Ditules komentáře u knih
Povinná četba dělá některé knihy nenáviděnými. U mě se to stalo s Babičkou. Po novém přečtení v dospělém věku mohu napsat, že je to krásná kniha, leč obrovská idyla.
Knize rozhodně neupírám čtivost. Městské legendy a záhady přitahují lidi jako světlo můry. Trošku mi to připomnělo nedávný seriál na ČT To se vysvětlí, soudruzi! Akorát tady v mnohem lepším kabátu a bez té humorné vložky. Mnohdy jsem se bála. Večer za tmy bych to nečetla. :D
(SPOILER) Říká se Jiný kraj - jiný mrav. Tato kniha to přesně vystihuje. Autorka, vystudovaná sinoložka, se už podruhé vrhá za dobrodružstvím do Asie. Tentokrát si s rodinou vybrali Jižní Koreu. V krátkých kapitolkách se vždy věnuje jednomu až dvěma tématům z této kultury. Dozvíme se tak např., že LED obrazovky jsou všude, opravdu všude. Perspektivní místa na hřbitovech jsou ty u dálnice a na semaforech svítí zvláštní druh modré, tzv. čcheng.
Milé čtení.
(SPOILER) 2. půlka knihy mi přišla zajímavější a závěrečné rozuzlení v dopise, to byla pecka!
(SPOILER) To střídání pohledů a časových rovin mě trošku rušilo, nicméně od jistého okamžiku na hřbitově jsem to hltala ... Skvělé.
Docela dost lidí v recenzích píše, že nenašli při čtení legraci. Já jo, přesně ve stylu Chandlera. V náznacích.
Chandler byl vždycky moji oblíbenou postavou, protože se nikdy zbytečně nepitvořil, ale v jedné větě dokázal odrovnat diváky. Život Matta Perryho je jako život na houpačce. Doufám, že už teď bude jen lépe.
(SPOILER) Česká autorka a opět celkem dobré čtení. Jsem ráda, že mám štěstí na výběr dobrých knih.
Lucka se nějakou dobu plácá v nefungujícím vztahu. Když se objeví zamlčené těhotenství, rozhodne se, že potřebuje prostor a čas na sebe. Odjede do města, kde vyrůstala a navštíví svoji tetu. V tom samém místě žije ještě její vrstevnice Janina, která čeká už třetí dítě a její manželství je v krizi. Příběh dvou žen, tak podobný a zároveň jiný...
(SPOILER) Biografie českého novináře, blogera a hudebníka romské národnosti.
Divoká devadesátá léta na pražském Žižkově, rasismus, nezájem společnosti, drogy a policejní zátahy, okrajově válka v Kosovu... Touha být lepší a nezakrnět a uniknout stereotypu.
Neskutečně čtivé, autentické.
Dva momenty, které mě zaujaly:
Patrikovo stěhování po školách, kde ho nedokázaly zaujmout a rozvinout...
Setkání s kamarádkou, která se stala drogově závislou.
Hodně smutné čtení o životě jednoho z králů československých komiků a jeho blízkých ženách. Chudák Fanča...
Jelikož poslouchám nejeden true crime podcast, jméno tohoto psychopata mi nebylo neznáme... Kniha je velmi čtivá, autorka se s nim přímo setkala a pracovala s ním.
Děda je dalším z knih s autobiografickými prvky autora, který s rodinou emigroval do Ameriky. Tentokrát vzpomíná na svého dědu, kterého komunisté nešetřili... Já se pobavila, protože se román odehrává v mém rodišti - Kolíně, tady uvedeno jako město M.
Kolik ještě máme osobností v našich dějinách, o kterých se prakticky nemluví, přestože jejich životy byly tak zajímavé?
Další z kategorie severské podivno. :) Tyhle knihy přečtete, dostanou vás, ale vlastně nevíte, co si o nich pořádně myslet. Hodně zajímavá sonda do života lidí.
Pěkný milostný román, který měl hlavu a patu a nebylo to pouhé šmajchlování.
Pro mě trošku zklamání. Autora jinak zbožňuju, ale tohle mi nesedlo. Asi jsem to čekala víc dobrodružnější a tajuplnější.
(SPOILER) Připadalo mi to, jako kdyby si autorka řekla, že na to všechno hází bobek. Jako pardón, všichni víme, že mafiáni jsou zlo, ale takhle vyběhnout s Massimem? Nene!
Skvělá kniha. Náhody a lidské tragédie v 8 příbězích.
Skvělá kniha. Na konci jsem brečela. Oceňuji, že je to kniha o válce, ale neodehrává se přímo v koncetráku...
Krásná kniha plná ilustrací a mála slov, která ale mají sílu. Tým Krtek! :D