esterkucerova komentáře u knih
Jako nejděsivější fakt tohoto futuristického díla shledávám ten, že autor zemřel už v roce 1950.
Tudíž všechny ty obrazy, kdy lidé jsou odposloucháváni a děti udávají své vlastní rodiče popisuje pouze jako fikci...
Kdyby jen věděl...
Na malém princi je nejkouzelnější to, že pokaždé když ho přečtěte, objevíte v něm něco jiného. Je to pro mě vrchol literatury, nádherné dílo, které shrnuje základní principy života a které by si měl přečíst každý dospělý. 10000000/5*
D E C H B E R O U C Í
Po dočtení jsem nabyla dojmu, že se jedná o dosud nejlepší díl v sérii, ale pro jistotu jsem si dala pár dní na srovnání myšlenek a ano, pořád si to myslím.
Perfektní, leč smutný příběh s Harrym Holem v hlavní roli.
Vražda oběti mi vážně vyrazila dech a "padoucha" mi bylo vlastně moc líto.
Pro lepší prožitek, pochopení postav a vcítění se do děje doporučuji číst nejdříve předešlé knihy ze série, přišlo mi, že kdybych je všechny neznala, nezapůsobilo by to na mě takovým dojmem.
Zajímavá je perspektiva, se kterou na Harryho v tomto dílu nahlížíme, tzn. jako na potencionálního viníka a jsem moc zvědavá jak Nesbo v dalším knižním pokračování na alternativní konec naváže a jakým směrem se nakonec HH vydá.
5/5*
Tak si představte, že jsem tenhle poklad našla u popelnic, když jsem šla s odpadem..
Další Remarqova skvělá kniha s - jako vždy- velmi smutným koncem.
Remarque je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších autorů.
Není jediná kniha od něj, která by mě nebavila nebo snad nevtáhla do děje.
Jiskra života je moje nejoblíbenější.
Neuvěřitelný příběh o nezlomném duchu, víře v lepší zítřky, síle přátelství a soudržnosti.
Konec mi vehnal, jak to už u tohoto autora bývá, slzy do očí a moc bych si přála aby to, co ve svých knihách popisuje, byla jen fikce...
Jedinou nevýhodou Remarqua je ta, že ne vždy jsem schopna ho číst, jelikož na jeho knihy vždy potřebuji být v naprosté psychické pohodě, aby mě nepoložily úplně.
5/5*
"Když někdo řekl, že válku zavinili židé, řekl jsem: a kolisti. Když se někdo zeptal, proč kolisti, opáčil jsem proč židé.."
(SPOILER) Lars a Kepler mají ten dar, že prostě umí psát...
Takže souhlasím se vším zde řečeno, tzn. je to už opravdu hodně nereálné a přitažené za vlasy. Nad vrahovými znalostmi, metodami a schopnostmi zůstává rozum stát stejně tak jako nad abusrdním chování obětí ve chvíli, kdy jim jde o život (jako vážne by někdo zastavoval a pomáhal někomu nastartovat auto, když po něm jde vrah nebo by se někdo ukrýval uvnitř kostela, když je bílý den a může doběhnout kamkoliv jinam mezi lidi? neustále vybité nebo nedostupné telefony radši ani nekomentuji), ale stejně pokračujete dál a chcete to dočíst.
4*/5*
Musím se přiznat, že příběhy Kate a Tristana pro mě byly velkým utrpením.. vůbec pro mě nemají náboj a energii jako ty s Erikou a tento díl jsem si koupila spíš jen z úcty k Bryndzovi.
Ďáblova cesta mi však vytřela zrak a moc mě bavila. Dobrá zápletka, hezky vypracované postavy, instantní napětí.
5/5*.
Autentické výpovědi uprchlíků o životě v KLDR, není k tomu moc co říct.. Syrové, strhující, nepochopitelné a hlavně strašně, strašně smutné..
Doporučuji všem, kdo ve spojistosti s korona krizí břečí, že je nám v naší zemi upírána svoboda.
5/5*
Ze Zmizelé mám hodně rozporuplné pocity.
Je to strhující thriller propracovaný do posledního detailu, velmi čtivý.
Bohužel postavy alespoň pro mě byly hodně ploché, k nikomu jsem necítila žádné sympatie a konec mě hrozně zklamal, vadí mi, že nepřišlo žádné zadostiučinění.
4/5*
Fitzek už ne jednou dokázal, že umí a pacient je toho dalším důkazem.
Samozřejmě hlavní zápletka je poměrně prvoplánová a vcelku jasná už od prvních náznaků, nicméně i tak mě bavilo číst dál a dozvědět se, jak to tedy vlastně je.
Kniha je napsaná dobře a celou dobu drží čtenáře ve velkém napětí a je zahalena depresivní atmosférou.
Krátké kapitoly jsou příjemné a konec na jednu stranu velmi smutný.
Nicméně pro mě je pacient upřímně na hraně snesitelnosti, úplně nemám ráda popisy mučení dětí či lidí, takže doporučuji číst jen v dobrém psychickém rozpoložení.
5/5*
Přílišná překombinovanost působí u většiny autorů jako rušivý element.
