Finn69 Finn69 komentáře u knih

Jenom matka Jenom matka Roy Jacobsen

Je to pořád ten seversky minimalistický příběh jako v Ostrově. Rozbouřené moře, ledový vítr a na malém ostrově nezničitelná Ingrid. Celá tahle sága o ostrově Barrøy je skvělá věc.

23.11.2021 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

První díl se mi asi líbil o kousek víc, dvojka je na mě v první polovině příliš rozvláčná a natahovaná. Odehrává se ve dvacátých a počátku třicátých let a upřímně, až do hospodářské krize se tam toho mnoho neděje. Druhá polovina popisuje konec třicátých let a válečnou dobu, národnostní čistky, německou okupaci i konec války, a tady je to samozřejmě o mnoho zajímavější. A často taky tragičtější. Líbí se mi, že se autorka nesnaží soudit, že ukáže postavy z více stran. Vidíme důvody, které lidi vedly k jejich rozhodnutím a nejsou tu ty ploché charaktery, které jsou v jiných knihách často k vidění. Nikdo není jen bezcharakterní kolaborant, nacionalistický fanatik, bezcitný kapitalista, bezbranná dívka a podobně.
Konec mi přišel trochu náhlý, ale předpokládám že tento druhý díl nebude poslední a že se o osudech všech hrdinů po válce, v padesátých letech a dál ještě ledacos dozvíme. Určitě si to přečtu.

23.04.2021 3 z 5

Meč králů Meč králů Bernard Cornwell

Rád jsem se s Uhtredem zase sešel, a i když je to už po dvanácté, pořád mě to baví. Už sice stárne, to ale neznamená, že by seděl doma. Anglie se sama nesjednotí, a kdo jiný s tím může pohnout než pán z Bebbanburgu? A tak se musí spolu se svým přítelem Finanem a hrstkou dalších znovu vydat na dlouhou cestu z Northumbrie na jih, aby za saského krále vytahal nějaké ty kaštany z ohně.
Jak už bylo napsáno a řečeno mockrát, tahle série je výborná. A protože si o tom starém pohanském parchantovi čteme tak rádi, má i dvanáctý díl tak vysoké hodnocení. Zdá se bohužel, že další díl už bude poslední, aspoň na to všechno ukazuje. Nu, co se dá dělat, ani Uhtred nežije věčně.
Tak snad to finále bude stát za to.

21.03.2021 4 z 5

Vražda v Kantonu Vražda v Kantonu Robert van Gulik

Stejně jako sám soudce Ti touhle knížkou končí svou dráhu vyšetřovatele a soudce, já ukončuji svůj "Soudce Ti maratón" a současně i reading challenge pro 2020. To to ale hezky vyšlo :)

A abych nezapomněl, tuhle sérii historických detektivek doporučuji všem, kterým už lezou na nervy všichni ti chmurně zadumaní severští detektivové. Takový Ti Žen-tie, to je jiný chlapík: se všemi třemi manželkami vychází výborně, práci nefláká, chlastu neholduje a podle toho má výsledky!

27.12.2020 4 z 5

Město, nedlouho poté Město, nedlouho poté Pat Murphy

If you're going to San Francisco,
Be sure to wear some flowers in your hair.
If you're going to San Francisco,
You're gonna meet some gentle people there...

Potěšilo mě, že "flower power" pořád žije a má svoje místo i v dystopických knížkách. Moc se mi to líbilo, je to krásná poetická knížka o tom, že pero (a trocha té marihuany) opravdu tu a tam může být mocnější meče, byť samozřejmě každé vítězství něco stojí. Krásně se to čte, je to zajímavé a originální, postavy jsou živé a každá z nich je osobnost. Možná jsou všichni mírně ujetí, ale jsou sví. Takový Stroj mě svým příběhem naprosto dostal, ten byl pro mě asi nejzajímavější z obránců San Francisca. Úplně ho vidím, s tou jeho třetí rukou a kovovými dětmi kolem sebe...

