dracula komentáře u knih
Vždy keď som sa mal rozhodnúť medzi scifi a fantasy, vyhrávalo scifi. Ak nerátam klasikov žánru ako Tolkien, Sapkowski alebo Pratchett, nemám toho príliš veľa načítaného. Juraj Červenák a slovenská fantasy preto bola pre mňa o to väčšou neznámou. Keď som sa však s týmto sympatickým autorom stretol na jednej besede, zaujalo ma, ako svoje diela prezentuje a ako priam srší nápadmi. Po Vládcovi vlkov som tak okamžite siahol a určite to nikdy neoľutujem. Knihu som zhltol za tri dni a ak by som nemusel chodiť do práce, trvalo by to ešte menej. Ide o skvelú knihu, ktorej pokračovanie beriem ako povinnosť. Priamočiara akcia, kopa sympatických hrdinov, naturalistické scény, mágia a čary, historické reálie, skrátka všetko, čo môže čitateľ od kvalitnej knihy čakať.
Tento kratší Verneho román sa rozbiehal len veľmi pomaly a keď už prišiel s nejakou akciou, tempo si nebol schopný udržať. Mnohé časti boli síce predvídateľné, ale čítanie bolo aj tak príjemné a oddychové. Nejde určite o prelomovú knihu, ale napriek tomu môže správne nastaveného čitateľa určite zaujať.
Dobre a pútavo napísaná kniha plná historických faktov a dobových súvislostí, vďaka ktorým je vhodná aj pre čitateľov, ktorý nemajú o tejto problematike veľké vedomosti. Ocenil by som možno viac mapiek, prípadne tie uvedené, mohli byť trošku podrobnejšie. Rodostrom Saladinovej rodiny, rodostromy ostatných zainteresovaných strán, prípadne nejaké prehľady vládcov v daných lokalitách, by čítanie určite veľmi zjednodušili. Napriek týmto absenciám, sa kniha číta dobre, a "zamotal" som sa len výnimočne. Pre úplné zvládnutie problematiky, je nutné určite siahnuť aj po inom titule, avšak ako úvod, alebo stručné zhrnutie, kniha plne postačuje.
Ak ste hororom nedotknutí, môžete tento príbeh skúsiť. Ak ste fanúšik, tak potom záleží, či pristúpite na autorovu hru o tom, že originalita je preceňovaná. Ak nie, pustite si radšej "pôvodný" film.
Nejde o žiadne dynamické a dobrodružné sci-fi, avšak nudná táto kniha určite nieje. Skupina vedcov sa na vzdialenej planéte Sigma Draconis snaží rozlúštiť záhadné vyhynutie jej pôvodných obyvateľov. Absentujúcu akciu úspešne nahrádza množstvo rozhovorov, v ktorých vedci predkladajú teórie a polemiky, ktoré možno pomaly, ale o to poctivejšie posúvajú dej vpred. Záverečné rozuzlenie by som určite zaradil do kategórie mrazivých.