra a zla. Z toho pak lehounce jak pírko přechází k tomu, co je v téhle publikaci nejdůležitější - problém pravdy a morálnich otázek. A protože je to Nietzsche, právě na morálce církve, pro něj resentimentu, nezůstane ani nit suchá. Opět velice nadčasové dílo, kterého terčem je morálka décadence a zamyšlení se nad tím, kam až vedl a může vést primitivní, omezený a přízemní pohled na morální hodnoty.

28.02.2018 5 z 5

MS v ľadovom hokeji - Viedeň 2005 MS v ľadovom hokeji - Viedeň 2005 Mário Gešvantner

Príjemné a prehľadné čítanie o Majstrovstvách sveta v hokeji z roku 2005 vo Viedni. Českej republike sa zadarilo a hráči ukázali že ozaj majú zlaté ručičky. Ľad bol nekvalitný, slovákom tieto majstrovstvá nevyšli tak ako sa zrejme očakávalo (vypadli vo štvrťfinále), ale to nikomu nebráni, aby si túto publikáciu plnú fotografií, komentárov a resumé prečítal. Keď si chcem zaspomínať na doby, keď v našom "nároďáku" hrali osobnosti ako Pálffy, Višňa, Demitra či Šatan, tak si buď pozriem videá z našej najúspešnejšej hokejovej éry, alebo si prečítam túto knihu.

Učeň temnoty Učeň temnoty Christie Golden

Takhle, nebylo to nejhorší, nicméně hodně se to liší od původních osudů Ventress i Vose z expanded universe a to nemusí překousnout každý. Mělo to napětí, docela dobrý příběh, ale na můj vkus Goldenová cpe do Star Wars příliš mnoho romantiky, to by samo o sobě nebyl ani problém, jenže ona ty citové výlevy dokáže vsunout i tam, kde se to zrovna ne moc hodí. Postavy pak vypadají na můj vkus až moc změkčile. I ty, které by takové neměli být. A to je vidět nejenom u Učně temnoty, ale i třeba v románech Fate of the Jedi. Ovšem na to, že je to Disney canon (a taky to tak hodnotím, kdybych to měl srovnávat s Legends, tak by tyhle knížky dopadly mnohem hůř), to docela ušlo.

28.02.2018 3 z 5

My filologové My filologové Friedrich Nietzsche

Tohle docela útlé dílko obsahuje filologicko-filosofické texty, tedy Nietzscheho profesorskou řeč, kterou přednášel při nástupu na Basilejskou univerzitu a také úvahy, kterýma Nietzsche reaguje na dobové filosofické témata koncipované jako předmluvy. Největší část ale tvoří soubor poznámek, které měli být původne dalším pokračovaním Nečasových úvah, ale v téhle formě nebyly nikdy vydané. Mimo Nečasových úvah byl tento text další fundamentální publikací mojí bakalářské práce a musím říct, že se jedná o rané, ale přesto velice vyspělé Nietzscheho úvahy. Čte se to velice dobře a je to text vhodný pro ty, kteří by chtěli nahlédnout blíže do Nietzscheho filosofie a ještě s jeho tvorbou nemají mnoho zkušeností.

28.02.2018 5 z 5

Černý kocour a jiné hororové povídky Černý kocour a jiné hororové povídky Edgar Allan Poe

E. A. Poe vždycky patřil k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Prvně jsem však nečetl povídky, ale jeho poetický (pro mě) opus magnum - Havran. A i když havran v refrénu vždycky říká "Nikdy víc", já jsem chtěl pořád víc. Proto jsem si zaobstaral i Černého kocoura a jiné hororové povídky. Tahle kniha ukazuje, že je možné se bát i hezky a ze znechucení (v dobrým slova smyslu), které často srší ze stránek se i vy vydáte sondovat vaši vlastní pychologickou stránku. Je to i ta temná atmosféra, která se mi u Poea tak líbí, protože ji dokáže vykreslit jak nikdo jiný.

27.02.2018 5 z 5

Houby - kapesní atlas Houby - kapesní atlas Edmund Garnweidner

Naozaj praktický, užitočný sprievodca svetom stredoeurópskych húb. Ja osobne nie som žiaden vychýrený hubár, ale čo-to som z tohto vreckového atlasu pochytil a nestane sa mi, aby som si pomýlil napr. kapucňovku s podpňovkou :)

Temný příliv II. : Pád Temný příliv II. : Pád Michael A. Stackpole

Opět podobně jako první díl duologie, hromady akce, pozemních i vesmírných soubojů, opravdu moc čtivá knížka. Navíc se tady mihne i Imperiální zůstatek, což hodnotím jako obrovské plus. Jako poslední Stackpoleova kniha ze SW univerza je to asi to nejlepší zakončení tvorby, jaké sme od něj mohli čekat. Bravo.