23.07.2020 5 z 5

Bílý oceán Bílý oceán Roy Jacobsen

Chladné a drsné jako ten oceán, po kterém se tahle kniha jmenuje. Oproti prvnímu dílu se posouváme o nějakých dvacet let dopředu až ke konci druhé světové války. Ostrov Barrøy jeho obyvatelé postupně opustili, až tu zůstala jen osamocená Ingrid. Izolace, na kterou byla na ostrově zvyklá, už ale dál není možná, válka nenechá ani ji, ani její ostrov na pokoji. Norsko je obsazené Němci, jeho sever prakticky vylidněný, všude plno uprchlíků, vojáků, válečných zajatců...
Takže tu nakonec máme daleko víc postav i akce, část knihy se odehrává i mimo ostrov, což bych si u prvního dílu neuměl představit. Není to ale nijak na závadu, je to pořád hodně dobré čtení, byť trochu jiné než první díl.

08.11.2019 5 z 5

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta David Mitchell

Zajímavý mix různých stylů, chvíli máte pocit, že čtete Clavellova Šóguna, když tu najednou narazíte na pasáž jako vystřiženou z Melvillovy Bílé velryby nebo třeba z Musašiho. A pak vám dojde, že je to jako obvykle David Mitchell, který to všechno umí spojit do fungujícího celku.
Co se týká děje, Tisíc podzimů není žádná divočina jako třeba Atlas mraků, je to prostě jen zajímavý historický román z uzavřeného Japonska na přelomu 18. a 19. století, hezky napsaný i přeložený, který vás určitě nezklame.
Nelituju, že jsem si ho přečetl, doporučuji i ostatním (zejména pokud vás zajímá japonská historie), ale asi mám od Mitchella oblíbenější knihy.

21.04.2019 4 z 5

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Už po pár prvních stránkách budete ve špinavých ulicích viktoriánského Londýna jako doma, ta doba a prostředí je vykreslená neuvěřitelně živě a realisticky. Na někoho to může být místy trochu moc naturalistické, trošku jako by to psal Charles Dickens spolu s Henry Millerem, nečekejte romantiku, Faber jde občas opravdu "na dřeň". Navíc je to krásně napsané a moc pěkně se to čte.
Ale ve druhé polovině vyprávění hodně ztrácí tempo, celé se to tím jaksi rozplizne a rozostří. Docela mě také rozladil závěr. Nic proti otevřeným koncům, ale když už dočtete tisícistránkovou knihu, jste rádi, když vás někam zavede.
Čekal jsem od Kvítku po skvělé první polovině románu asi o trošku víc, než jsem nakonec dostal.

15.04.2019 3 z 5

Jádro Slunce Jádro Slunce Johanna Sinisalo

Parádní věc, originální, dobře napsaná, zkrátka moc se mi to líbilo. Ten nápad s chilli je prostě milionový a to není zdaleko všechno, co Jádro slunce nabízí. Anotace je trošku zavádějící, kniha je daleko zábavnější a zajímavější než se tam naznačuje. Jsem přesvědčený, že si to užije každý, bez ohledu na pohlaví nebo politické přesvědčení :-)
Přesto, že příběh vyprávějí střídavě dva vypravěči a ještě je prokládán řadou úryvků z fiktivních encyklopedií, časopisů, nebo dokonce třeba dětskou slohovkou, čte se to moc hezky a plynule. Všechno dohromady krásně funguje, je to jedna z těch knížek, od kterých se těžko odchází.

A hlavně si pamatujte, že "spodní ret nikdy nelže"!

15.11.2018 5 z 5

Terror Terror Dan Simmons

Terror je opravdu hodně mrazivý, drastický příběh. A výborná kniha, to především. Je to napsané tak přesvědčivě, že vás stránky knihy budou při otáčení studit...
Jde hlavně o docela detailní a přesvědčivý popis tragického konce Franklinovy polární výpravy, mimochodem reálně dodnes záhadný. Polární zima, loď zamrzlá v ledu, všechna ta beznaděj, věčná zima, hlad, vzpoury, kanibalismus... je to opravdu drsné.
Druhou, tak trochu mystickou linku, představuje eskymácká/inuitská mytologie a medvědí démon pronásledující výpravu. Dohromady to dává vynikající horror za pět hvězd, na který jen tak nezapomenete.

07.07.2018 5 z 5

Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

Poslední Gwendy se mi líbila, naštěstí se do toho opět vložil Stephen King a řeknu vám, že to je opravdu poznat, napravilo mi to dojem z celé trilogie. A jelikož ho mám za posledních víc než 30 let důkladně načteného, propojení s řadou jiných knížek jsem přivítal, dalo to tomu příběhu širší rámec. A i něco k přemýšlení - třeba co má společného Richard Farris, Randall Flagg či Richard Fannin? Náhoda to nebude, známe Kinga...

