dencazrnu komentáře u knih
V první řadě je třeba říci, že knihy od Ahndorila nesmíme porovnávat s knihami od Keplera. Ač se stále bavíme o stejných autorech, každá z knih je napsaná v úplně jiném duchu. Oproti Keplerovi je tato série mnohem poklidnější, není tady tolik zvratů a situací, při kterých by vám bušilo srdce. Děj je hodně pozvolný, až se občas může zdát, že se to celé táhne. Já ale za sebe musím říci, že mě to baví. Je to příjemná změna oproti všem těm krvákům a já si tohle vyšetřování užívám. A velmi se mi líbí, jak se celou dějovou linkou táhne tajemství, které si Julie nese ze své minulosti. Moc se těším, jak tahle série bude pokračovat a určitě se k ní moc ráda vrátím.
Velmi krvavá jízda hned od samého začátku. Musím říci, že po Tedy Bundym byl tohle pro mě brutální šok a vystřízlivění. Ann Rule nám vše dávkovala postupně, a tak nějak „něžně“, ale Philip Carlo se do toho opřel a šlapal na plyn od první kapitoly.
Kniha je hodně brutální, autor nevynechal žádné nechutné detaily a s celým případem nás seznámil tak, aby si čtenář mohl udělat kompletní a ucelený obrázek o monstru jménem Ramirez. Na knize oceňuji i to, že jsme mohli nahlédnout i do dětství pachatele a možná i odhalit příčinu, proč tohle všechno dělal.
Nebudu úplně zabíhat do detailů, protože i teď, po několika týdnech, co jsem knihu dočetla se mi dělá zle. Příběh mě místy dojal a dohnal až k slzám, ale na druhou stranu jsem byla i tak rozzuřená! Bože, s jakou lehkostí Ramirez dokázal brát životy je až neuvěřitelné a já vám slibuji, že vás kniha určitě nenechá chladnými.
V závěru knihy možná přišla maličko zdlouhavější část, kdy se autor dopodrobna zabýval i samotným soudem, ale i tak to pořád bylo čtivé a velmi zajímavé. Určitě tuhle knihu z oranžové edice doporučuji a těším se na další pokračování téhle skvělé true crime série.
V tomto dokonale popsaném příběhu se dostáváme do roku 1969, kdy se v Americe stala série vražd. Tyto vraždy neměly na první pohled nic společného, ale při dalším pátráním vycházely najevo skutečnosti, které otřásly celou Amerikou.
Během pátrání se policie dostala k Mansonovi a jeho přívržencům, kteří bydleli na ranči. Postupně tak máme možnost odkrývat hrůzné pravdy, které se odehrávaly nejen na ranči. Díky tomu, že příběh popisoval právník, dostaneme kompletní informace přímo na zlatém podnose.
Je fakt, že kniha je opravdu dopodrobna napsaná a autor nevynechal vůbec nic. Ale za mě to byl skvěle investovaný čas a nelituji ani jedné vteřiny, kterou jsem u knihy strávila. Velkým plusem je, že na začátku knihy máme kompletní přehled všech zainteresovaných osob, takže vždy, když máte pocit, že nevíte, kdo je kdo, můžete se k tomuto seznamu vrátit.
Dále také oceňuji to, že autor se nesnažil žádné věci ukazovat v lepším světle, ale popsal vše tak, jak se opravdu dělo. Díky tomu si čtenář může udělat obrázek o fungování policie v této době a garantuji vám, že se občas nebudete stačit divit. Knihu opravdu doporučuji všem a i když vás místy bude mrazit po zádech, nemělo by vám tohle veledílo uniknout.
PS: Děkuji našim autorům za český doslov, díky kterému nebudete potřebovat ani googlovat, jak to s hlavními aktéry dopadlo :-)
Tuhle sérii miluju a je mi strašně moc líto, že zatím není více dílů. Tahle detektivka je hodně surová, autor se s ničím moc nemaže a slovník místy není pro žádné princezny. Ale tohle všechno dohromady udělá to, že se vám do ruky dostane tenhle skvost, který chytí a už nepustí. Grangému věřím každé slovo a kapitoly mi pod rukama mizí takovou rychlostí, že za pár dní nemá člověk co číst. Moc doufám, že se ještě někdy dočkáme dalšího pokračování, protože by byla škoda, kdyby Den popela měl být poslední díl.
Po dlouhé době se mi dostala do ruky detektivka, která mě dokázala překvapit a zaujmout hned na první dobrou. A nebylo to tolik ani kvůli příběhu, jako spíš kvůli hlavní postavě. Detektiv Cross mě hrozně bavil. Jeho postava je šílená, člověk se některým situacím musí až smát, ale na druhou stranu ten jeho brilantní mozek! Fakt mě to bavilo. Byla to spíš taková lehčí oddechová krimi, kde netečou potoky krve, ale na druhou stranu to mělo koule a drželo mě to v napětí do samého konce. Už se těším, až se pustím do dalšího pokračování! :-)
Za mě druhý díl byl kvalitou srovnatelný s tím prvním. Nebyl to nějaký zázrak, který by mi vyrazil dech, ale čtení jsem si užívala po celou dobu. Pokud máte Świst a její styl psaní rádi, tohle bude to pravé pro vás. Je to vtipné, erotické, ale i napínavé a má to něco, co vás nutí číst dál. Díky tomu, že kniha má jen 250 stran, zvládnete tuto jednohubku přečíst za dva večery. Jsem ráda, že se autorka drží svého stylu, nebojí se použít ostrá slova, ale na druhou stranu do příběhu tak sedí, že to vůbec neruší a neleze to na nervy. Autorka ani v tomto díle nezapomněla na Zósku, se kterou se okrajově setkáváme a myslím, že společně o této partě ještě uslyšíme. Jsem zvědavá, jak tahle série bude zakončena, protože stále máme pár věcí, které zůstaly nedořešené :-)
Velmi slibný začátek knihy, který mě absolutně pohltil a já jsem s nadšením otáčela stránku za stránkou. Na začátku každé kapitoly k nám „promlouvá Jezevec“ a kniha tak dostává mnohem více tajemna a snaží se čtenáře vtáhnout do děje. Bohužel tohle napětí knize vydrželo přibližně do poloviny a pak to začalo jít z kopce. Pachatele si myslím, že odhalíte velmi brzy, a tak nějak doufáte, že ještě přijde nějaký zvrat – no a on nepřijde. Celkově je kniha pak nedotažená, spoustu věcí zůstane nevysvětlených, a hlavně ten konec to zase úplně pohřbí. Co oceňuji, jsou krátké kapitoly a střídání pohledů různých osob, ale to je asi tak jediné. Příběh bych shrnula neurazí – nenadchne. Věřím, že v knihovně najdete plno lepších knih, tohle za sebe moc nedoporučuji, což mě mrzí, protože mě začátek opravdu hodně nalákal.
Za mě to byla úplně klasická Swist. Do příběhu dala úplně všechno. Trošku krimi, trošku více erotiky, trošku humoru, velké množství ostrého slovníku a tradá, Přehrada je na světě. Já třeba od knih od této autorky nemám nikdy příliš velká očekávání. Řadím je mezi takovou oddechovou a nenáročnou literaturu, kdy úplně neočekávám komplikovaný a promyšlený děj. Tentokrát strhávám hvězdičku za to, že autorka strašně moc uspěchala konec. Celou dobu příběh celkem fajn plynul, ale na konci přišlo rozuzlení snad během dvou stran. Myslím, že si s tím mohla ještě trošku více pohrát a připravit si tak lepší půdu pro další pokračování. Každopádně na další díl se těším a jsem zvědavá, co na nás čeká.
Popravdě jsem dlouhou dobu vůbec nevěděla, jak celou knihu uchopit a hodnotit. Na jednu stranu to byl dokonalý příběh, který mě místy opravdu chytil za srdce, místy mi vyrazil dech a občas mě šokoval natolik, že jsem nevěděla, co si vlastně myslet. Na druhou stranu samotný závěr knihy mě velmi zklamal Bohužel nemohu více napsat své důvody, jelikož bych tím vše prozradila, ale opravdu mě mrzí, jak to celé dopadlo a jaké autor zvolil rozuzlení. Každopádně kniha se četla úplně sama a já jsem jí zhltla jako malinu. A když si od všeho odmyslím samotný závěr, bylo to prostě skvělé. Z tohoto důvodu dávám 4 hvězdičky a myslím, že v budoucnu třeba po nějaké knize od tohoto autora ještě sáhnu.
