felixrr komentáře u knih
(SPOILER) Dřív nebo později musely ty moje náhodné nálezy v knihovně skončit špatně, a stalo se to přesně u téhle knížky.
Obálka tvrdí, že je kniha pro čtenáře od 10 let. To je za mě pěkná blbost, neboť celá zápletka stojí na brutální vraždě puberťačky, figurují tu nájemní vrazi a ve finále i znásilnění. Číst tohle ve čtvrté třídě, tak to děkuju pěkně.
Na pár místech mě děj dokázal překvapit, jinak mi ale přišel hrozně prvoplánový a předvídatelný. Hlavní hrdinka vyvrhel, milostný trojúhelník, zvrat na konci volající po pokračování (ono už dávno existuje, jen jsme se k němu v češtině nedopracovali) - jak originální... Od milovníka např. Kotlety to možná působí pokrytecky, ale v jeho knihách je nálož akce odehrávající se v propracovaném prostředí, s povedenými postavami, které z rukávu sypou hlášky. Tady je dějištěm ničím nezajímavá současnost v ničím nezajímavých Spojených státech, až na samotný konec se prakticky nic důležitého neděje. Pokusů o vtip je tu sice požehnaně, ale přišly mi vesměs hrozně trapné. Snad jen ty postavy jsou celkem fajn, jen díky/kvůli nim jsem to dočetl.
V neposlední řadě je knížka s přehledem to nejhorší, co jsem co do překladu a korektury kdy viděl. Jsou tu přelkepy, spisovné a nespisovný skloňování v jedné větě hned za sebou a nesmyslná, interpunkce. Některé vazby jsou snad vyložená pitomost ("šplhat se" neexistuje, ne?), dost často je tu zvýraznění části věty kurzívou, ale patrně těch samých slov, jako v originále, i když v české větě je důraz úplně jinde. A to všechno za 370,- s měkkou vazbou :)
Kdyby kniha existovala jen tak, neměl bych důvod nedat plné hodnocení. SAS příručka jak přežít je ale o několik stupňů výš.
Jedna z velmi velmi mála knih, které jsem nedočetl. Děj je celkem útržkovitý, skáče z místa na místo, od případu k případu, až to působí jako zvláštní sbírka povídek. Chyběl mi tu nějaký společný motiv nebo postava, jež by události nějak propojily a navnadily mě, abych četl dál a zjistil, jak to s nimi dopadne...
Někoho možná zklame, že je to krok zpět co do komplexnosti a přesahu do celkového světa oproti prvnímu dílu, ale jako dějová návaznost to zkrátka funguje.
(SPOILER) První manga, respektive nejspíš i první kniha od japonského autora, se kterou jsem měl tu čest, a nevybral jsem si vůbec špatně. Výborně vybudované prostředí, propracované postavy, spousta akce a napětí, zvrat na každém rohu. Dosti čtivá záležitost. Jedinou výtkou budiž nepřehlednost soubojů.
P.S. Smrt jsem sice Hugovi nepřál, ale Alitu taky ne. Ona má na víc :)
Předně musím říct, že by Miéville měl někdy opustit fantastiku a napsat čistokrevnou reálnou detektivku, protože by mu to nejspíš šlo, minimálně podle úvodu této knihy. Po prvotní záhadě ale rychle spadne řemen a někde okolo strany 100 jsem se bál, že se všechno rozplizne v lovecraftovsko-nábožensky-kultovně-londýnské fantasmagorii.
Příběh se ale rozjede a pokud se v něm zvládnete orientovat, přináší spoustu zajímavých postav, nápadů, kejklí, a podobně. Kniha má přes 80 kapitol, protože je potřeba často skákat mezi postavami, potažmo frakcemi, a všechno kulminuje ve strhujícím a kreativním finále.
Právem naprosto legendární komiks. Jednoduchý, ale osobitý styl kresby vám utkvěje v paměti, stejně jako nespočet unikátních postav.
Co ale vyniká nejvíc je nenucenost, nonšalance. Komiks si na nic nehraje. Stejně jako kvalitní horor nepotřebuje hektolitry krve, Red Meat nepotřebuje explicitní kresbu a přehršle sprostých slov, a přesto je to mistrná prezentace zvráceného černého humoru.
Nenáročná jednohubka s neskrývaným přesahem do reálných vztahů.
Hezká kresba i nápady, a povedená politická satira. Nemám co vytknout.
Po delší době jsem si přečetl něco z edice Pevnost, která mě zatím nikdy nezklamala. I tak ale tahle knížečka předčila moje očekávání. Celkový námět je originální, politikaření a budování světa se střídá s promyšlenou akcí a autorovo vědecké povolání kape z každé druhé věty.
Nenáročné humorné povídky, někdy předvídatelné, často spíš s nějakým zvratem.
Výborná nenáročná oddechovka. Nejsem citlivý na sprostá slova, jen mi přišlo, že je autor občas použil zbytečně.
(SPOILER) Nebýt čtenářské výzvy, patrně bych se o této knížečce vůbec nedozvěděl, a zas o tolik bych nepřišel. Čtivá absurdita, která se ale na konci vrátí zpátky na začátek, než aby měla nějakou pointu.
Působivá, melancholická až vyloženě depresivní série, doprovázená stejně výbornou kresbou. Zajímavý pohled nejen na žití s psychickou poruchou, ale i náhled veřejnosti, všemožnou alternativní medicínu, kolísající naděje a nakonec přijmutí hořkého osudu. Všech šest dílů vřele doporučuji.
Zajímavá krátká sbírka sci-fi všeho druhu, od známých i méně známých autorů. Pár povídek je slabších, ale ty povedené to za mě jednoduše převážily.
Kniha je dětsky laděná, ale na kvalitě jí to neubírá. I přes šílený výplod fantazie je děj smysluplný, a navíc plný zvratů. Dějová linka s Vyvolenou působí zpočátku lacině a zdá se, že řešení problému bude snadné, ale není tomu tak. Prostředí je opět famózní, a nechybí tu humor nebo další zajímavé prvky. Celkově to na mě působilo jako Stephen King na cracku nebo LSD, a to je kompliment.
Pro fanoušky žánru výborná záležitost, a nikdo jiný to asi moc číst nebude.
Knize vesměs nemám co vytknout, až na pár neshod podmětu s přísudkem a fakt, že ony hodiny jsou tu zmíněny dost letmo.
Povedená kniha, ovšem s dost sestupnou tendencí. Děj zpomalil, místy se opakoval, vtipy už mi nepřišly tak povedené. Dočetl jsem hlavně díky setrvačnosti z počátečního nadšení.