Já sice uznávám, že King napsal řadu lepších knih, ale tahle taky stojí za přečtení. Ten dědek to kouzlo pořád v sobě má a díky za to.

02.02.2024 4 z 5

Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

To mám za to, že jsem si po prvním dílu stěžoval, že je to dobré, ale moc krátké.
Kouzelné pírko má sice dvakrát tolik stránek, ovšem stane se tam toho o polovinu méně než ve "Skříňce". Napsané je to zručně, ale vcelku o ničem. Nějaké vyšetřování moc nečekejte, konec přijde z ničeho nic, jako klasické "deus ex machina". A vzápětí následuje happy end.
Za mě zklamání, doufám, že to třetí díl napraví. Kdyby ale pod ním nebyl spolu s Chizmarem opět podepsaný i King, asi bych do toho už nešel.

31.01.2024 3 z 5

Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Pěkná jednohubka, krásně a příjemně se čte, ovšem za jeden večer máte přečteno a člověk by si dal klidně ještě kousek.
Ale moment, ono to má ještě dva díly, no tak to abych se po nich podíval :)

27.01.2024 4 z 5

Trója Trója Stephen Fry

Jestli hledáte pěkně a čtivě převyprávěnou Trojskou válku, tak jste ji právě našli. A až si ji přečtete, budete vám daleko jasnější nejen co se tam všechno dělo, ale budete mít i představu kdo s kým, kdy, kde a co za to. Stephen Fry přitom jen tak mimochodem dokáže rozmotat všechny ty propletence rodinných vztahů řeckých bohů, polobohů a smrtelníků, ukáže vám, co je k Tróji přivedlo a ledacos dalšího. A navíc se u toho docela dobře pobavíte.
Nejlepší na tom je, že tohle všechno se mu povedlo, aniž by nějak vynechával nebo zjednodušoval a proškrtával ve stylu "Ilias for dummies". Prostě klobouk dolů.
Doporučuji a určitě se podívám i na Mýty a Hrdiny.
A pro starší a pokročilé ještě upozorním na Gravesovy Řecké mýty, tam už ale anglický humor moc nečekejte :)

28.11.2023 4 z 5

Sacculina Sacculina Philip Fracassi

Tak tohle si Fracassi trochu zjednodušil, protože korýši druhu Sacculina jsou sami o sobě něco fakt tak hrůzného, že dokonce uvažuju, jestli to, co jsem přečetl na Wiki, nebylo náhodou větší horror než tahle knížka :) Jako že někteří korýši sežerou rybě jazyk a pak fungují jako jeho protéza, to už jsem věděl, ale co dokáže Sacculina, je už snad víc než Vetřelec. Brr.
A abych nezapomněl, tahle krátká knížečka nemá chybu a je dokonalá včetně grafického provedení a formátu, přesně akorát, aby vám pasovala do kapsy. Pokud můžu radit, kupte si ji v tištěné podobě, protože je fakt hezká, a nečtěte ji na dovolené u moře, protože byste se pak už nevykoupali.

21.05.2023 5 z 5

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká Laird Barron

Tahle sbírka nočních můr je vážně dobrá, chytila mě víc než Okultace. Jsou tu opravdové (černé) perly, vypíchnu třeba Redfieldská děvčata, Mrchožravá božstva na výšinách svých, Magickou ruku nebo třeba Jizvu. Vyloženě slabší kousek, takovou tu výplň, jak to v povídkových sbírkách často bývá, tu nenajdete. Celá tahle sbírka má tu správnou atmosféru kosmické hrůzy a že bych si něco neužil, to si opravdu nevybavuju. Takže doporučuji každému, kdo se nebojí podívat se, co se odedávna schovává v temných koutech časoprostoru.

