genie komentáře u knih
Tenhle díl se neřadí mezi ty nej, co jsem od Cartera četla. Zápletka byla zajímavá, ale závěr (setkání s vrahem a nekonečná diskuse nad jeho pohnutky) mě moc nenadchl.
Docela zajímavé pojednání o tom, jak to (pravděpodobně) tenkrát s tou "atomovou" špionáží manželů Rosenbergových bylo. KGB, FBI, politika, lži a manipulace ... Dobře se to četlo, ale na můj vkus se některé informace zbytečně opakovaly. Naopak oceňuji poznámkový aparát s fotografiemi.
Zdá se, že to je autorčin styl - jednoduchost a nenáročnost textu. Ovšem ve srovnání s její prvotinou pro mě byl Nevítaný host naopak vítaným zpestřením na jedno odpoledne/večer ... Na tak krátkou knížku tu bylo (nečekaně) celkem dost mrtvol. "Vraha" jsem si sice tipla, motiv ale zůstal neznámý opravdu až do konce. Tentokrát jsem zklamaná nebyla.
(SPOILER) Knížka mi nesedla tak, jak jsem čekala ... Samotný krimi námět byl dobrý, ale já bohužel spíš než krimi linku vnímala (nadměrné) záležitosti a vztahy kolem Ryana, Anne, Claudela. Brennanová mi nijak k srdci nepřirostla. Vadila mi jistá roztěkanost hlavní hrdinky, pak některé momenty v ději ... Přemýšlím třeba, kolik kvalitních policajtů asi nezná pojem "Stockholmský syndrom", že jim ho musí uprostřed případu někdo vysvětlovat, nebo když se ("x"krát v ději) řeklo "zůstaň na místě", tak se samozřejmě neuposlechlo, no a ten konec ... našlo by se toho víc. Prostě další díly nejsou nic pro mě.
Není to tak dlouho, co jsem přečetla Blackout - podobné téma, ale jiné pojetí. I tady se mi velmi líbil námět a rozehraný scénář „apokalypsy“ s reálným základem. Bohužel se ale přikláním ke skupině čtenářů, jimž vadil ten americký patriotismus a uvědomělost hlavních hrdinů. Do dalšího dílu se zatím nehrnu …
Poklidné, celkem neakční, ale dobré sci-fi. Zaujme verze mimozemského života, který je slušně vykreslen.
Tento žánr nevyhledávám, nicméně knihu jsem dostala darem a autorka je místní, takže proč to nezkusit.
Do děje se dostáváte relativně rychle, autorka se nezdržuje dlouhými popisy čehokoliv, zkratkami se v ději posouváte o týdny či měsíce (vpřed i vzad), postav tu není moc, nejsou ani komplikované (naopak jsou „černobílé“), místy je to i „akční“ a v jistou chvíli víte, jak to celé dopadne.
Dávám 3,5* za čtivost a nekomplikovanost (i vzhledem k "množství stran" jsem knihu přečetla za odpoledne). Pro milovníky, resp. milovnice tohoto žánru je to asi výborná kniha (tím spíš, že jde o prvotinu autorky).
Rozhovory opravdu moc nečtu, nicméně tento byl rozhodně zajímavý a do jisté míry inspirativní. T. Etzler je evidentně člověk, který má leccos za sebou a leccos viděl. Kniha je krátká a velmi dobře se čte (tzv. "jednohubka"), možná k tomu také přispěl i podobný pohled na svět a události kolem nás. V každém případě doporučuji, zajímavá česká osobnost.
Slušná sci-fi prostředím i zápletkou, svižný děj. Některé postavy a jejich kroky jsem však někdy nepobírala. Musím nicméně uznat, že autorka umí nejen krimi.
Pro mě je to další české sci-fi překvapení. Námět je fajn, kniha nepřekypuje technickými detaily (pro mě jedině dobře), hrdinové jsou sympatičtí, občas jsem se s nimi i zasmála a konec mě bavil. Nekomplikované, ale tajuplné i zábavné čtení.
Nebylo to myšlenkově špatné, jenže ... na mě příliš "košatý" jazyk, který mě chvílema opravdu nebavil.
Slušný psychothriller, čtivý a svižný. Dobře vykreslené postavy i prostředí (nikoli bezchybná policie, neúprosný bulvár ...).
Tuhle knížku bych nečetla nebýt skvělého filmového zpracování … Příliš "cáklé".
Velmi dobře napsaná a poutavá knížka … Na jedné straně věcné vyprávění s mnoha popisnými a faktografickými údaji o lidech (z tribunálu, z řad obětí a zločinců), o místech, institucích a organizacích států bývalé Jugoslávie …, na straně druhé pak přepisy výpovědí přímých účastníků vražedného řádění, které dokázaly probudit emoce. Normální člověk prostě nepochopí ... A spravedlnost stále některé z obviněných "nedostihla".
Slušné zakončení trilogie, na kterou by autor klidně mohl navázat nějakým dalším dílem (vůbec bych neváhala).
Děj byl svižný, spousta akce, postavy a "světy" (nové i ty původní) opět zaujaly a bavily … S výjimkou úchylného "Boha" a jeho "Bezedného análu" (jako fakt?).
Ačkoliv je děj reálný, nedařilo se mi s hrdinkou jakkoli cokoli prožívat. Nevím, čím to bylo - zda stylem psaní, nebo že to bylo jakoby "z rychlíku" … těžko říct.
Celkem pěkná detektivka s netradiční zápletkou. Hlavní hrdina sympatický, děj má spád, jen na konci jsou některé scény poněkud zdlouhavé … Trochu předvídatelné.
Jednoduchá zápletka, jednoduché dialogy, naopak skvěle popsané prostředí a pocity ... S první půlkou jsem bojovala, druhá mnohem lepší.
Pozadí tragické události je vlastně skutečně jen v pozadí celkového dění. Dobře (rozuměj "rychle") se to četlo, ale nemělo to moc hloubku. Asi bych si čtení rozmyslela, kdybych věděla, že hlavním hrdinům bude mezi 15 a 21 roky. Spíš styl YA ...
Zajímavé minipříběhy - některé více, některé méně. Formát mi vyhovoval. Autor sice šetří detaily (jsou to takové jednohubky), ale jako zdroj inspirace pro další čtení je to velmi dobré.