david6273 david6273 komentáře u knih

Okresní město Okresní město Karel Poláček

Poučná sbírka, kde nám před očima defilují roztodivní lidičkové všech možných charakterů, životních projevů jenž jsou s ironií a humorem barevně vyobrazeni. Humoristický román, kterým lomcuje maloměšťáctví nikdy neomrzí a osudy postav pokračují v dalších románech.

04.07.2024 4 z 5

Vše pro firmu Vše pro firmu Karel Poláček

Výborná humoreska s Poláčkovo nezaměnitelným stylem. Rozmařilý otec versus zásadový syn, který převezme chod rodinné firmy do svých rukou. Syn řeší otcovy problémy a zároveň mu hledá nevěstu. Jenom samotná představa vyprávěných scének mi cuká koutky. Vše dopadne nakonec trochu jinak.

02.04.2024 5 z 5

Rytíř Rytíř Miroslav Pech

(SPOILER) Taková klasická "Pechovka". Příběh outsidera, končící happyendem, proložený hororovými a sci-fi motivy. Příjemná četba, která baví a utíká a člověk se celkem nasměje vtipnému jazyku.

24.11.2023 4 z 5

Květ pouště Květ pouště Waris Dirie

Hrdinka nám odvypráví svoje dětství v Somálsku, které udalo ráz jejího života. Ženská obřízka, zásnuby v dětském věku, pokusy o znásilnění byli věci se kterými se nebylo možné smířit. Následuje útěk z domova a poté do Anglie, kde se pomalu rozjíždí kariéra modelky spojena s problémy v 'papírovém' manželství. Žena, která vybočila z nastolených tradic a otevřeně poukázala na zvrácenosti, které se stále dějí v zemích třetího světa. Přečteno v rámci čtenářské výzvy.

01.09.2022 3 z 5

Je to jízda: O svobodě na kole ve městě i krajině Je to jízda: O svobodě na kole ve městě i krajině Petr Volf

Čirá radost z pohybu na kole popsaná lidmi, kteří jsou tímto jednoduchým strojem fascinováni. Kniha mi snad ještě více prohloubila můj vztah k bicyklu, jako nástroji nezávislého a geniálního přepravního prostředku, tak věrného přítele až na kraj světa.

03.02.2022 4 z 5

Krasosmutnění Krasosmutnění Bohumil Hrabal

Pokračování Postřižin v "pábiteském" duchu. Hrabal nás svým lehkým tónem vypravování provede dětstvím v pivovaru, které přináší jednu neobvyklou vzpomínku za druhou. Z pozice pozorovatele jsou vykreslené příhody a osudy lidí, které jsou až poetické.

15.11.2021

Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

Jasně kniha která začíná tím, že chlápek má nutkání jet do hotelu kde v minulosti byl a potká tam ovčího mužíka a ten mu řekne tancuj, tancuj, tancuj, zní jako kvalitní zkouřenina, ale zdání klame. Celé je to nutné číst v jednom kuse, jinak vám to nebude dávat příliš smysl, jelikož vždy ztratíte niť. Musím říct, že to nepovažuji v žádném případě za ztrátu času a knihu jsem si užil. Murakami dokáže zkombinovat detektivku, fantasy a horor a to je ta přidaná hodnota. Hodnotím kladně a těším se na další "slátaninu".

19.10.2021 3 z 5

Za tichem: Novohradské hory Za tichem: Novohradské hory Jan Štifter

Autor jako průvodce k místům s jeho citovým vztahem, kde najdete klid. Místa, která tepala životem, lidé zde neměli lehký život, ale dnes zde najdeme jenom zarostlé hromádky kamení, které si vzala příroda nazpět. Zapomenuté části Novohradských hor, které jsou tichým svědkem ztracených časů, ale bohužel nebo bohudík, se opět probouzejí.

21.10.2024

Dům s vůní zmoklé psí srsti Dům s vůní zmoklé psí srsti Ivana Peroutková

Když se dítě snaží pochopit dospělácký svět, tak je to vždy velmi intenzivní a proto se hlavní hrdinka od dětství zamotá do rodinných peripetií, které pochopí až později. V domě babičky s dědou visí plno nezodpovězených otázek a jenom čas na vše odpoví. Charaktery postav se nemění, ale názor na jejich pochopení ano.

