Eigis Eigis komentáře u knih

Rose Madder Rose Madder Stephen King

Kniha nabízí velice napínavý příběh se skvěle vykreslenými hlavními postavami. Osobně bych, ale dal přednost vynechání nadpřirozených částí příběhu, prostě thriller jako je například Misery.

06.04.2016 5 z 5

Beznaděj Beznaděj Stephen King

Je to velice drsná a temná záležitost. Autor si z postavami příliš nehraje, prostě je zařadí do děje, použije, nechá zemřít a vyřadí je. Fakt, že jich na konci přeci je pár zbude na živu působí skoro jako náhoda. Pan King prostě potřeboval pár figurek, se kterými by mohl svou hru ukončit.

25.12.2015 5 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Jak je u pana Kinga dobrým zvykem, má i v této knize výborně zvládnutou psychologii postav, což ve spojení se slušným námětem a napínavým dějem dává dohromady velmi kvalitní literární počin.

25.12.2015 5 z 5

Knihy džunglí Knihy džunglí Rudyard Kipling

Na jednu stranu jsou to pohádky pro děti, na druhou stranu je to kniha plná filozofických úvah z oblasti východních náboženství a mýtů, které člověka nutí k trošku hlubším úvahám podobně jako třeba ,,Malý princ"....... Čekal jsem spíše takovou dobrodružnou oddechovku, ale zklamaný rozhodně nejsem, ačkoliv příběhy o tuleních a eskymácích jsem v knize, která by se měla odehrávat v džungli zde působí poněkud zvláštně.

19.11.2015 4 z 5

Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Příběh Forresta Gumpa je samozřejmě o nadsázce a člověk by neměl moc zkoumat reálnost příběhu. V tomhle případě to, ale autor trošku přehnal. Příběhy hlavního hrdiny jsou navíc až moc splácané. Ve filmu se krásně doplňují a tvoří krásný obraz duše jednoho výjimečného člověka. V knize to, ale moc nefunguje asi největší pěst na oko je let do vesmíru a následný pobyt u domorodců v Pacifiku. Tahle kniha je bohužel jenom další důkaz toho, že film může být lepší než kniha. Pro mě osobně vcelku zklamání.

31.10.2015 3 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Kniha na řadě míst postrádá ten správný tah na branku, děj je vlažný a docela se vleče. Což se autoři snaží vynahradit místy drsnějšími popisy vražd a sexuálních scén. Příběh samotný, ale není špatný i když místy trošku přehnaný.

02.10.2015 4 z 5

V knize jsou dvě roviny příběhu. Ta první je o stoletém staříkovi, který vylezl z okna a přišel ke kufru plném peněz. Už sama tato situace pobaví a následný útěk před zloději a policií má v tomto ohledu nepochybně vzestupný trend. Druhá rovina příběhu je o sto letech jednoho neobyčejného života, který sice působí až moc přehnaně, ale to je pouze lehoulinká vada na kráse a já musím konstatovat, že jsem se u něj neuvěřitelně bavil.

28.06.2015 5 z 5

Almuric Almuric Robert Ervin Howard

Myslel jsem, že Howardův vrchol je Conan, ale teď už si nejsem tak jistý, protože Almuric se mu minimálně vyrovná, už dlouho jsem nezažil takový tah na bránu jako tady.

14.06.2015 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Popravdě řečeno jsem byl trochu zvědavý. co si autorka vymyslí, jako pokračování. Výsledek je, ale bohužel ještě horší než jednička. Ještě méně zajímavých momentů a více vaty.

19.04.2015 3 z 5

Nedokončené príbehy Nedokončené príbehy J. R. R. Tolkien

Tolkien rozdělil historii Středozemě do tří věků. Tahle kniha nabízí příběhy z každého z nich. Pro fanouška se jedná o bezesporu zajímavý počin, ale přiznám se že příběhy, které už jsem znal např. ze Silmarillionu, jsem prošel spíše povrchně. Před začátkem čtení je dobré vzít na vědomí, že název knihy ,,Nedokončené příběhy" je víc než výstižný. Je to sbírka rozdělaných prací a podkladů, které autorovi sloužily při psaní Pána prstenů. Vzato kolem a kolem, kniha je sice zajímavá, ale asi bych se bez ní obešel.

18.04.2015 4 z 5

Nevídaní akademikové Nevídaní akademikové Terry Pratchett

Myslím si, že byla pouze otázka času kdy si Pratchett vezme na paškál téma sportu. V kombinaci s módou a rasovou odlišností by se možná mohlo na první pohled mohlo zdát, že jde o dost nesourodou směsku, ale opak je pravdu. Pod autorovou taktovkou vznikl geniálně propojený příběh, který okouzlí každého fandu Zeměplochy.

