Erutan komentáře u knih
Nejsem moc typ na čtení detektivek. Tohle se mi ale hrozně líbilo. Jak je u Kinga zvykem odehráva se zde boj dobra se zlem. První kapitola kdy najede mercedes mezi lidi je hodně silná. Pro fanoušky Kinga povinné, pro fanoušky detektivek doporučuji.
Na knížku jsem se moc těšil a musím přiznat zklamání, ke konci až nechuť. Měl jsem špatná očekávání. Čekal jsem nějaké povídky o případech, ale tohle byl suchý popis, který mi nenahanel strach, ani když jsem byl večer doma sám. Hodně teorie, málo "akce". Je to spíš biografie/teorie než horor a to je třeba si uvědomit. V knížce se dost věcí opakuje což mě taky štvalo. Číst 3x tu stejnou informaci nepotrebuji. Každopádně věřím že se knížka bude hodně lidem líbit a proto bych nikoho od čtení neodrazoval, ať si každý udělá obrazek sám. Taková knížka tu ještě nebyla a to je velké plus. Nebudu hodnotit hvězdami, jen píšu komentář.
Tak tady si King opravdu vyhrál. Za mě jedna z nejlepších knížek co jsem od autora četl (cca20) Vytvořil celé město, desítky postav, jejich vlastní problémy, perfektně propracované psychologické profily a následné konfrontace. Prostě radost číst. Že je to moc dlouhé? Kam spěchat? My jsme čtenáři.) Užijte si to, je to jízda.
Jednu dobu, jsem mel knizku vzdy po ruce a cetl jsme si kazdy den jednu stranku. Pro motivaci muzu doporucit, hodne stranek jsem si i zalozil nebo fotil.
Krom dvou knížek, jsem četl všechny z tohoto světa. Nejraději mám Elfy a Orky. Z Elfů je nejsympatičtější Malfurion Stormrage (Válka prastarých). Z orků Thrall. Mají něco společného. Je to postava se všemi pozitivy co vás jen můžou napadnout (Čestnost, Odvaha, Pokora....) a jeho příběh je pozoruhodný. Knížka je taková "jednohubka" na 260 stran a proto si myslím že by ji nikdo, kdo se zajímá o Azeroth, neměl vynechat. Text je kvalitně napsaný a dobře přeložený. Což se bohužel nedá říct o všech dílech. 10/10. Přečteno 2x a určitě se k tomuhle dílů opět vrátím.
Moje sedmnáctá kniha od Kinga a přitom první recenze. Hodně komentářů se točí okolo toho, že to není jako osvícení atd. Podle mě nejde o pokračování jako takové ale o vývoj. Když King psal Osvícení měl (jak sám říká) velké problémy s alkoholem. Hlavní postava Jack byl alkoholik, který se snažil bojovat ale prohrál. Doktor spánek je o Danym, který 13 let abstinuje a o jeho každodenním boji s potřebou se znovu napít. V době kdy Stephen knížku psal taky abstinoval 13 let.
Knížka se mi moc líbila, 3 části (Danny , Abra , Pravý rod) jsou ze začátku krásně rozvedeny do detailů, jak je u krále zvykem. Závěr je klasická jízda ve velkém stylu. Kdo má rád starého, dobrého Kinga, neměl by tenhle kousek vynechat. Jen doporučuji nečekat nic ve stylu osvícení. Raději to berte jako volné pokračování rodiny Torencovych. Nebo nejlépe, nemějte žádné očekávání. Výsledek se vám bude více líbit.