Dejvid komentáře u knih
Technothriller přesně pro mě. Čtivé, napínavé, jen bohužel dost předvídatelné. Přesto jsem nadšen, podle mého stejně dobré jako to nejlepší od Rollinse.
Souhlas s kritičtějšími komentáři... Jsem rád, že nejsem sám, komu přišel děj zmatený.
Útlá knížečka s (relativně) nesouvisejícími eseji o mezilidském chování, často přesahující i na mezistátní úroveň. Některé kapitoly jsou opravdu pěkné a k zamyšlení (Hry s nenulovým součtem), někdy jsem si ale nebyl úplně jistý, co tím vlastně chce autor říct.
Určitě ale stojí za přečtení.
Na to, kolik má kniha ocenění, mě zase tak nezaujala. Nicméně prostředí ženské věznice a vůbec pohled do amerického vězeňského systému je zajímavý. Škoda, že děj byl rozdroben do několika dějových linek, přičemž třeba ta o "Docovi" s hlavním dějem souvisí jen minimálně.
Hezký a vcelku originální příběh.
Kniha to je určitě zajímavá, přeci jen námět terorista v českém prostředí je poměrně originální. Příběh mi přijde uvěřitelný, kombinuje faktické reálie s fikcí, která je ale také inspirovaná realitou. Trochu nadbytečné mi přišly některé části věnované (pseudo) intelektuálním debatám mezi postavami v knize, tady mi přijde, že je hodně vidět vzdělání autora, které se snaží v knize "prodat". Celkově se mi to četlo dobře a byl jsem celkem napnutý, zda se plán nesympatického hlavního hrdiny podaří uskutečnit.
Já nevím. Četlo se mi to docela dobře... Ale nějak mi přijde, že tomu něco chybí. Nedokážu přesně říct co, tak nějak šmrnc. Nicméně asi jsem ovlivněn tím, že mám ještě celkem v paměti vynikající sérii Vzpomínka na Zemi, s tím se dá málo co srovnávat.
Mně si kniha líbila. Určitě to není takové whow jako Vzpomínka na zemi, nicméně ke konci se to také pořádně rozjede. Jak píšou ostatní, je to takový autorův (velice slučný) rozjezd. A co je skutečně osvěžující je číst příběh z čínských reálií.
Pořád stejné, pořád dobré. V hlavním tématu, umělá inteligence, mám relativně přehled, autor se s tím celkem popasoval, je vidět, že si nějakou rešerši udělal. Co mi ale přišlo legrační bylo jednak velikost toho kvantového počítače + že šel napíchnout do standardní zásuvky a jeho propojování s nějakým normálním notebookem, který bez poblémů vykresloval fotorealistickou krajinu a vůbec s tou AI čile komunikoval. Pár nedostatků v ději by se také našlo, třeba nevím, proč tu AI nepoužili pro vyhledání Valjy, když s nimi komunikovala přes tablet. Nicméně dobrý, přečetl jsem za dva dny.
Kniha se věnuje na zhruba třech až sedmi stranám vybranému problémů kromě termínu "úrok" výhradně z oblasti přírodních věd. Většinou se jedná o skutečně náročnou problematiku a Petrovi Koubskému se často opravdu daří problém relativně jednoduchým jazykem vysvětlit/přiblížit (někde mi však přišlo, že stručnost kapitoly je na úkor srozumitelnosti). Líbí se mi, některé kapitoly jsou psány tak trochu formou příběhu, kdy je představena osobnost z vědeckého světa, která s daným problémem zápolila.
Nejsem zrovna náruživý sci-fi čtenář, občas si rád něco přečtu a protože jsem byl posledně nadšený z trilogie od L. Cch'-sina, do oka mi padl tento titul. Srovnání se tak nevyhnu. Především mi přišlo, že je v Bariéře rozjeto zbytečně mnoho dějových linií, máme zde detektivku, přežití v divočině, celospolečenské problémy, sci-fi... Druhá věc - je to opravdu rozvláčné. Poměrně detailní popisování asi tak patnácté planety už jsem tak trochu přeskakoval. Nicméně hlavní zápletka zajímavá, téměř na úrovni zmiňované Trisolarské trilogie, a ze zvědavosti si asi pořídím i další díl.
Základní kniha o investování, kterou je možné prostudovat, nebo pouze přečíst. Pokud vás nezajímá detaily o technické analýze akcií či porovnávání párů akcií, určitě si odnesete cenné rady i když příslušné kapitoly přeskočíte.
Na knize už je nicméně znát zub času, přeci jen, od sedmdesátých let se toho hodně změnilo (především neustálé a nekončící sypání nových peněz do akciových trhů). Samozřejmě ale základní koncepty zůstávají neměnné. Za velice užižtečné považuji doplňující komentáře za každou kapitolou, které jsou psány někdy po roce 2000, jednak přinášejí informace o dot.com bublině, a potom v některých případech vyhodnocují Grahamovy předpovědi.