Temný příliv I.: Útok Temný příliv I.: Útok Michael A. Stackpole

Ale co, Stackpole se s tím nepáral a přinesl nám hromady akce, vesmírných soubojů a hlavně Corrana Horna, kterého sem přenesl z X-Wingů a I, Jedi. :D Kde pak Luke Skywalker, nebo Han Solo, nene. Ti tady sice jsou, nicméně Luke je trochu v pozadí a Han se jenom mihne. Dovolím si tvrdit, že práve Corran je hlavní postavou duologie Dark Tide. A že mu ta role sakra sedí. Hodně dobré čtení, M. Stackpole příběh opět pojal osobitě a místy máte pocit, že čtete X-Wingy a ne NJO, ale to nevadí, protože je to stejně pecka.

Fenomenologie Fenomenologie Jean-François Lyotard

Filosofické dílko prezentující studie a systémy zástupců fenomenologie, tedy filosofické disciplíny zkoumající fenomény, t.j. jevy a věci jak se samy ukazují člověku v jeho vědomí. Narazíte zde na zmínky o otci fenomenologie - E. Husserlovi i M. Heideggerovi a mnohých dalších. Není to knížka pro všechny, tuhle záležitost ale jistě ocení studenti a adepti filosofie.

26.02.2018 4 z 5

Prvotní Vektor Prvotní Vektor Robert Anthony Salvatore

Úvod do nové etapy řádu rytířů Jedi i Nové Republiky. Nové postavy, nová hrozba, nové pojetí Star Wars - ovšem hodně povedené. Yuuzhan Vongy můžete milovat nebo nenávidět... tedy spíše jenom nenávidět. A to z několika uhlů pohledu. Z prvé je to nepřítel s jakým ste se vy, ani hrdinové předaleké galaxie ještě nikdy nesetkali, za druhé je to nepřítel hodně kontroverzní i v kruzích SW univerza. Já jsem nicméně toho názoru (promiň darthvader77) že Vongové jsou velice osvěžujícím nebezpečím a vůbec nejsou v rozporu s tím, co říkal Yoda. Je to expanded universe a v roce 1980 se jistě nepočítalo s tím, že by univerzum mohlo pojímat entity nejenom z nepřebádaných oblastí, ale dokonce z jiné galaxie. Kdysi navíc byli součástí Síly - ale to je téma pro pozdější knihy ze série. Navíc je to nepřítel, který dává Republice co proto.

Robo Mikla - Mládeži neprístupné Robo Mikla - Mládeži neprístupné Róbert Mikla

To bol asi jediný človek, ktorého som v tej speváckej súťaži dokázal zniesť. Celkom príjemné čítanie a poodhalenie života tohto multiinštrumentalistu, kedysi zbrklého búrliváka, dnes už dospelého a zrejme (podľa mnohých článkov) zodpovedného človeka. Jediný problém bol v tom, že som tento "životopis" čítal v dobe, kedy som bol v štádiu neskorej puberty a až teraz, po rokoch, knihu aj hlavného hrdinu dokážem triezvo zhodnotiť.

26.02.2018 3 z 5

Atlas druhej svetovej vojny Atlas druhej svetovej vojny Andrew Wiest

Dost podrobný atlas bitev a operací 2. světové války, díky kterému jsem si i já doplnil hodně informací. Obsahuje podrobné mapy a opisy bojů, tažení a střetů, nicméně některé mapky byly tak moc zahlcené šipkami, čárami a značkami, že se docela těžko četli. Když k tomu přidáte několik tiskových chyb (za které pravděpodobně nemůžou autoři, ale korektor), tak vám na konci vyjede výsledné hodnocení 4 hvězdiček.

26.02.2018 4 z 5

Súmrak modiel alebo Ako sa filozofuje kladivom Súmrak modiel alebo Ako sa filozofuje kladivom Friedrich Nietzsche

Skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé. Soumrak model je nadčasový text, který je nekompromisní a mnohých zvede ze židlí. Nietzsche si nebere obrousek před ústa a mlátí svým kladivem do všeho, co projevuje známky slabosti a dekadence. Pro mě jedno z nejlepších díl nejenom filozofie ale literatury vůbec.

26.02.2018

Agenti chaosu II.: Zatmění Síly Agenti chaosu II.: Zatmění Síly James Luceno

O kapku slabší než první díl, ale ne o tolik, abych ubíral hodnocení. O trochu průměrnejší příbeh, o trochu víc chaotické, o trochu víc chybek. Ale pořád je to skvělá kniha a James Luceno mi potvrdil, že se jsem poprávu jeho fanouškem.