gretl74 komentáře u knih
Nejsem si úplně jistá, jak toto dílko hodnotit. Přirovnání k Malému princi mi moc nepomáhá, protože ten není mým šálkem čaje. Každopádně knížka je originální, hlavní postavy sympatické a prostředí u moře vše jen příjemně dokresluje. Některé kapitoly jsou velmi vtipné a trefné, některé jsem možná správně nepochopila (ale také už nejsem nějaký ten pátek cílová skupina).
Teď jsem moc zvědavá, jaký z toho dcerka vytvoří čtenářský deník...
Je to na dobré cestě, dítko se odhodlává ochutnat česnekové jednohubky ... ;)
Audiokniha. První setkání s autorem. Nebylo to špatné, ale na zadek mě to úplně neposadilo. Možná tomu přispěl i přednes interpreta - nevím, proč na polovinu ženských postav použil "pitvořící" hlas, takže všechny pak vypadají rovnou jako hloupé nepříjemné slepice a těžko si k nim hledat nějaký kladný vztah.
Vcelku milá knížka pro začínající čtenáře se zajímavým nápadem - hrou na cestovní kancelář. Jakožto dlouholetý zaměstnanec CK to mohu odborně posoudit .) Jen mi přišlo, alespoň mou dospěláckou optikou, že se toho skvělého nápadu až tak moc nevyužilo, že tam prostě něco málo chybělo. Za mne 3,5* (dcerka byla spokojená na 4*).
Přečteno úplně náhodou. Od knížky jsem nic moc neočekávala a přitom se mi dostalo docela příjemného čtení. Tak ano, má to své mouchy, ale když si to pěkně sedne do nálady, dají se nad nimi přivřít oči. Na Japonsko i Japonce je pohlíženo trochu růžovými brýlemi - pár let jsem pro ně pracovala, tak mám možná trošku zkreslený pohled ,) Ale jinak zajímavé hlavní téma, netradiční prostředí, celkem efektní závěr. Pěkných 3,5*
Ano, v pár bodech má autor jistě pravdu, svět jde do háje, peníze jdou do háje, zlato je doufejme alespoň malá jistota. Ale ten závěr, ten tomu dal ťafku ...
A jinak - chodit bos je jistě skvělá marketingová strategie - každý si "takového podivína" i jeho firmu dobře zapamatuje. Jen mi pak vadí, že to předestírá jako děsně "filosofickou, bio a přírodní a já nevím jakou záležitost" a přitom je to úplně obyčejné pozérství. Tak do Národní divadla si boty vezme (důvod: úcta k tradicím), ale na obchodní schůzku ne (důvod: ??? neúcta k partnerovi? ).
A ve finále: kdybych věděla, že kupuji něco jako výtisk Strážní věže, rozhodně bych své peníze investovala jinam - třeba do zlata :)
Naší dcerku tedy moc nezaujalo. Možná je to tím, že hlavní hrdina není ani drak, ani víla, ani jednorožec, ale třeba taky tím, že knížka se dost táhne. Děje pomálu, zato na každé druhé straně ospalý Kuba a ustaraní rodiče. Ponaučení mi nepřišlo ani tolik skryté, jako spíš dost agresivně z knížky vystupující - ve stylu "kniha dobrý, počítač špatný". Ema a kouzelná kniha se nám líbila mnohem víc.
Asi moje chyba, ale čekala jsem něco maličko jiného. Víc témat typu "černí pasažéři", méně historie. Jinak je znát, že autor projel velký kus světa a má značný přehled, dočtete se plno zajímavostí, ale ani po přečtení závěrečného desatera mi není moc jasné, jak začít se zvedáním své české hlavy k nebesům. A v současné korona-situaci na většinu svého národa moc hrdá nejsem :(
3,5*
Přečteno už před pár lety. Téma perfektní, ale z některých detailních popisů mi nebylo úplně dobře.
Čteno na dobrou noc se sedmiletou dcerkou. Líbila se nám pohádka s kotětem, dračí pošta a veverka, ale jinak jsou pohádky na děti dost překombinované. Hrátky s jazykem jsou sice fajn, ale to ocení spíš rodiče. Děti prý ironii chápou až tak kolem desátého roku věku, takže ta naše slečna byla u některých příběhů zmatená jak lečo.
