DodyF komentáře u knih
Kniha je opravdu čtivě napsaná a námět je velmi poutavý. Autorka si dala očividně velkou práci se sběrem dat a s vystavěním příběhu, který nemá hluchá místa. Ze závěrečné části jde mráz po zádech. Na knize se mi již méně líbilo, že na mě působila trochu uměle a komerčně.
Kniha na mě působila velmi komerčně, psaná s cílem vytěžit z tohoto hrozného tématu co nejvíce emocí. Bylo to skoro až bulvární zobrazení lidského utrpení, které má zcela mizivou literární hodnotu. Podle mého názoru by měla existovat hranice při zpracování takovýchto témat.
Kniha mě nadchla a jsem ráda, že jsem se k ní díky výzvě dostala. Samotný příběh je určitě poutavý, ale co na knize zaujme nejvíc jsou filozofické pasáže, s mnoha odkazy na fyziku, náboženství, dějiny a další. Připadalo mi, že autor byl osvícen něčím shůry, protože není podle mě možné vědomě poskládat dohromady takto mnohovrstevný obraz, který dává dohromady smysl.
Osvěžující přístup, snaha o upřímnost a absence patosu. Zaujal mě popis dětství a mladí autorky, kdy se již zjevně projevila její výrazná osobnost. Notná dávka cynismus dodává knize šťávu a umožnila v té době přežít, aniž by se člověk úplně zbláznil. Adina asi byla sebestředná a měla hvězdné manýry, ale na druhou stranu, kdo by na jejím místě neměl. Moje srdcovka.
(SPOILER) Příběh ze života, líbilo se mi, že nejde do extrému, jak je někdy u podobných děl zvykem. Tedy že se zde například objeví problém šikany, ale není to popsané černobíle a neskončí to hned úplně tragicky. Rozhovory s mrtvou matkou dodávaly knize šťávu a rozhodně mi to něco připomnělo. Taky situace popsané z pohledu různých osob a generací působily věrohodně.
Kniha je už dnes možná trochu zastaralá, nicméně její humor mě stale bavil a komediální pohled na válku mi nevadil. Myslím, že to skvěle využívá toho, že tragédii od komedie dělí vlastně jen kousek. Z knihy jsem se dozvěděla trochu více o fungování armády.
Ocitla jsem se asi na stejné vlně jako autor, protože mi kniha dávala dokonalý smysl. Domnívám se, že pokud čtenáře “nechytne po několika prvních stranách/kapitolách, nemá smysl číst dále. Někomu tento styl prostě nesedne nebo se nenachází v té správné životní fázi a potom věřím, že kniha může být neskutečná otrava. Jestli se ale na příběh druhého města člověk naladí, je to opravdu skvělý až transformující zážitek.
Oddechové čtení s přesahem. Umožní lépe chápat myšlení autistického chlapce. Detektivní zápletka je klíčem k odhalení rodinných vztahů i náročnosti výchovy dítěte. Kniha je psaná čtivě a optimisticky.
Na knize rozhodně oceňuji, ze se pokouší vztáhnout se k nějakému tématu a jít na dřeň. Kniha představuje spíše takové krátké zamyšlení, obraz. Postavy ani příběh nejsou více rozvinuty. Každý si má nejspíš nad knihou sám přemýšlet, rozvíjet možné cesty a vzít si, co sám potřebuje.
Roztomilá dětská knížečka. Hlavní myšlenkou je, že se stáváme skutečnými skrze lásku ostatních. Příběh má dobrý konec, a to je to hlavní.
Knihu jsem nedočetla, proto nehodnotím. Např. ale extrémní chudoba - zde je třeba vycházet ze způsobu výpočtu. Lze si přečíst jiné práce, dle kterých se extrémní chudoba naopak zvyšuje. Instituce pouze upravují způsob výpočtu, tj. snižují částku, která je potřeba k přežití, počet kalorií, které potřebuje jedinec, nepřihlíží k charakteru práce vykonávané chudými lidmi (většinou manuální, oproti práci v kanceláři - tedy větší potřeba kalorií a tedy i částky na jídlo), atd. Také nadšené recenze na přebalu knihy od lídrů současného světa jsou trochu s otazníkem, protože je pravděpodobné, že jim současný řád vyhovuje a profitují z tohoto uspořádání. Což samozřejmě samo o sobě neznamená, že by uspořádání nemohlo být skvělé.
