dearkiki dearkiki komentáře u knih

Esesáci z Treblinky Esesáci z Treblinky Ian Baxter

Kniha byla sice krátká, ale myslím, že vše podstatné tu bylo řečeno. Oceňuji i dodatky se seznamy a celkovými přehledy, kde je vidět srovnání i s ostatními tábory. Ta čísla jsou děsivá.

26.04.2013 5 z 5

Nefalšovaná kočka Nefalšovaná kočka Terry Pratchett

Velmi trefná a vtipná knížečka o našich miláčcích. Pobavila jsem se a dozvěděla spoustu zajímavostí. :-)

15.01.2013 5 z 5

Dobrodružství Miguela Littína v Chile Dobrodružství Miguela Littína v Chile Gabriel García Márquez

Asi to nebude úplně typická Marquézova kniha, ale je první, ke které jsem se dostala. Nijak zvlášť mne sice neokouzlila, ale to se snad ani od takovéhoto "dokumentárního" dílka nečeká. Velmi ráda jsem sledovala příběh chilského režiséra, emigranta ve své vlastní zemi, a ani nedýchala, kdykoli mu hrozilo prozrazení a zatčení. Přípravy a konspirační plány často přišly na zmar, když nabyly vrchu vzpomínky a stesk po domově. Hodnotím vysoko, i když na plný počet hvězdiček tomu něco chybí.

27.11.2012 4 z 5

Smrt morčete Smrt morčete Ladislav Fuks

Tuhle knížku jsem měla dlouho připravenou, ale nechtělo se mi do ní. Jsem ráda, že jsem překonala svou nechuť k povídkám a konečně ji přečetla. Povídky mne nadchly, stejně jako ostatní Fuksovy knihy. Vřele doporučuji.

15.05.2012 5 z 5

Ropuší kletba Ropuší kletba Gustav Meyrink (p)

Jako vždy perfektní! Meyrink nikdy nezklame.

15.05.2012 5 z 5

Forenzní metody vyšetřování Forenzní metody vyšetřování Zakaria Erzinçlioglu

Zajímavě a čtivě pojaté. Mohu doporučit všem, koho tématika zajímá. Nejde sice moc do hloubky, ale pro všeobecný přehled o všech disciplínách forenzní vědy je kniha ideální.

29.04.2012 5 z 5

Trénink mozku: Zlepšení za 60 dnů Trénink mozku: Zlepšení za 60 dnů Rjúta Kawašima

Vyzkoušela jsem a vypadá to, že trénink opravdu funguje. Teda... představovala jsem si ještě trochu výraznější zlepšení, ale i tak. Určitě si to po čase zopakuji a třeba budou rozdíly výraznější.

16.12.2011 4 z 5

Šachové záhady arabských jezdců Šachové záhady arabských jezdců Raymond Merrill Smullyan

Stejně jako předchozí kniha záhad Sherlocka Holmese i tato kniha obsahuje úžasné šachové úlohy. Naprosto mně to uchvátilo. Škoda, že jich není více.

21.07.2011 5 z 5

Škorpion ve znaku Škorpion ve znaku Steven Pressfield

Zajímavá knížka, ale dle mého názoru až tak nedosahuje kvalit předchozích románů. Přesto, ohromila mne ta odlišnost války v poušti od známých a hojně popisovaných osudů armád v jiných částech světa, naprostá závislost na rozmarech přírody, na pomoci druhých - třeba i nepřítele. Navzdory brutalitě ozbrojeného konfliktu se zde vyskytují i vznešenější rysy lidské povahy.
Knihu doporučuji každému, kdo se zajímá o historii druhé světové války a touží si trochu rozšířit obzory. Když člověk překousne to množství technických a strategických detailů (zvláště na začátku knihy), určitě se rád vžije do příběhu těchto hrdinů pouštní války.

14.05.2011 4 z 5

Pod maskou smích Pod maskou smích Jarmila Loukotková

Bohužel jsem knihu nedočetla. Začátek mne sice moc bavil, ale pak se celý příběh změnil, hlavní hrdina vyrostl, stal se svobodným a úspěšným, zamiloval se... no zkrátka druhá polovina knihy už pro mne byla nestravitelná a ačkoliv jsem ji ještě několik měsíců měla "v pohotovosti" na stolku, už jsem se k ní nedokázala vrátit.

19.04.2011 3 z 5

Dexter v hlavní roli Dexter v hlavní roli Jeff Lindsay (p)

Četla jsem všechny knížky o Dextrovi už před rokem a pak netrpělivě čekala na seriál. Dle mého názoru jsou knížky o hodně lepší. Nikdy jsem nic "nezhltla" tak rychle jako Dexíka. :-) Ze všech dílů se mi nejvíc líbil právě Dexter v hlavní roli... asi kvůli tomu "uměleckému" přístupu k vraždám. Dodnes nemůžu dostat z hlavy tu Dextrovu návštěvu neobvyklé performance v Paříži. ;-)

15.04.2011 5 z 5