14.09.2024 2 z 5

Hlavní přelíčení Hlavní přelíčení Karel Poláček

Hlavní přelíčení je román lehce podobající se Domu na předměstí (majetnický dědula, který již nechce sdílet dům se svojí dcerou a zetěm). Zeť Maršík, prostý měšťáček, který rád dává k lepšímu a rád by ještě užil lepší zítřky. I zrodí se mu v hlavě plán jak vymámit z důvěřivé paní věno. Roztočí se koloběh událostí, který Maršíka donutí k hrůznému činu. Bláhová postavička, která doplatí na svůj pošetilý instinkt.

05.05.2024 4 z 5

Vláďa hlásí finále Vláďa hlásí finále Ludvík Mühlstein

Kniha, kterou jsem našel v místní obecní knihovničce, mi učarovala svou mladickou nevinností. Hlavní hrdina Vláďa je svědomitý poctivý kluk, který díky své bezprostřednosti zažívá různá dobrodružství. Krásný, čistý děj evokující Otu Pavla mě zavedl do dětských snů. Poklad.

02.03.2024 4 z 5

Děti tetrisu Děti tetrisu Miroslav Boček

Sídliště, škola, dospívání, puberta, České Budějovice...pohled na svět mladého člověka, který má dobré srdce, starostlivou mamku, problémového bratra a zvláštní vrstevníky. Návrat do nevinných let, kdy bylo vše tak intenzivní a nové...

07.10.2022 2 z 5

Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla Jaroslava Pechová

Upřímné vyznání svému milovanému spisovateli a jeho kraji dětství z Křivoklátska, který mu tolik učaroval. Jemný průvodce životem Oty Pavla a pasáží z jeho knih zakončené osobní vzpomínkou z nevinného setkání. Vyprávění od srdce, které teče líbezně jako řeka Berounka. Moc pěkné.

23.09.2022 5 z 5

Jezero sedmi světel Jezero sedmi světel Jaroslav Svojše

Táborové letní dobrodružství party skautských kluků, kteří si navíc umějí udělat srandu sami ze sebe a navíc vymýšlejí vtipné hry a dobrodružství. Kniha kde čestné slovo, vztah k přírodě a kamarádství znamená hodně. Velmi příjemné čtení.

17.07.2022

Jako dech Jako dech David Jan Žák

"Jako dech" jsem přečetl na jeden nádech. Pro mě je nejhezčí, když autor píše očima dítěte, jelikož jeho pohled na svět je tak nevinný, přímočarý a intenzivní. Příběh jednoho dětství ve složité době, které je převyprávěno krásně jednoduše, jako když teče potůček tam v šumavských lesích. Díky Davide

08.07.2022 5 z 5

Žít s moudrostí včel Žít s moudrostí včel Karel Sládek

Klidné povídání o včelkách nejen pro včelaře, ale i pro nadšeného obdivovatele přírody, včetně spousty zajímavých rad a mouder a přirovnání s životem člověka. Stále se máme od včel co učit!

03.03.2022 5 z 5

Hedvika a Ludvík Hedvika a Ludvík Karel Poláček

Tak krásně ironický příběh, že to úplně perfektní. Poláček vypráví se vší vážností rodinnou ságu, která se až komicky zamotává. Miluju Poláčkovo psaný jazyk a netradiční humor.

13.01.2022 4 z 5

Kdo se směje naposled Kdo se směje naposled Jan Cempírek

Protektorátní drama z jižních Čech, které je lemováno mladickými ideály ale válka vše změní a jak to tak bývá, změní hlavně charaktery a osudy lidí. Povedené dílko, které neurazí, spíše naopak.

30.12.2021 3 z 5

Hranice už nejsou, tati Hranice už nejsou, tati Miroslav Pech

Já bych řekl Pechovo standart, který příliš nevybočuje z jeho solidní úrovně, kterou mám rád. Vztah otce s dcerou utvářený ve velmi těžkých podmínkách je hlavní dějová linka v knize, která má v sobě něco z béčkového hororu a něco z road movie. Vtipně hororové části, nad které se musíte trochu povznést, a pasáže kde se musíte kousnout do rtu, protože autor citově zasáhne komoru, se pěkně střídají. Pokračuj Míro.

27.12.2021 2 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Klasicky napínavé se zajímavými postavami. Kniha nenudí a má spád a nezklame, ale taková ta přidaná hodnota, díky které se vám kniha vtiskne do paměti, bohužel není. I tak hodnotím celkem kladně, nebyla to ztráta času.

29.09.2021 2 z 5