elcapitano komentáře u knih
Pěkné, hluboké, propracované, čtivé. Opravdu doporučuju a vzdávám hold autorovi.
Nádherná kniha, četl jsem vydání z r. 1965 a byl to krásný zážitek. Knihu jsem četl dlouho, s přestávkami.
Rozdělil bych její obsah v zásadě na dvě rovnocenné části: část dějepisnou, kdy se čtenář dozvídá spoustu faktů (případně domněnek či již překonaných názorů, ale to je jedno) o zaniklých civilizacích a část archeologickou, kdy popisuje reálná dobrodružství, tvrdohlavost, svéráz atd. reálných pravzorů Indiana Jonese. Báječná kniha, hezky vybavená přílohami, vlastně krásný artefakt v současnosti již 60 let starý (moje vydání).
(SPOILER) Přijde mi, že první půlka knihy je ukončená a skoro jakoby se autor rozmyslel až později a na knihu navázal druhým dílem, který je ovšem úplně jiný.
První část je vyloženě dobrodružný román, zatímco v druhé části dobrodružství ustupuje, román je více společenský a historický, je vrstevnatější, není to jen lineární vyprávění o strastiplné cestě.
Kromě jiného nám autor podává detailní popis Ameriky těsně před tím, než si vybojovala nezávislost na Británii. Pro dokreslení představy - jde o dobu, kdy u nás doznívalo baroko a pánové nosili bílé punčochy a pudrované paruky.
Kniha v jedné části celkem věrně popisuje mj. umělecké prostředí tehdejšího Londýna a dokonce určitou úlohu hraje William Hogarth, což je jeden z mých oblíbených umělců. Považuji to za nečekané avšak velmi vítané zpestření.
Robert Rogers je velmi rozporuplná postava - velký muž s velkými problémy a velkým odkazem. Hlavní hrdina Longdon je víceméně netypická, avšak sympatická figura.
Nějaká další klíčová slova: síla přátelství, zrada, láska, vůle.
Samotná hledání cesty na severozápad lze vnímat jako metaforu pro jakýkoliv velký sen, za kterým se jednotlivec může vydat, kterému obětuje celý život a může a nemusí svou cestu najít.
(SPOILER) Parádní temný román. Z Arktického prostředí jsem už pár knížek přečetl a tahle rozhodně vyniká. Je to kniha o lidství v extrémních podmínkách. O tom, že se lze neztratit v mrazu, špíně a strádání.. anebo být vrah a lidská bestie bez svědomí a naopak se v těchto podmínkách krásně schovat a přežívat.
Viděl jsem seriál, který je výtečný a toto jsem nyní poslouchal jako audioknihu namluvenou Filipem Švarcem a musím říct, že báječně. Mrazivé, temné, hnusné.. se zbytkem víry v lidství.
... obzvláštní bonbonek je sugestivní čtení naturalistických scén - od velrybaření a lovu po vraždy či operaci v podmínkách špinavé severské chalupy - to se mistru Švarcovi převelice povedlo.
Výtečné! Co bych vyzdvihl snad nejvíce je určitá komplexnost nahlížení na zkoumaný fenomén a dále nacházení překvapivých souvislostí. Nu, a navíc je Michal Romancov báječný a strhující vypravěč a řekl bych, že tuto svou superschopnost dobře otiskl i do této knihy.
Slyšel jako audio dramatizaci, která je výtečná! prostředí, zvuk, hudba, herci, .. opravdu tvůrcům gratuluju.
Téma knihy - temná krimi odehrávající se v alternativní historii totalitního Německa - je chytlavé, místy až mrazivě, zvl. s podobnou zkušeností z totality u nás. Vřele doporučuju.
(SPOILER) Moje druhá kniha od OH. Hodnocení bych asi měl rozdělit do více rovin, ale splácám to všechno dohromady a jenom v bodech. Co mi přišlo zajímavé: průnik a kontrast 50tých let a žhavé současnosti. Dále z knihy jasně stříká autorův pevný světonázor. Dovoluji si ironii, protože i autor je celou dobu ironický a s potměšilým úsměvem, případně až sarkastiskou naštvaností. A to mne na knize bavilo nejvíc - taková vtipná drobnokresba detailů. Psáno lehkou rukou a dobře se to čte. Určitá dávka napětí. Kniha má takový mírně absurdní děj, ale to i autorovo předchozí dílo. Přestože děj nepovažuji za uvěřitelný, tak v rámci žánru je to jedno. Přečteno na dva nádechy.
