Grohlinka Grohlinka komentáře u knih

Rod plamene a stínu Rod plamene a stínu Sarah J. Maas

Konečně je konec. Nejhoršíi, nejnudnější a nejhloupější kniha od Maas, kromě té novely ze světa Dvorů, ta byla taky strašná.

Opět overpowered hrdinka, stejná šablona, jako u většiny knih od autorky, ale do třetice všeho dobrého tady rozhodně neplatí. Ostatní série mají aspoň fajn vedlejší postavy, tady je prostě Bryce, která aspiruje na nejhorší a nejblbější hrdinku s trapnými hlaškami vůbec. Ani nemůžu uvěřit, jak moc špatný to bylo.

18.11.2024 2 z 5

Jako sama smrt Jako sama smrt Jakub Hoza

Dobré to bylo, na vyšší hodnocení mi prostě schází větší vývoj postav, přála bych si, aby ehm hrdinové dostali více prostoru, pak by to bylo úplně o něčem jiném, takhle mi na nich příliš nesešlo. Ale na české poměry poměrně jedinečný naturalismus, který mě fakt baví. Další díl si ráda přečtu.

19.10.2024 3 z 5

Pláč němého boha - 1. svazek Pláč němého boha - 1. svazek Tereza Matoušková

Příjemné překvapení. Nejvíce se mi líbily kapitoly z pohledu Worliha a Torea.

17.09.2024 4 z 5

Úkol přežít Úkol přežít Vasilij Michajlovič Machanenko

Věřím, že hráči budou chrochtat blahem. Velice milé překvapení.

11.09.2024 5 z 5

Součást tvého světa Součást tvého světa Abby Jimenez

,,Velkomyslnost nic nestojí"

Bez nadsázky nejlepší romantická kniha, jakou jsem kdy četla.

24.08.2024 4 z 5

Kostischrány Kostischrány Emily Lloyd-Jones

A možná že právě to je pravda o smrti.
Člověk jde dál.
Protože mrtví to tak chtějí.

22.08.2024 4 z 5

Barbaři z ledové planety Barbaři z ledové planety Ruby Dixon

Já se bavila, jak dlouho ne...

07.08.2024 4 z 5

Woodhill Woodhill Eleanor Corvin (p)

Tohle nebylo vůbec dobré, smutný příběh promarněného potenciálu, kde se zejména ze světa dalo hodně vytěžit, autorka tady nevyužila ani zlomek možností, které mohla rozvinou. Budování světa hrůza. Zajímavost, zapamatovatelnost a vývoj postav bídný, téměř nulový. Vztah hlavních postav toxický, nepropracovaný, bez špetky jiskry. Závěrečný zvrat byl hřebíkem do rakve celé téhle komedie, tihle lidé by pravděpodobně byli prostě už dávno mrtví a nemusel tady vzniknout tenhle počin. Komu je určen a komu se může líbit, netuším. Jediná přidána hodnota je, že jsem se dozvěděla, že psi tvoří tlupy, což jsem doteď tedy opravdu netušila.

22.07.2024 2 z 5

Přístav u řeky Styx Přístav u řeky Styx Pavel Fritz

Začátek mě neskutečně bavil, to objevování a očekávání má své kouzlo. Bohužel asi v polovině se vše zlomilo a kniha mě přestala bavit, došlo na to, že slabé postavy už neutáhly děj, o nějakých větších emocích nemůže být řeč. Teologické vsuvky byly nudné, nepatřičné, téměř směšné, a hlavně neukotvené. Konec byl nahoru dolu, jakoby se autor nemohl rozhodnou zda napsat happy end, nebo naopak, škoda. Ale své hezké časti kniha má, to se nedá popřít.

29.06.2024 3 z 5

Dcera kostí Dcera kostí Andrea Stewart

Vůbec jsem nečekala, že to bude tak dobré. Kostní magie je nevšední a originální. Postavy jsou propracované, stejně jako svět. Těším se, co přinesou další díly. Zatím jsem velmi mile překvapena. Jsem strašně nadšená ze zvířecích společníků, tohle zpestření mám nejraději.

20.06.2024 4 z 5

Vlčí píseň Vlčí píseň TJ Klune (p)

Wolfsong jsem kdysi četla v originále, takže pro mě jasná volba. Popravdě je tahle kniha a vůbec celá série mojí nejoblíbenější od T. J. Klune.

