dmixik | Komentáře u knih | Databáze knih

dmixik dmixik komentáře u knih

Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Nejdřív jsem četl po kouskách, a pak přestal, protože sledovat časové skoky a velké množství postav už nešlo. Doposlouchal jsem pak jako audioknihu (Audiotéka, 2019), která je moc dobře provedená a kterou doporučuji, pokud chcete Hodiny z olova zdolat.

Třeba v recenzi Jonáše Zbořila na Aktuálně je řečeno vše, co bych se tu pokoušel spisovat já, proto zůstanu v čistě subjektivní rovině: jsem rád, že jsem knihu "přečetl", jsou tam silné pasáže, pro mě nejsilnější byly ty o dopadu rodičovských vzorců chování na vlastní děti, ocenil jsem protkání citáty z Doktríny středu, milé oživení jsou mluvící kocouři (i když literárně končí podivně), působivé je také líčení totální úřední kontroly každodenního života v Číně (věcně neumím posoudit jeho adekvátnost) a silná inklinace k sounáležitosti s celkem (i když vychází z různých zdrojů); přebytečné a mnohomluvné je S/spisovatelčino všeliké mudrování o špatnosti těch druhých, když o kořenech a mechanismech jejich "zešpatnění" neřekne téměř nic, takže z nich zůstávají spíš typizované postavy; proto je tak osvěžující číst o pochybnostech Spisovatelky o sobě samé v druhé části knihy.

Chovám respekt k autorce, že se pustila do takového díla, a dokončila ho - katedrála to pro mě není, ale dlouhá kniha, kterou přečíst nebyla ztráta času, to ano.

07.08.2023 3 z 5