Tak tento příběh mi dokonale sedl a čtení jsem si strašně moc užila. Možná mě trošku mrzí, že jsem si nejprve nepřečetla první díl, ale určitě se k němu v budoucnu ještě vrátím. Tato kniha byla zaměřena na sestru Beccu, která mi i přes svou rebélii neskutečně přirostla k srdci. Musím říci, že její důvody, proč nemá ráda Vánoce se mnou docela zamávaly a já jsem jen s obrovským očekáváním otáčela stránky a byla jsem natěšená, co nás čeká. A samotný závěr knihy? Tak ten mě dostal na kolena, rozbrečel a rozněžnil úplně neskutečným způsobem. Asi jsem už stará nebo se mi kniha zkrátka a jednoduše trefila do nálady, ale byla to opravdu jízda!
Za mě zatím nejslabší díl, který jsem četla. Musím se přiznat, že tentokrát mi vůbec nesedlo množství postav a to neustálé cestování časem. Ze začátku jsem byla úplně zmatená, nedokázala jsem se v ději orientovat a absolutně jsem nechápala, co se děje. S ubývajícími stránkami postupně příběh dostával smysl a závěr to trošku vylepšil. Ale i v něm bylo tolik skoků a zvratů, že mi přišlo, že na každé straně bylo všechno pokaždé jinak. Každopádně na další díly se určitě zase vrhnu, protože pořád je David pro mě sympaťák a i když se do všeho pouští po hlavě, i tak se na něj těším :-)
Au, au, au. Tentokrát to hodně skřípalo a s knihou jsem měla docela velký problém, abych jí vůbec dočetla. Tak nějak mi to celé nesedělo, bylo to místy, zmatené, zamotané a já se vůbec nemohla začíst. Námět náboženství, nadpřirozeno mě osobně vůbec nebaví a ze začátku to vypadlo, že nic, co se tam děje nebude mít racionální vysvětlení. Jsem ráda, že alespoň to se nepotvrdilo a ve finále všechno dostalo svůj význam a smysl. V knize přicházely vždy lepší pasáže, kdy jsem si říkala, tak super, už to jede, ale pak zase přišla další část knihy, kdy jsem se nudila a vůbec jsem neměla potřebu číst dál. Závěr knihy to pak lehce vylepšil, ale prostě od Mayna mi zatím nejvíc sedí série se Sloan.
Do třetice všeho dobrého a zlého, bohužel v tomto případě spíš zlého. Hlavní postavy mi vůbec nesedly a Kimberly mi vysloveně pila krev. Chovala se jako arogantní slípka, které není absolutně nic dobré. Chápu, že si prošla těžkými věcmi, ale to ještě neznamená, že se za každé situace musí chovat jako úplná blbka. Úplně obdivuji Mattea, že její chování snášel, protože kdyby se ke mně takhle někdo choval, poslala bych ho k šípku. Tentokrát mě ani sexuální scény nedokázaly dostatečně dostat do varu a tak jsem se celou knihu tak nějak trápila a doufala jsem, že už bude konec. Vzhledem k tomu, že tahle série má pro mě sestupnou tendenci, doufám, že další díly už nebudou. Celé mi to přišlo, jak kdyby autorce došel dech a vařila už z vody.
Za sebe musím říci, že u této knihy přišlo lehce zklamání. Ale asi to bylo tím, jak mi knihu všichni vychvalovali a říkali, že to je nejlepší, co autorka napsala. Prostě jsem měla od knihy až příliš velká očekávání, která se nenaplnila. To ale neznamená, že kniha byla špatná, to vůbec ne. Opět se ukázalo, že autorka umí zahrát na city a i když jsem se necítila tak mizerně, jako třeba u knihy Vzpomínky na něj, i tak to byl skvělý čtenářský zážitek. Jsou chvíle, kdy se vám chce křičet, protože některé situace v knize byly šílené. Obzvláště pak vzpomínky na minulost byly krušné. Autorčin styl psaní mi sedí a určitě se pustím i do dalších knih, které mi od ní zbývají.
