Diabel
![Kejda Kejda](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133811/kejda-DZF-133811.jpg?v=1527926264)
Chtěl jsem další postapo z edice Pevnost. Nečetl jsem obsah ani komentáře od lidí a čekal jsem kravinu. Moje očekávání bylo naplněno. Dostal jsem naprostou blbost na čtení před spaním... U tohoto typu knížek to nejde ani brát vážně a tak směju jak obsurdně to zní.
MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY Autor udělal zásadní chybu a to, že do knihy vložil i mimozemšťany a tím knihu totalně pohnojil. Kdyby se víc zaměril na zombíky (od začatku až do konce), tak by to dopadlo snad i líp... Ale to je můj názor, třeba to jiní čtenáři viděli jinak... Navíc mě iritujou dvě věci a to, když je někdo úplně nezničitelný, nebo když ví úplně všechno a tím myslím úplně všechno a ještě ke všemu v podání mladé puberťačky. Dále mi tam dost vadilo užití angličtiny během rozhovorů, což si myslím, že tam vůbec být nemuselo. KONEC SPOILERŮ
Dan to fakt posral, ale věřím, že někomu to nemusí vadit a bude se mu to líbit. Pro mě to tak nebylo a přišlo mi toto dílo snad ještě horší než brak, protože autor je především kreslíř komiksů a ilustrátor. Málokdy se setkal s textem a tak to i podle toho vypadá...
Ale abych knihu jen nehanil, tak chválím zajímavé ilustrace a autorův humor. A dále pak popisy různých věcí a míst, na kterých bylo vidět, že si o nich něco přečetl.
Moje hodnocení 2/10
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Útok titánů 13 Útok titánů 13](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360300/utok-titanu-13-USE-360300.jpg?v=1510139890)
Nový Útok Titánů je rozhodně lepší než předchozí díl a to z několika důvodů: chaotický boje ústaly, díky bohu, a děj je zaměřen zase ve městě... Jenže mi to stejně nic nedalo, protože jsem hodně věcí odhadl a předvídal předem. Tudíž věci, co se tu odehrály, mě ničím nepřekvapily... Manga nabírá celkem zajímavý směr, ale rozhodně to není nástup, který by dokázal skutečně pozvednout sérii na novou úroveň. Postavy zmínily pár nových věcí, který potěší. Na druhou stranu se některé rozhovory opakují stále dokola. Něco jako flasback. Erenův vztah k Mikase se vůbec nikam nepousová, ale snad to autor časem změní.
Předtím mi nesedl styl, jakým byla manga kreslena. Působilo to hodně chaoticky a nešlo poznat, kdo je kdo. Ve 13. díle se to o poznání zlepšilo, ačkoliv je kresba víc plochá, ale i tak se mi líbila. Mrzí mě, že zmizely veřejně dostupné informace, které se dříve v komiksu objevovaly a nyní tam nejsou. Škoda.
No, abych se tu nevykecávál, tak jen řeknu, že to ještě stále stojí za přečtení. Čekám na to, kdy se dozvím, co je vlastně celé město zač, jaký je význam některých hrdinů a víc informací k titánům. Dosud zmíněné poznatky mi nestačí a chtěl bych víc.
Moje hodnocení 5/10
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![První kniha hřbitovní První kniha hřbitovní](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315786/prvni-kniha-hrbitovni-Qcd-315786.jpg?v=1476126548)
Gaiman opět přišel s neotřelým nápadem, ačkoliv téma smrti již nakousl v Sandmanovi a jemu se, aspoň pro mě, nic nevyrovná. Tohle mi přišlo víc pro děti, takové víc pohádkové. Co taky nemuseli dělat, je dělení komiksu na dva, ale budiž. V tomhle případě je to myslim celkem i zbytečný. Hlavně jsem nečetl knihy hned po sobě a upřímně jsem si první díl nebyl schopnej plně vybavit. Kombinace Russell - Gaiman není špatná, ale úplně odvařený jsem z toho nebyl. Možná, že kdyby to bylo vše v jednom komiksu, tak bych z toho měl taky jiný prožitek. Tohle je slušný nadprůměr, který je ale zbytečně předražený.
Moje hodnocení 6/10
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Útok titánů 12 Útok titánů 12](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351225/utok-titanu-12-XJn-351225.jpg?v=1502121324)
Nový díl je na stejné úrovni jako předchozí, možná o ždibec horší. Zase se nic nevyřešilo a tento stav mě již unavuje. Autor tuhle mangu kazí v mnoha ohledech a nebaví mě číst půlku ubrečenou a druhou půlku plnou silných slov a slíbených činů, které nepřicházejí už drahnou chvíli. Akce je tu přespříliš a jediné plus je, že zase někdo umře...
Problém této mangy je, že s každou další knihou se propadala o něco níže a přestává již býti zajímavou. Čtenář má pocit, že každou chvílí musí dojít k prozrazení zásadní informace, která poodhalí roušku tajemství obestírající titány, jenže skutek utek. Neustálé apely na rozum a přátelství hrdinům svádějícím vnitřní souboje mě nudilo už po několika panelech. Z filozofických hlubin nás tak vytrhne jen akce, která pár zajímavých chvil nabídne.
Poslední dvě knihy ze série Útok titánů zpomalují tempo vyprávění i přes to, že jsou obě akční. Neustálé přešlapování na místě, našeptávání tajemství, aniž by se poodhalila, mne irituje. Natahování knihu nedělá tajemnější... Můžu jen doufat, že další díly nabídnou něco víc. Co se týká postav, tak jedna z mých oblíbených postav zemřela a ty vedlejší tam pořád jsou... Postavu Imir nemám vůbec rád, natož jako titána. Její postava je mi nesympatická. Bohužel je tentokrát i na obálce, čímž mi ji zkazila a nelíbí se mi. Hadžimeho kresba nečiní akční scény už tak hezké jako na začátku a ztrácí své kouzlo.
Uvidíme, kam bude Útok titánů směřovat, ale bojím se nejhoršího.
Pro srovnání: Mimo Titánů čtu i Gantz. Jsem zatím u 16. dílu a přesto mě ta manga stále baví. Zajímavé, že tady to tak nefunguje. Jako by autor nedokázal správně rozprostřít zvraty v ději a boj o ničem knihy nezachrání.
Moje hodnocení 3/10
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)