Ditules Ditules komentáře u knih

Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

BACHA SPOILER:

Ta chvíle, kdy se opět setkají.... :)

13.11.2014 5 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Povinná četba dělá některé knihy nenáviděnými. U mě se to stalo s Babičkou. Po novém přečtení v dospělém věku mohu napsat, že je to krásná kniha, leč obrovská idyla.

11.11.2013 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Knize rozhodně neupírám čtivost. Městské legendy a záhady přitahují lidi jako světlo můry. Trošku mi to připomnělo nedávný seriál na ČT To se vysvětlí, soudruzi! Akorát tady v mnohem lepším kabátu a bez té humorné vložky. Mnohdy jsem se bála. Večer za tmy bych to nečetla. :D

19.07.2024 4 z 5

Korejské halušky Korejské halušky Dominika Sakmárová

(SPOILER) Říká se Jiný kraj - jiný mrav. Tato kniha to přesně vystihuje. Autorka, vystudovaná sinoložka, se už podruhé vrhá za dobrodružstvím do Asie. Tentokrát si s rodinou vybrali Jižní Koreu. V krátkých kapitolkách se vždy věnuje jednomu až dvěma tématům z této kultury. Dozvíme se tak např., že LED obrazovky jsou všude, opravdu všude. Perspektivní místa na hřbitovech jsou ty u dálnice a na semaforech svítí zvláštní druh modré, tzv. čcheng.
Milé čtení.

25.04.2024 4 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

(SPOILER) 2. půlka knihy mi přišla zajímavější a závěrečné rozuzlení v dopise, to byla pecka!

14.08.2023 4 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

(SPOILER) To střídání pohledů a časových rovin mě trošku rušilo, nicméně od jistého okamžiku na hřbitově jsem to hltala ... Skvělé.

11.02.2023 4 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Docela dost lidí v recenzích píše, že nenašli při čtení legraci. Já jo, přesně ve stylu Chandlera. V náznacích.

Chandler byl vždycky moji oblíbenou postavou, protože se nikdy zbytečně nepitvořil, ale v jedné větě dokázal odrovnat diváky. Život Matta Perryho je jako život na houpačce. Doufám, že už teď bude jen lépe.

05.02.2023 3 z 5

Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

(SPOILER) Česká autorka a opět celkem dobré čtení. Jsem ráda, že mám štěstí na výběr dobrých knih.

Lucka se nějakou dobu plácá v nefungujícím vztahu. Když se objeví zamlčené těhotenství, rozhodne se, že potřebuje prostor a čas na sebe. Odjede do města, kde vyrůstala a navštíví svoji tetu. V tom samém místě žije ještě její vrstevnice Janina, která čeká už třetí dítě a její manželství je v krizi. Příběh dvou žen, tak podobný a zároveň jiný...

07.01.2023 4 z 5

Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

(SPOILER) Biografie českého novináře, blogera a hudebníka romské národnosti.

Divoká devadesátá léta na pražském Žižkově, rasismus, nezájem společnosti, drogy a policejní zátahy, okrajově válka v Kosovu... Touha být lepší a nezakrnět a uniknout stereotypu.

Neskutečně čtivé, autentické.

Dva momenty, které mě zaujaly:

Patrikovo stěhování po školách, kde ho nedokázaly zaujmout a rozvinout...

Setkání s kamarádkou, která se stala drogově závislou.

21.11.2022 4 z 5

O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha Tereza Brdečková

Hodně smutné čtení o životě jednoho z králů československých komiků a jeho blízkých ženách. Chudák Fanča...

11.11.2022 5 z 5

Ted Bundy: Vrah po mém boku Ted Bundy: Vrah po mém boku Ann Rule

Jelikož poslouchám nejeden true crime podcast, jméno tohoto psychopata mi nebylo neznáme... Kniha je velmi čtivá, autorka se s nim přímo setkala a pracovala s ním.

20.10.2022 4 z 5

Děda Děda Jan Novák

Děda je dalším z knih s autobiografickými prvky autora, který s rodinou emigroval do Ameriky. Tentokrát vzpomíná na svého dědu, kterého komunisté nešetřili... Já se pobavila, protože se román odehrává v mém rodišti - Kolíně, tady uvedeno jako město M.

17.10.2022 4 z 5

Arvéd Arvéd Jan Poláček

Kolik ještě máme osobností v našich dějinách, o kterých se prakticky nemluví, přestože jejich životy byly tak zajímavé?

04.10.2022 4 z 5

Příběh Příběh Kari Hotakainen

Další z kategorie severské podivno. :) Tyhle knihy přečtete, dostanou vás, ale vlastně nevíte, co si o nich pořádně myslet. Hodně zajímavá sonda do života lidí.

18.08.2022 4 z 5

Jenom kamarádi Jenom kamarádi Abby Jimenez

Pěkný milostný román, který měl hlavu a patu a nebylo to pouhé šmajchlování.

10.08.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Pro mě trošku zklamání. Autora jinak zbožňuju, ale tohle mi nesedlo. Asi jsem to čekala víc dobrodružnější a tajuplnější.

12.07.2022 3 z 5

Dalších 365 dní Dalších 365 dní Blanka Lipińska

(SPOILER) Připadalo mi to, jako kdyby si autorka řekla, že na to všechno hází bobek. Jako pardón, všichni víme, že mafiáni jsou zlo, ale takhle vyběhnout s Massimem? Nene!

05.04.2022 2 z 5

Čekání na spoušť Čekání na spoušť Lidmila Kábrtová

Skvělá kniha. Náhody a lidské tragédie v 8 příbězích.

08.03.2022 4 z 5

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Skvělá kniha. Na konci jsem brečela. Oceňuji, že je to kniha o válce, ale neodehrává se přímo v koncetráku...

25.01.2022 5 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy