fruitbueno fruitbueno komentáře u knih

Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Povinná četba jak hrom.. ale když člověk odmyslí formu (dlouhé popisy, prakticky celo- i vícestránkové monology postav) a zamyslí se nad sdělením (peníze, moc a majetek nad čímkoli jiným, ušlechtilým), dojde mu, že literatura měla jasno už dávno. A že se některé věci nemění? To je jisté. Až nebezpečně hrůzná paralela s "hodnotami", které se uznávají v dnešním světě.

02.10.2014 4 z 5

Boží tajemství Boží tajemství Marcel Pagnol

Převyprávění na jedničku. Máte-li volných deset minut, neváhejte :) Navíc oceňuju krásnou českou výpravu knihy s nádhernými ilustracemi.

01.10.2014 4 z 5

Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Dlouho jsem nečetla něco tak laskavého a přitom poutavého. Lehký autorův styl, všudypřítomný nadhled a odstup (tak vlastní dospělákům) od dětství a tak živá evokace minulosti musí všechny pohladit po duši. Nad knížkou se dá hodně dlouho uvažovat, přemýšlet, hodně dlouho bude rezonovat v hlavě a vzpomínka na ni bude vždycky patřit k těm nejmilejším.

01.10.2014 5 z 5

Snědla dětem sladkosti Snědla dětem sladkosti Martina Formanová

První díl mě bavil asi o trochu víc, ale i tady nechybí nadhled, humor (tolikrát deklamovaný, že?!) a ironický odstup. Autorku to činí víc než zajímavou.

16.09.2014 3 z 5

Ten sen Ten sen Martina Formanová

Překvapivě velmi svěží čtení, které odhaluje, jak autorka umí! Téma, postavy, zejména hlavní hrdinka, mi sedly a četbu jsem si užila. Jednoznačně líbilo, palec hore.

16.09.2014 4 z 5

Skladatelka voňavého prádla Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

Na autorce je sympatické, jak umí sama sebe shodit, okomentovat a s odstupem nahlížet i poměrně nemilé či nepříjemné věci. Četba oddechová, rychlá, ale bohužel i taková trochu bez dojmů...

16.09.2014 3 z 5

Vždycky jedna noc Vždycky jedna noc Markéta Hejkalová

Bavila jsem se, příběh prožívala a hrdince fandila...

14.09.2014 4 z 5

Další prevít? Jen to ne! Další prevít? Jen to ne! Simon Brett

Jen bych se opakovala - viz předešlé komentáře. Dále tuto sérii nečtu a vracet se ke knihám nebudu.

11.09.2014

Kdo to tady chodí! Kdo to tady chodí! Simon Brett

Viz můj komentář k prvnímu dílu. Nemám co dodat - přečteno, protože to náhodou mám doma. Totéž bude další díl, který taky zeje na poličce. K dalším se nehodlám dostat ani omylem.

07.09.2014 1 z 5

Prevítem snadno a rychle Prevítem snadno a rychle Simon Brett

Zasmála jsem se jednou, usmála možná dvakrát, ve zbylé době jsem jenom nechápavě kroutila hlavou jednak nad rozjásanými komentáři, jednak nad způsobem vyprávění a nad tím, jak někdo může být tak nenávistný, bezcitný a zlý. Vtipné mi to nepřišlo ani omylem. Jedna ubohá hvězda za originální nápad - psát očima tak malého dítěte je novum. Bohužel nevyužité na plný plyn.

06.09.2014 1 z 5

Bravo! Vyprávěnka setsakra vtipná, zamotaná (to "nabalování" spolupachatelů/spolupracovníků mě bavilo) a taková, jaká měla být. Jen možná škoda těch obšírných historických pasáží, děj to strašně hodně zpomalovalo...

03.09.2014 4 z 5

Fejsbuk Fejsbuk Ondřej Hejma

Generační výpověď známého zpěváka a publicisty. Kupodivu mi nevadil slang, který mi běžně vadí, a naopak jsem ocenila nadhled, zpětné komentáře a takovou tu "vlastní nepřiposranost" sám ze sebe.

18.08.2014 3 z 5

Lovci a sběrači Lovci a sběrači Michal Hvorecký

Bez mučení přiznávám, že jsem zvládla pouze první tři povídky. Mi bylo z toho pseudokonzumního světa, neosobního, až nepříjemně odtažitého vyprávění tak ouzko, že to nešlo dočíst... Mimochodem - poznámka na okraj: opravdu je nutné PŘEKLÁDAT SLOVENSKÉ AUTORY DO ČEŠTINY? Boha jeho, zastavte svět, odpoví-li někdo, že slovensky nerozumí...

05.08.2014

S andělem ne S andělem ne Eva Talpová

Na autorčině textu je mi sympatická skromnost, s níž kniha vystupuje. Bavilo mě prolínání časových rovin (i paralelní osudy hlavních ženských hrdinek), bavil mě i dialekt a celkově mám z četby pozitivní dojmy. Palec hore dávám i "snovým pasážím", pasážím, které jsem si cvičně pojmenovala "maniodepresivní" a doporučuji knihu přečíst všem, kteří si o sobě myslí, že jsou melancholici (neurotici, poloblázni atd.). Projít totiž dějiny českého (a československého) státu intenzivně subjektivníma očima několika generací, nespadnout při tom do kýče, nudy a šedi - to se podaří málokdy.

03.08.2014 4 z 5

Bleděmodře pruhovaný Bleděmodře pruhovaný Tereza Tomanová

Až do toho neuvěřitelného zvratu jsem si říkala, že to je klasická lovestory, kterých se v regálech knihovny válí tuny. Pak mě knížka ovšem upoutala, načež to celé efektní pointování ale jaksi vyprchalo a zase se to stočilo k průměru. NAVÍC! Jsem jediná, kdo si všiml opravdu odfláknuté redakční práce (překlepy, gramatické chyby, chyby v odsazování - kazí to dojem jako blázen!)?

28.07.2014 3 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Kniha se velice dobře (a sama) čte, ale asi mě nějak nenadchla... Ale navždycky ji budu mít spojenou s prima dovolenou ve Skandinávii :) zabrala přesně jedno a půl sezení v autobusu!

28.07.2014 3 z 5

Muž, který přežil Lidice Muž, který přežil Lidice Zdeněk Mahler

Strohý, úsečný styl plný dialogů z novely dělá sousto na polovinu odpoledne. Chybí trochu prostor na emoce, úvahy, ale na druhou stranu ten odosobněný styl s Lidicemi spojenými byl možná účel.

13.07.2014 3 z 5

Trpké povídky Trpké povídky Václav Koubek

Kraťoučké povídky "ze života". Sympatické, ale trochu jako Paralen - neuškodí, nenadchne...

13.07.2014 3 z 5

Skutečná událost Skutečná událost Emil Hakl (p)

Jednoznačně nejstravitelnější kniha, kterou jsem od autora četla!

07.07.2014 3 z 5

Konec světa Konec světa Emil Hakl (p)

Tak nevím. Kniha má určitě řadu kladů, řadu dobově autentických plusových bodů, které ale nejsem s to posoudit, pochválit a ocenit. Což o to, umně vyprávěné příběhy s vypravěčem sympaticky nepatetickým se dobře četly. Ale mi to tak nějak celkově nesedlo... Viz komentáře k jiným Haklovým knihám.

07.07.2014 2 z 5