Velmi milá kniha, vyprávění plyne úplně samo. Kladné i méně kladné charaktery postav jsou popsány krásně lidsky a s nadhledem. Z knihy čiší laskavost.
Pěkná oddychová četba s anglickým humorem. Jde o dobrodružné vyprávění, kniha podle mě nemá žádný větší přesah. Je tedy skvělá jako únik bez nutnosti nad něčím moc dumat.
Kniha byla jednou z prvních populárně naučných publikací, která se tématy vlivu pornografie a počítačových her na mužské chování a současnou krizí mužství zabývala. Studie se zabývá i dalšími aspekty a pohled je značně vyvážený a nehysterický. Mnohé fenomény lze vysledovat i běžným pozorováním, kniha je výstižně pojmenovává a hlouběji popisuje. Závěrečné shrnutí a návrhy řešení jsou přínosné, autoři se snaží i o pozitivní návrhy, nezůstávají pouze u kritiky.
V tomto díle je oproti prvnímu dílu silnější vztahová linka, detektivka je jen jednou z částí příběhu. Kniha se tentokrát soustřeďuje na velké dějiny procházející městečkem a dozvíme se i o institutu soubojů v rámci výkonu tehdejšího práva.
Moc pěkná detektivka ze středověkého prostředí.
Skvělá oddechová literatura, která potěší mnohem více, než kdejaký seriózní umělecký počin. Příběh má spád, dialogy jsou živé a uvěřitelné a kniha má i přesah. Určitě si přečtu i další knihy od autorky.
Velmi silná kniha, která bez skrupulí ukazuje, jaké to je ocitnout se v situaci, které se bojíme natolik, že si ji raději ani nepředstavujeme, nemluvíme o ní a udělali jsme z ní společenské tabu. Kvůli tomu se ti z nás, kteří museli této zkušenosti čelit, mnohdy vyrovnávají se ztrátou daleko hůře, což může mít zásadní následky jak pro jejich život, tak pro život jejich blízkých. Je opravdu třeba toto téma neopomíjet a nezavírat před ním oči, neboť se, bohužel, týká většího množství lidí, než by se mohlo na první pohled zdát (a to i v dnešní době a ve všech vrstvách společnosti). Těm, kteří si touto zkušeností prošli, nabídne kniha útěchu, autorka působí velmi upřímně, nesnaží se dělat ani lepší ani horší a vnáší i do takto zcela příšerné situace humor a nadhled. Důležitá byla pro mě i zkušenost autorky se zdravotnickým systémem, který svojí systémovou odosobněností nepřispívá ke zmírnění traumatu (čest výjimkám). Přímá zkušenost se smrtí, ztráta části sebe sama a následný život na pomezí mezi oběma světy již asi zůstane mojí součástí, proto jsem ráda, že nejsem sama. :)
Za mě skvělá kniha! Měla jsem obavy, že by příběh odehrávající se v metru mohl být nudný. Kniha mě však přesvědčila o opaku. Autorovi se podařilo vytvořit samostatný mikrosvět a zároveň ukázat, že se lidská povaha projeví podobným způsobem na velkém i malém prostoru. Jsem zvědavá na počítačovou hru, kniha si o tuto formu zpracování vyloženě říká.
Vždy mi připadá fajn, když se autor snaží vypořádat s nějakým tématem. Tady bylo zvoleno téma psychické šikany, což je v poslední době poměrně časté a myslím, že jsem na podobný motiv již narazila. Celkově to bylo dost temné, možná to nebylo myšleno úplně doslova, spíš jako takový vyhrocený případ, i když ono je možné všechno. No, pocit z toho dobrý nemám, možná by nebyl špatný na závěr záblesk naděje.