elis3568 elis3568 komentáře u knih

Dějiny násilí Dějiny násilí Édouard Louis (p)

Trvalo mi osm hodin přečíst tuto knihu, knihu při jejímž a po jejímž přečtení jsem necítila žádnou emoci, je to autorovým stylem, nebo takovou surovostí události a následného chování všech aktérů, že pro emoce nezbývá místo? Možná autorovou "otupělostí" nebo naprostou neschopností jakékoliv empatie jeho sestry, která se promítá v jejím líčení příběhu.

Podobný pocit se dostavil po shlédnutí Nabarveného Ptáčete. Krutost , jež je díky stylu autora vylíčena bez emoce? Nebo taková krutost, která nám nedává možnost pocítit nějakou emoci? Všechno vyplní krutost a na emoci nezbyde místo

"O čemkoliv coděláš ty lidi řeknou, že je zajímavý" Je to pro to, aby sami zněli zajímavě nebo pro to že vlastně nevědí co na to říct a zajímavý zní dobře, tak proč to nepoužít. "Stejně o tom nic nevím a je to moc složité se tomu snažit rozumět." Zajímavý se objeví v tichu a v tichu zase zmizí.
"Ve chvílích, jež nás vytrhnou z naší každodennosti čas plane jiným způsobem." Čas a věci jež normálně nevnímáme, začínají nás najednou v takových chvílích otravovat a jsme až moc polapení onou situací, která se nás bytostně týká, na druhou stranu je to jakoby bychom byli jen pozorovateli této situace.

Proč v některých chvílích jednáme tak jakoby bychom jinak nejednali? S odstupem času pak hodnotíme svoje rozhodnutí a jednání a jakoby by se nám jevilo naprosto cizí. Jak jsem mohl/a takto jednat a rozhodnout se?

25.12.2019