felixrr felixrr komentáře u knih

Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

Od sbírky jsem neměl extra očekávání, ale moc příjemně mě překvapila. Jen ten kus Spadu na konci mi přišel zbytečný.

10.09.2023 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Po vydání jsem na tenhle prequel poněkud zapomněl a narazil na něj až teď náhodou v knihovně, a těžko říct co jsem vlastně čekal. Je to ale neskutečná jízda od začátku do konce, a nepočítaje povstání je to určitě nejdrsnější co do dění mimo samotné hry. Snow je místy až překvapivě sympatický, a taky je za mě lepší vypravěč než Katniss.

10.07.2023 5 z 5

Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Na knize mě bavili hlavně geniálně vypočítaví androidi, ke konci už mě ta filosofie trochu štvala, ale celkově můžu určitě doporučit. S filmem naprosto nesrovnatelné (a za mě taky mnohem povedenější).

31.05.2023 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Poměrně výrazný kontrast k rovněž povedenému filmu, který je více akční, mainstreamový a ne tak ponurý. Ale možná právě proto mě kniha chytla a nepustila až do konce. Přečteno v originále.

04.12.2022 5 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Výborná kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Předně nabízí propracovanější, ale prostě i jiný pohled než neméně povedený film. Je tu víc prostoru na rozbor osudů a vlastností postav a vybudování prostředí. Stále se děj točí kolem R. P. McMurphyho, ale z pohledu náčelníka Bromdena. Ten na sebe čtenáři svoji předstíranou hluchoněmost práskne hned na první stránce, takže může bez problémů fungovat jako vypravěč, a zároveň se nám tak naskýtá pohled do jeho narušené mysli. O co slabší mi přišel úplný úvod, o to dokonalejší je finále.

08.11.2024 5 z 5

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Co k tomu napsat, bratři moji. První třetina mi dost trvala, čemuž nepomáhal ani ten všudypřítomný slang, jakkoliv v českém překladu hodně sestává z foneticky přepsané angličtiny. Pak od procesu nápravy už je to jízda až do konce. Celkem chápu, že film poslední kapitolu vynechal a skončil v nejlepším. Přesto na mě knižní konec zapůsobil, s osobním uvědoměním a úvahami o budoucnosti, jakkoliv přehnaně růžově působí vůči zbytku knihy.

23.10.2024 4 z 5

Ztracený svět Ztracený svět Michael Crichton

Tato kniha už má s filmem společné prakticky jen jméno, zlomek zápletky, výborné postavy Sáry a Iana a stejně stupidní nápad zachraňovat mládě tyrannosaura. A možná o to víc stojí za přečtení, i když je hlavně úvod zbytečně rozvláčný. Přečteno v originále.

11.09.2024 4 z 5

Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Pavel Tigrid

Velmi hutné čtení, ale stojí za to. Výjimečně podrobné rozebrání československé historie, méně i více známých pasáží, a nemálo kritiky výrazných postav našich dějin. Zároveň kniha nabízí i pohled do budoucna, na demokracii a celkové myšlení ve společnosti.

11.09.2024 5 z 5

Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Oproti Kočce mě překvapilo, jak moc je tato hra drsná a nevybíravá. Rád bych ji někdy viděl naživo, neboť vnímání postav dost záleží na interpretaci a při čtení člověk chvíli fandí té, chvíli oné.

01.08.2024 5 z 5

Revoluce Revoluce František Kotleta (p)

Vskutku slabší než první díl. Ani bych nutně neřekl z hlediska děje, i tu bylo využito pár věcí z předchozí knihy. Spíše narážky a odkazy mi někdy přišly až moc na sílu a závěr mohl být propracovanější.

01.08.2024 4 z 5

Temnými hvozdy Temnými hvozdy Emily Carroll

Vzhledem k celkové délce knihy se to dá čekat, ale stejně je škoda, že je většina zápletek jen rozpracovaná a chybí jim nějaký lepší konec. Poslední příběh je s přehledem nejlepší.

24.02.2024 4 z 5

Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Neveselé období novodobé historie výborně zpracované pro děti, navíc i historicky přesné. Za mě ještě o dost působivější než Dárce, možná právě proto, že je to fikce jen tak napůl.

05.11.2023 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

I když je za mě tenhle díl taky trochu slabší, moc nechápu zdejší vlnu nevole, neboť hromada vnitřních myšlenek, náboženství, filozofie, věštění a intrik byla už v první Duně.

22.10.2023 4 z 5

Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Naprosto famózní, jak asi od Šulce čekáte. Čtivé, uspořádané, detailně propracované a tak dál :)

22.09.2023 5 z 5

Legenda o nekonečnu Legenda o nekonečnu Nikkarin (p)

Dílo ještě tak akorát drží pohromadě a není to jen snůška vtípků a odkazů. Pár neotřelých momentů zaručuje zábavnou četbu. Jen škoda, že pokračování se patrně nedočkáme.

01.08.2024 4.5 z 5

Ženitba Ženitba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Svižná veselohra dosti podobná Revizorovi - hlavní hrdina není zrovna nejostřejší tužka v penálu, tou je naopak jeho přítel, jež ho hrou provází a bez něhož by se to celé pokazilo ne na konci, ale asi po pěti stránkách. Na ostatních postavách snad nejvíc vynikají kromě jejich vlastností vtipně přeložená jména.

18.10.2023 4 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Ve finále, ač žánrově jinde, je dílo až překvapivě podobné Krakatitu. Závěr a pointa výborné, ale způsob, jak se k nim dostat, zmatený a z většiny o ničem.

04.10.2023 3 z 5

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

I když mi chvíli trvalo se začíst, kniha skutečně dosahuje takřka Šulcových kvalit. Tři části pojednávají blíže o každém ze tří králů/mušketýrů, napětí i beznaděj se stále stupňují a chybějící střípky zapadají na svá místa. Výborné dílo.

21.09.2023 5 z 5

Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Co do kresby nemám co vytknout. Dějově je dost patrná inspirace Dobyvateli ztracené archy apod., což mi nevadí, jen mi to přišlo trochu uspěchané, hlavně co se týče vztahové linky.

20.09.2023 4 z 5

Království za story Království za story Petr Šabach

Očividně jsem tu spíš v menšině, ale povídky se mi dost líbily, možná právě tím, jak moc byly trhlé. Kromě té poslední, kde jsem se ztratil někde v půlce…

24.10.2022 4 z 5