Dominika76 Dominika76 komentáře u knih

Päť jazykov lásky Päť jazykov lásky Gary Chapman

Táto kniha mi dala nový pohľad na lásku. Naučiť sa primárny jazyk lásky svojho partnera a hovoriť ním k nemu môže určite vzťahu pomôcť. Mne to pomohlo nájsť aj vlastný jazyk lásky a uvedomiť si, čo asi vo vzťahu potrebujem. Oceňujem aj test na konci, no z metodologického hľadiska si ním nie som istá. Naozaj by ma zaujímala jeho validita... Taktiež sa mi nepáčia v knihe pasáže o redukovaní lásky na rozhodnutie. Napríklad podľa Stenbergovej teórii je rozhodnutie iba jedným z komponentov lásky. Aj osobne/ľudsky si myslím, že rozhodnutie na lásku nestačí. Na druhú stranu si stále myslím, že kniha má potenciál pomôcť mnohým manželským párom po svete.

06.12.2021 3 z 5

Vojna nemá ženskú tvár Vojna nemá ženskú tvár Světlana Alexijevič (p)

(SPOILER) "Vojna nemá ženskú tvár" nám približuje životy životy žien zo zssr počas druhej svetovej vojny. Osobne som nevedela, že toľko žien bolo vo vojsku ako ostreľovačky, pilotky, mínovčky, ale aj ako lekárky alebo zdravotné sestry. V knihe sa dozvedáme aké predpokladané aj nepredpokladáne špecifiká mal front na ženy a aké to malo dôsledky.
Ďalšou myšlienkou, na ktorú kniha poukazuje je to ako komunizmus ovplyvnil tieto dievčatá, už v mladom veku. Poriadne ani nevedeli, čo je to vojna, no už sa na ňu dobrovoľne hlásili. Nepozerali na sebe, ale na vlasť...
Nakoniec ešte spomeniem, že ma veľmi prekvapilo a rozosmutilo a to to, čo čakalo dievčatá doma po vojne. Nielenže si prežili veľké útrapy na tele a duši, po príchode dostali ešte nálepku frontove dievča. To znamenalo, že predpokladali, že tam zvádzali mužov a nechceli takéto ženy ako priateľky alebo manželky pre svojich synov (aj samotní muži, čo boli na vojne nechceli také ženy... no niektorí tam aj našli lásku a priamo na fronte sa zosobášili).

28.09.2022 5 z 5

Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou matkou Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou matkou Anna Bykova

Kniha je napísaná naozaj dobre a číta sa ľahko. Hlavnou myšlienkou prístupu k výchove tejto autorky je samostatnosť a v knihe nám na konkrétnych príkladoch radí ako také samostatné dieťa vychovať. Prakticky sa stotožňujem takmer so všetkým v knihe. Trochu ma zaujalo ako autorka odporúča dieťa chváliť, čo sa teraz vo viacerých prístupoch neodporúča. Na niekoľkých stranách v tretej tretine knihy boli zle umiestnené ilustrácie, respektíve boli o niekoľko strán dopredu, čo ma osobne trochu vyrušovalo, zvlášť po tom, čo vo väčšej časti knihy boli umiestnené správne. Knihu aj tak odporúčam rodičom, určite sa k nej ešte raz vrátim.

02.10.2021 4 z 5

Motivačné aktivity lenivej mamy Motivačné aktivity lenivej mamy Anna Bykova

Druhá kniha v sérii Lenivej mamy pokračovala v príjemnom, naučnom montessori duchu ako jej predchodkyňa. Načerpala som nejaké nápady na aktivikty a prečítala si o tom ako správne a rozvíjajúco komunikovať s dieťaťom. Určite siahnem aj po ďalšej knihe v sérii.

14.09.2022 4 z 5

Ako prežiť rodičovstvo (Láskavý sprievodca rešpektujúcim prístupom) Ako prežiť rodičovstvo (Láskavý sprievodca rešpektujúcim prístupom) Martina Vagačová

Úžasná, úžasná kniha. Odporúčam ju každému rodičovi, alebo každému kto pracuje s deťmi. O takzvaný gentle parenting sa zaujímam dlhodobo a v tejto knihe je krásne zhurnutý. Na knihe ocenjem aj konkrétne príklady ako riešiť situácie. Najviac ma zaujali kapitoly o zvládaní hnevu a povzbudzovaní, respektíve nechválení. Na knihe nenachádzam jedinú chybu ani ako psychológ.

17.04.2022 5 z 5