genie genie komentáře u knih

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Život hlavní hrdinky jde z extrému do extrému ... Velmi čtivě sepsáno, poučné v popisu ortodoxních židovských zvyků, o kterých jsem dosud jen tušila.

14.12.2016 4 z 5

Elixír mládí Elixír mládí Tess Gerritsen

Uznávám, že knížka měla spád a dobře se četla, ale přišla mi tak nějak jednodušší a prvoplánová.

03.09.2016 3 z 5

Co bude dál Co bude dál John Katzenbach

Knížku bych charakterizovala dvěma slovy - slušný psycho, a to hned v několika rovinách - halucinace a činy "bláznivého" profesora, prožitky unesené Jennifer, myšlenky a motivace zvrácených únosců a webových "diváků".
Zajímavé, jak jeden takový pomatený stařík dokáže "utáhnout" v podstatě celou knihu, i když ani ostatní postavy, které mu sekundují, nejsou nezajímavé ...

31.08.2016 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Třetí knížka série stejně dobrá jako ty předchozí. Podobný styl psaní, vykreslení uvěřitelných postav a jejich emocí, zajímavé domácí prostředí. Pomalu se chystám na čtvrtou v sérii ...

27.08.2016 4 z 5

Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Není to běžný životopis … Johnson celkem svérázně shrnuje to nejdůležitější, čím Churchill prošel, co ho mělo formovat a jeho vliv na běh dějin.
Všechny popsané události a Churchillovy činy Johnson zároveň hodnotí. Autor se ve výčtu událostí nevyhýbá ani Churchillovým pochybným krokům a rozhodnutím, což je fajn. Problém jsem ale měla s tím, že se je vzápětí snaží obhájit. Moc mi neseděla ani forma „vyprávění“ – samá metafora a košaté výrazy, sarkasmus, přeskakování mezi událostmi jednotlivých let.
Některé kapitoly mě bavily více (např. témata, která jsou aktuální v současnosti jako Churchillovo pojetí „Spojených států evropských“, vztahy se Spojenými státy nebo rozpad britských kolonií na Blízkém východě), jiné méně (třeba jeho záliba v malířství).
Knížka to není špatná, jen na můj vkus vyznívá dost subjektivně ...

24.08.2016 3 z 5

Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Mnoho biografií jsem zatím nepřečetla, každopádně tuto řadím stejně jako "Bratry Wrightovy" na vrchol.
Ano, dalo by se říci, že "materiál jako Musk a půl je hotovo". Přesto si myslím, že autor odvedl skvělou práci ve snaze o objektivní příběh tohoto podnikatele-vizionáře-zachránce lidstva. Žádná přehnaná glorifikace ani kriticismus, prostor tu mají (kromě Muska) oba tábory - jak obdivovatelé, tak i ti, kteří Muskovi buď nevěří anebo jim svou náturou ublížil.
Kdyby to byla beletrie, asi bych byla k uvedeným skutečnostem trochu skeptická a psala bych něco o překombinovanosti. Ale tohle je realita a Muska za jeho nezdolné úsilí a realizované vize nemohu než obdivovat.

12.08.2016 5 z 5

Pařížská pomsta Pařížská pomsta Steve Berry

Zápletka tentokrát příliš reálná, ne až tak dobrodružná. Samotný konec velmi "střízlivý".

05.08.2016 3 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Předchozí knihy jsem nečetla, první díl Milénia jsem jen viděla v televizi (skvělé!) a to mě možná navnadilo (i přes změnu autora) ... Rozjezd byl z mého pohledu velmi pomalý, druhá polovina knihy ušla. Přišlo mi to překombinované, vzdálené mně představitelné realitě, navíc mnoho různých postav mluvilo o tom, čemu jsem občas vůbec nerozuměla (příliš odbornosti ve vztahu k IT, security, matematice ...) - i když bych řekla, že se autor snažil. Každopádně očekávání detektivky (včetně rozuzlení) knížka nenaplnila. Dočetla jsem asi jen kvůli Augustovi ...

22.07.2016 3 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Baví mě autorčin styl psaní. Stejně dobrá detektivka jako ta předchozí (Kroky vraha) ...

17.07.2016 4 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Velmi dobrá česká detektivka se zajímavými charaktery, které mě bavily. Dějové linie věnované psychologii postav a jejich motivaci a protkávající průběh vyšetřování nebyly bůhvíjak rozvláčné, ani rušivé. Naopak - jakoby autorka znala míru a u žádné z postav nezabředávala do zbytečných detailů. Žádné dlouhé popisy, dobré dialogy. Dějově to rychle odsýpalo. Rovněž oceňuji, že rozuzlení (motiv) nebylo skandální, nýbrž velice "přízemní". Doufám, že další Bergmanovy případy budou stejně dobře napsané.

14.07.2016 4 z 5

Rakovina Rakovina Alexandr Isajevič Solženicyn

Jestli pro mě bylo v rámci čtenářské výzvy něco skutečnou výzvou, pak to bylo tohle dílo. Atmosféra kliniky, politické prostředí a osudy hrdinů - velmi působivé.