Musím říct, že mi trvalo hodně dlouho, než jsem celou knihu přelouskal. Není to snadné čtení. Přestože jazyk je poměrně populární, Martinez popisuje celou řadu opravdu komplikovaných témat (některé části zakládání startupů, problematika burzy reklam apod.), kdy jsem některé části musel číst vícekrát a stejně si nejsem jistý, jestli jsem to pochopil (a to se v IT pohybuji už fakt dlouho).
Také mi asi přišla zajímavější část věnovaná práci ve Facebooku, opravdu zajímavý pohled na tuto firmu a její téměř fanatickou kulturu.
Co mi vadilo je poněkud nafoukaný styl, kterým autor píše. Sice nepochybně mnoho lidí ve svém okolí uznává, mám pocit, že naprostou většinu považuje za méněcenné idioty, kteří se mu pouze pletli do cesty. Upřímně, už jsem četl skromnější texty významnějších lidí, než je tento pán.
To ale neubírá na celkové zajímavosti knihy (pouze je to její taková otravná součást), doporučuji přečíst každému, koho zajímá, jak se zakládá startup ve Valley a jaké to je pracovat pro Facebook.
Zajímavá kniha nejen o vlivu internetu na naše myšlení a náš mozek. Nicholas Carr se zabývá také historickými souvislostmi, jak klíčové vynálezy v dějiných lidstva (písmo, knihtisk a masmédia) ovlivnily společnost a jednotlivce. Upřímně tyto části považuji za zajímavější než části věnované působení internetu, které jsou tak nějak už všeobecně známé. Kromě toho se autor věnuje mozku také z poněkud fyziologištější stránky a pěkně shrnuje nejnovější poznatky fyziologie mozku, především se věnuje problematice neuroplasticity, tedy (zjednodušeně) fyzickým změnám mozku na základě vnějších podnětů.
Na můj vkus stále zbytečně kritická vůči vlivu internetu na myšlení/paměť, nicméně všechna fakta jsou podloženy vědeckými studiemi a každý člověk obklopený novými technologiemi se v knize minimálně částečně najde.
Určitě mnohem lepší kniha než Spitzerova Digitální demence.
Je to takový soubor příběhu a zkušeností, které autor za leta v ruském prostředí pochytil. Příběhy jsou různorodé, některé více (Hrdina naší doby, A pak se probudíte a , můj bože, je z vás trestanec) a některé méně zajímavé. Vadilo mi, že v některých případech děj zbytečně přeskakuje i v rámci jednotlivých příběhů, přišlo mi, že autor začal najednou psát o něčem zcela jiném, aniž by to dávalo smysl. Přesto mi to spolu s Rudým zákonem přijde jako velmi dobrý exkurz do současného Ruska.
Syrový, nepochybně zajímavý příběh, a to i přes to, že vlastně opravdový bojový střet (nějaká přestřelka, tak, jak si to všichni my laici představujeme) pan Stehlík nezažil. Mnohokrát vytýkaná hovorová čeština mi navadila, co mi vadilo byla četná, zcela zbytečná a často přiblbá přirovnání (točila se nám z toho všeho hlava jak puberťákovi v sexshopu apod.)
Děje je v knize pomálu, většina textu je rozebírání pocitů jednotlivých postav. Hlavní zápletka je je pro většinu dějových linií vyřešena v podstatě na začátku, dále je pouze rozebíráno, jak se s tím jednotlivé postavy vypořádavají. Nicméně i tak jsem byl zvědavý, jak to dopadne a je mi jasné, že to je primárně ženská literatura. Také bych nebyl nadšený, kdyby mi nějaká holka hanila Star Wars :-))
Možná až příliš stručný průvodce výchovou dítěte. Prof. Matějček rozhodně někáže, co se má jak dělat, spíše zde dává různé tipy ze své bohaté praxe, jak konkrétní věci co nejlépe zvládat. Hlavním motto knihy bych shrnul "dělejte to tak, jak vám radí instinkt".
Titul o problematice vysokorychlostního obchodování, téma, o kterém jsem ani nevěděl, že existuje. Zajímavý příběh o skupině lidí, které praktiky obchodování na Wall Streetu nakonec naštvaly natolik, že si založili vlastní burzu s vlastními pravidly, která brání mnoha nekalým praktikám, které existují na ostatních burzách. Asi to pro mě nebyla nejlepší volba první knihy od tohoto uznávaného autora, nicméně přesto, že jsem mnohým věcem v knize přiliš neporozumněl, jsem se mnohému dozvěděl. Pokud se pohybujete ve finančním světě a zajímá vás, jak fungují burzy, určitě vřele doporučuji.
Nevím, čekal jsem více pohled do zákulisí EU a méně laciné červené knihovny. Za mě celkem zklamání.