furunkl komentáře u knih
Slovy klasika: nuda, nuda; šeď, šeď. Naprosto bez chuti a zápachu. Větší snůšku klišovitostí abyste pohledali. K dočtení mě nutila jen zvědavost jak to dopadne. Přece jen se jedná o detektivku. Snažil jsem se přijít alespoň na jeden klad, za který bych mohl dát 10 procent. Nic. Za nesmyslně fungující ekonomiku společnosti bych se nejspíš dostal do mínusu. Usměvavá vědecká totalitka. Téměř všechny hlavní i vedlejší postavy jsou vědci. Proto mě zaráží jejich amatérismus a diletantství. Pocit ze čtení mám podobný, jako ze sledování TV Barrandov nebo Hallmark. Dobré jen jako kulisa ke stolnímu fotbalu nebo žehlení. Plytká slátanina.
Jsem přesvědčen, že česká fantastika je na světové úrovni a mnoho českých spisovatelů a spisovatelek strčí do kapsy zvučná jména angloamerická i evropská. Ovšem to co předvedla Petra N. V knize Zjizvení je vyjímečné i na naše utěšené poměry. Závěrečná část příběhu o čarodějce Moire je vskutku finále shakespearovských kvalit. Hlavní hrdinka už není tou vyčůranou hárající fenou z prvního dílu, která má všechny chlapy za onuce, a tak se můj malý vnitřní mužský šovinista přestal ošívat. I tak ovšem zůstává Moire perverzním egomaniakem a její kumpáni jsou perverzní psychopati. Jenomže ve světě, kde jsou téměř všichni ostatní zbabělí pleticháři, jim nezbývá nic jiného než být kladnými hrdiny.
Přestože je v celé knize vlastně jen jedna pořádná akční scéna, je napínavá od začátku do konce. Atmosféra je vytvářena dialogy, které jsou, při všech těch hrůzách, někdy morbidně vtipné a jsou napsány vskutku mistrovsky.
Není to čtení pro slabé povahy. Sprosté výrazy, sex na hranici pochopitelnosti a mrzačení jsou běžnými jevy. Ovšem otrlý čtenář je odměněn intenzivním zážitkem. Krutým, brutálně poetickým, zážitkem.