Na mne to bylo nějak překombinované. A tolik vychvalovaná severská atmosféra, ta tam taky nebyla, spíš jsem měl dojem, že je to plné docela samoúčelných nechutností, které asi mají zvýšit atraktivitu příběhu. Mne spíš odpuzovaly. A v zásadě dvě dějové linky - dva případy, které se nějakou náhodou protnou? ... a motiv činů hlavního vraždícího maniaka - tak to se prostě nedá akceptovat. Leda, že bych přijal tuto knihu, jako příklad nějakého nového žánru - krimy-fantasy? Ač je kniha prokombinovaná a promyšlená, tak mne to nenadchlo.
Tak jasně, nejsem cílová skupina pohodového počteníčka.. nějakou náhodou jsem si to stáhl jako audioknihu na audiotece, protože mám rád Wandu Hybnerovou, která to načetla. Jakože na poslech k mytí nádobí například. Ale bohužel, ..ne, opravdu jsem to nevydržel doposlouchat, jak je to historkaření plytké.
Četl jsem to dlouho, přeci jen tím starším jazykem to bylo trochu náročnější. Dílo zachycuje obraz světa před 400 lety. A nejen jeho materiální stránky, ale i duševní. Kromě toho, že nám přináší popisy celkem slušného dobrodružství během cesty, hlavně toho námořního (..když to srovnám s dnešním cestováním, ..auto, letadlo, mobil, kreditka, tradá..), tak dává nahlédnout do mysli autora Kryštofa Haranta. A zde bych se chtěl na moment zastavit. To dílo je absolutně obsáhlé, vůbec nechápu, jak to někdo mohl dát dohromady bez foťáku, v době před googlem a wikipedií ? Ke každému "šutráku v poušti" má KH nějakou historku, mýtus, či historii, poví nám do detailu, kolik kroků je to k bráně a ke studni, kde byl tou dobou Ježíš a co kdo o tom napsal, jakože fakt?.. Tolik odkazů na další literaturu, ať již dobovou či (již tehdy) historickou, ...ukazuje to mj. jaký musel být KH vzdělanec, kam se na něj dneska hrabem...
Dále z knihy můžeme vyčíst čistotu a samozřejmost jeho víry, která v (nejen) jeho životě tehdy měla úplně jiné místo, než má dnes. Koneckonců, jsme dobově pár let před vypuknutím 30ti leté války, která kromě dynasticko mocenských důvodů byla náboženská.
V neposlední řadě jeho popis Arabského živlu.. dnes by již nevyšel coby politicky nekorektní.
Jako kniha ke čtení je to příšerné - kvůli jazyku, zbytečným detailům, v podstatě to až na pár míst není vůbec čtivé. Jako historický artefakt či pramen je to nádherné a úžasné.
Dlouhodobě mne zajímá námořní historie, takže tuto knihu jsem si opravdu užil, tolik subjektivní hodnocení.
Kniha začíná poměrně obsáhlým úvodem do politické situace tehdejší Evropy a především dvou soupeřících mocností - Španělska a Portugalska. Jejich rivalita se táhne celým příběhem. Samotná plavba by i mohla být popsána ještě detailněni (ale to pravděpodobně není možné, kvůli chybějícím historickým podkladům, jak se dozvíme v doslovu). V závěru je i pokus o zhodnocení a o epilog.
Kniha popisuje jedno z největších námořních dobrodružství, které kdy byly vykonány a již nemohou být překonány a popisuje ho dobře. Čteme o hrdinství, útrapách, odhodlání, .. o všem, co k velkému činu patří, včetně nasazení vlastního života.
V knize je znát určitá glorifikace cpt. Magellana, ale co už, historii píšou vítězové, že.
Civilizační střety, kdy zapálení křesťané připlují někam mezi divochy, kde v zásadě loupí, zotročují, znásilňují a vypalují a to s jasným přesvědčením o vlastní nadřazenosti a kolikrát ve jménu Krista či krále jsou v knize popsány spíše mezi řádky a čtenář je spíše vytuší. Snesl bych kritičtější - realističtější pohled.
V knize by byla dobrá mapa.
Přes to dávám plné hodnocení, kniha je opravdu úchvacující.
Četl jsem to poprvé coby teenager na gymplu. Tehdy fascinován otevřeností a komikou sexuálních scén. Nyní, po letech jsem se ke knize zvědavě vrátil. Samozřejmě jsem zde našel něco úplně jiného. Musím ale říct, že mi jako celek kniha v zásadě nesedla. Místy až obsedantní rozpitvávání motivů, důsledné dořečení každé situace... chápu to jako autorův pokus o komplexnost, koneckonců to má kniha v názvu, ale kdo to má číst, že. Úplně autora vidím, jak se v noci probouzí a píše si na papírek .."ještě toto a toto..". Bavila mne určitá vykolejenost Garpa a jeho střet s reálným životem i jeho síla si realitu přetvářet k obrazu svému.