Autor se tady věnuje tématu, které prolíná většinu jeho tvorby, tedy nalezení rodiny a sveho místa ve světě. Navíc je kniha plná akce, ale také romantiky. A vlkodlaků, vrčících, kňučících a taky spousta praskajích kostí, ale pod poměrně kýčovitou kostrou příběhu se skrývá krásný příběh a propracovaný vývoj hlavni postavy. Není to plné přímočarých citací, které utočí přímo na čtenářovy city, jako na příklad v knihe Dům v blankytně modrém moři, ale spousta mouder se ukrývá pod povrchem.

Tak šup šup, ConQueer, nemůžu se dočkat dalších dílů.

10.06.2024 5 z 5

Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

Ráda jsem se se Steinem, Jarošem a Barbaričem zase vydala za dobrodružstvím, moc ráda. Jen mě trošku děsí, že mi pomalu, ale jistě dochází další díly... Jeden z nejlepších dílů.

31.05.2024 4 z 5

Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Ne. Někde mezi 1 a 2 hvězdami. Postavy jsou ... ne, ani to nebudu rozebírat. Slabé to bylo. Jediná poznámka, myslím, že existuje dost lgbtq+ románů, které by si zasloužily přeložit do češtiny, tenhle to rozhodně není a příšerné on/ona mě ruší a no prostě hrůza. Je to teď trendy a všechno, já to beru, ale podle mě to przní češtinu.

15.05.2024 2 z 5

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Sangu Mandanna

Tak takhle nějak si představuji feel good fantasy, moc se mi to líbilo. Popravdě o krapet víc než Dům v blankytně modrém moři a o hooodně více než latéčka, ta se mi teda nelíbila vůbec.

10.05.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

A je to tady, neodolala jsem. Hodnotit knihu hvězdami nebudu, nebylo by to fér. Je tady spoustu nesmyslů? Je. Budování světa taky není nic moc. Je to neoriginální, až by jeden brečel, nicméně nemám z toho pocit úplné vykrádačky. Xaden je super, draci jsou super, Violet mi nelezla na nervy, což je s podivem. Uvidíme, co se z celé série vyklube, doufám, že to nesklouzne do kolonky, trapně overpowered hrdinka, alá Maasová. Ale já se přiznám, trošku s uzarděním, že jsem se nehorázně bavila a těším se na další díly, přestože zvrat na konci jsem čekala od začátku.

08.05.2024

Sukuby Sukuby Edward Lee

Obrovské překvapení, myslím, že žádná kniha, kterou letos přečtu s tak malým očekáváním, tuhle nepřekoná, možná nejen letos. Já se tak bavila, až je to hrůza, možná mohla být hlavní hrdinka víc propracovaná a některé postavy mohly dostat větší prostor, ale jinak v rámci žánru obrovský nářez. Něco takového jsem četla poprvé, a doufám, že ne naposledy.

03.05.2024 4 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Docela fajn nápad s portály, nejvíc mě bavily části s odstřelovači, byrokratem a posádkou vesmírné stanice. Jako oddechovka v pohodě, ale na lepší hodnocení tomu chybí hloubka, vývoj postav, celkově postavy jsou velkým kamenem úrazu, žádná není dostatečně propracovaná, dostatečně sympatická a skladník, který není obyčejný skladník, jak se nám autor snaží celou knihu vnutit je nesympatický slizký blb. Plusové body za zebru.

28.04.2024 3 z 5

Strážci slunce Strážci slunce Aiden Thomas

Do knihy se mi úplně nechtělo, protože jsem věděla o otevřeném konci, druhy díl má vyjít v originále na podzim, takže nějaký čas potrvá, než se dočkáme pokračování.

Ale tak sympatického hrdinu, kterému nechybí sebereflexe jako je Teo jsem dlouho nezažila. Niya je prostě skvělá borka.

Čekala jsem trochu Riordana s neotřelým zasazením a přesně to jsem dostala. Krásné, bavila jsem se od začátku do konce.

18.04.2024 4 z 5

Žalm pro divostrojné Žalm pro divostrojné Becky Chambers (p)

Strašně mi to sedlo do nálady, hřejivý příběh, ve kterém si čtenář může najít životní moudro, které, kdyby se jím každý řídil, tak by udělal svět lepší. I ten svůj vlastní. Těším se na další díl.

18.04.2024 5 z 5

Hrdinové umírají Hrdinové umírají Matthew Woodring Stover

Čekala jsem maličko víc, prolínání fantasy a sci-fi mám ráda, líbily se mi akční pasáže, ale za celých 700 stran mi nezačalo záležet na jediné postavě a to je pro mě prostě velké mínus. A Cainova či Hariho motivace - láska, no tak pardon, zabiji ženy, děti, všechny, hlavně, když zachráním nevěrnou buchtu? Tak to joo.

14.04.2024 3 z 5