GeRaltzRiVie01 komentáře u knih
Nechápu proč v tom každý hledá nějaký skrytý význam nebo velkou myšlenku. Já si užil i samotný souboj starce s obří majestátní rybou a hordou krvelačných žraloků. Konec taky nebyl marný - děda neodešel jako chudák, kterého opustilo štěstí, ale jako Rybář, co chytil tu největší rybu. Ne všechno musí mít nějaký skrytý filozofický podtext.
Bohužel to dopadlo přesně tak jak jsem si myslel, že to dopadne.. Táta je jasný, ale máma si určitě myslela jak skvělou výchovu jede. Holt občas se nám narodí někdo jiný/výjimečný a nastavené hodnoty musíme upravit a dítěti se v něčem přizpůsobit.
V tomto díle mi hodně chyběl Jurek (tedy jeho mladší optimističtější verze) - v první knize byly jeho pasáže takovým úlevným rozptýlením od těch strastiplných ostatních postav. Zkrátka zde byla potřeba taky nějaká normální bezstarostná povaha, která si vždy ví rady a nic ji nevykolejí - Leon se snažil, ale moc prostoru nedostal..
Kvůli tomu a délce se četlo trošku hůř, ale pořád bavilo
Hodně silné dílo plné sympatických postav - ty záporné zde měli jen epizodní role (snad kromě Führer), takže slzy jsou zaručené. Dokonce i smrt zde má srdce, přesto je její svědectví úderné. Jde vidět, že i Němci byli normální lidé a ne jen ti špatní - o to více zamrzí jak vymaštění byli a zavírali oči nad zrůdnostmi tehdejší diktatury. Mrk Frau Diller
3. a nejsilnější kniha, kterou jsem od autorky tento měsíc přečetl. Líbí se mi vyprávění očima rozdílných postav a generací, jejich strasti i radosti. Také se mi líbí, že jsou zde hrdiny obyčejní lidé, což je příjemné osvěžení od mých klasických knih a s klady bych mohl pokračovat. Konkrétně Hana na mě zanechala největší dopad. Nad jejím osudem budu dlouho přemýšlet.
Už se těším na další její knihy. Tato detektivka mě neskutečně bavila. Analýza všech dotyčných od minulosti po současnost za účelem dopátrání se vraha jednoho z nich- dokonalé.
Je jedno jak je vrah geniální, precizní, opatrný, vycvičený. Vždy totiž stačí trochu zaťukat na jeho ego..
Každopádně zabavilo jako vždy.
Velmi silná kniha, která nutí k zamyšlení nad naší situací a situací těch méně šťastných. Nemyslím si, že by mě rozhovory nějak šokovali ve svých událostech. Konec konců to, že tam dochází k popravám, hladomoru a propagandě je asi obecně známo. Šokující je v tom, že ti lidé s kterými probíhají rozhovory tomu všemu skutečně do určité míry nebo doby věřili a byli ochotni tomu obětovat celoživotní dřinu a bídu. Ale to my nikdy úplně nepochopíme.
Docela zklamání. Sice se mi tato alternativní realita vůbec nezamlouvala, ale nápad to byl zajímavý. Bohužel jsem si ale nedokázal udělat vztah k postavám, žádný zvrat ani strhující závěr (jako tomu bylo u ostatních děl). Takové chladné.
Tak trochu pohádka. Je pravda, že je to určité osvěžení (detailně popsané hrůzy v koncentráku jsou v jiných dílech), ale stejně mi vadilo jak hlavní postavě vše vychází, jak se z něj pomalu stával "boss" celého tábora..
Na konci je informace, že mělo být původně sepsáno jako scénář pro film - škoda, že se tak nestalo, podle mě by byl výsledek 100x lepší
Někdy až vyčerpávající, ale za to živé čtení. Životní útrapy tehdejších žen, které trávili celý den prací kolem dětí a úklidu domácnosti šli nějak mimo mě - hlavně jedna, která šla celý svůj život neochvějně dál svou strastiplnou cestou, protože tak si to přeje bůh a nic jiného se dělat nedá.. Bavilo mě vykreslení různorodých postav a jejich života, historii důlního města - velké neštěstí 94, velká a občanská válka, česko-polské politické nesváry, hospodářská krize a další. Zajímavé a poučné čtení.
Tak především to musela být hodně fajn ženská. Taková ta osoba, která najde na všem špatném něco dobrého. Příkladem mohou být buranští sousedé s dobrým srdcem.
Kam se hrabe covid na tuhle pandemii. Musím potvrdit všeobecný názor - kdyby mi někdo řekl, že se jedná o nějaké současné dílo, nic bych nepoznal (a to nemam na mysli pouze tématem)
Asi nejlepší kniha co jsem četl. Když už si člověk myslí, že se bude odvíjet nějakým směrem a stylem, tak zase něčím překvapí. Jednoznačně nejvíce mě bavil rozbor psychologie postav a jednání. To jsem u tak starého díla nečekal. Hlavní postava zprvu dost předvídatelná ve svém motivu, ale pravda je hlubší.
Musím uznat, že z Garcii se konečně vyvinul obstojný partner Huntera. Zase dostal o trochu více prostoru - jeho slovní přestřelky s tou protivnou mrchou Fisherovou bavili po celou dobu a na konci byl dokonce tím, kdo zachrání situaci - paráda.
Konec okamžitě navnadil na další díl - tam alespoň dostane FBI napravit svou reputaci (zde se moc nepředvedli)
Toxické prostředí práce a hlavně rodiny jaké je tady popsáno by zlomilo spoustu lidí. Díky bohu, že existují chápavé milenky.
Další postava silné ženy, kterou nic nesloží a která vidí na všem špatném i něco dobrého. Takové příběhy mam asi nejradši.
Ostatní hororové postavy blednou vedle Annie Wilkesové. Stará tlustá ženská a přitom se mi z ní kolikrát zastavilo srdce. Snad jen pasáže z knížky, kterou Paul na objednávku šílence psal trochu zdržovaly.
Teda nechtěl bych být sousedem kohokoliv z rodiny Vangerů. Úspěch knížky je zasloužený. Skvělé napsané postavy, zajímavý a napínavý příběh - novinář, který má za úkol vyřešit dlouho nevyjasněnou záhadu, zachránit svou společnost a svou profesní čest a k tomu ještě řešit nálady jedné cáklé, ale geniální introvertky. Už jen za to, že se povedlo, aby Lisbeth nepůsobila otravně si to zaslouží vysoké hodnocení. Spoustě jiným se to totiž nepodařilo.
Atikus je borec. Těžká doba nejen pro černochy, ale vlastně i pro těch pár osvícených, kteří s danou situací nemohli nic dělat.