Nechala jsem se zlákat kamarádkou a zakoupila jsem i pro naši dcerku, ale pro mne veliké zklamání. Nápad dobrý, ale provedení děsivé (týká se pouze textů, obrázky jsou pěkné). Složitá souvětí, neustále používání přímé řeči, pro začínajícího čtenáře naprosto matoucí. Na mne to působí jako ušité velmi horkou jehlou za jedno odpoledne. Sama jsem mela problem pochopit, o cem vlastne nektere pribehy jsou. A opravdu potřebují prvnacci procvičovat slova typu tchoř, Fred a Greg?
Mám ráda knížky s příběhem z oblasti gastronomie, tak mne název samozřejmě nalákal. Dostala jsem něco úplně jiného, než jsem očekávala - a bylo to něco naprosto skvělého a úžasného. Tenoučké dílko (které se maskuje tím, že je dvoujazyčné, takže stránky letí jak splašené) sestávající ze dvou povídek. První "michelinská" měla naprosto "nemichelinské finále", druhá s atmosférou tak krásně strašidelnou, že by se za ní nemusel stydět sám hrabě Drákula. Za mne 4,5* - zatím 4, ale možná si to ještě rozmyslím ,)
Za mne úplný blábol, absolutne nechapu, co si kdo mohl z této knihy odnést za informace. V některých pasážích si autorka sama odporuje, polovinu knihy zkoumá něco, co už vyzkoumal před ní nekdo jiny. Jako rodič jsem se chtela dozvědět něco o tom, jak vést své dítě k houzevnatosti, leč moc rad jsem nedostala. Pozor spoiler: 1) mytí záchodků berte jako poslání 2) učitel může mít na vaše dítě vliv a 3) dejte dite do mimoskolniho kroužku. Jako vážně?
Nakladatelství Melvil fandím, ale toto nee....
Tahle se nám líbila víc, než předchozí Výlet do divočiny. Příběh je logičtější, obrázky vtipné.
Pár pasáží bylo slabších, ale celkově to bylo svižné a vtipné. A kdyby mi chtěl někdo čirou náhodou odkázat malý domek u jezera, nebudu se bránit :o)
Přečteno s šestiletou dcerkou. Téma příběhu skvělé, růžovo-černé výtvarné pojetí pěkné a originální. Jen to neustálé opakovani některých vět i příliš časté opakování slov mně osobně zkazilo celkový dojem.
Tato knížka mi přivodila hlubokou depresi - tím, jak moc je pravdivá. Velice lituji, že se mi nedostala do rukou dříve, teď máme doma budoucího prvňáčka a už teď vidím, co všechno jsme prosvihli a čemu jsme mohli předejít. Snad alespoň do té puberty něco stihneme ...
Po několika náročnějších knížkách jsem si u téhle krásně odpočinula. Na Pulitzera to sice stačit nebude, ale propletenec vztahů fungoval a autorův smysl a cit pro jazyk mě vážně baví. Líbilo se mi víc než z Erotikon.
Autorka má neskutečný přehled, co se týče událostí a hlavně osobností popisované doby. Já ho bohužel nemám, takže jsem se v některých pasážích dost ztrácela, nepomáhalo tomu ani časté přeskakování v čase. Čekala jsem více "hotelu" a méně historie. Ale přečtení rozhodně nelituji.
Líbilo se mi moc. Na knížku mne nalákal rozhovor s autorkou v nějakém časopise, Ježíšek nadělil ... a početla jsem si náramně. Střídají se chvíle vážnější i odlehčené, autorka má smysl pro humor i pro detail, styl vyprávění mi sedí. Kdyby životní situace dovolila, určitě bych už kupovala letenku. Jediná vada na kráse - a za to hvězda dolů - jsou černobílé fotografie. U některých obrázků (světlo/stín) mají samozřejmě své opodstatnění, ale jinak to knížku zbytečně shazuje.