06.07.2016 5 z 5

Predátor - Vpád Predátor - Vpád Tim Lebbon

S nadšením jsem si přečetla trilogii "Vetřelce" a tak jsem od prvního dílu další trilogie s predátory dost očekávala. A byla jsem nadmíru spokojená - spoustu akce v několika dějových liniích, sympatičtí hrdinové, kteří nemusí nezbytně přežít, nic není "černobílé". Velmi dobrý rozjezd, už se těším na další díl.

27.06.2016 5 z 5

Rasputinův stín Rasputinův stín Raymond Khoury

Úvod knížky mě neoslnil, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem ji neodložila. Skvělá zápletka, spoustu akce a sympatický hlavní hrdina.

19.06.2016 4 z 5

Nejste tak chytří, jak si myslíte Nejste tak chytří, jak si myslíte David McRaney

Skvěle napsaná knížka, ve které se musí najít každý ... Doporučuji.

16.06.2016 5 z 5

Julian Assange - Neautorizovaná autobiografie Julian Assange - Neautorizovaná autobiografie Julian Assange

Nečetlo se mi to moc lehce. Za prvé to bylo tím stylem psaní, který se asi dá omluvit tím, že jde „o pracovní verzi pamětí“, a za druhé tím, o čem to vlastně bylo, byť o aroganci moci si fakt iluze nedělám. Chvílemi jsem nevěděla, jak s informacemi hlavně politického rázu naložit - situace v Somálsku, vraždy a korupce v Keni apod., k tomu se našinec často nedostane. Naopak témata jako irácké a afghánské válečné deníky, Guantánamo nebo islandské banky jsou mi známější.
Po odvyprávění toho, jak prožil svoje dětství a mládí, jsem nabyla dojmu, že Assange nemohl vyrůst v nikoho jiného než toho, kým je. Nevím sice, jak bych s ním osobně vyšla, ale jsem přesvědčená, že takových lidí je na světě třeba. Dobrá knížka …

16.06.2016 4 z 5

Strážci Strážci Jon Steele

Knížka má relativně rozvláčné tempo. S Marcem na scéně jako by se svět a děj vždycky zpomalil, ale z mého pohledu to na čtivosti neubralo.
Všechny hlavní hrdiny, ať už pomateného Marca nebo děvku Katherine, samozřejmě včetně "ochlasty a detektiva" Jaye Michaela, jsem si oblíbila, i když dokonalostí zrovna neoplývají ... Rozuzlení zajímavé, i když při té celkové rozvláčnosti mi přišlo děsně rychlé. Celkově ale příjemné čtení.

21.05.2016 4 z 5

Pád Pád Rogelio J. Pineiro

Námět skvělý, začátek strhující, zbytek průměr a hůř ... Předvídatelný děj, Jack Taylor - "James Bond hadr", autor si libuje v dlouhých popisech bojových scén - já ne (klidně to mohlo mít o pár desítek stran míň a nic by se nestalo) a slovo SEAL nechci pár let vidět. Zklamání, čekala jsem víc.

15.04.2016 3 z 5

Rukopis Karla Velikého Rukopis Karla Velikého Steve Berry

Po delší odmlce jsem se pustila do dalšího "Cottona", který opět nezklamal. Jednu akci stíhá další, rozhodně jsem se nenudila ... Možná jen "trochu víc" mrtvol tam bylo.

09.04.2016 4 z 5

Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij pro mě vždycky znamenal těžkou literaturu a tak to i zůstává, přestože jsem se do Idiota od prvních stran začetla a vesměs se od něj neodtrhla.
Toky myšlenek proudí většinou prostřednictvím dlouhých monologů, jejichž pointa mnohdy přichází až po několika stránkách … Ve srovnání s těmito monology byl samotný závěr odvyprávěn dosti střízlivě.
Sám Myškin je idealista s dobrým srdcem, silně empatický. Kdekdo ho „vysává“, energii nemá kde čerpat. Dostal mě hned na začátku příběhem o Marietě … Asi je zbytečné snažit se pochopit chování a postoje hrdinů. Prostě to tak je, byť se z pohledu dnešního čtenáře mohou zdát absurdní. Je třeba přijmout fakt, že Dostojevskij psal před "200" lety o ruské společnosti tehdejší doby pro Rusy tehdejší doby.
Je dobře, že jsem s četbou čekala tak dlouho a nesnažila se číst to kdysi ve škole … Tehdy bych na to neměla, dneska Idiota ocenit dokážu.

02.04.2016 4 z 5

Mimozemšťané v Guslaru Mimozemšťané v Guslaru Kir Bulyčov (p)

Pokud pomineme "soudružské" pozdravy, jde v podstatě o nadčasové povídky vypovídající víc než o "mimozemšťanech" spíše o lidech a jejich charakterech a slabostech, navíc sepsané vtipnou formou.
Knížku jsem četla před 30 lety, vrátila jsem se k ní díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda ...

26.03.2016 5 z 5