Za mne parádní dobrodružný román. Navíc s námořnickou tematikou. Fajn, hezké, dobře přeložené, čtivé. Autor musí mit k moři velmi důvěrný vztah, jeho znalosti přílivových vod, počasí, námořního života.. Pro mne opravdu lahůdka.
Zajímavá psychologická sonda do duší dvou úplně rozdílných postav. Nenechá to čtenáře v klidu, ještě nejaký čas to ve mě bude rezonovat. To, že je román postavený na základě historických událostí z kolonií je, alespoň pro mne, velmi příjemný bonus.
SPOILERS*** S čím se poněkud hůř vyrovnávám, je, že vlastně děj sledujeme z pohledu nejméně sympatické postavy, která v závěru dokonce zvítězí tím nejpodlejším způsobem. Ale ano, není to pohádková kniha pro děti, kde všechno musí dopadnout "správně". Ačkoliv, kdo je z našich dvou hlavních postav kladnější a kdo zápornější, že?
Mám trochu rozporuplné dojmy. Proč se skoro všechny postavy v knize chovají víceméně jako po lobotomii, přestože jsou evidentně inteligentní - jinak by nenaklonovali dinosaury, nespustili celý systém parku atd..? Např. jednoho sežere T-rex a ostatní řeší spadlý plot?
Trochu legračně působí Crichtonovo zaujetí nejmodernější technikou, dnes ovšem již skoro 30 let starou. Popisy fungování systémů v JP, komunikace nebo elektromobily řízené CD-rom mechanikou. Takový dokument doby.
Oceňuji v textu lekce z genetiky, matematiky, teorie chaosu, byznysu atd..
Celkový dojem: tak nějak napůl - spousta práce, informací atd, ale nějak mi to celé úplně nezarezonovalo.
Tak díky této knize jsem konečně pochopil, proč jsem na světě: abych pořádně naplnil úděl své zbytečnosti a trapnosti až po okraj. Tento komentář budiž důkazem, že umčo a sebevyjádření kdejakého trouby chrstnuté do virtuálního prostoru může mít sebepotvrzovací hodnotu a současně vystrkovat osten nad rámec třídniho srazu a obyčejné lidské marnosti.
Škoda jen, že se kniha, stejně jako kdejaká alkáda z Hodonína, nevymanila z cykličnosti a nepřekročila laťku, kterou si ještě ve fázi snahy sama nastavila neuváženě vysoko. Konec knihy už je totiž pouhá rezignace na snahu být neotřelým hipsterkým průvodcem po nihilistické prázdnotě, skoro jako na Zelňáku v listopadu o půl páté ráno. Musím ovšem pochválit vnější pozlátko knihy (grafiku, ilustrace, celkové zpracování), které narozdíl od botoxu na obličeji vadnoucí snaživky nevyvolávalo pocit marné snahy zaujmout troubu z fitka od naproti, ale knihu morfovalo do vyšších ezo-levelů.
Asi že neberu piko, tak se kniha dala číst jen po malých dávkách.
Opravdu dobre, velmi čtivé a do detailu zpracované.
Literatura faktu v nejlepší podobě.
Popsané příběhy jsou nejen o tunách oceli na moři, ale i o hrdinství a tragedii obyčejných námořníků.
Docela slušná detektivka, kdyby...kdybych nečetl od Petera Maye celou jeho "skotskou" serii, která je mnohem lepší - atmosférou, strukturou děje, příběhem, ..
Tohle je vedle např. Skály takové jakoby "béčko". Sice celkem dobré, ale na PM vlastně slabé. Okouzlení Paříží a Francií z knihy úplně čiší, ..to musela být krásná dovolená:)
Zajímavě propletený příběh, ale tak nějak se to vleklo nebo co, někdy v půlce jsem to málem odložil. SPOILER*** Navic, upřímně, nic objevného, jakobych cítil kalkul za tím, z jakých ingrediencí je příběh smíchán: zkrachovalec detektiv, mladá a sympatická sexy pomocnice, modelky (!), pracháči, módní návrháři, ... a samotný hlavní námět - z nechtěné chudinky adoptovaného dítěte se stane suprmodelka...atd, ať to tu nevyzradím celé.. ale věřili byste tomu?
Na to, jaký je kolem této knihy poprask, mne to zas tak nenadchlo.
To je proste pecka! Cesta kolem světa v zásadě uplne punková, ve věku 21 let... drzoun jeden :)
Navíc v roce 1925, tedy přibližně v období řekneme "Cesty do hlubin študákovy duše" u nas, to muselo byt opravdové dobrodružství. Ja si to těžko představuju v dnešní době, kdy mam goretexovou bundu, kreditku a mobil. Opravdu frajer. A navíc svoje dobrodružství paradne sepsal do knihy. Klobouk dolů.