11.04.2015 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Na to v jaké době to bylo napsáno je to vcelku síla. Dnes už to pochopitelně působí takovým úsměvným dojmem, především v pasážích, které se zabývaly úvahami hlavního hrdiny. Rozhodně se, ale nejedná o nějaký krvák bez hlavy a paty. Tenhle příběh je spíše o zodpovědnosti a následcích nerozvážného jednání a musím uznat, že se mi líbil.

21.03.2015 4 z 5

Nevídaní akademikové Nevídaní akademikové Terry Pratchett

Další výborná story ze Zeměplochy. Jediná vada na kráse je fakt, že zde nedostal více prostoru Mrakoplaš.

21.03.2015 5 z 5

Mega hustej nářez Mega hustej nářez František Kotleta (p)

Knihy Františka Kotlety jsou podle mého už něčím víc, než jen dobrou kopií Kulhánka, mají svůj osobitý punc, ačkoliv srovnávat je s Nočním klubem je ještě předčasné. Závěr téhle trilogie se každopádně dost povedl.

02.03.2015 5 z 5

Fakt hustej nářez Fakt hustej nářez František Kotleta (p)

Autor trochu ubral plyn a zabývá se více jednotlivými postavami, což já osobně jenom vítám, protože i když první díl byl zábava, ta nekončící řež u většího příběhu prostě nestačí. Nejvíc kladně hodnotím postavu nového záporáka, je to hajzl jak má bejt.

21.02.2015 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Dvojka za předchozím dílem silně zaostává. Což způsobili především dvě skupiny důvodů. Za prvé je to absence silných postav. Opravdu jsem nevěděl kdo je skutečný padouch a kdo hrdina, kterému mohu fandit. Druhým důvodem je děj knihy, ve které nebyla skoro žádná akce, jen intriky, filozofie a náboženství. Neříkám že tato kniha je úplně špatná, spíš ji vnímám jako nezbytné zlo či nutný mezičlánek většího příběhu.

04.01.2015 3 z 5

Černý dům Černý dům Stephen King

Po Talismanu, který mě až zas tak moc nenadchnul, mě tahle kniha dostala. Tohle je King ve své špičkové formě. Kniha plná výborných postav a drsných scén. Spoiler k Temné věži a výborný konec. Co víc si přát? Možná pokračování.

23.12.2014 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Je vidět, že knihu psal špičkový spisovatel a vypravěč, ale nějak tu postrádám Kingovu mistrnou mozaiku propojených osudů více postav. V porovnání s jinými Kingovými knihami je děj téhle trochu nudný a na mě místy působí jako ,,ze života“. Žádné extrémní situace… Některé části této knihy nejsou zrovna můj šálek kávy. Čekal jsem téma cestování v čase a přetváření minulosti včetně jejího vlivu na budoucnost. Po přečtení mám, ale spíše pocit, že kniha je spíše o konfliktu mezi láskou a povinností.

23.12.2014 4 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Než jsem se do téhle knihy pustil říkal jsem si, bude to snad konečně ten díl, kde Langdon jako zkušený mazák řeší nějakou záhadu a spolupracuje s partou elitních detektivů na zastavení nějakého šílence? V první půlce jsem si říkal, tak bohužel mustr knihy je jako přes kopírák, ale pak přišel zásadní dějový zlom, který přeházel všechna dosavadní fakta, do absolutně jiných pozic. Tenhle tah byl o to překvapivější, že přišel ve chvíli, kdy jsem se smířil se zaběhnutým pořádkem předchozích dílů.

Dále musím říci, že chvílemi jsem si nebyl jistý jestli čtu román s napínavou zápletkou doplněný historickými a turistickými zajímavostmi nebo turistického průvodce s jakousi detektivní zápletkou na pozadí. Autor to na můj vkus s těmi zajímavostmi občas přehání a Robert Langdon je muž s turistickým průvodcem v hlavě. Při četbě se sice rád trochu vzdělám, ale tohle zbytečně odvádělo pozornost od hlavní zápletky.

Sečteno a podtrženo nakonec se z toho vyklubal docela dobrý počin.

23.12.2014 5 z 5

Meč světla Meč světla Jean-Pierre Garen (p)

Tenhle příběh se chvílemi tvářil jako pohádka, někdy jako fantasy erotika a občas jako solidní krvák. Tahle nevyváženost, ale kupodivu dohromady docela dobře fungovala. Někdy je ale škoda, že jsou příběhy ze série Mark Stone tak krátké, protože si autor nemůže více s mytologií nebo s charaktery postav.

22.11.2014 5 z 5