Nesbo ale není jako většina autorů.
To, jak dokázal dva předměty vyšetřování paralelně proplést tak, aby to bylo pro čtenáře zajímavé, napínavé, ale zároveň se v tom neztrácel je famózní.
Nemesis mě vážně bavila moc a těším se na další Nesbovku.
Tak nevím, kde se stala chyba..
podle místního hodnocení jsem čekala pecku, ale dostalo se mi jen zklamání.
Kniha se přečte celkem lehce, ale výsledkem pro mě je minimální napětí a fakt, že druhý den už si nepamatuji jména hlavních postav.
Zápletka velmi průhledná, hlavní padouch zřejmý snad od první vteřiny, co se v knize objeví a celkově je pro mě tato kniha silně nadhodnocená.
Díky bohu za povinnou četbu k maturitě, která mě přivedla k Remarquovi.
Máloco v životě mě zasáhlo tak, jako konec na bitevním poli mezi hlavním hrdinou a Stanislavem Katczinskim.
Kniha přečtená za jedno odpoledne..
Líbilo se mi, že autorka na nás vše vybalila hned na prvních ani ne deseti stránkách, tzn. Žádný extra dlouhý příběh o zamilovanosti se nekoná a čtenář hned ví, jak se věci mají.
Prolínání minulosti se skutečností se mi líbilo velmi. Nebylo nijak zmatečné a to, jak se ve finále knihy tyto dva časové úseky protnuly, bylo fantastické.
Samozřejmě příběh místy přitažený za vlasy, nicméně nic, co by se nemohlo skutečně stát a proto je to tak děsivé..
SPOILER!
Též se mi nezdá, že by nikdy za celý rok neměla Grace jedinou příležitost jak třeba při večeři sebrat nožík nebo tužku, anebo při tom společném obědě odejít s dámamy na toaletu a vše jim tam v klidu vysvětlit.. ale vem to čert.
Závěr lehce s dírami - nezdá se mi, že by to šlo tak lehce, ale možné to je, jestliže byla Zlomena Jackova pýcha.
Nicméně co mi tam nejvíce nesedí je to místo, kde byl nalezen. nedává to smysl. Proč ho neodtáhla do pracovny nebo někam, kde by byl její záměr lépe uvěřitelný???
Ester mi kvůi té poslední větě stoupla tak o milion příček výš (a to ne jen proto, že se jmenuje jako já :). ), Millie byla perfektní a ostatní postavy pro jejich plochost nehodnotím.
4,5/5* a nemám ráda Džordže Kúnyho.
Moje prvotina s detektivem Joonem Linnou a lituji, že jsem nezačala chronologicky. Skvěle napsaná knížka, skvěle zpracované a zajímavé téma, nemám co vytknout.
5/5*
Kanibal z Nine Elms si drží Bryndzovský standard čtivosti, nicméně jedna z jeho nejlepších knih to rozhodně není.
Námět je vcelku hezký, linie s Peterem mě moc bavila a klidně bych jí více rozvedla. Hlavní hrdinka Kate mi k srdci nepřirostla vůbec, není pro mě ničím zajímavá a až na první a poslední scénu knihy, kde byla napínavá akce, mě její pasáže moc nebavily.
Celkově je to takové ne uplně uvěřitelné, motiv vraha a to, jak má vlastně zcela neomezené prostředky a co vše si může dovolit udělat mi přijde směšné.
3/5*
Krásná knížka, jejíž hlavní podstata bohužel je s námi i dnes.
Oporní lidé, kteří chtějí jen víc a víc..
Robert Bryndza je můj velký oblíbenec a série s Erikou mám rozhodně raději než ty s Kate a tak jsem se na další díl po pauze velmi těšila. Bohužel jsem zklamaná, příběh mě vůbec neupoutal, aktuálně moderní námět s Podcasty je sice fajn, ale celé vyšetřování, dopadení pachatele a vše okolo mi přišlo strašně zmatečné a pak velmi narychlo utnuté. Závěrečné odhalení a následné činy pachatele mi přišly dokonce až trapně nereálné. S předchozími díly se to nedá srovnat, tak snad příště … 3/5*
Sběratel motýlů je velmi příjemné rozbití sterotypních námětů současně vydávaných knih.
Neotřelé téma s motýly se mi moc líbilo a nemůžu říct, že by mi to přišlo nereálné. Když se mi vybaví např. Fritzl, který byl taky vězňitelský magor, jen bez finančních prostředků, tak proč by si movitý úchylák nemohl dovolit svou vlastní zahradu a vést paralelní život.
Kniha je hodně čtivá a těžko se odkládá, nicméně poměrně dost mě zkmalala absence jakéhokoliv dechberoucího zvratu, na který jsem čekala celou dobu a ve finále mi pak tedy celkový dojem z knihy přišel, jako trochu zbytečné natahování.
Hlavní hrdinka není žádná sympaťanda, ale člověk ji prostě fandit musí a ostatní postavy pro mě trochu ploché.
Celkově se ale jedná o nadprůměrné dílo, které vřele doporučuji. 4/5*