Další skvělá kniha této autorky. Opět musím říci, že kniha byla velmi čtivá a od první strany i velmi napínavá. Díky kapitolám z minulosti i přítomnosti, které se pravidelně střídaly jsme měli možnost utvořit si jasný obrázek o tom, co předcházelo samotnému únosu a pochopit tak určité věci. Částečně jsem příběh odhadla, ale i tak v samotném závěru přišlo pro mě celkem překvapení. Jsem ráda, že některé věci se nepotvrdily i když to k tomu hodně svádělo a celkově jsme zde měli prostor na to, abychom mohly dát volnost našim myšlenkám a úvahám. Po dočtení jsem si knihu nechala chvíli odležet, abych si promyslela samotné hodnocení. A i když mě kniha hodně bavila, pořád tomu trošičku něco chybělo v porovnání s jinými knihami od této autorky. Ale i tak knihy od Paris řadím mezi mé oblíbené a vždy si je ráda s velkým očekáváním přečtu
Třetí díl série hodnotím zase o jednu hvězdičku více, než díl předchozí. U druhého dílu jsem už měla trošku problém s tím, že to bylo na jedno kopyto a kromě zvráceného a divokého sexu mi přišlo, že se tam vůbec nic nedělo. V knize Ve jménu pomsty však sex nehrál hlavní linku a autorka se po dlouhé době konečně zaměřila na děj :-) Kniha tentokrát není vůbec věnovaná Jess a Liamovi (proto asi ta absence ujetého sexu), ale zaměřuje se na Joaquina a Elenu. I když se postavy Liama a Jess objevují více méně okrajově, i tak nejsme v knize ochuzeni o peprné chvilky, na které jsme od této autorky zvyklí :-) Jsem zvědavá, co nám přinese čtvrtý díl, ale upřímně doufám, že už bude poslední, protože mám tušení, že autorka nemá už moc co nabídnout, ale třeba překvapí... :-)
Druhá přečtená kniha od této autorky a musím říci, že jsem opět byla spokojena. Možná bych i řekla, že mě kniha bavila o něco víc, než Cizinky ve vlaku. Ze začátku jsem měla trošku problém se stylem, jakým je kniha psaná - forma vyprávění mi úplně nesedla. Každopádně po chvíli jsem se do knihy začetla a zvykla si na to. V příběhu se nám prolíná minulost s přítomností, ale autorka vše dobře oddělila, takže čtenář bez problémů přechází z jednoho období do druhého, aniž by se v ději ztrácel. Závěr knihy se mi líbil, byl napínavý a možná trošku i dojemný. Celkově hodnotím 4,5 hvězdičky a do budoucna si ráda přečtu i další knihy od této autorky :-)
Prostě a jednoduše knihy od Roberta miluji! Opět jsme se dočkali strhující jízdy plné zvratů. Je fakt, že tentokrát v knize nebylo tolik napětí, jako tomu bylo u předchozích dílů, ale i tak jsem se neskutečně bavila. Promyšlenost celého příběhu, dialogů i hlavní dějové linky byla naprosto dokonalá. Hrozně se mi líbí, že člověk při čtení nenarazí na místa, u kterých by si říkal " a proč to tam vůbec je?" Vše je do posledního detailu promyšlené, vysvětlené a velmi chytře ukončené. Kniha nešla odložit a už netrpělivě vyhlížím další pokračování. A třeba další na řadě bude moje milovaná Erika? :-)
Bohužel za mě tedy nejslabší kniha, co jsem od autorky četla. Banán i Třešničky byly skvělé, ale tady tomu prostě něco chybělo. Nebyl tam žádný náboj a nebýt Williama, tak se v knize vlastně ani nic nestalo. Obě hlavní postavy mi přišly extrémně nudné a do čtení jsem se musela opravdu místy nutit. Závěr knihy to trošku vylepšil, ale celkový dojem z knihy je spíše zklamání. Doufám, že Jeho balík bude zase pokračovat v duchu Banána a Třešniček.. :-)
Tak tahle kniha mi sedla jako pr*** na hrnec. Neskutečně mě to bavilo, ta kniha je tak skvěle a čtivě napsaná, že pořád musíte číst dál a dál. Po sérii Naturalista jsem byla neskutečně zklamaná a říkala jsem si, že od tohoto autora už fakt nic číst nebudu. A díky bohu, že jsem to nedodržela! Já jsem opravdu nadšená a vůbec bych nepoznala, že tohle napsal Mayne. Knížka mě bavila, já se místy smála, místy jsem byla vyděšená k smrti a občas jsem se zapomněla i nadechovat. A to že je Sloan možná superhrdinka? No a komu to vlastně vadí? Já tentokrát Maynovi věřila každé slovo, které napsal a hrozně doufám, že se dočkáme i dalšího pokračování.