dpxcz dpxcz komentáře u knih

Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Styl kroniky, kterým byla kniha napsaná, mě docela odrazoval od čtení kvůli spoustě suše podaných faktů. Vůbec se tahle kniha nepodobala stylu Písně ledu a ohně, kde jsem všechny zatím vydané díly (i ty tisíci stránkové) přečetl jedním dechem. Seriál Rod draka jsem viděl dříve, než jsem se pustil do knihy a bavil mě teda více. Raději bych ale byl, kdyby autor prvně dokončil sérii Písně ledu a ohně, než se pouštěl do takovýchto projektů.

21.01.2024 2 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Po nepřesvědčivém druhém dílu, který byl prequelem románu silo, se tento díl povedl a zakončuje tak důstojně celou sérii silo. Konec by stál za detalnější vysvětlení. Celkově mohu tuto sérii doporučit a jsem zvědavý na další seriálové zpracování.

06.01.2024 4 z 5

Arazanini vlci Arazanini vlci John Flanagan

Tahle série je už zbytečně protahovaná. Kouzlo počátku je dávno pryč a každý další díl už čtu jen ze setrvačnosti a na původní hype mě už nedostane. Nicméně bylo fajn se s Willem vrátit na stará místa a zavzpomínat.

20.10.2023 2 z 5

Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Poslední vydaný a zatím nejdelší díl série Píseně ohně a ledu je konečně přečten! Opět skvělý příběh na krásných 1100 stranách mi dal zabrat, ale postupně jsem se prokousal až do konce. Kdybych neviděl seriál, tak jsem napnutý jak kšandy na další díl, který podle všeho jen tak brzo nevyjde a to ani nemluvím o dílu závěrečném. Ale co, konec známe, tak snad se někdy dočkáme i knižního zpracování.

A jako obvykle vyzdvihuji nový skvělý překlad Dominiky Křesťanové z nakladatelství Argo.

04.07.2023 5 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Druhý díl série "Píseň ohně a ledu" mám za sebou. "Střet králů", stejně jako první díl, jsem si užíval s každou stránkou. Rozdělení kapitol bylo zase super a každá se věnovala převážně ději kolem jedné postavy. Tím pádem mě více bavily ty kapitoly, kde vystupovaly postavy, kterým fandím.
A samozřejmě zase vyzdvihuji výborný nový překlad tentokráte od Dominiky Křesťanové z nakladatelství Argo.

20.11.2022 5 z 5

Zloděj osudů Zloděj osudů Jan Urban

Tak jo, bylo to dlouhé, samé intriky, mnoho dějových linek, spousty postav, ale hlavně bylo co číst... Tohle je určitě dobré čtivo pro fanoušky GoT. Těším se na druhý díl.

27.11.2021 4 z 5

Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Kmenta jako vždy výborný... Z obsahu je ale člověku špatně. Doporučuju přečíst, ale rychle, než to zakážou!!!

26.07.2021 5 z 5

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Dlouho jsem se odhodlával tuhle bichli přečíst, až mi prostě zbyla jako poslední z hromádky ke čtení.
Bavila mě ta apokalyptická atmosféra od začátku do konce. I přes mnoho postav jsem se v pohodě orientoval. Ale prostředek bych možná trochu zkrátil. Určitě nelituju, že jsem knihu přečetl a je o čem přemýšlet.

02.09.2020 4 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Tak já mám přečteno. Knížka je docela útlá, takže se čte rychle i proto, že to je psáno z pohledu naivního dítěte. Konec mě docela vyděsil, vůbec jsem to nečekal a proto nemám takovéhle knihy z prostředí války rád.

03.07.2020 5 z 5

Nositelé dubového listu Nositelé dubového listu John Flanagan

Hraničářův učeň mě stále baví a pokaždé se těším na další díl, který si budu moci přečíst. I tento díl pokračuje v nastaveném vysokém standardu předchozích dílů. Kniha je čtivá, dobrodružná a prostě baví od první stránky do poslední.

14.12.2016 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Skvělá kniha, velmi čtivá. Povinná četba pro každého ajťáka a/nebo hráče.

26.09.2016 5 z 5

Rochus Rochus Přemysl Krejčík

I když je kniha hooodně tlustá, tak je parádní snad každou stránkou. Bavil jsem se od začátku do konce a atmoférou mi kniha připomněla styl psaní Petra Heteši. A i díky tomu jsem byl tématem, stylem, humorem a již zmíněnou atmosférou hodně spokojen. Takže musím hodnotit plným počtem hvězdiček.

20.10.2024 5 z 5

Pán věže Pán věže Anthony Ryan

Poslechnuto jako audiokniha. Kniha výborně namluvená, stejně jako předchozí díl. Děj krásně odsýpal a pěkně mi vyplňoval chvilky při procházkách se psem.

08.09.2024 4 z 5

Hranice impéria Hranice impéria Jan Kotouč

Skvělý úvod do akční scifi série. Kotouč opět nezklamal.

16.08.2024 4 z 5

Láska, smrt a všechno zlý Láska, smrt a všechno zlý Martin Paytok

Hned ze začátku musím vyzdvihnout vizuální stránku knihy, která je opravdu, ale opravdu povedená. A ty nestejné stránky, které mají zřejmě evokovat okousání, to se hned jen tak nevidí. Takhle krásná kniha by mohla být ozdobou každé knihovničky. Bohužel ozdobou mé nebude, protože s obsahovou stránkou to už tak perfektní není. Ne, že by příběh nebyl čitelný, to zas nemůžu říct. I volné chvíle takhle detektivka/horror krásně vyplní. Ale prostě obsah za vizuálem pokulhává. Jinak kniha určitě stojí za přečtení.

(3,5*/5*)

27.07.2024 3 z 5

Jak svět doopravdy funguje Jak svět doopravdy funguje Václav Smil

Po přečtení velmi čtivé knihy "Čísla nelžou" jsem se pustil do téhle, která tentokráte nabízí ucelenější téma a neskáče od jednoho problému k druhému v krátkých kapitolách, jak tomu bylo u knihy "Čísla nelžou". I tato kniha je velmi čtivá a stránky mi ubíhaly před očima. Určitě stojí za přečtení.

18.11.2023 4 z 5

Nespavost Nespavost Stephen King

Knihu jsem si poslechl jako audioknihu a udělal jsem moc dobře. Na poslech při stavění zahradního domku byla kniha v pohodě, ale číst bych ji asi moc nechtěl, protože bych se jí doslova prokousával.

24.08.2023 3 z 5

Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Tohle je prostě klasika fantasy žánru. Byl bych raději, kdybych se k sérii Zeměmoří dostal o něco dříve jako mladistvý, ale způsob vyprávění mě docela baví.

29.05.2023 4 z 5

Pronásledování Pronásledování John Flanagan

I přes to, že kniha jako obvykle funguje na mladší čtenáře, se mi zdá, že oproti prvním dílům se děj drasticky zjednodušil, jakoby autor už nevěděl, co dále. Stejně jako poslední díly Hraničářova učně se jedná o dobrý průměr. Flannagan by série už měl zakončit nebo něco zásadně změnit.

14.03.2023 3 z 5

Zakázané směry Zakázané směry Vilma Kadlečková

Mycelium 7. díl... Tato série je zdlouhavá. Místo osmi dílů by stačily asi jen tři a to by pak jinak odsípalo. Tak ještě poslední díl a pak si řeknu, že to mám konečně za sebou. Jo a ukončení knihy uprostřed slova je fakt dementní.

08.03.2023 3 z 5