30.04.2023 5 z 5

Utopia Avenue Utopia Avenue David Mitchell

Já fakt strašně nerad dávám téhle knížce jen tři hvězdy, ale co mám sakra dělat, překladatelka mi nedává jinou možnost. Je to totiž knížka fakt dobrá a zajímavá, navíc o muzice, a to o muzice z let, kdy frčelo "flower power". Prostě super. Potkáte tu velkou spoustu legendárních muzikantů včetně Janis Joplin, Johna Lennona, Leonarda Cohena, prostě skoro každého kdo vás napadne. A ten příběh v podstatě náhodně vzniklé kapely z Anglie, která udělá díru do světa, mě vážně hodně bavil. Kluky z kapely i Elfinu jsem si prakticky okamžitě oblíbil a ta jejich muzika byla místy skoro slyšet.
Ale ten překlad! Proč krucifix přejmenovávat kapelu "Utopia Avenue" na "Cesta do Tramtárie"? Notabene když název knížky necháte původní, vám se to zdá normální?
A to není všechno, kdejakou kapelu, desku i písničku nepoznáte, protože je na sílu přeložená do češtiny. Neuvěříte vlastním očím, na konci je dokonce několikastránkový rejstřík, kde vám vysvětlují, co znamená co. A že je to potřeba.
Co to kruci je, "Kuba a ryba"? Nebo "Skupina Klubu osamělých srdcí seržanta Pepře"? Proč "Rokec z krimu", "Prima Rita", "Uhranul jsem tě", "Satisfakce" nebo "Brouci"? Dokonce "Psychedelický rachot výtahů ve dvanáctém poschodí". Chápe to někdo?
Vysvětlující seznam má šest (!) stran.
Takže takhle: doporučuji si tuhle knížku přečíst, ale udělejte to raději v originále.

25.01.2023 3 z 5

Volající Volající Jonathan Dylan Barker

Tak aby bylo jasno, knížky J.D.Barkera jsou super, prostě jednoznačně vyčnívají z té běžné produkce. Četl jsem všechno co u nás zatím vyšlo a platilo to zatím o všech. Přesto ale tentokrát můžu dát jen tak tři, možná tři a půl hvězdy, bohužel...

Ale i tak je to parádní thriller plný akce a žene vás příběhem takovým tempem, že nestačíte lapat po dechu. Kdo jste četli trilogii o Opičím vrahovi, víte, že Barker nejde pro kýbl krve daleko a plastickou trhavinou taky nešetří, ale kromě toho taky umí napsat dobré a věrohodné postavy. Jinak by to nebylo ono, bomby a krev nejsou všechno.
No a to mi právě trochu skřípe ve Volajícím. Až tak, že bych tu knížku spíš nazval "Skřípající".
Jednak vyloženě nesnáším lidi typu hlavní hrdinky Jordan, ta mi lezla celou dobu na nervy. A ještě hůř, nedokázal jsem autorovi uvěřit hlavního padoucha Bernieho. Vždyť ten chlap byl jako vševědoucí a všemohoucí démon, to už je prostě moc. A i kdybych tohle připustil, co ten konec?

No ale přes tohle všechno jsem to ale celé slupnul za jeden den, to tempo je fakt pekelné. A dokonce vám i doporučím, abyste to zkusili.

20.06.2022 3 z 5

Anatém Anatém Neal Stephenson

Tohle je další úplně nejlepší kniha Neala Stephensona, zase jiná než všechny ostatní a zase jinak skvělá. Je to sice místy fakt těžká kláda, a s překladem to musela být neuvěřitelná práce (vivat Petr Kotrle), ale ta odměna stojí za to! Takových knih opravdu moc nenajdete.
Takže zahoďte čudly, vypněte špízu, zapomeňte na celé saekulum a pusťte se do toho :) Já jsem to udělal už počtvrté a stejně mě to zase totálně odvařilo :)

08.06.2022 5 z 5

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

Tak tohle bylo opravdu výborný, doslova mě to vtáhlo dovnitř. S příchodem Alžběty Woodvillové děj pořádně nabral obrátky. Na jedné straně právě Alžběta a vlčák Edward na vrcholu sil, na druhé Markéta z Anjou a chudák bezmocný král Jindřich. Vypadá to na jasně rozdané karty, ale věci se dějí různé... Hodně prostoru dostává hrabě Warwick, asi má nejoblíbenější postava, a začíná se vybarvovat i proslulý hrbáč Richard z Gloucesteru. Bitevní scény jsou strhující, zejména bitva u Towtonu stojí za to. Takže pět hvězd a už se vrhám na poslední díl.

27.12.2021 5 z 5